INTERNET<>
102009<><>

.rs

Vreme broadbenda

End of life • Statistika • HDTV • Milion Srba na Facebooku

Kraj septembra trebalo bi da označi i kraj .yu domena. RNIDS je početkom septembra još jednom pozvao sve korisnike da promene podešavanja u svojim email programima ako to da sada već nisu učinili. Zamolio je i provajdere da obaveste svoje korisnike, jer je upravo među njihovima krajnjim korisnicima najviše onih koji nisu promenili podešavanja u svojim email programima i nisu obavestili svoje prijatelje iz inostranstva. Podsetnik je sadržao i upozorenje da kod svih servisa (recimo, kod banaka) na koje su se korisnici prijavili koristeći email adresu na .yu domenu to može da izazove probleme i da je potrebno preregistrovati korisnike na novu email adresu. Kompanijama koje nisu izvršile migraciju na neki .rs domen savetovano je da to učine što pre.

Dakle, kada ovo budete čitali, naš stari domen će biti u statusu end of life. Zapravo, RNIDS ga neće automatski ugasiti. Iako je ICANN to zahtevao, on zapravo nikada do sada nije neki domen ugasio odjednom. Pride, RNIDS je ICANN-u uputio molbu da se trajanje .yu domena produži. Stoga će se sačekati odluka ICANN-a, koji zaseda 30. septembra. Za sve one koji se pitaju čemu produženje kada je ostalo samo četiri hiljade domena, od čega je većina produžena „za svaki slučaj”, odgovor je – zbog svih onih koji su kupili certifikate na .yu domen i velikog broja korisnika kod provajdera koji imaju nekoliko domena koji po inerciji još uvek koriste stare adrese.

Dakle, .yu će raditi i posle 30. septembra, ali su mu dani odbrojani.

U očima statistike

 
Nekoliko dana kasnije, RATEL je objavio godišnji pregled tržišta telekomunikacija za 2008. godinu (www.ratel.rs/index.php?page=novosti&item=68&id=2649&get_treerot=54&lang=srp), a Republički zavod za statistiku rezultate svog godišnjeg istraživanja o upotrebi informaciono-komunikacionih tehnologija u Republici Srbiji za 2009. godinu (webrzs.stat.gov.rs/axd/ikt2009.php). Dok se RATEL-ove brojke zasnivaju na zvaničnim izveštajima koje su operateri dužni da im dostave, brojke koje je predstavio RZS baziraju se na telefonskom istraživanju sprovedenom nad 2400 domaćinstava, 2400 pojedinaca i 1152 preduzeća. S obzirom na to da su oba izveštaja obimna, nećemo čak ni pretendovati na to da iznesemo neki siže koji se tiče, pre svega, prenosa podataka. Detaljnu analizu ostavljamo čitaocima, a ovde dajemo nekoliko zanimljivih grafikona.

Prihod u telekomunikacijama

Kompanija Vip Mobile je u drugom tromesečju ove godine imala prihod od 18,4 miliona evra, što je za 44,9 odsto više nego u istom periodu 2008. godine. To je rezultat povećanja broja korisnika i povećanja ukupnog mobilnog saobraćaja u Vip mreži. Vip Mobile je krajem juna imao 1,1 miliona korisnika, što je 60 odsto više nego u prvoj polovini 2008. godine. Povećao je učešće na srpskom tržištu mobilne telefonije sa 7,2 odsto u junu 2008. godine na 10,7 odsto krajem juna tekuće godine. U drugom tromesečju operativni gubitak Vip Mobilea (zarada pre poreza i kamata – EBIT) iznosio je 22,8 miliona evra, dok je prošle godine u istom periodu bio manji za milion evra. Gubitak pre oporezivanja, kamata, amortizacije i deprecijacije (EBITDA) iznosio je 14,2 miliona evra u prvih šest meseci ove godine, što je za 37,2 odsto manje nego u istom periodu 2008, kada je EBITDA iznosio 22,6 miliona evra. Ukupan prihod Vip Mobilea za šest meseci 2009. godine, ističe se, iznosio je 33,8 miliona evra i bio je za 36,3 odsto veći nego u istom periodu prošle godine, kada je prihod dostigao 24,8 miliona evra.

Prema rečima ljudi iz Vipa, s obzirom na to da se firma još uvek razvija, normalno je da troši i ulaže više nego što zarađuje. Do sada je u Vip, nakon kupovine licence, uloženo oko 192 miliona evra.

RATEL je u okviru svojih aktivnosti vezanih za zaštitu korisnika primetio reklame za prodaju međunarodnih pripejd roming SIM kartica na teritoriji Republike Srbije, koje omogućavaju jeftiniji roming u velikom broju zemalja. RATEL upozorava na to da prodaja međunarodnih roming SIM kartica Republici Srbiji nije regulisana Zakonom o telekomunikacijama i ostalim propisima u oblasti telekomunikacija. Posebno je naglašeno to da preusmeravanje poziva sa domaćih mreža na ove kartice može korisniku da donese velike troškove.

Predsednik UO RATEL-a Jovan Radunović izjavio je da očekuje da se do kraja godine raspiše konkurs za novog operatera fiksne telefonije kako je to predviđeno Akcionim planom za razvoj telekomunikacija u Srbiji. RATEL je svoj deo posla uradio i sada je na Ministarstvu za telekomunikacije da odredi broj licenci. Licenca će podrazumevati mrežu sa širokopojasnim pristupom, što će omogućiti i pružanje internet i drugih usluga.

