LAKI PINGVINI<>
032010<><>

Wget 1.12

Program za preuzimanje sadržaja sa Mreže

Sloboda u korišćenju GNU/Linux softvera ne leži samo u slobodnim licencama (GPL, BSD i drugima) već i u tome što skoro svaku željenu radnju korisnik može izvršiti na više načina i tako naći onaj koji je za njega najefikasniji. Ovde mislimo na stvari koje se mogu izvršiti kako iz konzole tako i preko grafičkih frontendova. Činjenica je da većina korisnika preza od konzolnih alata i zaobilazi ih u širokom luku, ali je takođe činjenica i to da se svaki korisnik GNU/Linux sistema barem jednom susreo sa konzolnim alatima, čije je korišćenje često mnogo efikasnije.

Jedan od takvih programa svakako je i Wget, deo GNU projekta koji omogućava preuzimanje sadržaja sa Weba. Napravljen je za preuzimanje sa sporih, robusnih i nestabilnih mreža, a ako se desi da preuzimanje omane, program će nastaviti sa pokušajima preuzimanja sve dok ne preuzme određeni sadržaj. Podržava preuzimanje preko HTTP, HTTPS i FTP protokola, a ime mu potiče od skraćenice www (World Wide Web) i reči get, njegove primarne funkcije. Wget je neinteraktivna alatka, što znači da može da radi u pozadini dok korisnik nije prijavljen na sistem. Ovo omogućava da započnete preuzimanje i odjavite se sa korisničkog naloga dok Wget završava posao za vas.

Kao deo GNU projekta, Wget se podrazumevano nalazi na većini Linux distribucija. Ako to nije slučaj sa vašom distribucijom, možete ga instalirati pomoću menadžera paketa vaše distribucije. Program se koristi u konzoli izvršavanjem jednostavne komande:

wget [opcije] [adresa onoga što preuzimamo]

Za detaljniji opis i spisak mogućnosti, sintaksu, dostupne opcije i detaljno uputstvo za upotrebu pogledajte man stanicu programa (man wget). Wget omogućava nastavak prekinutog preuzimanja, što u praksi znači da ako preuzimate ISO fajl vaše omiljene distribucije i nekim se slučajem desi da se preuzimanje prekine, uvek možete nastaviti proces preuzimanja umesto ponovnog započinjanja, što umnogome olakšava posao i skraćuje dragoceno vreme. Wgetom se, takođe, mogu nastaviti i preuzimanja započeta drugim progamima, npr. Firefoxom. Još jedna od nezaobilaznih mogućnosti je i ograničavanje brzine preuzimanja, tako da se Wget može lako podesiti da preuzima sa Mreže brzinom manjom od maksimalno dostupne, čime ostavlja dovoljno prostora i za nesmetan surf dok određeni sadržaj ne bude preuzet.

Za sve one koji i nakon isprobavanja ovog sjajnog programa ne promene makar malo mišljenje u pogledu korišćenja konzolnih alata postoje i frontendovi Wgeta kao što su Gwget, Kwebget, Getez i drugi. U svakom slučaju, Wget je izvanredno parče softvera koje nikoga neće ostaviti ravnodušnim, a svakako da će mnogima zameniti druge programe slične namene.

Nemanja TOBIĆ

 
DIA 0.97
Arora 0.10.1
Wget 1.12
Šta mislite o ovom tekstu?
Arista Transcoder 0.9.3
Metamorphose (2) 0.6.5beta
RipperX 2.7.2

Platforma:
GNU/Linux, *BSD, Mac OS X, Windows
Licenca:
GNU GPLv3
Veličina:
662 KB paket, 2,16 MB na HD
Cena:
program je besplatan
Adresa:
www .gnu .org /software /wget
Home / Novi brojArhiva • Opšte temeInternetTest driveTest runPD kutakCeDetekaWWW vodič • Svet igara
Svet kompjutera Copyright © 1984-2018. Politika a.d. • RedakcijaKontaktSaradnjaOglasiPretplata • Help • English
SKWeb 3.22
Opšte teme
Internet
Test Drive
Test Run
PD kutak
CeDeteka
WWW vodič
Svet igaraNaslovna stranaPrethodni brojeviOpšte informacijeKontaktOglašavanjePomoćInfo in English

Svet kompjutera