PD KUTAK<>
072005<><>

CDBurnerXP Pro 3.0.116, Burn4Free CD & DVD 1.1.4.0, burnatonce 0.99.5, SilentNight Micro CD Burner 2004

Besplatne rezalice

Ne tako moćni, ali sasvim upotrebljivi programi za narezivanje diskova

Da li je potrebno posebno isticati od kolikog je značaja posedovati dobar program za narezivanje sadržaja na CD/DVD medije? S obzirom na široku dostupnost (čitaj: povoljnu cenu) uređaja za preduzimanje akcija „prženja”, vreme kada je snimanje materijala u kućnim uslovima bilo privilegija izabranih daleko je za nama. Prilikom odabira programa korisnici se uglavnom oslanjaju na dobro proverena i u stručnim medijima prisutna (čitaj: opisivana) rešenja, ne obazirući se previše na eventualne nedostatke ili sve izraženiju glomaznost koja ih kao po pravilu prati. Ukoliko imate dovoljno novca, za vas dileme oko izbora uopšte ne postoje jer se nabavkom Neroa ili nekog alternativnog paketa (Alcohol120%, Padus DiscJuggler...) uglavnom mogu podmiriti sve potrebe, bez preteranog angažovanja moždanih vijuga. Ali, šta uraditi u slučajevima kada su finansijska sredstva ograničena odnosno kada ih uopšte nema? Osloniti se na ugrađeno rešenje u Windows XP okruženju? Pa, ne baš!

Koncept izrade besplatnih programskih paketa za narezivanje diskova nije baš toliko omiljena tema među belosvetskim programerima. Zbog toga je ponuda kvalitetnih rešenja više nego „mršava” i jedva da se na prste jedne ruke mogu nabrojati ona koja zadovoljavaju i osnovne standarde. Generalno, najveći problem leži u inertnosti samih autora koji nedovoljno ambiciozno započinju rad na svojim projektima, vodeći se isključivo ličnim potrebama. Kao posledica toga javljaju se (u širem smislu) nedovršeni programi, usko ograničene upotrebne vrednosti, sa katastrofalno lošim upravljačkim interfejsima... Ipak, u poslednjih nekoliko godina stvari su se drastično popravile, pa možemo konstatovati da postoje prilično korisna ostvarenja koja, iako ne nude komfor preskupog Neroa, mogu gotovo u potpunosti da ga odmene na polju kućnog korišćenja.

CDBurner XP Pro 3.0.116

Da je izrada kvalitetnih besplatnih rešenja moguća, u potpunosti dokazuje postojanje programa pod nazivom CDBurner XP Pro 3.0.116. Uz pomoć ovog ostvarenja bukvalno možete narezati sve što vam padne na pamet, a u isto vreme niste vidljivo ograničeni gomilom nerazumnih preduslova. MP3 muzika, audio-kompilacije, kolekcija programskih alata – sve je samo na nekoliko klikova udaljenosti (zvuči kao neki reklamni slogan, ali tako je). Da autori ozbiljno shvataju svoj posao, pokazuje i količina pažnje i truda koju su uložili u osmišljavanje i dizajniranje korisničkog interfejsa. Ponuđena rešenja u potpunosti odgovaraju modernim standardima, sa dominantnim i lepo iscrtanim ikonicama i jasno definisanim radnim celinama. Tu je i drag&drop tehnologija, sličnost s ostalim komercijalnim paketima (u granicama dobrog ukusa), koja omogućava lako učenje osnovnih zakonitosti. Ukratko rečeno, sve je veoma privlačno i obećavajuće. Takođe, iz programa je moguće izrađivati ISO slike ponuđenih medija (čak je moguća konverzija iz NRG i BIN formata u ISO), „nulovati” izbrisive medije, narezivati DVD-Video sadržaj (sa velikim stepenom kompatibilnosti za standalone uređaje) itd.

Posebna sekcija programa namenjena je „čupanju” muzičkih numera s audio CD-ova i njihovoj automatskoj konverziji u jedan od popularnih formata. Pored podrazumevanih WAV i MP3 formata, tu su još i WMA i Ogg, a na raspolaganju je i set podešavanja putem kojih se izlaznim fajlovima može automatski dodeljivati naziv, uticati na kvalitet i slično.

