PD KUTAK<>
102008<><>

SpywareBlaster 4.0

Besplatni spaljivač spywarea

Već smo nebrojeno puta u našem časopisu pisali o programima čija je osnovna namena sprečavanje upada spywarea. Dosta tih programa zahteva plaćanje, te obični korisnici u većini slučajeva nisu u mogućnosti da ih koriste. SpywareBlaster je proizvod Javacool Softwarea, firme koja se bavi zaštitom računara još od 2002. godine.

SpywareBlaster na više različitih načina štiti računar od nepoželjnih napasti. Preventivna zaštita podrazumeva zaštitu Internet Explorera, Mozilla Firefoxa i zabranu pristupa određenim sajtovima koji su poznati po spyware sadržini. Zaštita Internet Explorera vrši se tako što se browser štiti od nepoželjnih ActiveX kontrola. Kada korisnik uključi ActiveX zaštitu, momentalno dobija pristup nazivima svih poznatih nepoželjnih ActiveX kontrola, odakle može da isključi/uključi zaštitu za svaku ponaosob. Isto važi i za zaštitu od neželjenih „kolačića” (Tracking Cookie). Zabrana pristupa određenim sajtovima je jednostavan princip po kome se ne dozvoljava ni otvaranje sajtova poznatih po tome što se preko njih može lako nabasati na neki spyware. Slično kao i za prethodne zaštite, i ovde imamo pregled adresa svih sajtova koji su zabranjeni i po želji možemo odobriti pristup određenim. U okviru zaštite browsera Mozilla Firefox imamo samo zaštitu od neželjenih „kolačića”. Zaštita zabrana pristupa određenim sajtovima važi samo za Internet Explorer.

Odeljak Tools sadrži osnovni alat za zaštitu računara. Tu je podešavanje i zaključavanje startne stranice Internet Explorera, određivanje standardnog pretraživača i putanje ka startnoj stranici (Home Page), uključivanje mogućnosti korišćenja Flash sadržaja i dodavanje proizvoljnih ActiveX kontrola od kojih će nas SpywareBlaster štititi.

Kao dodatni alat, uz SpywareBlaster dolazi program System Snapshot koji ima funkciju čuvanja osnovnih sistemskih podešavanja. Princip rada sličan je Windowsovom Restore Pointu.

Iako ne iziskuje novac iz novčanika, daleko od toga da je ovo naivan program. SpywareBlaster očigledno je delo ljudi koji imaju jednostavan cilj, a to je da nam pomognu da se što bolje zaštitimo od neželjenog sadržaja. Program se redovno ažurira, isto tako i njegova baza. Osvežavanje definicija radi se direktno preko programa, tako da nije potrebno skidati neke dodatne aplikacije. Sve naše pohvale idu pre svega za funkcionalnost, a onda i za cenu.

Bojan NOVAKOVIĆ

 
Google Chrome Beta
AVI ReComp 1.4.3
Zip Express 2.6.0.1
SpywareBlaster 4.0
Šta mislite o ovom tekstu?
Nadgledanje hard diskova
Sumatra PDF Beta 0.8.1
TwitBin 1.5, TwitterBar, TwitterFox 1.6.1, TwitKit 1.1

Potrebno:
Windows
Veličina:
2,7 MB, 4 MB na HD-u
Cena:
program je besplatan
Adresa:
www .javacoolsoftware .com /spywareblaster .html
Home / Novi brojArhiva • Opšte temeInternetTest driveTest runPD kutakCeDetekaWWW vodič • Svet igara
Svet kompjutera Copyright © 1984-2018. Politika a.d. • RedakcijaKontaktSaradnjaOglasiPretplata • Help • English
SKWeb 3.22
Opšte teme
Internet
Test Drive
Test Run
PD kutak
CeDeteka
WWW vodič
Svet igaraNaslovna stranaPrethodni brojeviOpšte informacijeKontaktOglašavanjePomoćInfo in English

Svet kompjutera