CeDeTEKA<>
052008<><>

Alfred’s Essentials of Music Theory 2.0 Student Version

Sećate li se časova muzičkog vaspitanja? Možda ih neko od vas i dalje ima, a možda ima i onih koji umesto toga pohađaju muzičku školu. U bilo kom slučaju, ako ste željni osnovnih i onih malo naprednijih informacija iz ove oblasti, preporučujemo da probate Alfred’s Essentials of Music Theory. U pitanju je još jedno multimedijalno ostvarenje koje obrađuje mnoštvo tema iz domena osnovne muzičke kulture.

Glavne odlike programa jesu jednostavan korisnički interfejs, pregršt korisnih informacija i razumna količina multimedijalnog materijala. Ako malo bolje razmislimo, Alfred’s Essentials of Music Theory je neka vrsta interaktivnog muzičkog bukvara u malom, jer se informacije korisniku predstavljaju na pitak audiovizuelan način, uz obaveznu mogućnost aktivnog učestvovanja. Osim uredno nahsinhronizovanog teksta koji služi kao osnova za pojašnjavanje obrađenih pojmova, sasvim je logično što je autorski tim ubacio i veliki broj (doduše jednostavnih) animacija, ilustracija i zvučnih semplova. Na kraju krajeva, kakav bi to moderan muzički bukvar bio a da se upisane note ili instrumenti ne mogu čuti? Jasno je – nikakav!

Materijal je podeljen u šest oblasti, koje se sastoje iz različitog broja pojedinačnih lekcija. Bilo bi iluzorno baviti se sadržaja svake pojedinačno, ali je dovoljno reći da se može štošta naučiti o notnom sistemu, nazivima nota i njihovom pravilnom ucrtavanju, značaju violinskog ključa, tempu i mnogim drugim pojedinostima koje muzički život znače. Kao što smo već rekli, program donosi određen nivo interaktivnosti, a on se ne odnosi samo na mogućnost da korisnik po svom nahođenju može da pristupa željenim sekcijama ili da „skače” po temama unutar lekcija. Naime, nakon prezentovanja ključnih informacija, programska rutina pred korisnika će izneti seriju vežbi kojima se može proveriti da li je znanje uspešno usvojeno ili ne. Ovo je odličan način za učenje i primer kako bi slična ostvarenja trebalo da se izrađuju. Naravno, ukoliko smatrate da vaše znanje prevazilazi ponuđeni „ispit”, vežbe se mogu zaobići, a materijal nastaviti da se lista kao da se ništa nije dogodilo.

Ipak, ovo nije sve kada je provera znanja u pitanju. U bilo kom trenutku korisnik može da pristupi rešavanju sveobuhvatnog testa, za svaku oblast ponaosob. Kako se radi o verziji Student, program može hostovati više korisnika, a naročita rutina zadužena je za praćenje postignutih rezultata i njihov prikaz na ekranu (na zahtev). Dalje, posebnu pažnju treba obratiti na sekciju pod nazivom Ear Training. Ovde se obrađene teme, zahvaljujući postojanju naročito osmišljenih primera, mogu čuti, a opet postoji i serija dodatnih vežbi putem kojih se znanje može proveravati. Na ovu sekciju možemo gledati kao na pretakanje teorije u praksu.

Konačno, putem sekcije Terms do željenih informacija dolazimo pretragom korišćenih pojmova i izraza. U pitanju nije klasična Search funkcija pošto nije dozvoljeno upisivanje ključnih reči, već se materijal lista biranjem odgovarajućih početnih slova. Klikom na željeni pojam dobija se kratak opis (definicija), vizuelna reprezentacija njegovog značenja (ako je dostupna), mogućnost da se presluša pripadajući audio-sempl ili da se „skoči” pravo na lekciju u kojoj se odabrani pojam obrađuje. Jednostavno i efikasno.

Alfred’s Essentials of Music Theory nije program koji korisnika podučava specifičnostima pojedinačnih instrumenata, predstavlja kompozitore i sadrži opus klasičnih dela. Ovde nećete naći korespondentne fotografije i usemplovane partiture, niti će vas virtuelni tutor podučavati rifovima na gitari. Umesto toga, naučićete nešto o osnovama i tehnikama. Možda sve to već znate, ali zašto u kolekciji nemati ostvarenje koje će vas i vaše naraštaje na jednostavan način podsetiti/edukovati o prvim koracima.

Vladimir PISODOROV

 
Alfred’s Essentials of Music Theory 2.0 Student Version
Šta mislite o ovom tekstu?
Pegine avanture, Švrća, Razmrsi problem
Punch! Super Home Suite

Potrebno:
Windows
Veličina:
1 CD, 24,4 MB na HD-u
Cena:
60 dolara
Adresa:
www .musiciansfriend .com /product /Alfred -Essentials -of -Music -Theory -Student -Version -Complete -CDROM ?sku =700337
Home / Novi brojArhiva • Opšte temeInternetTest driveTest runPD kutakCeDetekaWWW vodič • Svet igara
Svet kompjutera Copyright © 1984-2018. Politika a.d. • RedakcijaKontaktSaradnjaOglasiPretplata • Help • English
SKWeb 3.22
Opšte teme
Internet
Test Drive
Test Run
PD kutak
CeDeteka
WWW vodič
Svet igara



Naslovna stranaPrethodni brojeviOpšte informacijeKontaktOglašavanjePomoćInfo in English

Svet kompjutera