Naravno, CDBurner XP Pro nije savršenstvo bez mane i njegovo korišćenje trenutno je opterećeno postojanjem nekoliko ograničenja koja u datoj situaciji mogu uticati na upotrebnu vrednost. Pre svega tu je barijera za rad sa ISO kontejner fajlovima veličine do 4,2 GB, zatim problemi prilikom narezivanja multisession diskova u DVD+R formatu (prethodno narezane sesije mogu da budu nečitljive, „otvoren” disk sistem može da vidi kao prazan...), kao i odbijanje programa da radi sa pojedinim brendovima/modelima optičkih medija. Ovo poslednje može da bude prilično neprijatno pošto će program odbijati pravilno da prepozna podržane brzine rezanja i može se desiti da započeti proces narezivanja prekine na polovini, ostavljajući vas s uništenim diskom u rukama. Na svu sreću, opisana pojava nije toliko česta, a ukoliko se budete držali renomiranih proizvođača, sva je prilika da je nikad nećete ni iskusiti. Ipak, ono što najviše smeta jeste nedostatak opcije za izradu egzaktnih kopija diskova (čitaj: kopiranje), što se može donekle nadoknaditi ručnom selekcijom željenih fajlova, kopiranjem na hard disk i naknadnim narezivanjem, ali se time ne dobija tzv. „1:1” kopija.

Po rečima autorskog tima, na svim uočenim propustima i ograničenjima uveliko se radi, pa bi već naredna verzija, 3.5, trebalo da donese značajna poboljšanja i gomilu noviteta. Iako je njen izlazak bio zakazan još za sredinu marta tekuće godine, promocija je odložena na neodređeno vreme. Nedavno objavljivanje alfa verzije (dostupna je samo ljudima koji su uplatili novčanu donaciju autorima programa) raduje, ako ni zbog čega drugog, onda zbog činjenice da su programeri očigledno veoma blizu rešenja koje su tražili. Jedva čekamo!

Burn4Free CD & DVD 1.1.4.0

O ovom programu pisali smo (doduše informativno) još u SK 3/2004. Kao što smo tada konstatovali, reč je o ostvarenju dobrih mogućnosti sa ne baš najsrećnije rešenim (robusnim) korisničkim okruženjem: praktično sve opcije nalaze se „natrpane” na jednom ekranu, preciznije – predimenzioniranoj paleti alata. Naime, Burn4Free CD & DVD sadrži gotovo sve opcije za izradu kompilacija bilo kog oblika u kućnom okruženju, a uspešno prepoznaje čak 1.900 modela CD i DVD rezača (na oficijelnom sajtu postoji uredno ažurirana lista). Bez obzira na to da li se radi o narezivanju MP3 ili audio kompilacija (program se snalazi sa MP3, WAV, Ogg, WMA i drugim popularnim formatima), multimedijalnog sadržaja ili kolekcije programskih alata, Burn4Free će uspeti da odgovori na vaše prohteve, ali, ukoliko poželite da izradite identičnu kopiju postojećeg CD/DVD medija nećete se usrećiti pošto program ne podržava kopiranje materijala ni u jednom obliku (bez obzira na to da li je on zaštićen ili ne). Jedino rešenje ogleda se u prethodnom kopiranju sadržaja na hard disk i naknadnom narezivanju, što ne zadovoljava uvek. Inače, autori su se od prethodnog puta potrudili da donekle uobliče upravljački interfejs tako da su uvedena dva režima rada, Easy i Expert, koji se međusobno razlikuju po broju prisutnih komandi na ekranu i u principu ne donose suštinske izmene.

