PHONE ZONE<>
052007<><>

Hewlett-Packard iPaq rw6815, iPaq rw6915

Povratak iPaqa

Prošlo je skoro dve godine otkad smo zadnji put imali prilike da isprobamo neki PDA uređaj koji je potpisao Hewlett-Packard. Tokom odsustva, slobodno možemo reći začetnika trenda PDA aparata u svetu, bili smo svedoci raznih priča koje su kružile Internetom, od toga da je tajvanski HTC prekinuo saradnju sa američkim gigantom, pa zbog toga nema novih uređaja, do toga da HP skroz prekida proizvodnju PDA uređaja i prelazi na Ultra Mobile PC platformu (UMPC je hibrid notebooka i PDA i po veličini se nalazi između ovih uređaja). Kao što to obično biva, istina je negde između, a to je da će nove iPaq PDA uređaje zajedničkim snagama proizvoditi dve tajvanske kompanije: već više puta pominjani i sada dobro poznati HTC i druga, manja kompanija pod imenom Quanta. Čast da otvore novu stranicu u istoriji dinastije iPaq imaju modeli iz serije rw, sa oznakama 6815 i 6915. Dok je rw6815 potpuno novi proizvod, sa ovim drugim smo se već sreli, jer je on po izgledu istovetan modelu iPaq hw6515 (SK 8/2005), a dotični je promene doživeo samo „ispod haube”. Oba modela smo dobili na test, a nas je najviše zanimalo gde je familija iPaq trenutno u odnosu na mnogobrojne modele iz HTC-ove fabrike, koji su stekli ogromnu popularnost, kako u inostranstvu, tako i na našem tržištu. Da li je iPaq i dalje broj jedan ili je samo bleda senka nekadašnjeg lidera PDA scene?

Hewlett-Packard iPaq rw6815
Hewlett-Packard iPaq rw6815 
Oba aparata dolaze u identičnom pakovanju, koje pored samog uređaja uključuje USB kabl za povezivanje sa računarom, punjač, slušalice i CD sa potrebnim drajverima i programima, kao i veoma opširnu dokumentaciju koja će biti od velike pomoći korisnicima koji se prvi put sreću sa Windows Mobile operativnim sistemom. Zasmetalo nam je što je HP prestao da isporučuje stalak uz svoje uređaje iz iPaq familije, i sada ga dodatno naplaćuje. iPaq rw6815 je dimenzija 102 x 58 x 19,5 mm pa spada u jedan od najmanjih PDA uređaja na tržištu. Neki korisnici možda će imati primedbu na debljinu uređaja, ali je to zbog baterije kapaciteta 1530 mAh, koja je ostvarila odlične rezultate na našim testovima autonomije i ostavila konkurentske modele daleko iza sebe. S druge strane, iPaq rw6915 je nešto većih dimenzija, koje iznose 118 x 71 x 18 mm, ali treba imati u vidu da on ima ugrađenu tastaturu. Po rasporedu tastera nijedan od ova dva modela ne odskače od konkurencije: ispod ekrana se nalazi četvorosmerni kursor, tasteri koji imaju funkciju prihvatanja/odbijanja poziva, kao i druga dva tastera kojima se može dodeliti funkcija po želji. Sa strane se nalazi još 8 tastera kojima je moguće dodeliti funkciju po želji, dok oni po defaultu imaju ulogu podešavanja jačine zvuka, „hvatanja” fotografija i pokretanja najpopularnijih programa kao što su e-mail klijent, Internet browser i drugi.

Veliki minus predstavlja činjenica da su oba modela iz serije rw tri-band telefoni, kao i odsustvo podrške za mreže treće generacije, što u današnje vreme predstavlja ozbiljan minus. EDGE i GPRS su davno prevaziđeni, čak i kod nas, pa nam je veoma čudno da se HP odlučio za izostanak podrške za 3G. Prilikom obavljanja poziva, zvuk je bio kristalno jasan i čist, a u listu kontakata su uneta neka poboljšanja, od kojih je najznačajnija mogućnost dodavanja fotografije za svaku osobu. Ugrađena tastatura kod rw6915 odlično se pokazala prilikom kucanja SMS poruka i e-mailova, dok je kod drugog modela bila dosta sporija.

Oba modela koriste Intelov procesor Bulverde sa radnim taktom od 416 MHz, koji se dobro ponaša i sa zahtevnim aplikacijama kao što je Skype, ali mnogo više „muči” bateriju nego Samsungov S3C procesor. Količina fleš memorije u oba uređaja je ista – 64 MB, dok je radna memorija duplo veća kod modela rw6815 i iznosi 128 MB. Memorija se može proširiti kupovinom miniSD kartice, koju podržavaju oba modela. Ekran modela rw6815 ima rezoluciju od 320 x 240 piksela, koja je i dalje standard za PDA uređaje, dok mu je dijagonala dužine 2,7 inča. Drugi predstavnik serije rw ima dijagonalu 3 inča, ali manju rezoluciju, 240 x 240 piksela, što nam se nije svidelo ni kod njegovog starijeg brata, modela hw6515. Problem je što su skoro svi PocketPC programi pisani za format ekrana 4:3 i QVGA, odnosno VGA rezolucije (320 x 240 i 640 x 480 piksela), pa prilikom korišćenja iPaqa rw6915 morate dosta da skrolujete, naročito prilikom korišćenja Internet browsera. Kvalitet oba displeja je na veoma visokom nivou, slika je kristalno jasna, sa odličnim kontrastom, dok su boje verno prikazane, što nas i ne čudi s obzirom na to da HTC već duži niz godina proizvodi displeje za HP-ove PDA uređaje.

