TEST DRIVE<>
092010<><>

ATI FirePro V3800, V4800, V5800, V7800

Ozbiljne grafičke kartice

O karticama Quadro i FireGL, pa i o FirePro moglo se na stranicama našeg časopisa čitati samo onako usput. U pitanju su grafičke kartice sposobne da ubrzaju i 3D i 2D prikaz u ozbiljnim programima poput onih za rad sa modelima, za arhitekturu ili izradu animacija. Postoje već dugi niz godina, a poslednjih nekoliko je, kao i standardne igračke grafičke kartice, sposobno da radi i GPGPU računanje. nVidia je tu neprikosnoveni lider sa svojom Cudom, dok ATI pokušava da unapredi i promoviše svoj Stream koji je nastao kao odgovor na nVidijino rešenje. Naravno, i standardne „igračke” grafičke kartice kakve su GeForce i Radeoni umeju da rade sa Cuda odnosno Stream instrukcijama, ali Quadro i FirePro modeli i to rade bolje.

ATI FirePro V3800
ATI FirePro V3800 
Čemu su namenjene „ozbiljne” grafičke kartice? Kako za amaterske radove tako i za vrlo ozbiljne projekte koji podrazumevaju mnogo modelovanja i projektovanja, u poslednje vreme i video produkciju. I standardne grafičke kartice mogu se koristiti za ovu namenu, ali su FirePro i Quadro modeli za nju osmišljeni i logično je da su bolje rešenje. To se postiže sitnim razlikama u implementaciji hardvera i optimizaciji drajvera.

ATI ima svoju liniju FirePro koja je slična Radeonima HD, dok nVidia pravi modele Quadro bazirane na čipovima sličnim onima koje srećemo na karticama GeForce. AMD je nedavno odlučio da na našem tržištu promoviše svoje „ozbiljne” kartice, a nas je veoma zanimalo kako one rade.

Počeci ATI-jeve familije profesionalnih grafičkih akceleratora podsećaju na industriju tjunerskih auto- -kuća. Naime, baš kao što danas postoji niz kompanija koje svojim dodacima unapređuju komercijalne automobile za same proizvođače, tako je svojevremeno postojala kompanija koja je unapređivala ATI-jeve konzumerske kartice i pretvarala ih u FireGL profesionalne grafičke akceleratore.

ATI FirePro V4800
ATI FirePro V4800
Suština modifikacija jeste optimizacija drajvera i njihova sertifikacija za niz profesionalnih grafičkih paketa posebno. No, u zavisnosti od tržišnog segmenta i ciljane namene, profesionalni grafički akceleratori se u odnosu na konzumerske kartice mogu razlikovati i u domenu samog hardvera.

Kako su se tržišne okolnosti menjale, razvijao se i ATI-jev biznis profesionalnih grafičkih akceleratora, pa je u jednom momentu bilo sasvim prirodno da kompanija svoju „tjunersku kuću” pretvori u svoj sastavni deo. Nakon što je AMD kupio ATI, stavljen je dodatni akcenat na razvoj i unapređejne profesionalnih grafičkih akceleratora, koji su u međuvremenu preimenovani u FirePro.

Koja je glavna svrha i kolika je upotrebna vrednost grafičkih akceleratora FirePro? Najjednostavnije rečeno, FirePro donosi hardversku akceleraciju za profesionalne CAD, 3D modeling i mnoge druge aplikacije namenjene vizuelizaciji. Kombinacijom specijalnih drajvera i grafičkih mogućnosti, rad u profesionalnim grafičkim aplikacijama može se ubrzati nekoliko puta u odnosu na standardne „igračke” kartice. Da ne bude zabune, finalni rendering i dalje se izvršava na procesoru, i tu profesionalne grafičke kartice ne mogu mnogo pomoći, ali kompletan proces modelovanja i vizuelizacije znatno je brži i efikasniji kada se koriste kartice koje su sposobne da mnogostruko ubrzaju manipulaciju objektima i preview.

ATI FirePro V5800
ATI FirePro V5800 
Nama su na test stigla četiri predstavnika poslednje generacije ATI FirePro kartica. Sve kartice zasnovane su na aktuelnim Redwood, Juniper i Cypress GPU-ovima i podržavaju OpenGL 4.0, OpenCL 1.1 i, naravno, DirectX 11.

Najslabiji FirePro nosi oznaku V3800 i njegov ekvivalent u hardverskom smislu bio bi Radeon HD 5570. Skoro! Naime, za razliku od Radeona HD 5570, FirePro V3800 ima duplo manje memorije – 512MB i koristi duplo užu memorijsku magistralu – 64 bit. No, i pored tih razlika, u profi aplikacijama FirePro V3800 je brži.

