PD KUTAK<>
022010<><>

Image Mender 1.21

Popravka fotografija

Da li vam se ikada dogodilo da kada pogledate sliku koju ste upravo napravili vidite nešto što tu jednostavno ne pripada, bilo da je u pitanju ptica koja je uletela u kadar, komšija koji se slučajno uteturao negde u pozadini, bubuljica ili neka druga fleka na licu? U slučaju bilo kog odgovora, trebalo bi da znate da nije potrebno praviti novu fotografiju, jer postoji program koji može da reši problem. Predstavljamo vam Image Mender!

Ovom aplikacijom moguće je ukloniti objekte sa slika, i to prilično jednostavno. Naime, potrebno je prvo učitati problematičnu sliku (podržani su formati JPG, BMP, PNG i TIF), zatim markerom, čija se debljina može podesiti, obojiti ono što treba ukloniti, kliknuti na dugme Mend i program će pokušati da ukloni označeni deo. Oblast rada ovog „majstora” obuhvata i popravku mrlja i ogrebotina koje se javljaju na starim fotografijama, isto tako može da ukloni i sve nepravilnosti na licu (bubuljice, mladeže, pa čak i podočnjake), artefakte na slici nastale usled velike kompresije, tetovažu, u nekim slučajevima ni vodeni žigovi nisu problem, a što je najbolje – može da ukloni velike stvari sa fotografija poput bandera, žica, ljudi itd.

Uspešnost brisanja zavisi od fotografije i rasporeda objekata, od toga da li se oni preklapaju i od toga što se nalazi iza njih. Ako treba ukloniti nešto što je, recimo, na nebu, to neće biti problem i biće izuzetno uspešno. S druge strane, teško da ćete uspeti da izbacite nekog sa grupne fotografije ili ako se ispred ili iza objekta nalaze druge stvari ili pozadina čija se tekstura jasno raspoznaje. Ovo se događa usled toga što ugrađeni algoritam radi tako što uzima uzorke iz najbliže okoline označenog dela, kombinuje ih i popunjava oblast. Ponekad je potrebno ponoviti postupak nekoliko puta dok se ne dobije željeni rezultat, koji u izvesnim slučajevima može zapanjiti, ali ovaj program ipak nije čarobnjak i ne može da uradi baš sve što zamislite.

 
Brzina rada je zadovoljavajuća i ne bi trebalo da bude problema čak i na slabijim mašinama, ali treba uvek imati na umu to da vreme renderovanja zavisi od veličine slike i označenog dela. Logično, za velike označene oblasti programu će biti potrebno više vremena.

Bilo bi lepo da postoji još neka alatka, na primer nešto poput blur toola u Photoshopu. Tako nešto bilo bi od koristi s obzirom na to da ponekad nakon „čupanja” nekih objekata ostaju čudni artefakti i blokovi koji bi se ovom alatkom lakše uklonili.

Autori Image Mendera očigledno smatraju da bi korisnici trebalo da isprobaju sve mogućnosti programa pre nego što ga kupe, pa je tako demo verzija u potpunosti funkcionalna, ali je mogućnost snimanja fajlova isključena dok se ne kupi licenca.

Miloš MILOŠEVIĆ

 
Panda Cloud Antivirus
XHeader 1.10
FrameSize 2.0.1
Auslogics Task Manager 1.5.6.125
EquPixy 2.1
NetLimiter 3 beta 4
Image Mender 1.21
Šta mislite o ovom tekstu?
FoxyTunes 4.0.5.1
Kaleidoscope 2.1
Wikipedia 1.3
WP-Cumulus 1.23

Potrebno:
Windows
Veličina:
2,67 MB (demo), 6,82 MB na HD-u
Cena:
25 dolara
Adresa:
www .phibit .com /imender
Home / Novi brojArhiva • Opšte temeInternetTest driveTest runPD kutakCeDetekaWWW vodič • Svet igara
Svet kompjutera Copyright © 1984-2018. Politika a.d. • RedakcijaKontaktSaradnjaOglasiPretplata • Help • English
SKWeb 3.22
Opšte teme
Internet
Test Drive
Test Run
PD kutak
CeDeteka
WWW vodič
Svet igara



Naslovna stranaPrethodni brojeviOpšte informacijeKontaktOglašavanjePomoćInfo in English

Svet kompjutera