INTERNET<>
122011<><>

Internet tehnologije

Penzija za Flash

Da li je kasna reakcija Adobea dovela do neminovnog kraja ove platforme?

Softverski džin Adobe objavio je da prestaje sa razvojem novih verzija Flash tehnologije za mobilne platforme, što predstavlja očekivanu, ali ipak veliku prekretnicu za istoriju Interneta.

Tako je poslednje utočište za Flash, a ujedno i njegova nativna platforma – PC. Ipak, sve je više onih koji se pitaju dokle će trajati dominacija Adobea na polju bogate internet multimedije i desktop računara.

Da podsetimo, Flash Player je izuzetno važan deo Interneta još od 1997. godine. YouTube je nezamisliv bez ove tehnologije, kao i Flash igre na Facebooku. Jednostavno, sadržajno bogat i šarenolik Internet nekada se nije mogao pojmiti bez Flasha. Međutim, današnji Internet bitno se razlikuje od svoje mlađe verzije, iako je ova Adobeova tehnologija i dalje ključan standard.

Pre svega, sa razvojem pametnih telefona i tablet računara, Internetu se više pristupa u pokretu nego sa desktopa. Adobe je pokušao da prilagodi Flash novim uređajima, ali se ispostavilo da to nije tako jednostavno. Na stranu težnja proizvođača mobilnih platformi da ponude sopstvenu tehnologiju za bogatu multimediju, Flash se pokazao kao zahtevan, loše optimizovan i opterećujući za procesore mnogih manjih uređaja.

Ovo su neki od razloga zbog kojih je Apple prvi okrenuo leđa Flash tehnologiji. iPad je uređaj koji ne podržava Flash, što je potez koji su mnogi osudili, a za koji se ispostavilo ne samo da je vizionarski, već i da je sasvim logičan.

Dakle, Flash je, što bi Džobs rekao, „dizajniran za PC miševe”. Naime, ova tehnologija je stvorena za brze procesore i strujne kablove – ne za slabije procesore telefona i baterije koje se brzo troše kada Flash „umeša prste”. To se najviše osećalo pre nekoliko godina, kada su prvi pametni telefoni imali procesore na 300–400 MHz, što je dovoljno za Flash iz 1998. godine, ali ne i za današnje zahtevne verzije.

Dok druge tehnologije koriste i grafički čip, Flash „radi grafiku” samo pomoću procesora, što je zaostavština iz vremena kada druga mogućnost nije postojala. Adobe nikada nije napravio izmene kako ne bi srušio kontinuitet u kompatibilnosti sa starijim verzijama. Na Internetu postoje milioni swf fajlova koji zavise od Flasha i kada bi se uradio radikalni raskid sa starom tehnologjom, sav bi taj sadržaj propao. Adobe dugo nije razmišljao o izmenama, a posle je postalo kasno (trenutna verzija Flasha nosi broj 11). Doduše, kompanija je pokušala da stvari ispravi API-jem koji može da koristi moderne grafičke procesore, ali to i dalje znači da bi developeri morali da preprave svoj prethodni rad.

Budućnost bogatog sadržaja i multimedije na Internetu sada leži u programskom jeziku HTML5, koji je još u razvoju, ali je njegova budućnost izvesna kada se ima u vidu ogromna podrška svih krupnih igrača, među kojima su Apple, Google, Facebook, Mozilla i drugi.

Trenutno je situacija takva da HTML može skoro sve što i Flash – čak i na bolji način. Međutim, ni Adobe ne stoji u mestu, jer Flash 11 podržava i 3D grafiku, te je pogodan za razvoj naprednih browser igara i aplikacija. Takođe, nikako se ne sme zaboraviti to da je procenat PC-ja koji nemaju instaliran Flash na nivou statističke greške – više od 99 odsto PC-ja ima Flash.

Adobe, naravno, ne ignoriše ni budući standard HTML5. Ova kompanija je prošlog leta predstavila Adobe Edge, softver za kreiranje bogatih internet aplikacija. Reč je o alatu za web razvoj koji sjedinjuje HTML5, Javascript i CSS3, i koji predstavlja jedan od razloga zašto su najvažniji igrači na internet sceni okrenuli leđa Flashu. Treću Preview verziju ovog alata možete preuzeti sa adrese labs.adobe.com/technologies/edge.

Softverski džin velike nade polaže i u okruženje Adobe AIR, koje omogućava da bogate internet aplikacije rade na različitim platformama. Ovaj „runtime” podržava pokretanje iste aplikacije na različitim verzijama operativnih sistema Windows, Mac OS X, Android, iOS, Linux i BlackBerry Tablet OS.

Adobe AIR interno koristi Flash Player kao runtime okruženje, a ActionScript 3 kao programski jezik. Najnovija verzija (AIR 3) dolazi sa Flash plejerom 11 i radi na iOS-u, kao i na Androidu, tako da je, u izvesnom smislu, Flash „preživeo”. Ovaj jedinstveni ekosistem koji aplikacijama omogućava rad na različitim platformama već je zaslužan za neke odlične programe.

Na primer, odlična igra Machinarium (originalno rađena u Flashu) stigla je na iPad zahvaljujući AIR-u. Takođe, popularni TweetDeck i Twhirl rade na Adobe AIR platformi. Kao odličan Twitter app pokazao se i DestroyTwitter, koji smo opisali u novembarskom broju. Među dobrim AIR aplikacijama koje nude novi način pristupa najboljim servisima najvećeg internet džina izdvajaju se i GM Desk (Gmail, Google Documents, Maps i Calendar), ReadAIR (Desktop klijent za Google Reader) i Google Analytics Reporting Suite. U svetu je sve popularniji i eBay Desktop.

Dakle, splet različitih okolnosti, od „prokletstva istorije i originalne tehnologije”, preko razvoja naprednih mobilnih uređaja, do revolucije koju donosi HTML5, doveo je do kraja Flasha na pametnim telefonima. Takođe, i sama kompanija Adobe već neko vreme je davala signale da priprema teren za napuštanje razvoja Flasha. Sada je fokus ovog softverskog džina i inovatora na budućnosti i novim tehnologijama, što je za nas korisnike i najvažnije.

Ivan VESIĆ

 
.rs
Širokopojasni internet pristup u EU
Internet kuracija
Decentralizovana društvena mreža
Internet tehnologije
Šta mislite o ovom tekstu?
Internet 2011.
WWW vodič
Home / Novi brojArhiva • Opšte temeInternetTest driveTest runPD kutakCeDetekaWWW vodič • Svet igara
Svet kompjutera Copyright © 1984-2018. Politika a.d. • RedakcijaKontaktSaradnjaOglasiPretplata • Help • English
SKWeb 3.22
Opšte teme
Internet
Test Drive
Test Run
PD kutak
CeDeteka
WWW vodič
Svet igara



Naslovna stranaPrethodni brojeviOpšte informacijeKontaktOglašavanjePomoćInfo in English

Svet kompjutera