Još jedna stvar koja bi mogla da vas odgovori od korišćenja ovog programa jeste postojanje reklamnog sadržaja čiju instalaciju ne možete da izbegnete (dosadni NavHelper se implementira u browser želeli vi to ili ne). Isto tako, na glavnom ekranu donji desni ugao rezervisan je za ispisivanje poruka komercijalne prirode koje su perfidno koncipirane s namerom da namame korisnika svojim sadržajem jer nude baš one stvari koje u programu nedostaju (na primer, izradu 1:1 kopija CD/DVD medija). Pomak se nije načinio ni na polju narezivanja DVD-Video sadržaja pa ćete, ako vam je ovo sfera interesovanja, morati još uvek da se držite oprobanih rešenja. Treba istaći da trik s ručnim kreiranjem AUDIO_TS i VIDEO_TS direktorijuma i naknadnim raspoređivanjem materijala daje čitljive rezultate samo u pojedinim standalone uređajima pa je bolje stvari ostaviti kakve jesu i ne eksperimentisati. S druge strane, povoljno je što se iz ovog programa može vršiti brisanje izbrisivih medija (akcija ne može da se obavi automatski pre narezivanja kao u Nerou, već je proces svaki put potrebno ručno obaviti), narezivati sadržaj ISO kontejner datoteka (podržana je i izrada ISO datoteka, ali isključivo od fajlova uključenih u kompilaciju za narezivanje, ne i sa CD/DVD čitača), raditi u multisession okruženju itd.

burnatonce 0.99.5

Za razliku od prethodnog ostvarenja, burnatonce 0.99.5 krasi minimalistički komandni interfejs i na prvi pogled odsustvo bilo kakvih podešavanja. Iako je korisničko okruženje više nego jednostavno, snalaženje u programu biće teško početnicima, ali i onima koji su navikli na standardizovana Nero-like ostvarenja. Zato najveća zamerka autorima ide upravo na račun nedovoljne vizuelizacije dostupnih komandi i forsiranja zastarele pull-down hijerarhije menija koja vas može navesti na pogrešne zaključke o zastarelosti ili neupotrebljivosti programa.

Međutim, ispod haube burnatonce 0.99.5 nudi sasvim pristojnu količinu mogućnosti, čak nešto više nego u slučaju Burn4Free CD & DVD 1.1.4.0. Pored izrade „mešanih kompilacija”, moguće je izrađivati audio-diskove (svi poznatiji formati kao što su MP3, WAV, Ogg itd. čitljivi su iz programa), praviti 1:1 kopije (podržan je i on-the-fly režim), formirati multisession diskove, brisati RW medije, pa čak i izrađivati kontejner datoteke (podržana su čak tri formata: ISO, TOC i BIN/CUE). Kada se jednom naviknete na (za moderne Windows standarde neprirodan) raspored komandi, burnatonce može postati nezamenljiv alat u svakodnevnom „narezivačkom” radu. Ali, sve navedene opcije odnose se isključivo na rad sa CD medijima, dok se DVD podrška gotovo nigde ne pominje (iako je program u prošlim verzijama podržavao i izradu DVD-Video diskova). Da bi se ona „otključala”, sa oficijelnog sajta potrebno je preuzeti dodatni (komercijalni) program pod nazivom ProDVD i smestiti ga u instalacioni direktorijum burnatoncea. Iako će ovaj podatak razočarati mnoge vlasnike DVD rezača, autori očigledno nisu uspeli da izbegnu komercijalizaciju projekta pa se njegova upotrebna vrednost ogleda samo u rabljenju (zastarelog) CD standarda.

SilentNight Micro CD Burner 2004

Nasuprot nepisanom pravilu, sam kraj ovog prikaza nije rezervisan za ostvarenje s najvećim brojem mogućnosti i uključenih opcija, već za rešenje koje sadrži (čak je i to prejaka formulacija) samo osnovne komande. Naime, SilentNight Micro CD Burner 2004 ubedljivo je „najlakši” program u klasi jer zauzima svega 736 KB i nakon preuzimanja s Interneta nije ga potrebno ni instalirati na sistem. Komandni interfejs ogoljen je do te mere da u potpunosti odgovara definiciji „najlakši u klasi”, ali njegova snaga leži upravo u tome što ga je na vrlo jednostavan način moguće prenositi s računara na računar (da li treba naglasiti da staje i na običnu disketu?). Iz ovog besplatnog programa, sasvim logično, nećete uspeti da ostvarite punu kontrolu nad procesom narezivanja materijala na medij, te je on preporučljiv u situacijama kada najbitniji podaci moraju hitno da se bekapuju, a ne postoji opcija da se njihovo skladištenje obavi iz programa kojim to inače činite. Postupak rada mogao bi se (uslovno) podeliti na tri koraka: odabir aktivnog rezača (ne postoji spisak kompatibilnih) iz padajućeg menija, označavanje direktorijuma sa fajlovima koji se žele sačuvati i pritiskanje Burn CD dugmeta za otpočinjanje procesa narezivanja.

