CeDeTEKA<>
021998<><>

Užice nekad i sad

Užički Biro za projektovanje informacionih sistema „Multisoft” izdao je svoj prvi CD-ROM, ujedno i prvu multimedijalnu istoriju jedne regije u našoj zemlji. Disk je rađen po knjizi „Istorija Užica” koju je izdala Kulturno prosvetna zajednica i u kojoj je više stotina autora iznelo svoja saznanja o istoriji Užica. Pored ove knjige korišćeni su i drugi materijali koji su autori prikupljali tokom devetnaestomesečnog rada tako da disk sadrži preko tri hiljade strana teksta, isto toliko fotografija, stodvadeset mapa od kojih su neke interaktivne (poput mape za pronalaženje ulica u gradu), stopedeset tabela, sto minuta zvučnog i dvadesetpet minuta video zapisa.

Istorija Užica na disku je prikazana počev od kamenog doba, od kada potiču najstariju arheološki nalazi sa ovih prostora, pa kroz sve vremenske epohe do najnovijih perioda od prvog svetskog rata do danas. Ovaj poslednji vremenski period je naročito bogat multimedijalnim materijalom. Iz sadržaja diska može se saznati mnogo o stanovništvu, prirodi okoline grada, naseljima, arhitekturi, crkvama i manastirima, saobraćaju, industriji, poljoprivredi, politici, ratovima i drugim zanimljivostima koje se vezuju za Užice i okolinu kroz protekle vekove. Osim istorijskih zapisa disk sadrži i detaljan pregled današnjeg Užica sa geografskim, privrednim, kulturnim, sportskim i drugim aspektima.

Disk je prijatan za pregledanje jer je tehnički veoma dobro urađen i može se meriti sa boljim stranim diskovima. Pored dobrog sistema za pretraživanje pojmova, mogućnosti uvećanja većine fotografija ponuđen je izbor muzike koja prati pregledanje diska - od izvornih motiva do poznatih zabavnih melodija nastalih u Užičkom kraju. Za više informacija kontaktirajte izdavača (031/24-848) a više detalja možete saznati na Internet adresi http://www.multisoft.co.yu.

Dušan DINGARAC

 
Sveta Gora
Catz II & Dogz II
Užice nekad i sad
Šta mislite o ovom tekstu?
Polaris SF CD-ROM
The History of the Universe

CD-ROM izdanje dobili smo od izdavača, firme „Multisoft”
Home / Novi brojArhiva • Opšte temeInternetTest driveTest runPD kutakCeDetekaWWW vodič • Svet igara
Svet kompjutera Copyright © 1984-2018. Politika a.d. • RedakcijaKontaktSaradnjaOglasiPretplata • Help • English
SKWeb 3.22
Opšte teme
Internet
Test Drive
Test Run
PD kutak
CeDeteka
WWW vodič
Svet igaraNaslovna stranaPrethodni brojeviOpšte informacijeKontaktOglašavanjePomoćInfo in English

Svet kompjutera