NA LICU MESTA<>
042011<><>

Srpski Internet

Dan internet domena Srbije, Privredna komora Srbije, Beograd, 10. mart

U znak obeležavanja treće godišnjice od početka registracije domena .rs, u Privrednoj komori Srbije organizovana je jednodnevna konferencija. Organizator je bio RNIDS, a bila je besplatna i otvorena za sve posetioce koji su se prethodno registrovali. Celodnevna konferencija bila je podeljena na tri bloka.

Prvi blok bavio se planovima i aktivnostima RNIDS-a i iskustvima evropskih registara. ICANN (Internet korporacija za dodeljena imena i brojeve) prihvatila je predlog RNIDS-a da ćirilični domen Srbije bude .срб, a do kraja aprila trebalo bi da bude završen i proces delegiranja ćiriličnog domena RNIDS-u od strane organizacije IANA. Zbog toga se očekuje da će 15. maja ove godine početi registracija ćiriličnog domena. Pored govornika iz zemlje, svoja iskustva sa okupljenima podelili su Vim Degezele iz organizacije CENTR, koja okuplja ovlašćene evropske registre nacionalnih domena iz više od 50 zemalja, Leonid Todorov iz internet registra Rusije i Monika Pink-Rank iz Internet registra Austrije.

Drugi blok okupio je osam panelista i bavio se pitanjem ko upravlja Internetom, zatim pitanjima upravljanja domenima i IP adresama, bezbednošću i slobodom govora, kao i regulativom sadržaja.

Treći blok bavio se uspešnim .rs projektima. Brojni aktivni učesnici internet scene u Srbiji podelili su sa okupljenima svoja iskustva. Teme su bile i značaj nacionalnog domena u odnosima sa javnošću, poslovni modeli i oglašavanje, akcije internet zajednice, alternativni načini finansiranja internet projekata, kao i primeri projekata koje je RNIDS podržao svojim programima.

Ivan ČABRILO

 
 AKTUELNOSTI
Electronic Frontier Foundation: Katitza Rodriguez

 NOVE TEHNOLOGIJE
Near Field Communication

 NA LICU MESTA
CeBIT 2011, Hanover, Nemačka, 1. do 5. mart
Samsung notebook promocija
Intel Embedded and Labs Europe Open House Event, Šenon, Irska
Dan internet domena Srbije
Šta mislite o ovom tekstu?
Bubble Cup v.4
Ostali događaji, ukratko

 KOMPJUTERI I FILM
„Pol”
„Hop”

 SERVIS
Uštede u legalizaciji softvera
Home / Novi brojArhiva • Opšte temeInternetTest driveTest runPD kutakCeDetekaWWW vodič • Svet igara
Svet kompjutera Copyright © 1984-2018. Politika a.d. • RedakcijaKontaktSaradnjaOglasiPretplata • Help • English
SKWeb 3.22
Opšte teme
Internet
Test Drive
Test Run
PD kutak
CeDeteka
WWW vodič
Svet igaraNaslovna stranaPrethodni brojeviOpšte informacijeKontaktOglašavanjePomoćInfo in English

Svet kompjutera