HDTV

Nekon pionirskog poduhvata firme Radijus vektor u emitovanju HDTV kanala, konačno će i širem auditorijumu biti dostupno gledanje kvalitetnije televizije. RTS je najavio da će u digitalnom paketu signala na 27. kanalu, pored dosadašnja tri TV programa u standardnoj definiciji, emitovati i jedan program u visokoj definiciji. U početku će uz test-signal povremeno biti emitovane i pojedine emisije koje su proizvedene u visokoj definiciji. Vatreno krštenje ovaj kanal imao je 9. septembra, tokom HD prenosa fudbalske utakmice Srbija-Francuska (www.rts.rs/page/stories/ci/story/124/Društvo/145631/Program+u+visokoj+rezoluciji+na++RTS-u.html).

Ono što je najavio za ovu godinu SBB će i ispuniti. Od novembra SBB će ponuditi televiziju visoke definicije, a kasnije će biti uveden čitav niz interaktivnih usluga kao što su video na zahtev (video-on-demand, VoD), snimanje digitalnog videa (DVR), igre, najnovije vesti i obaveštavanje o vremenskim prilikama. Sistem se ujedno povezuje sa Telemach sistemom u Sloveniji, koji je u vlasništvu SBB-ovih vlasnika. Čitav projekat realizuje se u saradnji sa Ciscom, koji će pored opreme ponuditi i seriju aplikacija koje će omogućiti SBB-u da proširuje ponudu novih usluga.

Zbog velikog interesovanja korisnika, period trajanja promotivne kampanje „Probaj IPTV” produžen je do 31. decembra 2009. godine. Tokom ovog perioda, Telekom Srbija omogućava svima da mesec dana probno koriste ovu uslugu, nakon čega mogu da se odluče da li će nastaviti sa korišćenjem. Tokom probnog perioda na raspolaganju im je full-paket IPTV usluge (Osnovni + HBO + Fun + Za odrasle + Cinemax), za koji se tokom ovog perioda ne plaća pretplata. Ukoliko se korisnici odluče da po isteku probnog perioda nastave sa korišćenjem usluge Open IPTV, dobijaju posebnu pogodnost da tokom promotivnog perioda koriste Full paket po ceni osnovnog paketa.

 
Nakon JP PTT Srbija, Privredna komora Srbije dobila je ovlašćenje da izdaje elektronske potpise. Tokom oktobra PKS će dodeliti prve elektronske potpise i predstaviti nove usluge koje će uvesti za svoje članove. Ministarstvo unutrašnjih poslova Srbije još ranije je najavilo da će omogućiti da se nove lične karte sa čipom koriste kao elektronski potpis, ali to do sada nije omogućeno.

Prema najnovijem istraživanju sajta adriatalk.com, u Srbiji postoji više od milion korisnika popularne društvene internet mreže Facebook, i po tome je Srbija prva na zapadnom Balkanu (www.adriatalk.com/u-srbiji-preko--milion-facebook-naloga/). U odnosu na maj ove godine, to predstavlja povećanje za čak petinu.

Albanski hakeri 22. septembra napali su sajt B92 i zbog toga je ovaj sajt bio nedostupan kraće vreme. Sajt je „defaceovan”, pa je problem rešen za nekoliko minuta.

U Srbiji je predstavljen sistem za automatizovano vođenje stečajeva i elektronsko izveštavanje. U pitanju je prvi i jedinstven informacioni sistem u ovom delu Evrope i namenjen je stečajnim upravnicima. Ovaj sistem rezultat je zajedničkog rada Agencije za licenciranje stečajnih upravnika, USAID-ovog Programa za reformu stečajnog i izvršnog postupka (BES) i Centra za sprovođenje stečajnih postupaka Agencije za privatizaciju, a stvoren je u cilju unapređenja kvaliteta rada stečajnih upravnika, ali i ukupnog stečajnog sistema u Srbiji. Sistem je od marta ove godine u fazi intenzivnog testiranja, a obuku za njegovo korišćenje, koja je trajala od maja do jula, uspešno je završilo približno 400 licenciranih stečajnih upravnika i njihovih asistenata.

Provajderi

Telenor je obezbedio bežični Internet u još jednom parku. Zahvaljujući saradnji Telenora i JP Beogradska tvrđava, najveći beogradski park Kalemegdan dobio je besplatan Internet. Ovo je šesti park sa Internetom koji je otvoren u Beogradu.

EUnet je svoja dva servisa vezana za mobilne telefone ponudio korisnicima ADSL priključka tako što bi korišćenje ovih servisa plaćali uz mesečni račun. Reč je o servisu Web2sms za slanje SMS poruka putem Weba i servisa Mail2sms, čijim korišćenjem dobijate SMS poruku o prispeću emaila po zadatom kriterijumu.

Beotel je ponudio svim novim i starim ADSL korisnicima koji u periodu od 15. septembra do 1. decembra uplate šest meseci servisa još šest meseci servisa besplatno. Više detalja na www.beotel.rs/?strana=52&sekcija=glavna&vesti=1&katv=1&jezik=1#vst127.

Dušan DINGARAC

 
.rs
Šta mislite o ovom tekstu?
Kad reklama postane virus
Privatnost na Internetu (2)
Blogovanje u Srbiji
WWW vodič
Home / Novi brojArhiva • Opšte temeInternetTest driveTest runPD kutakCeDetekaWWW vodič • Svet igara
Svet kompjutera Copyright © 1984-2018. Politika a.d. • RedakcijaKontaktSaradnjaOglasiPretplata • Help • English
SKWeb 3.22
Opšte teme
Internet
Test Drive
Test Run
PD kutak
CeDeteka
WWW vodič
Svet igara



Naslovna stranaPrethodni brojeviOpšte informacijeKontaktOglašavanjePomoćInfo in English

Svet kompjutera