Prikaži potpunu verziju : Malo Anime...
Strane :
1
2
3
4
5
6
7
[
8]
9
10
11
12
Red Dragon
12.5.2010, 9:53
Sta biste vi od ponudjenog gledali: Reign the Conqueror, Soul Eater ili Ah my goddess? I valja li ista od ovog sto sam nabrojao?:D
Soul Eater. Ah! my goddess je nepatvoreno *****e, zaobiđi ga u velikom luku, a za Reign - the Conqueror ne mogu ništa da ti kažem, pošto ga nisam gledala.
vasto lorde
12.5.2010, 14:50
soul eater, ja kazem :
Nash Knight
12.5.2010, 16:36
Soul Eater je zakon! To je kao Naruto koji je radio Tim Barton na esidu (ponavljam se, znam)! Oh my goddess je toliko provaljena fora (prelepa cura koja je uz to i boginja dolazi da zivi sa sheprtljom koji ne moze da nadje ribu) da stvarno nema nikakvu poentu, da je hentai pa ajd i nekako da shvatim :D Za ovo trece nikad nisam ni cuo.
Oh my goddess je toliko provaljena fora (prelepa cura koja je uz to i boginja dolazi da zivi sa sheprtljom koji ne moze da nadje ribu) da stvarno nema nikakvu poentu, da je hentai pa ajd i nekako da shvatim :D Za ovo trece nikad nisam ni cuo.
Manga i prva OVA su imale poentu jer u to vreme naslovi ovog tipa nisu ni postojali. Pojam harem anime je bio nepoznanica. Tada nisu delovali ni provaljeno, ni glupo, ni neozbiljno, jednostavno su bili originalni. Ah! My Goddess čak i nije klasičan harem.
U današnje vreme harem, moe, pedo, loli, kliše, anime naslova ima u ogromnom broju. Broj je toliko veliki a tema toliko popularna da i u "ozbiljnijim" naslovima mogu da se vide elementi ovoga. Toliko popularni Code Geass, na primer, je samo obična blju****na sastavljena od ovih elemenata. Ja ne pamtim kad sam zadnji put odgledao stvarno ozbiljan i realističan anime koji nije sadržao te elemente.
Za nekoga ko se nagledao novijih naslova i shvatio koliko su glupi, neoriginalni i izmuženi do krajnjih granica, kada pogleda na ove matore naslove, ne vidi nikakvu razliku. Za onoga ko je gledao u obrnutom smeru, od starijih ka novijim, stari naslovi imali su neku vrednosti i smisao što se ne može reći za novije naslove.
Radije bih gledao Tenchi Muyou ili Ah! My Goddess nego bilo koji noviji anime koji imalo liči na pomenute naslove. Oni makar imaju neku dozu originalnosti - niti je glavni protagonista šmokljan i šeprtlja, niti svi ženski likovi obleću oko njega a on bi da povali svaku, niti su likovi isklišeizirani, niti je humor forsiran...
Ako nešto vredi u Ah! My Goddess to je pogled na svet, šta je božanstvo, šta je raj i kako je organizovan, sve to inspirisano nordijskom mitologijom, koji makar malo navodi na razmišljanje. Ako ikoji "harem" anime ima smisla gledati to su Tenchi Muyou Ryo-ohki i Ah! My Goddess (i to matora OVA i film, ne ovi noviji serijali).
-> Iris, da su uloge u Ah! My Goddess obrnute, tj. da je u pitanju inverzni "harem", da li bi isto rekla?
-> Iris, da su uloge u Ah! My Goddess obrnute, tj. da je u pitanju inverzni "harem", da li bi isto rekla?
Da. Nisam ljubitelj fan servisa bilo koje vrste, a da hoću da gledam u obilje nacrtanih tipova, radije bi birala kvalitetan yaoi ili neku dobru sportsku mangu tipa Dear Boys (http://www.animenewsnetwork.com/encyclopedia/manga.php?id=1967). Ne, ono što mi je najviše zasmetalo u ovom slučaju je što Ah! My Goddess prosto vrišti "Ah! Moja Mama", i to na kilometar. Da sam želela edipovce i gomilu feromona, otišla bi na neku drugu stranu. Lično ovaj naslov ne doživljavam kao "harem" niti mi je ikad bilo jasno ni zašto je stavljen u seinen žanr...
Ako nešto vredi u Ah! My Goddess to je pogled na svet, šta je božanstvo, šta je raj i kako je organizovan, sve to inspirisano nordijskom mitologijom, koji makar malo navodi na razmišljanje. Ako ikoji "harem" anime ima smisla gledati to su Tenchi Muyou Ryo-ohki i Ah! My Goddess (i to matora OVA i film, ne ovi noviji serijali)
Ako želiš interesantne mitološke ideje, bolje gledaj/čitaj X (http://www.animenewsnetwork.com/encyclopedia/manga.php?id=1540), Fullmetal Alchemist (http://www.animenewsnetwork.com/encyclopedia/manga.php?id=2565), Mushishi (http://www.animenewsnetwork.com/encyclopedia/manga.php?id=4779) ili Mirage of Blaze (http://www.animenewsnetwork.com/encyclopedia/anime.php?id=934).
Da.
Nešto nisam uveren u to, pogotovo kad bi iza takvog, hipotetičkog, naslova stojao recimo CLAMP.
Ne, ono što mi je najviše zasmetalo u ovom slučaju je što Ah! My Goddess prosto vrišti "Ah! Moja Mama", i to na kilometar. Da sam želela edipovce i gomilu feromona, otišla bi na neku drugu stranu. Lično ovaj naslov ne doživljavam kao "harem" niti mi je ikad bilo jasno ni zašto je stavljen u seinen žanr...
Prvi put čujem da neko na ovaj naslov ovako gleda. Nikad nisam imao utisak o prisutstvu edipovog kompleksa niti da ovo nije "harem". Moguće je da je to rezultat toga što je naslov prevashodno namenjen muškoj publici.
Naslov je stavljen u seinen žanr jer su skoro svi likovi punoletni odnosno zrele osobe. Glavni lik je, jelte, student neke vrste mašinskog fakulteta, znači u kasnijim serijalima on bi trebao da ima oko 20+ godina, što je po mom mišljenju dovoljan kriterijum da se naslov smesti u seinen žanr. Da su u pitanju klinci, srednjoškolci, to bi već bila druga priča.
Sa druge strane, mnogi noviji moe, pedo, loli naslovi sa srednjoškolkama su seinen. Kodomo no Jikan je seinen a ima i naslova sa decom predškolskog uzrasta koji su seinen. Koja je tu logika?
Ako želiš interesantne mitološke ideje, bolje gledaj/čitaj X (http://www.animenewsnetwork.com/encyclopedia/manga.php?id=1540), Fullmetal Alchemist (http://www.animenewsnetwork.com/encyclopedia/manga.php?id=2565), Mushishi (http://www.animenewsnetwork.com/encyclopedia/manga.php?id=4779) ili Mirage of Blaze (http://www.animenewsnetwork.com/encyclopedia/anime.php?id=934).