Imajući u vidu namenu i veličinu programa, autori su prilično ograničili dijapazon korisnikovog delovanja, a najviše smeta arhaičan sistem uključivanja fajlova u radnu kompilaciju. Oni moraju da budu „spremljeni” u unapred definisanom direktorijumu, a moguće je izvršiti selektovanje kompletnog sadržaja ili datoteka određene ekstenzije (pojedinačno biranje fajlova ne dolazi u obzir). Narezivanje materijala bez problema se obavlja na CD-R i CD-RW medijima, a autorima može da se zameri što nisu našli mesta za opciju „nulovanja” izbrisivih medija. Ako se pomenuti nedostaci zanemare, SilentNight Micro CD Burner 2004 u specifičnim situacijama može da se pokaže kao veoma korisna i dobrodošla alatka.

• • •

Iako nam je sigurno promakao još neki besplatan program za narezivanje materijala na diskove, trudili smo se da u ovom prikazu pomenemo sve one koji svojim kvalitetom i upotrebnom vrednošću zaslužuju vašu pažnju. Kvalitetom, brojem uključenih opcija i ozbiljnim pristupom autorskog tima titulu najkvalitetnijeg bez razmišljanja zaslužuje CDBurnerXP Pro. S obzirom na to da se na njegovom unapređivanju radi punom parom, uskoro možemo očekivati zaokruženu celinu koja će svojom snagom predstavljati ozbiljnog takmaca i mnogim komercijalnim ostvarenjima. Da li će njegovi autori uspeti da odole komercijalizaciji projekta (kako zbog sve veće popularnosti tako i zbog sopstvene dobiti), ostaje da se vidi, ali jedno je sigurno – na ovaj program se u budućnosti mora ozbiljno računati. Ostala pomenuta rešenja vam mogu pomoći da u određenim situacijama pretočite bitne podatke na optički medij, ali zbog navedenih nedostataka i izražene inferiornosti u odnosu na CDBurner XP Pro ipak nisu u prvom planu. Burn4Free CD & DVD zaslužuje „labavu” drugu poziciju, a mogao je proći bolje da su autori više pažnje posvetili korisničkom interfejsu, da su omogućili izradu „1:1” kopija diskova i izbacili neprijatan reklamni sadržaj. Konačno, burnatonce 0.99.5 i SilentNight Micro CD Burner 2004 spadaju u laku kategoriju i mogu poslužiti jedino u situacijama kada upotreba pobedničkog dvojca iz nekog razloga nije moguća.

Vladimir PISODOROV

ProgramAdresaVeličina
CDBurner XP Pro 3.0.116www.cdburnerxp.se10,76 MB
Burn4Free CD & DVD 1.1.4.0www.burn4free.com2,17 MB
burnatonce 0.99.5www.burnatonce.com3,82 MB
SilentNight Micro CD Burner 2004www.silentnight2004.com736 KB
 
7000 Years Calendar 1.4.2
SunGlance
All My Fonts Professional 2.0.1
DLL Show 2000 5.5
CDBurnerXP Pro 3.0.116, Burn4Free CD & DVD 1.1.4.0, burnatonce 0.99.5, SilentNight Micro CD Burner 2004
Šta mislite o ovom tekstu?
Web browseri
Slackware 10.1
X-Chat 2.4.3
Home / Novi brojArhiva • Opšte temeInternetTest driveTest runPD kutakCeDetekaWWW vodič • Svet igara
Svet kompjutera Copyright © 1984-2018. Politika a.d. • RedakcijaKontaktSaradnjaOglasiPretplata • Help • English
SKWeb 3.22
Opšte teme
Internet
Test Drive
Test Run
PD kutak
CeDeteka
WWW vodič
Svet igara



Naslovna stranaPrethodni brojeviOpšte informacijeKontaktOglašavanjePomoćInfo in English

Svet kompjutera