PD KUTAK<>
122010<><>

RockMelt 0.8

(R)evolucija internet pregledača?

Internet se drastično promenio. Za internet pregledače ne možemo reći isto. Istina, od stidljivih početaka do danas evolucija browser aplikacija prešla je dugačak put. Brojni dodaci upotpunjuju i olakšavaju korišćenje ovakvih programa. Suštinski, još od devedesetih ništa se nije promenilo – web browser je i dalje program sa velikom prazninom na sredini, namenjenoj internet navigaciji, ali je zaista neverovatno da niko nije poradio na racionalizaciji i simplifikaciji korišćenja ovih aplikacija.

Pre svega, danas treba odgovoriti na prohteve novih internet korisnika, koji svoje web aktivnosti ne mogu da zamisle bez korišćenja društvenih mreža i dobijanja probranih paketa sadržaja u vidu RSS feedova. Naravno, bilo je pokušaja da se pronađe popularno rešenje (Flock), ali tradicionalni browseri dominiraju tržištem. Deo ekipe koja stoji iza Netscapea, zajedno sa Markom Andersenom, osnivačem te legendarne kompanije, pojačan novim ljudima i uz investiciju od oko 10 miliona dolara, rešen je da izvrši novu browser revoluciju. Uprkos ljudima koji stoje iza projekta, RockMelt stiže na opasno tržište nekako stidljivo i bez medijske pompe. Možda je to i dobra stvar – kada mediji najave neki brend-killer proizvod, obično jedina stvar koja strada bude upravo taj proizvod.

RockMelt može se preuzeti samo uz odgovarajući poziv. Njega možete dobiti od strane Facebook prijatelja ili jednostavnim prijavljivanjem na zvaničan sajt ovog programa. U drugom slučaju, čeka se svega nekoliko dana. Instalacija aplikacije identična je onoj za Google Chrome. To nije jedina stvar slična ovom browseru: RockMelt je, naime, baziran na Chromium kodu. Međutim, ovaj softver nije puki klon popularnog browsera. To se inače vidi samim pokretanjem aplikacije.

RockMelt će, naime, od korisnika odmah zatražiti pristup njegovom Facebook nalogu. Integracija sa društvenim mrežama, a u prvom redu sa onom najvećom, predstavlja suštinu ove aplikacije. Jednostavno, da bi se RockMelt koristio neophodan je Facebook login, što ga, sasvim sigurno, čini prvim browserom koji funkcioniše kroz obavezno prijavljivanje korisnika. Time se lako stvara enormna centralizovana baza korisnika, što može u budućnosti da bude marketinški raj ako RockMelt zaživi. Informacije koje podelite sa ovim programom čuvaju se u oblaku. Praktični značaj je veliki – prijavljivanjem na bilo kom računaru vi dobijate sopstveno personalizovano iskustvo.

Upravo je personalizacija ono što je u RockMeltu pozitivno. Naime, ovaj program može da postane nezamenljivo sredstvo navigacije kroz web prostor za korisnike koji su zavisni od Facebooka i Twittera. S druge strane, ako ste alergični na apsolutno društveno umrežavanje, teško da će vam se RockMelt dopasti. Ključna karakteristika programa ogleda se u dve veoma korisne vertikalne trake, koje tvorci nazivaju Edges. Leva traka posvećena je Facebooku. Ona je ispunjena malim slikama vaših prijatelja, koje se nazivaju značke (Badges). Prelaskom pokazivača preko njih otvoriće se osnovne informacije o prijatelju, zajedno s prikazom poslednje aktivnosti. Klikom na značku otvoriće se prozor za chat. Tada će biti dostupan i jezičak Recent Activity, koji će u istom prozoru otvoriti zid željenog prijatelja. Odatle korisnici imaju mogućnost da bez direktnog odlaska na Facebook podele sadržaje na dostupnom zidu. Facebook prozor zauzima samo jedan mali deo celokupnog centralnog prostora (možda šestinu), tako da se otvorena stranica, bez obzira na vašu Facebook aktivnost, vidi sve vreme.

 
RockMelt je zbog toga veoma zanimljiv. Teško je pronaći web browser koji bez ikakvih naknadno instaliranih dodataka sve vaše omiljene aktivnosti pruža na samo jedan klik, u „lebdećim prozorima” koji ne ugrožavaju trenutno otvorenu stranicu. Preko ove aplikacije moguće je uraditi apsolutno sve što i na Facebooku ili Twitteru, ali bez direktnog posećivanja tih servisa. RockMelt se može nazvati spojem web pregledača i aplikacija namenjenih društvenim mrežama.