Odgledano sve davno, osim Mirage of Blaze.
A zar Mirage of Blaze ne sadrži elemente inverznog "harema", odnosno pretežno muški likovi i još shounen ai? Meni deluje da ipak ima fan service-a :rolleyes: .
Nešto nisam uveren u to, pogotovo kad bi iza takvog, hipotetičkog, naslova stojao recimo CLAMP.
Kod njih me oduševljavaju prevashodno priča, potom i crtež. Ne znam kakve veze ima CLAMP sa nazovi harem manga naslovima :icon_scra Ako potražiš njihove starije naslove, tipa Tokyo Babylon ili X, shvatićeš zbog čega ih volim...
Prvi put čujem da neko na ovaj naslov ovako gleda. Nikad nisam imao utisak o prisutstvu edipovog kompleksa niti da ovo nije "harem". Moguće je da je to rezultat toga što je naslov prevashodno namenjen muškoj publici.
Ili ga možda na drugačiji način posmatraš... Analogije su čudo :)
Naslov je stavljen u seinen žanr jer su skoro svi likovi punoletni odnosno zrele osobe.
Koliko znam, seinen je žanr namenjen zrelijoj mlađoj čitalačkoj publici, nezavisno od toga koliko godina imaju protagonisti. Zašto ovaj konkretan naslov nije shoujo, ima sve potrebne elemente za to? Naravno, prihvatam argumente protiv ali još niko do sada nije izneo uverljive.
Sa druge strane, mnogi noviji moe, pedo, loli naslovi sa srednjoškolkama su seinen. Kodomo no Jikan je seinen a ima i naslova sa decom predškolskog uzrasta koji su seinen. Koja je tu logika?
Upravo zbog onoga što sam maločas navela - gleda se uzrast čitalaca. Ne možeš očekivati da se klincima u osnovnoj ili srednjoj školi prodaje shotakon ;)
A zar Mirage of Blaze ne sadrži elemente inverznog "harema", odnosno pretežno muški likovi i još shounen ai? Meni deluje da ipak ima fan service-a :rolleyes: .
Znači, ne smem da čitam dobar naslov zato što sadrži pretežno muške likove i gomilu akcije, gde se povremeno provuče i neki bishonen, a bogami i poneka shounen ai alegorija? Majku mu, pa daj onda Ah tu Moju Majku! :D
Ne znam kakve veze ima CLAMP sa nazovi harem...
Zato što sam uveren bi CLAMP uz minorne prepravke u priči i možda invertovanjem polova i uz njihov vizuelni stil napravio naslov koji bi ti bio i više nego prihvatljiv nezavisno od toga što CLAMP ne pravi harem naslove.
Koliko znam, seinen je žanr namenjen zrelijoj mlađoj čitalačkoj publici, nezavisno od toga koliko godina imaju protagonisti. Zašto ovaj konkretan naslov nije shoujo, ima sve potrebne elemente za to? Naravno, prihvatam argumente protiv ali još niko do sada nije izneo uverljive.
Uzrast čitalačka publike treba da prati uzrast protagonista. Na taj način se čitalac može poistovetiti sa protagonistima. Ako su protagonisti zrele mlade osobe, ne vidim razlog da takav naslov ne bude namenjen upravo zrelim mladim čitaocima. Na taj način je naslov najbolje prilagođen publici. Što se tiče Ah! My Goddess, ne vidim smisao da bude klasifikovan kao shoujo, eventualno može kao shounen. Ne vidim šta prosečna srednjoškolka može da nađe u naslovu koji je više vuče ka muškoj publici. To što bi naslov mogao da se strpa i u "magical girl" žanr takođe ga ne čini shoujo sadržajem. "Magical girl" je takođe postao žanr u kome "uživaju" matorci.
Zato što postoji razlika u uzrastu protagonista i čitalačke publike dolazimo do pojave naslova "sa malim devojčicama koje čitaju matorci". Smisao takvih naslova ne postoji osim da se ozvaniči pedofilski sadržaj. Japanci na to gledaju na drugačiji način ali nama je nepojmljivo.
Možemo polemisati do sutra o tome da li je neki naslov namenjen mlađoj ili starijoj publici ali odnos "uzrast protagoniste = uzrast čitaoca" je najosnovnija logika koja bi trebalo da bude tačna u većini slučajeva.
Znači, ne smem da čitam dobar naslov zato što sadrži pretežno muške likove i gomilu akcije, gde se povremeno provuče i neki bishonen, a bogami i poneka shounen ai alegorija? Majku mu, pa daj onda Ah tu Moju Majku! :D
Onda znači da ipak nisi protivnik fan service-a svih vrsta :rolleyes:.
Zato što sam uveren bi CLAMP uz minorne prepravke u priči i možda invertovanjem polova i uz njihov vizuelni stil napravio naslov koji bi ti bio i više nego prihvatljiv nezavisno od toga što CLAMP ne pravi harem naslove.
To je već uvreda njihovog rada, i mog ukusa. Ponavljam, prvo pročitaj njihove naslove, upoznaj se sa njihovim opusom pa možemo da pričamo o tome šta bi meni bilo manje ili više prihvatljivo, i da li su CLAMP bljuvotina.
Zato što postoji razlika u uzrastu protagonista i čitalačke publike dolazimo do pojave naslova "sa malim devojčicama koje čitaju matorci". Smisao takvih naslova ne postoji osim da se ozvaniči pedofilski sadržaj. Japanci na to gledaju na drugačiji način ali nama je nepojmljivo.
Ali isto tako ne možemo odbaciti činjenicu da naslovi kao što je GANTZ ne mogu i ne trebaju biti namenjeni srednjoškolcima, iako su dvoje srednjoškolaca glavni protagonisti. Pripada seinen žanru sa razlogom.
Onda znači da ipak nisi protivnik fan service-a svih vrsta :rolleyes:.
Jesam, samo se ne gnušam intrigantnih odnosa među likovima i zbog njih ne odbijam dobre naslove. A oni koji se baziraju na fan servisu - obično to nisu. Sa druge strane, naslovi koji se igraju sa ekspresivnošću i eksperimentišu sa tematikom to itekako mogu da budu. Razmisli šta pokušavam da ti kažem.
To je već uvreda njihovog rada, i mog ukusa. Ponavljam, prvo pročitaj njihove naslove, upoznaj se sa njihovim opusom pa možemo da pričamo o tome šta bi meni bilo manje ili više prihvatljivo, i da li su CLAMP bljuvotina.
A vidiš, mene Chobits mnogo podseća na Ah! My Goddess :rolleyes: . Ustvari, ja stavljam Ah! My Goddess, Video Girl Ai i Chobits u istu kategoriju :rolleyes:.
I nigde nisam rekao da je CLAMP bljuvotina. To sam rekao za Code Geass a pošto je CLAMP radio samo dizajn karaktera (vizuelni izgled jelte), što je meni nevažno kada je Code Geass u pitanju, to se nije odnosilo na CLAMP.