Ako je V3800 bio entry-level proizvod, FirePro V4800 bi mogao da se okarakteriše kao mainstream. Opremljen 1 GB GDDR5 memorije, njegov ekvivalent bio bi Radeon HD 5670. Njihovi GPU-ovi rade na istim frekvencijama, ali memorija FireProa radi na nešto nižem taktu. Ipak, i pored toga, sasvim očekivano, FirePro V4800 je apsolutno brži od Radeona kada je reč o profi softveru. Ono što će obradovati profesionalce koji se rado „odmaraju” od obaveza tako što odigraju nivo ili dva omiljene igre, FirePro V4800 ima identične igračke performanse kao i Radeon HD 5670.

ATI FirePro V7800
ATI FirePro V7800
U sledećem, tzv. performance segmentu smestio se FirePro V5800. Ovaj profesionalni grafički akcelerator ima duplo više Stream procesora u nego V4800, pa je njegov ekvivalent Radeon HD 5770. Ipak, FirePro V5800 se razlikuje od HD 5770 po tome što ne zahteva dodatno napajanje, što je postignuto snižavanjem radnih taktova za GPU i memoriju. Tako GPU umesto na 850 radi na 690 MHz, a memorija umesto na 4800 radi na 4000 MHz. To u praksi znači niže igračke performanse, ali igre nisu osnovna namena. Zahvaljujući dodatnim mogućnostima i instrukcijama, V5800 je višestruko brži u profesionalnom softveru. Takođe, u pojedinim situacijama bitno je to što je FirePro V5800 „single slot”, pa ga je moguće instalirati i u napredne radne stanice.

Kada je reč o High-End segmentu, tu glavnu reč vodi FirePro V7800! Baziran je na jezgru Cypress sa 1440 stream procesora, poput njegovog ekvivalenta Radeona HD 5850. Ipak, V7800 je, kao i prethodnik, „single-slot” kartica, a to je očigledno vrlo bitno ozbiljnim korisnicima koji, za razliku od „kućnih”, imaju znatno više kartica za proširenje ubodenih u matičnu ploču (na primer veliki dizajn studiji koji koriste distributivni sistem rada i rendering). Za razliku od Radeona HD 5850, FirePro V7800 zahteva samo jedan naponski konektor i pri tom radi samo na 25 MHz nižem taktu! Očekivano, performanse ove kartice su izvanredne! Bez obzira na to da li je reč o profi ili zabavnoj primeni, ATI FirePro V7800, žargonski rečeno, razbija.

Pored grafičkih performansi ovih profi kartica, veoma su bitne i njihove video mogućnosti. Sposobnost korišćenja multimonitorskih konfiguracija od ključne je važnosti za bilo koji profi grafički akcelerator. Zahvaljujući tehnologiji Eyefiniti, oni mogu da se koristite sa više monitora. Sve kartice, izuzev najslabije, opremljene su sa tri video izlaza – dva DisplayPort i jednim DVI-jem. Najslabiji FirePro V3800 ima jedan DisplayPort i jedan DVI. Takođe, sve kartice imaju mogućnost kreiranja CrossFire konfiguracija, gde do izražaja dolazi „single slot” konfiguracija kartica.

Da bismo bolje razumeli značaj razlika u performansama, kratko ćemo se osvrnuti na bateriju testova. U pitanju je industrijski standard kada je reč o merenju performansi grafičkih akceleratora u profesionalnoj primeni – Spec ViewPerf 11. Ono što je 3Dmark za igrače, to je Spec ViewPerf za profesionalce. Njegova najnovija verzija izašla je u julu ove godine i sadrži delove najznačajnijih realnih aplikacija u profesionalnoj primeni. Istini za volju, nedostaje samo jedna – 3D Studio MAX, i to zato što Spec nije hteo da ubacuje verziju 2010, a verzija 2011 je zakasnila.

U svakom slučaju, SpecView Perf „vrti” nekoliko različitih scenarija upotrebe svih osam aplikacija, a potom daje ocenu performansi izraženu kroz geometrijsku sredinu rezultata koji su postignuti u okviru datog testa, tj. aplikacije. Upravo zato što se koristi geometrijska sredina kao mera za ocenjivanje, u finalnom rezultatu bitne su obe decimale, a ako vam se čini da su razlike između pojedinih FirePro kartica male, verujte, u praksi su one i te kako osetne.

