CeDeTEKA<>
021998<><>

Sveta Gora

Uz blagoslov manastira Hilandar, Fond za zaštitu duhovnog nasleđa „AETOS” je u saradnji sa Bibliotekom Srpske Patrijaršije objavio multimedijalni kompakt disk pod nazivom Sveta Gora - osam vekova Hilandara i loza Nemanjića. Disk je rađen na srpskom jeziku, u ćiriličnom i latiničnom pismu, a preveden je na britanski i američki engleski, kao i nemački jezik.

Kao što sam naslov diska govori ovo izdanje je pripremljeno u čast jubileja jedinog Srpskog manastira na Svetoj Gori. Milan Grujić, autor scenarija, u pripremanju diska koristio je literaturu i znanje naših najpozvanijih akademika, profesora i istraživača. Po prvi put je pri izradi jednog diska, čiji je sadržaj povezan sa crkvenim znamenitostima, konsultovana i Srpska Pravoslavna crkva.

Na disku se nalazi interaktivna mapa Svete Gore sa opisima svih dvadeset manastira i obilje detalja o manastiru Hilandar. Za manastir je vezano i nekoliko video zapisa kao i audio zapis bogoslužbenog pojanja monaha Svete Gore. Tu su i podaci o svim vladarima iz loze Nemanjića i Svetom Savi, sa mapama Srbije u vreme njihove vladavine, zatim reprodukcije Hilandarskih fresaka, ikona i ostalog blaga sa posebnim osvrtom na čudotvorne ikone i čuda manastira Hilandar. Sve reprodukcije su urađene vrlo kvalitetno u visokoj rezoluciji sa mogućnošću dvostepenog uvećanja. Na disku se nalazi i katalog hilandarskih eksponata izloženih na solunskoj izložbi „Blago Svete Gore”, video zapis o Solunu i tri edukativne video igre sa tematikom loze Nemanjića, hilandarskih ikona i ostalog blaga.

Na disku se našlo mesta i za zvaničnu Internet web prezentaciju Srpske pravoslavne crkve koja sadrži preko stodvadeset stranica teksta, preko dvesta slika i više video i audio zapisa.

Tehnički deo posla pri izradi diska uradili su ljidi iz „Studija A”. Disk se može kupiti u prodavnici Srpske Patrijašije, mnogim hramovima, većim knjižarama ali je najsigurnije kontaktirati direktno izdavača („AETOS” 011/185-270).

Dušan DINGARAC

 
Sveta Gora
Šta mislite o ovom tekstu?
Catz II & Dogz II
Užice nekad i sad
Polaris SF CD-ROM
The History of the Universe

CD-ROM izdanje dobili smo od izdavača, fonda „AETOS”
Home / Novi brojArhiva • Opšte temeInternetTest driveTest runPD kutakCeDetekaWWW vodič • Svet igara
Svet kompjutera Copyright © 1984-2018. Politika a.d. • RedakcijaKontaktSaradnjaOglasiPretplata • Help • English
SKWeb 3.22
Opšte teme
Internet
Test Drive
Test Run
PD kutak
CeDeteka
WWW vodič
Svet igaraNaslovna stranaPrethodni brojeviOpšte informacijeKontaktOglašavanjePomoćInfo in English

Svet kompjutera