Ali isto tako ne možemo odbaciti činjenicu da naslovi kao što je GANTZ ne mogu i ne trebaju biti namenjeni srednjoškolcima, iako su dvoje srednjoškolaca glavni protagonisti. Pripada seinen žanru sa razlogom.
Nasilje je ono što je prevagnulo. Da nije toliko nasilja, mogao bi slobodno u shounen.
Nekad i kapacitet magazina odlučuje kako će koji naslov biti stavljen u koju kategoriju. Naslov koji bi inače bio smešten u shounen magazin, da je bilo mesta, smeste u seinen magazin. Kasnije i ako bude mesta da se naslov prebaci, ostaje gde jeste.
Jesam, samo se ne gnušam intrigantnih odnosa među likovima i zbog njih ne odbijam dobre naslove. A oni koji se baziraju na fan servisu - obično to nisu. Sa druge strane, naslovi koji se igraju sa ekspresivnošću i eksperimentišu sa tematikom to itekako mogu da budu. Razmisli šta pokušavam da ti kažem.
I kome na kraju da verujem da je Mirage of Blaze kvalitetan naslov ne opterećen fan service-om za žensku publiku? Tebi ili poprilično lošim ocenama koje je naslov dobio?
Zanimljiva je ova rečenica - "A oni koji se baziraju na fan servisu - obično to nisu." :rolleyes: .
A vidiš, mene Chobits mnogo podseća na Ah! My Goddess :rolleyes: . Ustvari, ja stavljam Ah! My Goddess, Video Girl Ai i Chobits u istu kategoriju :rolleyes:.
Eto, došli smo do korena problema: ukus nam definitivno nije isti - Chobits (i dobrim delom CCS) su, bar meni, CLAMP-ovi najgori naslovi...
Definitivno u istoj kategoriji kao i Ah! My Goddess - fuj kategoriji! :)
I kome na kraju da verujem da je Mirage of Blaze kvalitetan naslov neopterećen fan service-om za žensku publiku? Tebi ili poprilično lošim ocenama koje je naslov dobio?
Šta da ti kažem - tough choice :D
Jesam, samo se ne gnušam intrigantnih odnosa među likovima i zbog njih ne odbijam dobre naslove. A oni koji se baziraju na fan servisu - obično to nisu.
slazem se. ne smeta mi fan servis ako se provice kroz anime tu i tamo, al' ne gledam anime zbog istog...
'oh moja mama!' dala si mu pravo ime... :aplauz:
Roronoa Zoro
29.5.2010, 9:47
Ah! My Goddess samo pogledao samo OVA, a koliko mi se čini ona je neka vrstza retrospektive prvog serijala samo malo izmenjena. doduše davno sam gledao, ali meni je prijala. takođe odgledao sam i Chobits, i za nju ljudi kažu da je mang amnogo bolja, pa ću morati i to da overim pošto se meni serija takođe dopala. što se CG-a tiče to ili se ljudi kunu u istu ili bacaju hejt, što se mene tičepra sezona je bila odlična, druga je počela nebulozno. posle je krenulo u starom stilu, dok je negde oko druge trećine totalno bzv odrađeno i kraj koji je donekle popravio utisak.
i što se mene tiče:
Ah! My Goddess OVA - 8/10
Chobits - 7/10
Code Geass - 9/10, R2 - 7/10
Zaboravih da najavim ovogodišnji Japanizam, koji počinje sutra. Program će se održavati svakodnevno u KC 'GRAD', do 4. juna:
Plan festivala:
1. Dan
18h - Svečano otvaranje
20h - Projekcija – 20th Century Boys II (http://www.imdb.com/title/tt1181920/)
2. Dan
Sprat
14-19h - Artist Alley
19:30h - Predavanje – Estetika straha
21:00h - Projekcija – Requiem from the Darkness (http://www.animenewsnetwork.com/encyclopedia/anime.php?id=2765)
Prizemlje
14h - Radionica – Karate
16h - Radionica – Manga škola i Art Jam
18h - Prezentacija sponzora – Škola kompjuterske animacije Chiron
3. Dan
Sprat
14-19h - Artist Alley
19:30h - Tribina – Moe
21:00h - Projekcija – Summer Wars (http://www.animenewsnetwork.com/encyclopedia/anime.php?id=10544)
Prizemlje
14h - Radionica – Go
16h - Radionica – Harajuku u Beogradu
18h - Prezentacija sponzora – Izdavačka kuća Algoritam Media
4. Dan
15h - Prijave i pripreme za Cosplay Party
16:30h - Defile i skitovi (prezentacija učesnika)
17h - Brojanje glasova
18:30h - Dodela nagrada
22h - Zatvaranje festivala
Dodatne informacije na:
http://www.japanizam.com/
Ulaz je slobodan!
Ne znam da li je ovaj post pre za Coming Soon temu ili ovu, ali svejedno: 17. jula izlazi novi film studija Ghibli, Kari-gurashi no Arietty (http://www.imdb.com/title/tt1568921/), rađen (opet) po knjizi za decu jedne britanske spisateljice - "The Borrowers".
Režiser ni ovaj put nije Miyazaki, koji se zadovoljio time da radi scenario, već Hiromasa Yonebayashi, koji je bio glavni animator poslednjih Miyazakijevih radova.
Teaser Trailer:
5uDv8ANGilo
Ako ne igra Džon Gudmen, ja ga ne gledam. :D
LM, malko sam frustriran što se I.G.-ev Musashi pojavio na BR-u početkom marta, a još ga nema na tržištu. :(
Also, šta se dešava sa Trigun-om? Čuo sam da je bilo par projekcija po festivalima nekim, zna li se oće li uskoro na DVD/BR?
Ne mogu nikako da nađem pouzdan i pregledan izvor za ovakve stvari (ANN je verovatno najciganskiji sajt koji sam ikada video).
ANN je i dalje najbolji izvor informacija... treba da vidiš blogove otaku likova, tek to je "najciganskije" :D
Za Trigun znam samo da je premijeru imao krajem aprila, tako da ne verujem da će DVD verzija u skorije vreme... moraćeš da čekaš.
Nash Knight
10.6.2010, 20:04
Jedva cekam novi Ghibly crtac, mada cu morati da odgledam i prethodni ponovo jer sam gledao samo neku ne-bas-najbolju piratsku kopiju.
A cek, ne kapiram ovo oko Triguna, sta kad ce da izadje, pa to je stari crtac? Izlazi neki novi?
Da, izlazi dugometražni.
Trigun: Badlands Rumble (http://www.animenewsnetwork.com/encyclopedia/anime.php?id=9499)
Trailer (http://www.youtube.com/watch?v=Y3N8Lrz8F_w)
Drugari, moram da zamolim za preporuku.
Naime, pogledao sam skoro Gun X Sword, i dopao mi se. Solidna pričica, kul gluma, interesantan mecha/wild west seting, japanski Morikone, i tako to. U principu, do sada sam izbegavao mecha-e, zbog Voltron tripa, sa onom silnom prenaglašenošću i preteranošću kojom zrače u svakom segmentu.
