CeDeTEKA<>
021998<><>

The History of the Universe

Da li ste sebi postavili neka od onih stvarno „velikih” pitanja: Odakle sve ove zvezde na nebu? Da li će univerzum večno trajati? Šta ću danas ručati? Ako niste, krajnje je vreme, a CD „Istorija univerzuma” britanske izdavačke kuće „Ransom” pomoći će vam da pronađete odgovore na pitanja vezana za postojanje univerzuma i slično. „Ransom”, pre svega, treba pohvaliti za osnovni koncept na kome počiva ovaj CD. Objasniti prosečnom korisniku pojam nedostajuće mase u svemiru ili teoriju superstruna u desetdimenzionalnom prostoru, a pri tome ga ne ugnjaviti već zabaviti i namejati nije lako, ali jeste idealan način organizacije multimedijalnog CD-a koji treba nečemu da vas nauči. A upravo to je odlika koja krasi ovaj program . Primera radi, u personalnom digitalnom asistentu posle „bez gravitacije” pod „beznadežan” stoji: „osoba koja poseduje moćan PC vezan za internet, brdo softvera ali nema gde da izađe subotom uveče”. No, još duhovitiji je narator koji sve vreme prati animacije i grafičke prezentacije određenih tema.

Glavni ekran je podeljen u pet zasebnih oblasti: uvod - za nesnalažljive, vremenska skala - za one koji se uvek prvo zapitaju „Dobro, veliki prasak, a kad je to bilo?”, ideje - glavna stvar, sadrži ključne teorije, ljude koji su ih otkrili i najvažnije stvari o univerzumu koje jedan prosečni čovek treba da zna. Zatim tu je deo koji se naziva „elastični um” i koji treba da vas podstakne na razmišljnaje. Na kraju dolazi nezaobilazan kviz za proveru znanja. Omogućen je pristup internetu, gde možete pokupiti informacije o najsvežijim otkrića (da li ste znali da su otkrili desetu planetu Sunčevog sistema?).

Mada „Istoriju univerzuma” mogu koristiti i stariji za proširenje znanja, ne mogu se oteti utisku da je ovaj CD prvenstveno namenjen mlađim osobama između 13. i 17. godine. Moja preporuka je: požurite u prvi CD klub proverite da niste baš vi budući Ajnštajn 21. veka.

Branimir KUZMANOVIĆ

 
Sveta Gora
Catz II & Dogz II
Užice nekad i sad
Polaris SF CD-ROM
The History of the Universe
Šta mislite o ovom tekstu?

CD-ROM izdanje ustupio je „NT Soft”
Home / Novi brojArhiva • Opšte temeInternetTest driveTest runPD kutakCeDetekaWWW vodič • Svet igara
Svet kompjutera Copyright © 1984-2018. Politika a.d. • RedakcijaKontaktSaradnjaOglasiPretplata • Help • English
SKWeb 3.22
Opšte teme
Internet
Test Drive
Test Run
PD kutak
CeDeteka
WWW vodič
Svet igaraNaslovna stranaPrethodni brojeviOpšte informacijeKontaktOglašavanjePomoćInfo in English

Svet kompjutera