PD KUTAK<>
072005<><>

SunGlance

Laka lokalna pretraga

Već smo predstavljali programe koji bi trebalo da efikasno zamene Windows Search funkciju koja prosto „rovari” po hard disku u potrazi za traženim fajlom. SunGlance je jedan od programa koji ne pružaju mogućnost zavirivanja unutar fajlova i traženja određenog teksta u njima, ali se svojom jednostavnošću nameće kao prvi izbor za najširi krug korisnika.

Kao i obično, po instalaciji programa ove vrste neophodno je indeksirati hard disk i ostale memorijske medije kako bi program stvorio internu bazu podataka sa njihovim sadržajem. Nakon toga pretraga postaje efikasna, a može da obuhvata samo fajlove, samo direktorijume, samo ekstenzije, kao i slične kombinacije. Rezultat se ispisuje u vidu liste, ispod glavnog ekrana.

Prelaskom miša preko nađenog fajla otvara se ekran za standardne operacije kao što su: Cut, Paste, kopiranje putanje itd, što može uštedeti koji sekund rada. Međutim, rak-rana programa slične namene uvek je bilo često menjanje indeksiranog sadržaja. SunGlance prati svaku promenu u hodu (promenu imena, lokacije ili brisanje fajlova i direktorijuma) te i novonastale fajlove lako uključuje u pretragu. Da bi ove promene bile registrovane, SunGlance mora da bude aktivan u datom trenutku. To se može ponekad prevideti, pa u proseku jednom nedeljno program sam vrši pozadinsko reindeksiranje baze kako bi se problemi s izostavljenim fajlovima sveli na minimum. Odlična osobina programa jeste to što automatski detektuje nove medije (USB drajvove, DVD-ove...) i indeksira ih veoma brzo, pa su oni dostupni za pretragu maltene u trenutku ubacivanja.

Često se događa da se kao rezultat pojavi veliki broj fajlova sa sličnim imenom. Algoritam koji su programeri napisali pokušava da po raznim kriterijumima odredi koji od njih je zapravo taj koji vas zanima. On će se najverovatnije i pojaviti među prvih nekoliko rezultata koje ste dobili. Drugih opcija nema mnogo i svode se na izbor automatskog startovanja programa po pokretanju Windowsa ili minimizovanje na Systray. Međutim, najčešće vam ništa više od ovoga neće ni zatrebati.

Od mana možemo istaći nemogućnost samostalnog definisanja „vrućeg tastera” za pozivanje pretrage, već postoji izbor od svega tri predefinisane kombinacije. Neke naprednije metode za pretragu nema, a ukoliko imate Windows 98/ME, automatsko detektovanje promene sadržaja neće raditi.

Ognjen POPOVIĆ

 
7000 Years Calendar 1.4.2
SunGlance
Šta mislite o ovom tekstu?
All My Fonts Professional 2.0.1
DLL Show 2000 5.5
CDBurnerXP Pro 3.0.116, Burn4Free CD & DVD 1.1.4.0, burnatonce 0.99.5, SilentNight Micro CD Burner 2004
Web browseri
Slackware 10.1
X-Chat 2.4.3

Potrebno:
Windows, Pentium 2 266 MHz, 32 MB RAM
Veličina:
1,05 MB (trial), 609 KB na HD
Cena:
20 dolara, proba 3 upita po svakom uključivanju Windowsa.
Adresa:
www .qwertystudios .com
Home / Novi brojArhiva • Opšte temeInternetTest driveTest runPD kutakCeDetekaWWW vodič • Svet igara
Svet kompjutera Copyright © 1984-2018. Politika a.d. • RedakcijaKontaktSaradnjaOglasiPretplata • Help • English
SKWeb 3.22
Opšte teme
Internet
Test Drive
Test Run
PD kutak
CeDeteka
WWW vodič
Svet igara



Naslovna stranaPrethodni brojeviOpšte informacijeKontaktOglašavanjePomoćInfo in English

Svet kompjutera