Elem, interesuje me, ima li neko da preporuči nešto poput Gun X Sworda, glede umerenosti i solidne priče?
Je li zna neko ima li u domacoj radinosti DiY-I7nANGw ova epizoda ili ovaj dio sage ili kako vec?
Ja imam na pokvarenoj kaseti sinhronizovan film u izdanju RTS-a iz ne znam koje godine koji se zove "Codename Robotech"-Sifra Robotek na nasem i prati samo radnju koju vidite u ovome videu.
vasto lorde
18.6.2010, 14:29
jedno pitanje za anime populaciju na forumu - kada bi vam bili ponudjeni engleski i srpski subtitleovi nekog anime-a, istog kvaliteta, za koji bi ste se sub odlucili - srpski ili engleski? voleo bih da znam, u pitanju je jedan projekat koji mozda moze da zazivi :) nadam se da je u redu da pitam ovde.
Ako su istog kvaliteta, srpski naravno. :) Ali malo sam skeptičan po pitanju tog "istog kvaliteta"... Kad me ne bi mrzelo da upoređujem, mogao bih da dam i konkretan odgovor, ali ovako, teško. Problem je u tome što se većina srpskih titlova pravi tako što se prevode engleski, a to je suludo.
I ja mislim da je teško naći kvalitetne prevodioce sa japanskog na srpski, posebno kada je u pitanju specifična tematika - u ovom slučaju ne samo da moraju da znaju govorni japanski, tamošnju kulturu i sleng, već i da prate anime kako bi znali šta i kako treba da prevedu... Tako da, dok se ne dokaže suprotno, prednost dajem engleskim sub-ovima.
PS. Zna li se ko je radio prevod "Death Note"-a za Ultra televiziju? Delovao je prilično kvalitetno.
vasto lorde
18.6.2010, 16:40
@ketchua: hm, pa pazi, sad si mi dao ideju, prevod sa engleskih subtitleova ne zvuci kao losa ideja. zasto mislis da je suludo?
Isto zašto je suludo čitati poljsku knjigu koja nije prevođena sa poljskog, nego sa engleskog. Najbolje je gledati/čitati u originalu, a ako već moraš da čitaš prevod, sve preko jednog prevoda je propast. Znaš li koliko se gubi svakim prevodom? Prevod treba da bude u duhu jezika na koji se prevodi, a ipak da zadrži jaku dozu duha izvornog jezika. Još ako prevodiš ne-tako-dobar prevod (a ne možeš da znaš kakav je ako ne znaš izvorni jezik, amirite?). Igre rečima, specifičnosti vezane za jezik, kulturu, itd...
Al' ga umrsih. :D Elem, ako se misliš da prevodiš titlove za anime sa engleskog na srpski, gubiš vreme. Već ima podosta ljudi koji to rade, a i za njih bi se moglo reći da gube vreme.
Takođe, ako ti engleski nije drugi maternji, to neće ličiti ni na šta.
No dobro, tvoje vreme, tvoja odluka. Ja samo kažem, ja ih sigurno neću koristiti, a nisam siguran da će i generalno odziv biti dobar.
vasto lorde
18.6.2010, 18:16
i mislio sam da ces to da kazes :)
Evo sad sam probao da prevedem par recenica uz pomoc recnika sa jednog raw-a i nisam se lose snasao. Nadam se da bih uz jos vezbanja/gledanja anime-a moglo biti jos bolje. Mada, mislim da niko ne moze sam da prevede preko 300 epizoda nekog animea, a tesko je naci ljude u srbiji koji dovoljno dobro znaju japanski a imaju vremena i volje da to rade. Tako da, licno ne vidim problem da se prevodi sa japanskog a da se engleski prevodi koriste kao smernice, uglavnom kod pomoci oko kulture posto je to jedna jako velika oblast. Primetio sam kod, recimo, dattebayovih prevoda za Naruto (dok je jos radio), da se mnoge stvari u prevodu ne slazu sa onim sto je receno u japanskom, ali kako god okrenes - tako najbolje zvuci i ima najvise smisla. Moj prevod sa engleskog / srpskog na japanski je u najmanju ruku katastrofa, znaci umem da sklopim recenicu i kazem ono sto sam hteo ali uvek zavrsim kao neko ko "natuca" japanski - najvise zbog ogromne razlike izmedju evropskih jezika i azijskih, uzrokovanih naravno totalno razlicitim kulturama koje su u globalu imale jako malo dodirnih tacaka (japan i japanski jezik su najvise uticaja pretrpeli od zapadne civilizacije tj SAD uglavnom) i zbog toga je jako tesko prevesti, posebno ako je nekome maternji jezik engleski, posto japanski ima mnogo vise slicnosti sa recimo srpskim nego sa engleskim, uglavnom oko fonetike ali se tu provlaci i gramatika, u globalu na neki nacin je "blizi" slovenskim jezicima nego ostalim evropskim jezicima. Medjutim, prevod sa japanskog na engleski/srpski uopste nije veliki problem, kao sto je to uvek bilo sa prevodjenjem. Sad, mnogo sam se udaljio sa teme, ali licno mislim da ako bih sakupio dovoljno ljudi koji mogu da razumeju japanski, pa makar ne potpuno samostalno ili uz pomoc engleskih subova, mogao da napravim fansub grupu koja bi mogla da napravi dovoljno kvalitetne subtitleove koje bi srpska anime publika mogla da gleda. Tu je uvek problem skepticnosti prema kvalitetu takvih subtitleova, sticanje popularnosti (zamislite da prevedemo 300+ epizoda nekog animea a da te prevode gleda samo dvadesetak ljudi), i naravno, pitanje kvaliteta tih subova - zbog toga sto bez obzira koliko samostalno prevodili i pokusavali da to uradimo autenticno, uvek ce postojati neke greske koje ce, nadam se, poceti da se smanjuju sto vise iskustva budu prevodioci dobijali. Kada se sve sabere, i ne verujem da bi tako nesto moglo da uspe.
Na kraju, nisam mislio niti planirao nista ozbiljno da radim, bar ne zasad, a posebno ne ako i drugi ljudi rade to isto, samo sam hteo da vidim kako bi se ideja o srpskim subtitleovima prihvatila medju anime fanovima.
Dobro, to može biti lep hobi. :) Ako voliš to da radiš, što da ne? Metoda koju si naveo (RAW + rečnik + engleski za poštapanje) je sasvim prihvatljiva.
Inače, što se tiče ekipe, mnogo je važnije da nađeš jednog za proof reading i lekturu, i jednog za montiranje (tempiranje, sinhronizaciju titla i zvuka), nego još jednog da prevodi. :)
vasto lorde
19.6.2010, 13:44
da, sasvim jasno :) ali se plasim da sve to ne bude uzalud, odnosno rekao bih da je prvo potrebno "ispitati tlo" pre nego sto nesto pocnem, uvek postoji verovatnoca da se nesto nece dobro prihvatiti medju publikom i da bude veoma malo interesovanja.
