PD KUTAK<>
102008<><>

AVI ReComp 1.4.3

Rekompresija za tili čas

Ovom programu mogli bismo da smislimo nekoliko namena, ali ga autor naziva alatom za pripremanje kompatibilnih datoteka za reprodukciju iz linijskih DVD/DivX plejera. Naime, ako posedujete jedan od modela koji se mogu kupiti na domaćem tržištu, sigurno ste iskusili problem sa „puštanjem” pojedinih filmova uskladištenih u XviD formatu (on je danas najrasprostranjeniji kada je SD rezolucija u pitanju). Problem nastaje usled aktivne GMC/Qpel komponente i čini da fajlovi postanu praktično neupotrebljivi na standalone uređajima. AVI ReComp kao pravi mali, dobri vojnik „čisti” filmove od neželjenog sadržaja i ponovo ih čini upotrebljivim. Naravno, to je samo početak priče, pošto se iza jednostavnog korisničkog okruženja krije prava zverčica...

Da biste se i sami upustili u operaciju rekompresovanja, ne morate posedovati apsolutno nikakvo predznanje iz te oblasti. Sve počinje biranjem fajla koji želite da preuredite, određivanjem odredišta i postavljanjem zadatka na radnu listu. Ukoliko želite da o istom trošku „pretresete” više fajlova odjednom, značiće vam to što je autor dozvolio korišćenje programa u Batch režimu. Nažalost, proces se po startovanju ne može pauzirati, već se isključivo zaustavlja, pa otvorite četvore oči za vreme setovanja radnih parametara. Izlaznim datotekama može se menjati veličina (jednostavno upišete koliko megabajta želite da teži video fajl), može se izvršiti cropovanje, pa čak i promena rezolucije. Tu je i podrška za rad sa titlovima (na sliku mogu da se lepe titlovi formata TXT, SUB, SRT, ASS i SSA), uz napomenu da ih je moguće postaviti na crnu traku, koju će program automatski dodati ulaznom videu. Sem ako ne radite sa ASS/SSA formatom zapisa, titlovima nećete moći (bar ne direktno iz programa) da menjate veličinu, boju i položaj, pa ovu mogućnost treba koristiti samo kad je to baš neophodno. Konačno, vredno je pomenuti i to da je ostavljena opcija za baratanje i audio komponentom. Možete doterati bitrate, izabrati model enkodiranja (ABR, VBR ili CBR) – ništa fancy! Ljubitelje domaćeg obradovaće i činjenica da je program preveden na srpski jezik.

AVI ReComp na ulazu vidi samo AVI datoteke kompresovane XviD metodom. Kao obradni alat koriste se VirtualDubMod (1.5.10.2) i AviSynth (2.5.7.0), a sve tri stvari dobijaju se u instalacionom paketu (ako ih već imate instalirane, onda nikom ništa). Pošto je ceo postupak krajnje automatizovan i optimizovan do krajnjih granica, ovo u suštini ne bi trebalo da vas dodatno opterećuje. Treba još reći i to da je program prilično hitar, tako da se na izlazne rezultate ne čeka dugo. Na našoj test mašini (AMD 5000+, 2 GB RAM-a) fajl veličine 350 MB uspeli smo da rekompresujemo na 325 MB, uz nalepljivanje titla, za svega 40 minuta. Kad smo već kod toga, u toku perioda testiranja kroz AVI ReComp „provukli” smo pedesetak datoteka. Ni u jednom slučaju nije se desilo da smo na izlazu dobili video nezadovoljavajućeg kvaliteta (ili pogrešne veličine), nije bilo seckanja, desinhronizacije zvuka i slike... Ukoliko imate potrebe za rekompresijom materijala ove vrste, slobodno probajte ovaj program. Ubeđeni smo da vas neće ostaviti na cedilu.

Vladimir PISODOROV

 
Google Chrome Beta
AVI ReComp 1.4.3
Šta mislite o ovom tekstu?
Zip Express 2.6.0.1
SpywareBlaster 4.0
Nadgledanje hard diskova
Sumatra PDF Beta 0.8.1
TwitBin 1.5, TwitterBar, TwitterFox 1.6.1, TwitKit 1.1

Potrebno:
Windows
Veličina:
8,7 MB, 6,3 MB na HD-u
Cena:
program je besplatan
Adresa:
www .videopedia .pl /avirecomp /index .php
Home / Novi brojArhiva • Opšte temeInternetTest driveTest runPD kutakCeDetekaWWW vodič • Svet igara
Svet kompjutera Copyright © 1984-2018. Politika a.d. • RedakcijaKontaktSaradnjaOglasiPretplata • Help • English
SKWeb 3.22
Opšte teme
Internet
Test Drive
Test Run
PD kutak
CeDeteka
WWW vodič
Svet igara



Naslovna stranaPrethodni brojeviOpšte informacijeKontaktOglašavanjePomoćInfo in English

Svet kompjutera