Hewlett-Packard iPaq rw6915
Hewlett-Packard iPaq rw6915
Od opcija za povezivanje sa drugim uređajima, oba testirana modela poseduju Bluetooth i Wireless adapter. Zasmetalo nam je što WiFi čip podržava samo protokol 802.11b za bežično umrežavanje, dok se već duže vreme kod drugih proizvođača može naći podržan i protokol 802.11g koji donosi i do pet puta veću maksimalnu brzinu prenosa. To je još jedna ušteda od strane HP-a koja nam se nije svidela, ali doprinosi manjoj ukupnoj ceni. iPaq rw6915 poseduje GPS adapter, ali bez odgovarajućeg softvera, pa buduće korisnike koji žele da uživaju u čarima satelitskog navigacionog sistema očekuje dodatni trošak koji nije zanemarljiv.

Ova dva modela iz serije rw odlično su se pokazala na multimedijalnim testovima. Slušalice koje se dobijaju uz uređaj više su nego dobre, pa oba modela mogu komotno da zamene MP3 plejer. Reprodukcija video sadržaja nije bila problem za snažan Intelov procesor, mada treba imati u vidu da oba uređaja poseduju ekrane QVGA i niže rezolucije pa sam posao nije previše zahtevan. iPaq rw6815 poseduje digitalni fotoaparat od 2 megapiksela, dok drugi aparat ima kameru od 1,3 megapiksela, mada su one skromnih mogućnosti. Šum je veoma izražen, a slike pri slabom svetlu su prilično loše, iako testirani uređaji poseduju svetleću diodu koja ima ulogu blica. Ipak, retko da neko kupuje PDA uređaj zbog fotoaparata, tako da ovaj propust nećemo uzeti za zlo američkom proizvođaču.

iPaq rw6815 i rw6915 su prva dva modela iz HP-ove „kuhinje” koje pokreće operativni sistem Windows Mobile 5. Iako je on već zastareo, HP je najavio da će oba modela moći da se unaprede novom verzijom OS-a, mada korisnici neće naći nikakve zamerke „petici”. Od dodatnih programa izdvajamo Midlet Manager, koji služi za pokretanje Java apleta i aplikacija, Zip za kompresiju podataka, a svidela nam se i aplikacija koja rukuje bežičnim konekcijama jer omogućava mnogobrojna podešavanja, što će napredni korisnici znati da cene.

Najveći adut oba modela je autonomija. iPaq rw6915 je izdržao 15 sati neprekidnog korišćenja što je dobar rezultat, ali je njegov „brat” otišao dosta dalje zaustavivši se na 23 sata – novi rekord na našim testovima. Uz umereno korišćenje, ovaj model nismo morali da punimo čak tri dana, čime će se obradovati korisnici koji nisu često u blizini utičnice.

Da su oba uređaja ugledala svetlost dana pre godinu dana, bili bi hit na tržištu, ali je sada druga situacija. HTC je sa svojim modelima preplavio tržište, nudeći više za manje novca. iPaq 6815 je dobar uređaj, ali mu je glavni minus nedostatak tastature, dok njegov brat, iako poseduje istu, oskudeva u radnoj memoriji i softveru za GPS. Kad na sve to dodamo nepostojanje podrške za mreže treće generacije, možemo da zaključimo da HP polako gubi rat i da će se za ove modele uglavnom odlučiti njegovi stari kupci zaljubljeni u familiju iPaq.

Petar MARINKOVIĆ

 
Hewlett-Packard iPaq rw6815, iPaq rw6915
Šta mislite o ovom tekstu?
Best KeyLocker
Calcium
Mobiola Media Player

Hewlett-Packard iPaq rw6815
Operativni sistem:
Windows Mobile 5
Ostalo:
Intel Bulverde 416 MHz, 64 MB ROM, 128 MB RAM, miniSD slot, touchscreen TFT 65 k (QVGA, dijagonala 2,7 inča), Tri Band GSM, BT, WiFi, IrDA, 2,0 MP digitalna kamera, baterija 1530 mAh

Hewlett-Packard iPaq rw6915
Operativni sistem:
Windows Mobile 5
Ostalo:
Intel Bulverde 416 MHz, 64 MB ROM, 64 MB RAM, miniSD slot, touchscreen TFT 65 k (240 x 240 piksela, dijagonala 3 inča), Tri Band GSM, BT, WiFi, IrDA, 1,3 MP digitalna kamera, baterija 1200 mAh, QWERTY tastatura, GPS
Proizvođač:
Hewlett-Packard
Kontakt:
Hewlett-Packard Srbija
Home / Novi brojArhiva • Opšte temeInternetTest driveTest runPD kutakCeDetekaWWW vodič • Svet igara
Svet kompjutera Copyright © 1984-2018. Politika a.d. • RedakcijaKontaktSaradnjaOglasiPretplata • Help • English
SKWeb 3.22
Opšte teme
Internet
Test Drive
Test Run
PD kutak
CeDeteka
WWW vodič
Svet igara



Naslovna stranaPrethodni brojeviOpšte informacijeKontaktOglašavanjePomoćInfo in English

Svet kompjutera