Marshall George
20.6.2010, 11:49
vasto lorde ima ljudi na anime-overdose forumu koji prevode dosta anime serijala, pa možeš da im se priljučiš ako baš imaš tako žarku želju za prevođenjem..:)
Narode treba mi pomoc u otkrivanju imena jedne mecha-anima serije. Emitovana je pocetkom-sredinom 80-ih, a ja sam je gledao na 3K kao klinac. Radi se o grupi pilota(dva mladica i devojka), upravljaju letelicama koje imaju mogucnost da se uklope u jednog veceg robota koji ima veliko X preko grudi (pomalo Voltronoliko). Secam se da je ekipu predvodio sredovecni celavi covek koga su, mislim, oslovljavali sa profesore ili doktore (mada nisam 100% siguran u ovo). Takodje moj drugar tvrdi da je siguran kako je tokom scena borbe cesto mogla da se cuje numera ''Electric Avenue'' od Eddy Granta. Ja sam zapamtio da je ime bilo ''Macroman'' (ne Microman to sam pronasao al' nije to ono sto trazim :D)ali ne mogu da pronadjem nista pod tim nazivom, pa bih cenio svaku pomoc koju mozete da mi pruzite.
Stepski Vuk
3.7.2010, 19:50
Nije Macroman nego Macron 1 (Macron One) - GoShogun u Japanu.
hydiAR_XAd0&feature=related
Zanimljivo. Sada prvi put čujem da je nešto ovako prikazivano kod nas. Mada i ne čudi. Prikazivala se i pre nego što sam se rodio. Nisam znao da su se čak i u to vreme prikazivali anime naslovi na domaćim televizijama.
:tapsh::tapsh::tapsh:
Neverovatno, bukvalno sam nedelje potrosio jureci ovu seriju! Hvala puno!
:D
Nash Knight
4.7.2010, 12:31
lol kolko sam se lozio na ovo kad sam bio mali, i zvao sam ga Majkl :rofl:. Sad mi po ovom introu deluje kao teska paljevina.
hacker_aca
6.8.2010, 18:06
Odgledah Fullmetal Alchemist Brotherhood. Ludnica od serije, pogledao sam svih 64 epizode u 5 dana. :) Svaka preporuka za one koji vole ovaj žanr.
Crtež je veoma dobro odrađen (po mojim standardima :to_care:), glasove su davali isti likovi (barem većina koliko sam primetio) koji su radili na prvom anime. Priča je mnoooogo drugačija od prve serije pošto, koliko sam pročitao, je mnogo vernija mangi. U početku se bilo zeznuto naviknuti (oko priče s homunkulusima i ljudskom transmutacijom) ali nije toliko strašno.
Na kraju mi je žao Van Hoenhajma, čovek se nekako najviše napatio. Njegov lik me je dosta (ako ne i najviše) "dodirnuo"
9.5/10 od mene.
Pročitah negde na netu da bi trebalo i film kao nastavak da se izbaci ali ne pročitah kada će i o čemu će se raditi uopšte. Jedva čekam. :)
P.S: Tu je i http://www.youtube.com/user/FMABrotherhood na kojem se mogu pogledati 63 epizode. Jeste da je mnogo lepše gledati seriju u HD-u (kao što sam ja) ali zanimljivo je što su kreatori i ovo uradili. :)
Koliko se to razlikuje od mange? :)
edit: btw. koja je fora da na jewtube-u nema engleskog prevoda? o.O
hacker_aca
7.8.2010, 16:09
Ne znam kolika je razlika pošto nisam (a i male su šanse da ću ikada) čitao mangu. Još uvek se nisam nakanio s tim. :)
A za YouTube... Koliko vidim ovo su neki likovi iz Italije koji sarađuju sa Japancima ili šta li je već. Nisam ni ja nešto siguran. :icon_scra
BTW, zna li iko kakva bi radnja filma mogla biti? "Conqueror of Shamballa" se mogao pretpostaviti ali ovde... Hm, nešto mi ne ide razmišljanje. :)
zdravkelja
14.8.2010, 19:42
Nisam zavrsio sa gledanjem serije posto sam procitao mangu pa me vise nije privlacilo. Ali film... Ne znam odakle to, koliko sam cuo serija je ispratila mangu do kraja... Ne znam sta bi moglo u filmu da bude
hacker_aca
14.8.2010, 21:12
AAN (http://www.animenewsnetwork.com/news/2010-07-04/fullmetal-alchemist/brotherhood-movie-green-lit)
Stvarno ni ja ne bih znao šta bi moglo da bude... Čekamo pa ćemo videti. :)
za sve ljubitelje dobrog anime, preporucujem Durarara!! (http://www.animenewsnetwork.com/encyclopedia/anime.php?id=10947)
Razni likovi pokušavaju pronaći svoje mjesto u gradu punom misterija, jedan od likova je i crni motociklista koji se noći vozi po gradu i za kojeg se kaže da traži svoju davno izgubljenu glavu.
takodje i Ga-Rei Zero (http://www.animenewsnetwork.com/encyclopedia/anime.php?id=10052)
Priča o dve devojke i njihovom odnosu. Obe devojke dolaze iz familija isterivača demona...
Ichigo222
10.9.2010, 13:24
za sve ljubitelje dobrog anime, preporucujem Durarara!! (http://www.animenewsnetwork.com/encyclopedia/anime.php?id=10947)
Razni likovi pokušavaju pronaći svoje mjesto u gradu punom misterija, jedan od likova je i crni motociklista koji se noći vozi po gradu i za kojeg se kaže da traži svoju davno izgubljenu glavu.
takodje i Ga-Rei Zero (http://www.animenewsnetwork.com/encyclopedia/anime.php?id=10052)
Priča o dve devojke i njihovom odnosu. Obe devojke dolaze iz familija isterivača demona...
Slazem se za Durarara anime je vrlo dobar i zaista unikatan plus ima 24 epizode tako da nije mnogo ni dugacak :)
Sto se tice Ga Rei Zero to je anime prequel mange Ga Rei i sluzi kao uvod u celu pricu anime ima 12 epizoda i obavezno treba procitati mangu koja nije velika i ima 12 toma a nedavno je zavrsena...svaka preporuka za oba naslova :)
PerFeX.007
11.9.2010, 22:48
Sada gledam Naruto shippuden.......Krenuo sam prekljuce da gledam malo pre sam odgledao 40 :P Volim takve anime...Inace odgledao sam ih mnogo DBZ i Naruto shippuden su mi naj..
Hephaestus
11.9.2010, 23:20
Sada gledam Naruto shippuden.......Krenuo sam prekljuce da gledam malo pre sam odgledao 40 :P Volim takve anime...Inace odgledao sam ih mnogo DBZ i Naruto shippuden su mi naj..
Nemoj misliti da te sada provociram na svadju, ali cim sam ti procitao poruku znao sam da imas cetrnaest, petnaest godina, nemoj da me shvatih pogresno, to su odlicne godine, khm. :D Ali kada pises o necemu sto ti se dopada kazes zasto ti se to dopada, a ne kao Kesic kada glumi homoseksualca, "Jao, sto je ovo super." :D
I ja volim da gledam Naruta iako nisam bas nesto mladjan, a Dragon Ball sam odgledao odavno. Eto, da navedem jedan od razloga zasto volim da ga gledam, mozda ce nekome glupo zvucati ali mi se dopada kako su docarali odredjene pokrete ili posledice nekog nemoguceg dogadjaja, sto bi za igru rekli, fiziku.
