LAKI PINGVINI<>
032010<><>

Arista Transcoder 0.9.3

Automatizovana konverzija video sadržaja „for dummies”

U današnje vreme skoro svaki korisnik računara poseduje bar jedan prenosivi uređaj koji ima mogućnost reprodukcije video materijala. Bilo da je u pitanju mobilni telefon, igračka konzola ili PDA sa naprednim mogućnostima, svaki od ovih aparata podržava različit format video zapisa. Takva raznovrsnost često stvara problem prosečnim korisnicima računara koji nemaju ni volje ni vremena da savladaju desetine komplikovanih aplikacija samo da bi mogli jedan film da prilagode za nekoliko različitih uređaja. Rešenje za njihove potrebe mogao bi da bude Arista Transcoder.

Program se jednostavno instalira iz internet skladišta distribucije ili preuzimanjem izvornog kôda sa zvanične internet prezentacije. U potpunosti je napisan u programskom jeziku Python, a za podešavanja koristi spoljne XML datoteke. Nakon instalacije poziva se iz terminala ili prečicom koja se smešta u meniju okruženja. S obzirom na cilj autora da program izgleda lepo i da bude jednostavan za korišćenje, Arista poseduje samo jedan radni prozor i većinu podešavanja u potpunosti automatizuje, ostavljajući korisniku da odabere samo ulazni video disk ili fajl na računaru, uređaj na kojem će se video reprodukovati, te kvalitet finalnog snimka. Za izvorni dokument moguće je uzeti svaki video fajl koji se može reprodukovati uz pomoć Gstreamera, uključujući DVD, xvid ili mkv. Ponuđenih izlaznih uređaja ima čak devet vrsta: tu su računar (osam stepeni kompresije), kućni biskop (DVD ili xvid), Apple iPod (dva stepena kompresije), Sonijev PSP ili PS3, Nokijina serija N i mnogi drugi. U zavisnosti od odabranog stepena kompresije i ciljnog uređaja Arista će samostalno odabrati odgovarajući slobodan ili zatvoren kodek (najčešće theora/vorbis, mpeg2 ili h264/aac). Autor je ugradio mogućnost da se filmu dodele titlovi iz odvojenog dokumenta, te da im se definiše oblik i veličina slova, što je posebno važno kada je video potrebno gledati na malom ekranu mobilnog uređaja. Moguće je izvršiti i prisilno deinterlaceovanje („rasplitanje”) ulaznog video signala, što će napredniji korisnici znati da cene. Kako program automatski pronalazi i prepoznaje sve potrebne uređaje (optički drajvovi, V4L, itd.), nikakva dodatna podešavanja nisu potrebna.

Prilikom konverzije Arista Transcoder prikazuje uzorak finalnog video zapisa, a korisniku je ostavljena mogućnost da odabere broj sličica u sekundi ili da ga u potpunosti isključi. Kao jedinu zamerku istakli bismo nedostatak komandnog dugmeta za startovanje poslova na listi, jer Arista samostalno kreće sa radom odmah nakon što korisnik definiše parametre za obradu prvog video fajla i doda ih na listu. Ovo može biti zbunjujuće za početnike jer onemogućava zakasnele izmene, ali je u svakom trenutku moguće prekinuti ili zaustaviti obradu. Arista Transcoder je brz i stabilan program, pa ga preporučujemo svima koji žele da pogledaju omiljeni film na kućnom ili prenosivom multimedijalnom plejeru.

Nikola BULJ

 
DIA 0.97
Arora 0.10.1
Wget 1.12
Arista Transcoder 0.9.3
Šta mislite o ovom tekstu?
Metamorphose (2) 0.6.5beta
RipperX 2.7.2

Platforma:
GNU/Linux
Licenca:
GNU GPLv3
Veličina:
192 KB source; 1,6 MB na HD-u
Cena:
program je besplatan
Adresa:
programmer -art .org /projects /arista -transcoder
Home / Novi brojArhiva • Opšte temeInternetTest driveTest runPD kutakCeDetekaWWW vodič • Svet igara
Svet kompjutera Copyright © 1984-2018. Politika a.d. • RedakcijaKontaktSaradnjaOglasiPretplata • Help • English
SKWeb 3.22
Opšte teme
Internet
Test Drive
Test Run
PD kutak
CeDeteka
WWW vodič
Svet igaraNaslovna stranaPrethodni brojeviOpšte informacijeKontaktOglašavanjePomoćInfo in English

Svet kompjutera