Celokupan pozitivan utisak o najnovijim ATI-jevim FirePro karticama zaokružuje njihova sjajna cena. Brzom pretragom po popularnom online shopu NewEgg lako pronašli smo da je cena za entry-level FirePro V3800 svega 120 USD. Mainstream FirePro V4800 prodaje se za neverovatnih 163 USD! Performance model V5800 više je nego duplo skuplji, ali je i dalje sasvim pristupačan – 380 USD. FirePro V7800 2 GB je najskuplji, po ceni od, za profesionalce razumnih, 650 USD.

Kada se te cene povežu sa dobijenim performansama, „best buy” je ATI FirePro V4800. Za 160 dolara, i verovatno toliko evra u Srbiji, ova kartica pruža izuzetne performanse u profesionalnom softveru i bilo da ste CAD i 3D rekreativac ili pak neko ko živi od modelinga i dizajniranja, FirePro V4800 predstavlja izuzetno moćnu i nadasve pristupačnu opciju koja će vam rad u omiljenim profi grafičkim aplikacijama učiniti kudikamo bržim i komfornijim.

Na posletku treba istaći i to da se FirePro kartice, sticajem okolnosti (i veličinom tržišta), ne mogu lako naći na policama kompjuterskih šopova, ali su svakako dobavljive preko zvaničnih AMD distributera.

Šteta je što nVidia (još) nije počela da na našem tržištu nudi Quadro modele, ali smo sigurni da ukoliko bude potražnje, taj će se „problem” brzo rešiti. To će omogućiti i da nam se ispuni želja da i modele FirePro poredimo sa Quadro karticama, baš kao što Radeoni i GeForceovi redovno stoje jedni uz druge na našim graficima.

Saša UZELAC

 
ATI FirePro V3800, V4800, V5800, V7800
Šta mislite o ovom tekstu?
Viewsonic VX2250wm LED i Viewsonic VX2739wm
Asus eeePC 1215N
Riello Net Dialog ND 100
Kingston DataTraveler 5000
Elektroforetički ekrani, Amazon Kindle 2
Amazon Kindle DX Graphite
Canon Pixma MG6150
GoodRAM 3 in 1 memory set
Roccat Pyra Wired i Wireless
Prestigio PWC113, PWC120, PWC213, PWC2 i PWC320
Netgear WNR3500L
Maxell Tank P-Series, Tank H-Series i Tank External Hard Drive

Rezultati testova
3DMark Vantage (eXtreme GPU)
BattleForge (DX11; VeryHigh)
Crysis WARHEAD (DX10; 64bit Enth. Gam.)
Dirt2 (DX11 UltraQ)
FarCry 2 (DX10 UltraQ. AI off)
HAWX (DX10.1 High-VeryHi)
Heaven 2.0 (High-Normal)
Just Cause (DX10. Very High)
Just Cause (DX10. Very High)
(Za prikaz dijagrama neophodan je browser sa uključenom podrškom za JavaScript)

ATI FirePro V3800
Osnovno:
Redwood GPU, 512 MB GDDR3, 650/1800 MHz
Ostalo:
400 SP, OpenGL 4.0, DirectX 11, OpenCL 1.1, 1x DVI, 1x DisplayPort, CrossFire

ATI FirePro V4800
Osnovno:
Redwood GPU, 400SP, 1 GB GDDR5, 775/3600 MHz
Ostalo:
OpenGL 4.0, DirectX 11, OpenCL 1.1, 1x DVI, 2x DisplayPort, CrossFire

ATI FirePro V5800
Osnovno:

Juniper GPU, 800SP, 1 GB GDDR5, 690/4000 MHz
Ostalo:
OpenGL 4.0, DirectX 11, OpenCL 1.1, 1x DVI, 2x DisplayPort, CrossFire

ATI FirePro V7800
Osnovno:
Cypress GPU, 1440 SP, 2 GB GDDR5, 700/4000 MHz
Ostalo:
OpenGL 4.0, DirectX 11, OpenCL 1.1, 1x DVI, 2x DisplayPort, CrossFire
Kontakt:
AMD
Home / Novi brojArhiva • Opšte temeInternetTest driveTest runPD kutakCeDetekaWWW vodič • Svet igara
Svet kompjutera Copyright © 1984-2018. Politika a.d. • RedakcijaKontaktSaradnjaOglasiPretplata • Help • English
SKWeb 3.22
Opšte teme
Internet
Test Drive
Test Run
PD kutak
CeDeteka
WWW vodič
Svet igara



Naslovna stranaPrethodni brojeviOpšte informacijeKontaktOglašavanjePomoćInfo in English

Svet kompjutera