Boondock Saint
12.9.2010, 0:21
Jel' može neko (ko je gledao naravno) da mi kaže vredi li Ultraviolet Code 044? Svideo mi se film, mislim jeste da nema nikakvu priču ali je akcija nešto najbliže što će anime biti u live-actionu.Sad sam tek saznao da su posle uradili 12ep animea.....Pa rekoh ako neko zna kakav je, da li ga ga nabavljam ili ne?
Sass Drake
28.9.2010, 22:08
Ako nekom padne na pamet da gleda Digimone, neka traži samo japansku verziju sa engleskim sabtitlom (3g, ppp, RyRo, Positron,...), a da od američke (engleske) i srbijanske sinhronizovane verzije bježi k'o đavo od krsta.
Odgledah Death note,odusevio sam se,sad mi se nista ne gleda :opanachke
Ja pratim dosta anima a omiljene su mi:
Death note,naruto,blood+ ali na prvom mestu je
bleach
Sass Drake
4.10.2010, 0:37
Odgledah i Adventure Zero Two. Da nema Kenove mračne strane i BlackWarGreymon-a koji pokušava naći smisao duše i života i da shvati svrhu svog postojanja, čitava sezona bi bila nevjerovatno dosadna.
Da se nekim slučajem nije uveden određen stepen cenzure u prevodu i sinhornizaciji (previše se spominju riječi poput smrt, ubiti i umrijeti), prve dvije sezone koje su prikazivane na Balkanu bi imale 14+ u ćošku ekrana. O cenzuri u američkoj verziji Digimona neću ni da govorim. 'Ajd što su morali neke scene izbaciti, 'ajd što su neke dijaloge morali promjeniti, 'ajd što su prekrstili sve digimone kojima u originalnom imenu stoji demon, ali što su izbacili originalni soundtrack i stavili svoj koji je neuporedivo gori.:kreza:
Uglavnom, poslušajte moj savjet iz prethodnog posta.
Jako mi se svidio Pokretni dvorac i nije loše sinhronizovan po mom mišljenju.
ljudi, 'uskoro' stize novi BERSERK! ne znam za vas, ali ja jedva cekam!
trailer 1 (http://www.youtube.com/watch?v=jl3aYeMDvp0&feature=player_embedded)
trailer 2 (http://www.youtube.com/watch?v=WExssMJy_AI&feature=player_embedded)
Geomaster
4.10.2010, 17:22
Ja pratim dosta anima a omiljene su mi:
Death note,naruto,blood+ ali na prvom mestu je
bleach
Amin. Osim Naruta.
rogehpelb
4.10.2010, 18:05
ljudi, 'uskoro' stize novi BERSERK! ne znam za vas, ali ja jedva cekam!
trailer 1 (http://www.youtube.com/watch?v=jl3aYeMDvp0&feature=player_embedded)
trailer 2 (http://www.youtube.com/watch?v=WExssMJy_AI&feature=player_embedded)
Bez obzira koliko to kul izgledalo, ja bih ipak preferirao da (Mija... autor) zavrsi Beserk. Plasim se da necu doziveti kraj tog epskog serijala (u svakom smislu te reci).
Marshall George
4.10.2010, 19:37
Berserk je prvi anime urađen po mangi koji sam pogledao na svom računaru posle Animatrix-a i DBZ na TV...Imam i mangu, nadam se da će odraditi bar neku redovnu animaciju malo sa računarskom animacijom, efektima i sl. jer Berserk po meni kao i Claymore nisu običan anime niti manga, već svojevrsno remek delo..
Stoga i ja jedva čekam da pogledam nastavak, a nadam se da će i Claymore imati nastavak...
Nash Knight
4.10.2010, 20:37
lol gde poredi Berserk i Claymore, to je kao da poredis Mercedes i Yugo sa Mercedesovim simbolom zalepljenim na haubu.
A u traileru za ovaj novi Berserk Griffit izgleda toliko zenstveno da je prevazisho vecinu zena koje sam video. Mislim, i u originalu je bio isfeminiziran al sad ga preterashe
Bez obzira koliko to kul izgledalo, ja bih ipak preferirao da (Mija... autor) zavrsi Beserk. Plasim se da necu doziveti kraj tog epskog serijala (u svakom smislu te reci).
naravno da bi svi Berserk fanovi voleli da serijal dobije svoj kraj pre svega, bez obzira na sve vest o novom Berserk-u je, po meni, fantasticna! i zar se covek ne zove Miura?
btw
Claymore je dobar, bas dobar, ali za Berserk je ipak druga liga. ;)
rogehpelb
4.10.2010, 22:08
lol gde poredi Berserk i Claymore, to je kao da poredis Mercedes i Yugo sa Mercedesovim simbolom zalepljenim na haubu.
A u traileru za ovaj novi Berserk Griffit izgleda toliko zenstveno da je prevazisho vecinu zena koje sam video. Mislim, i u originalu je bio isfeminiziran al sad ga preterashe
Vishe kao Rols Rojs i Audi. Claymore je dobar ali Berserk je prokleto dobar. Jednostavno ne znam mangu sa kojom bi se mogao porediti.
Mozda su malkice pogresili ali to je pretty much Griffith. Everyone wants him.
hacker_aca
16.10.2010, 0:07
13. oktobra prošle godine sam pomenuo Xam'd: Lost Memories. U međuvremenu (pre par dana) sam uspeo da nađem seriju i pogledam je. Serija je pravi EPICNESS i preporučujem svakome da pogleda. Crtež, zvuk, priča... Ne umem opisati. Obavezno ovo delo ulazi u moju top listu. :)
26 epizoda po nekih 23 - 24 minuta. Standard.
Pošto sam zaboravio korišćenje YT taga evo linka za trejler:
http://www.youtube.com/watch?v=s9sJuN8mmKc
Trejler ja malčice prenapucan, nema toliko živuljki i robota koliko sam se nadao ali ih ima u nekoj pristojnoj meri. Ima nekih nejasnoća oko priče ali se mogu toliko ignorisati, ne bodu toliko oči (ali bi bilo lepi znati to što nije rečeno u seriji).
Još jednom: preporuka. 9,99/10 od mene.
BTW, ima li ko šta da je gledao u skorije vreme? Bilo bi lepo znati šta tražiti za gledanje a šta ne... Da, znam da mogu da pogledam to na Guglu ali nije to ono što sam mislio... Zanima me vaše mišljenje o seriji/filmu.
Inuyasha
16.10.2010, 18:03
Bash trazim neshto zabavno & good da pogledam. Nisam poslednjih 2 godine puno gledao animee, no ponovo me uhvatilo! :D
Sank yu!