Zanimljiva je i mogućnost personalizacije vertikalnih traka. Na primer, pomenuta leva Facebook kolona pruža mogućnost da odredite prioritete vezane za prikazivanje prijatelja. Mogu biti izređani po kriterijumu da li su online ili im, jednostavnim dodeljivanjem zvezdica, možete odrediti položaj na traci. Značka koja predstavlja vaš profil nalazi se na vrhu. Odatle možete deliti najnoviji sadržaj putem društvene mreže koju birate iz padajućeg menija (podrazumevana primarna mreža je Facebook).

Desna „ivica” može biti još zanimljivija. Nivo personalizacije je veći, tako da odatle, bez ikakve potrebe za napuštanjem trenutne web strane, korisnik može da konzumira sav željeni sadržaj, kada mu to odgovara. Naime, čitava kolona je hibrid između Bookmark trake i zbira RSS sadržaja. RockMelt, po instalaciji, uvozi vaše podatke iz trenutno podrazumevanog pregledača. Kada korisnik počne da konfiguriše „levu ivicu”, imaće mogućnost da „zakači” nedavno posećene i najposećenije sajtove. Novonastale ikonice sajtova u donjem uglu imaće broj nepročitanih tekstova ili twitova, zavisno od toga da li se radi o RSS-u ili Twitteru. Klikom na željeni sajt otvoriće se mali, elegantni prozor, nalik Facebook prikazu sa desne strane, koji prikazuje sav najnoviji sadržaj na željenoj lokaciji. Klikom na logo sajta u levom uglu ovog malog prozora RockMelt će u novom tabu učitati željenu destinaciju.

Gornji deo programa podseća na Chrome, ali uz bitne razlike. Sem polja za unos adrese, koje funkcioniše potpuno isto kao u browseru kompanije Google, postoji i tradicionalni bar za pretraživanje preko željenog internet pretraživača. Međutim, unosom željenog pojma stiže i novo iznenađenje – lista rezultata prikazuje se u novom malom prozoru, dok prikazana stranica i dalje ostaje aktivna. U RockMeltu je, dakle, moguće jednostavno uraditi neverovatno mnogo stvari koje u tradicionalnim browserima zahtevaju otvaranje novih prozora i znatno više operacija. Zanimljiva je i činjenica da se na ovaj način prikazuje sadržaj, ali ne i reklame: nećete videti, na primer, Google oglase ako pretražujete Internet putem ove opcije. Između dva gornja bara nalazi se i opcija Share koja omogućava lako deljenje trenutno aktivnog sadržaja. Još jedna nova opcija koju tradicionalni browseri nisu implementirali.

„Ispod haube” RockMelt je Chrome, tu nema sumnje. Imajući u vidu to da je još u razvojnoj fazi, tokom perioda testiranja svega dva-tri puta nam se desilo da blokira. To je odličan pokazatelj stabilnosti ovog programa. Možda RockMelt ne predstavlja revoluciju, ali ovo je svakako veliki korak u razvoju browsera, jer se odavno nije desilo da se te aplikacije prilagode potrebama novog Interneta.

Ivan VESIĆ

 
RockMelt 0.8
Šta mislite o ovom tekstu?
LibreOffice 3.3.0 Beta 1
PhotoWipe 1.20
Calendar Builder 3.73, Photo Calendar Maker 1.55, Photo Collage Studio 4.2.12, My Photo Calendar & Cards 5.7.6, EZ Photo Calendar Creator 2 1.23, Simply Calenders 5.2, Broderbund Calendar Creator Deluxe 12.1
Incredible StartPage 0.9.11
Unwrella 2.11
Quaker
Mouse Gestures 2.1.0.3

Potrebno:
Windows
Veličina:
545 KB, 155 MB na HD-u
Cena:
program je besplatan
Adresa:
www .rockmelt .com
Home / Novi brojArhiva • Opšte temeInternetTest driveTest runPD kutakCeDetekaWWW vodič • Svet igara
Svet kompjutera Copyright © 1984-2018. Politika a.d. • RedakcijaKontaktSaradnjaOglasiPretplata • Help • English
SKWeb 3.22
Opšte teme
Internet
Test Drive
Test Run
PD kutak
CeDeteka
WWW vodič
Svet igara



Naslovna stranaPrethodni brojeviOpšte informacijeKontaktOglašavanjePomoćInfo in English

Svet kompjutera