TEST DRIVE<>
092010<><>

Canon Pixma MG6150

Dodirni kvalitet

Canon Pixma MG6150
Canon Pixma MG6150
Bombastičnu najavu novog Canonovog multifunkcijskog štampača dočekali smo sa već ustaljenim izrazom dosade na licu, iako smo štampač ekskluzivno dobili nedelju dana pre zvanične najave uređaja, a skoro dva meseca pre početka prodaje. Dosadašnja praksa, koja podrazumeva napredak na kašičicu, promenu boje ukrasne lajsne i prodavanje novonastalog proizvoda kao nešto novo i revolucionarno praksa je, nažalost, celokupne svetske potrošačke industrije. Međutim, malo teža i veća kutija u kojoj stiže Pixma MG6150 dala nam je nadu da se u njoj ipak krije i neka novina.

Na prvi pogled, multifunkcijski uređaj koji je izrađen od kvalitetne sjajne, crne plastike i koji je težak 9 kg svakako deluje kao proizvod u koji je uložen trud. Namenjen je kućnim korisnicima koji od ovakve naprave očekuju nešto više, a mogućnosti koje pruža svakako su brojnije od većine modela na tržištu. Ono što prvo zapada za oko jeste nestandarno pozicioniran kolorni TFT ekran, koji se nalazi na sredini masivnog poklopca skenera. Ekran je moguće podići radi bolje preglednosti, ali je mogućnost rotacije, koja bi dodatno poboljšala njegovu funkcionalnost, izostala. Na dnu uređaja nalazi se fioka za papir, na leđima je smešten ručni ulagač, dok se zajednički izlaz nalazi s prednje strane. Kapacitet oba ulaza je maksimalno 150 listova, a ručni ulagač omogućava štampu na debljem papiru maksimalne težine do 300 g/m2. Automatski dupleks, iako ne previše popularan kod ink-jet štampača zbog prilično sporog rada, našao je svoje mesto na ovom modelu. Kao i uz ostale naprednije Pixme, i uz PG6150 dobija se dodatak za štampu na diskovima. Pored standardne USB veze, konekcija sa računarom može se ostvariti putem LAN-a, a za one kojima ni to nije dovoljno prisutna je i Wi-Fi podrška po standardu 802.11n. Osim veze sa računarom, zahvaljujući ugrađenom čitaču moguća je i direktna štampa sa memorijskih kartica i USB flash memorija. Prisustvo kolor ekrana svakako olakšava štampu sa prenosnih memorija, ali njegova veličina od samo tri inča više je primerenija digitalnom fotoaparatu koji se drži u ruci nego uređaju ove veličine.

Kontrola uređaja i navigacija kroz grafički meni sledeća je novotarija na spisku ovog modela. Površina poklopca skenera i deo gornje maske, koji su inače crni, po uključivanju uređaja pretvaraju se u tastaturu sačinjenu od niza senzora koji se nalaze ispod poluprovidne crne plastike i koji zamenjuju klasične tastere. Kako bi se olakšala upotreba, samo senzori koji mogu trenutno da se upotrebe osvetljeni su i reaguju na pritisak, pa ne morate da razmišljate o tome koji taster sa gomile treba pritisnuti. U praksi, ovakav sistem baš i ne predstavlja najbolje rešenje. Većina senzora grupisana je u okolini ekrana, pa kada smo poželeli da prekinemo štampu pritiskom na odgovarajući taster, pogledom smo uzaludno lutali oko ekrana i tek slučajno opazili da je traženi taster smešten, potpuno nelogično, u donji desni ugao poklopca.

Ispod haube zatičemo, pored tri kertridža u boji, i po jedan kertridž za crnu, sivu i pigmentno crnu boju. Minimalna veličina kapljice je 1 pikolitar. Interesantno je to da glava štampača spada u potrošni materijal, te ju je s lakoćom moguće zameniti. To je veliki plus za sve one kojima je bitna besprekorna štampa. Kvalitet odštampanog teksta u draft režimu iznenađujuće je dobar, bez drastičnog sivila koje ga obično prati, dok je kod kvalitetnijih režima odličan. Fotografije odštampane na običnom papiru zadovoljavajućeg su kvaliteta, ali sa manje detalja od očekivanog. Foto-papir omogućava da PG6150 pokaže svoje sposobnosti, te će kvalitet odštampanih fotografija bez problema zadovoljiti sve amaterske potrebe. Prisutna je klasična paleta softvera koja prati uređaje Pixma, uz dodatak nove funkcije pod nazivom HD Movie Print. Ona omogućava štampu frejma nekog filma visoke definicije pomoću Canonovog softvera. Za razliku od onoga što tvrdi Canonov marketinški tim, koji ovu mogućnost predstavlja kao novi vid kreativnosti i mogućnosti, u realnosti isti posao možete završiti iz bilo kog video plejera koji ima funkciju snapshot, mada možda manje komforno.

Sveukupno, Canon svojim novim modelom nije doneo ništa revolucionarno novo. Doneo je kvalitet namenskog foto-štampača u multifunkcijsku kategoriju, ali osim toga nema još mnogo čega što bi ga odvajalo od konkurencije. Kako se Pixma PG6150 očekuje na tržištu tek u oktobru, njegova cena je još nepoznata. Najsličniji konkurentni model na našem tržištu je Epson PX800FW (SK 3/2009) sa cenom nešto nižom od 200 evra. Epson nudi faks opciju i kvalitet štampe na sličnom nivou, kao i CISS sisteme za neprekidno napajanje mastilom kojih uveliko ima u prodaji, pa će cena biti presudan faktor za uspeh Canonovog modela. U slučaju previsoke cene, ovaj model biće samo još jedan u nizu uređaja s početka ove priče.

Mario PAVIĆEVIĆ

Brzina štampeFastNormalHigh
Tekst A4 (str/min)13103
Foto A4 (prva strana, vreme)0:180:251:12
Foto 10x15 cm (prva strana, vreme)--30
 
ATI FirePro V3800, V4800, V5800, V7800
Viewsonic VX2250wm LED i Viewsonic VX2739wm
Asus eeePC 1215N
Riello Net Dialog ND 100
Kingston DataTraveler 5000
Elektroforetički ekrani, Amazon Kindle 2
Amazon Kindle DX Graphite
Canon Pixma MG6150
Šta mislite o ovom tekstu?
GoodRAM 3 in 1 memory set
Roccat Pyra Wired i Wireless
Prestigio PWC113, PWC120, PWC213, PWC2 i PWC320
Netgear WNR3500L
Maxell Tank P-Series, Tank H-Series i Tank External Hard Drive

Rezolucija štampe:
9600 x 2400 tpi
Rezolucija skenera:
4800 x 4800 tpi
Ostalo:
šest kertridža, Wi-Fi, LAN, čitač kartica, PictBridge, obostrana štampa, štampa na diskovima, ekran u boji
Proizvođač:
Canon
Kontakt:
Canon Srbija
Home / Novi brojArhiva • Opšte temeInternetTest driveTest runPD kutakCeDetekaWWW vodič • Svet igara
Svet kompjutera Copyright © 1984-2018. Politika a.d. • RedakcijaKontaktSaradnjaOglasiPretplata • Help • English
SKWeb 3.22
Opšte teme
Internet
Test Drive
Test Run
PD kutak
CeDeteka
WWW vodič
Svet igara



Naslovna stranaPrethodni brojeviOpšte informacijeKontaktOglašavanjePomoćInfo in English

Svet kompjutera