Taman sam zavrshio Durarara! - pretty good! Jedva chekam nastavak :D
zdravkelja
16.10.2010, 23:46
Primetio sam jos ranije X'amd, nikako da odgledam :)
Ali sam zato skupio vremena i nabavio nekoliko dugometraznih klasika, za svako vece po jedan :)
Prvo na redu je Paprika :)
X'amd je solidan i zabavan bio-mecha anime... kraj baca mrlju na ostatak serije, al' vredi pogledati.
za one koji gotive steampunk preporucio bih Last Exile.
crtez je odlican, brodovi tj. letelice su fenomenalno dizajnirani kao i ceo taj izmisljeni svet, ja sam uzivao gledajuci ovu steampunk bajku.
zdravkelja
17.10.2010, 22:17
Odgledao malopre Summer Wars.
Mnogo mi se svideo film. :)
Crtez je odlican, animacija jako dobra. Prica je jako interesantna i ima skroz ludu atmosferu :)
Marshall George
27.10.2010, 0:47
Malopre sam pogledao PlanZet (http://www.animenewsnetwork.com/encyclopedia/anime.php?id=11204), OK je priča, mada već viđeno, ali je dobro obrađeno...U pitanju je kompjuterska animacija vrlo fino urađena, retki su anime u ovakvoj adaptaciji..
Marshall George
8.11.2010, 12:44
Iris moram da te pitam koji si ti to anime spominjala pre nekoliko meseci, možda ima i godinu dana, ne sećam se tačno. U pitanju je bilo nešto na temu horora i misterije sa nekim kutijama/kockama i sa nekim goblinima, misteriozna stravična ubistva i sl ?!
Uh, nemam pojma... možda Gantz (http://www.animenewsnetwork.com/encyclopedia/anime.php?id=3641)?
Najbolje ti je da pretražiš moje postove u ovoj temi, toliko toga se pominjalo da se zaista ne sećam.
Iris moram da te pitam koji si ti to anime spominjala pre nekoliko meseci, možda ima i godinu dana, ne sećam se tačno. U pitanju je bilo nešto na temu horora i misterije sa nekim kutijama/kockama i sa nekim goblinima, misteriozna stravična ubistva i sl ?!
Paaaaa... postoji anime koji se upravo tako zove - Box of Goblins (Mouryou no Hako) (http://anidb.net/perl-bin/animedb.pl?show=anime&aid=6047).
Nisam imala pojma da Mouryou no Hako to znaci...
Marshall George
9.11.2010, 1:04
Eeee..To je to !!! Hvala bvitnik :)
Jovan Verbic
15.11.2010, 21:48
E jedno pitanje za fanove Naruta, ja sam stigao do 135 epizode, sad mi nije jasno sta da glemam., jedni mi kazu da sad treba shupiden, a ja vidim da imaju jos epizoda posle 135.????
miša topola
15.11.2010, 21:58
220 epizoda Naruta + trenutnih 186 Shippuden epizoda.
Sass Drake
23.11.2010, 22:57
Nađoh jedno izdanje Berserka koje je dual-audio, pa me interesuje da li je u pitanju cenzurisana američka verzija sa osakaćenim japanskim dub-om ili originalna japanska u koju je ubačen engleski dub i titl?
Amin. Osim Naruta.
Sto amin sta im fali.
Happy televizija svakog radnog dana u 10:30 pušta sjajan anime serijal X (http://www.animenewsnetwork.com/encyclopedia/anime.php?id=464) koji smo pominjali nekoliko puta u ovoj temi, pa ko do sada nije imao priliku da ga pogleda a želi, može to sada da učini.
Serija je sinhronizovana na engleski jezik, čime se gubi dosta na "šmeku" (Junichi Suwabe je, recimo, odradio sjajan posao kao seiyuu u ovom serijalu), ali šta da se radi...
Happy televizija svakog radnog dana u 10:30 pušta sjajan anime serijal X (http://www.animenewsnetwork.com/encyclopedia/anime.php?id=464) koji smo pominjali nekoliko puta u ovoj temi, pa ko do sada nije imao priliku da ga pogleda a želi, može to sada da učini.
Serija je sinhronizovana na engleski jezik, čime se gubi dosta na "šmeku" (Junichi Suwabe je, recimo, odradio sjajan posao kao seiyuu u ovom serijalu), ali šta da se radi...
ja sam probao da ga gledam i posle 4-5 epizoda sam batalio... nije mi prijao anime, a ni crtez me nije privukao.
hacker_aca
11.12.2010, 13:56
Drugari, treba mi pomoć... Naime, neki lik je napravio klip od oko dvadeset minuta u kojem su prikazane vrste kretanja raketa u mecha ostvarenjima. Znam da su bila prikazana samo tri tipa (ime nose po nekom anime stvaraocu, ne znam ime). U pozadini ide trens muzika ako se mogu dobro setiti.
Da ne zna neko? Ili možda ako neko zna kako se zovu te vrste kretanja pa da probam da izguglam... Pošto "anime missile/rocket trajectories" (i razne varijacije) ne daje rezultate. :)
Drugari, treba mi pomoć... Naime, neki lik je napravio klip od oko dvadeset minuta u kojem su prikazane vrste kretanja raketa u mecha ostvarenjima. Znam da su bila prikazana samo tri tipa (ime nose po nekom anime stvaraocu, ne znam ime). U pozadini ide trens muzika ako se mogu dobro setiti.
Da ne zna neko? Ili možda ako neko zna kako se zovu te vrste kretanja pa da probam da izguglam... Pošto "anime missile/rocket trajectories" (i razne varijacije) ne daje rezultate. :)
Itano Circus :D. Ichiro Itano, jedan jedini.
EDIT: A video je verovatno ovaj
BzXfVgYCxWI
hacker_aca
11.12.2010, 21:10
Cirkus, to je taj! :D Znam da mi je i to ime bilo specifično ali eto, zaboravih. :p
Hvala! :n_klanja:
poklanjam DBZ HQ (engleska sinhronizacija) 291 epizoda,svi zainteresovani na PM :)
Novi anime serijali počinju da se prikazuju u januaru, a lista pregleda se može pročitati na BG-Anime (http://www.bg-anime.com/content.php?189-Zimska-sezona-2011) i Anime News Network (http://www.animenewsnetwork.com/interest/2010-12-21/list-of-winter-2011-tv-anime-in-japan).
Interesantna je i lista filmova koji su najviše zaradili na bioskopskim blagajnama u 2010. godini: http://www.animenewsnetwork.com/news/2010-12-24/top-anime-movies-at-japanese-box-office/2010
zimska sezona 2011, ovako na prvi pogled, ne obecava mnogo...
Nash Knight
27.12.2010, 11:33
Pa ako si odgledao svih milion anime serijala koji su do sad izasli pa nemas sta da gledas... :p Ja tako odem na realitylapse, pogledam sta sve ima, uplasim se i iskljucim browser :)
Red Dragon
27.12.2010, 14:25
Novi anime serijali počinju da se prikazuju u januaru, a lista pregleda se može pročitati na BG-Anime (http://www.bg-anime.com/content.php?189-Zimska-sezona-2011) i Anime News Network (http://www.animenewsnetwork.com/interest/2010-12-21/list-of-winter-2011-tv-anime-in-japan).
