KOMPJUTERI I FILM<>
122003<><>

Povratak kralja

Dve godine nakon što smo ugledali prve kadrove Srednje zemlje, poslednje poglavlje epske filmske trilogije Pitera Džeksona je pred nama. Ne dolazi nam kao prethodna dva filma, sredinom januara, već gotovo paralelno sa svetskom premijerom – 20-21. decembra je premijerni vikend, dok u bioskope kreće 25. decembra.

„Gospodar prstenova: Povratak kralja” završiće Treće doba obračunom slobodnih naroda i armije Mračnog gospodara Saurona. Naravno, i u ovom filmu čekaju nas prave vizuelne poslastice, od prizivanja Vojske mrtvih do finalnog obračuna pred Crnom kapijom. Iako smo se nadali da ćemo videti njene brojne oči na kraju „Dve kule”, Šeloba će se pokazati tek u ovom filmu. Kao i Enti, ovaj džinovski pauk je kombinacija animatronike i potpuno digitalizovanog modela. Po običaju, najveći problem pri stvaranju njenog 3D modela bilo je realno prikazivanje dlaka.

Prethodni tekstNaredni tekst
SK „Rings” ring
 
I pre nego što je počelo snimanje ove filmske trilogije, svi su znali šta će biti najimpresivnija scena i ono po čemu će svako pamtiti film – slavna bitka na Pelenorskim poljima. Iako ne poslednja, ovo je najveća bitka u Ratu za Prsten. Ilustracije radi, dok je odbrana Helmovog ponora bila sukob nekoliko stotina ljudi sa jedne strane i desetak hiljada orkova sa druge, ova bitka je eksponencijalno veća. Sa jedne strane su desetine hiljada branilaca Minas Tirita, a sa druge stotine hiljada orkova i Južnjaka praćenih trolovima, mumakilima, gigantskim ratnim mašinama i naravno Utvarama Prstena na svojim krilatim zverima.

Weta Digital ističe da je program Massive, koji su razvili za koordinaciju velikog broja virtuelnih vojnika na ekranu, napravljen upravo zbog bitke na Pelenoru. Snimateljski, tehnički i logistički ovo je najkompleksnija scena u celoj trilogiji i nesumnjivo najmasovnija scena bitke u bilo kom snimljenom filmu. Možda najbolja ilustracija jeste podatak da je prilikom snimanja ove bitke korišćeno više statista nego što je Massive stvorio virtuelnih likova za Helmov ponor.

Iako „Povratak kralja” traje kao i prethodni filmovi skoro tri sata, mnoge scene nisu našle zasluženo mesto u bioskopskoj verziji. Među njih spada i Sarumanova smrt (prikazana potpuno drugačije nego u knjizi), koja je isečena svega nekoliko nedelja pre početka prikazivanja. No, ljubitelji knjige mogu da odahnu jer nas sledeće godine čeka još jedno prošireno DVD izdanje. Znajući Pitera Džeksona, možda ni to neće biti njegov (pa ni naš) poslednji izlet u Srednju zemlju.

Dragan KOSOVAC

 
 TRŽIŠTE
Baterije

 PRIMENA
Prepravke računara

 NA LICU MESTA
Creative prezentacija, Vršac
ArtTech 4, Pančevo
PiN Computers iDay, Fruška Gora
Sajam informatike, Novi Sad

 KOMPJUTERI I FILM
„Gospodar prstenova: Povratak kralja”
Šta mislite o ovom tekstu?
„Looney Tunes: Back in Action”
„Avanture Indijane Džonsa”, DVD
Home / Novi brojArhiva • Opšte temeInternetTest driveTest runPD kutakCeDetekaWWW vodič • Svet igara
Svet kompjutera Copyright © 1984-2018. Politika a.d. • RedakcijaKontaktSaradnjaOglasiPretplata • Help • English
SKWeb 3.22
Opšte teme
Internet
Test Drive
Test Run
PD kutak
CeDeteka
WWW vodič
Svet igara



Naslovna stranaPrethodni brojeviOpšte informacijeKontaktOglašavanjePomoćInfo in English

Svet kompjutera