Ja nista posebno ovde ne vidim. Beelzebub ce verovatno da krene stopama Bleacha (trajace 30 godina, imace +200 epizoda, od cega trecina fileri, malo komedije, i dobru muziku...recept za namlacivanje para). Wolverine ce najverovatnije da prodje k'o Iron Man (a cuo sam da se nije proslavio). Level E i Rio pozdravljam samo zbog toga sto najzad ubacuje odrasle kao glavne likove (ali radnje su posebna prica). Freezing znam samo po mangi, znaci akcija, krv i zgodne ratnice........ ....... ...... ....... .....pa to i ne zvuci lose kad pazljivije procitam recenicu.:D
Nesto nisam gledao serije u poslednje vreme, ali mislim da cu ipak gledati starije naslove kad nadjem vremena.
E da, ja nisam ovde dugo zalazio:D. Mogu da preporucim da odgledate:
- Soul Eater (http://en.wikipedia.org/wiki/Soul_Eater_%28manga%29) - mnogo simpaticno i komicno, najjaci je gazda Shinigami, posle njega na Smrt gledam drugacijim ocima :D A crtez k'o da su mazali lsd i ekstazi na njega.:D
- RIN ~Daughters of Mnemosyne~ (http://en.wikipedia.org/wiki/Mnemosyne_%28anime%29) - uh definitivno nije za svakog. Miks tech-noira, horora, misterije,seksa, dosta mracno. Samo za starije (mada cim se ovo napise, klinci ce prvi da pogledaju:D). I za promenu, glavna junakinja je odrasla zgodna zena koja nije stara 15 godina...ova je stara 15 vekova.
Level E i Rio pozdravljam samo zbog toga sto najzad ubacuje odrasle kao glavne likove...
Zvučiš kao da sve anime serije imaju tinejdžere za glavne likove... :icon_scra
RIN ~Daughters of Mnemosyne~ (http://en.wikipedia.org/wiki/Mnemosyne_%28anime%29) - uh definitivno nije za svakog. Miks tech-noira, horora, misterije,seksa, dosta mracno. Samo za starije (mada cim se ovo napise, klinci ce prvi da pogledaju:D). I za promenu, glavna junakinja je odrasla zgodna zena koja nije stara 15 godina...ova je stara 15 vekova.
Zainteresovao si me. :)
Sass Drake
29.12.2010, 22:31
X-Evolution je stvarno za preporuku, ali klasični crtež je ipak klasični crtež ma koliko 3D bio impresivan.
Što se tiče Berserka, zbog onih dvadeset i pet epizoda sam u jednom dahu pročitao svih 318 dostupnih epizoda mange sa fanmade engleskim prevodom. :kreza:
220 epizoda Naruta + trenutnih 186 Shippuden epizoda.
i jos nisam uspeo sve da odgledam :D
Ja nisam ni pokušavala - dosadno to, bre. U čemu li je poenta serijala dužih od 30 epizoda...
Sass Drake
31.12.2010, 2:14
Nemoj mi reći da ti je i 50 epizoda previše. :D
Do sada sam samo jednom serijalu dužem od 30 dao šansu i - nisam se pokajao samo zbog strukture koja ne zahteva priču koja će se protezati kroz celu seriju. U pitanju je, naravno, komedija - GTO. :)
Ali generalno, kada se pređe 30-mark, šanse da bude šit eksponencijalno rastu. :D
Nemoj mi reći da ti je i 50 epizoda previše. :D
Najčešće jeste... Realno, to je ipak preko 1000 sati buljenja u monitor i ako ništa drugo, zbog toga mi je previše!
Zbog toga najviše volim OVA (http://en.wikipedia.org/wiki/Original_video_animation)-e - sve je kratko i jasno ;)
Ali generalno, kada se pređe 30-mark, šanse da bude šit eksponencijalno rastu. :D
Word! :D
hacker_aca
31.12.2010, 5:16
Najduže što sam ja gledao jeste Fullmetal Alchemist: Brotherhood sa 64 epizode ako me pamćenje dobro služi. Nisam se pokajao. :) Ipak, složio bih se sa Iris, sve preko tridesetak epizoda je previše...
miša topola
31.12.2010, 12:34
i jos nisam uspeo sve da odgledam :D
Nisam ni ja. Stao sam kod 150 i neke epizode :)
Ja nisam ni pokušavala - dosadno to, bre. U čemu li je poenta serijala dužih od 30 epizoda...
Možda kopiraju sapunice :)
Nash Knight
31.12.2010, 16:35
Sve je relativno evo npr ja sad gledam DBZ koji je Kasandra anime-a i to po drugi out i ne smeta mi, ali istina je da u principu ni ne zapocinjem maratonske serijale stim sto je meni gornja granica 50 epizoda
Konkretno "Naruto", pocetak je mnogo obecavao, likovi su okarakterisani u sitnice, epizode kada Sasuke odlazi su takodje odlicne, naruto je genijalan...ali stvarno ubise...dobar deo epizoda je totalno debilan i nema veze ni sa cime, cisto da produzi serijal, ali toliko sam navucen da moram odgledati do kraja...i ovo ce biti i prva i poslednja ovakva:ciao:
Lucic Nemanja
7.1.2011, 22:18
Slazem se za duzinu s tim sto bih dodao mozda do osamdesetak epizoda :D,mada sam jedan od onih nesrecnih ljudi koji su odlgedali skoro sve epizode Naruta i SVE epizode Dragon Ball seriala (osim GT,nisam imao snage iako je kratak)...I napravio bih jednu bitnu crtu izmedju te dve ''duzine'',u dragon ball-u borba je razvucena na 30ep ciste akcije,a u Narutu na 30ep flash backova.....Bez tih flashbackova mislim da ne bi trajao ni trecinu xD!Naruta sam batalio od zavrsetka borbe sa Painom,stvarno ne vidim poentu u ovim sad epizodama.Mozda pocnem za jedno 10godina kad budu stigli do IV Shinobi rata :kreza:.Bleach sam sad uzeo da citam mangu i razmisljam se da li uopste da pokusavam da gledam Anime.A uvatila me nostalgija skoro,pa sam poskidao sve epizode digimona i poceo da ih gledam ponovo :D...nakon sto sam sagledao sve,ponovo sam pozeleo da se sakupim sa drustvom i da izadjemo napolje i igramo se Digimona,a ja naravno budem Angemon :to_care:!
Sass Drake
7.1.2011, 22:50
^ Nadam se da si skidao japansku verziju Digimona sa eng sabtitlom, inače...:kreza:
Lucic Nemanja
8.1.2011, 0:10
Nazalost nisam xD!Posle me mrzelo da trazim japansku i opet skidam...Kad sam pustio prvu epizodu slog me strefio,ali navikao sam se nakon desetak.Ali na muziku se nikako nisam mogao navici,ne znam koji k***c su to morali da menjaju i to jos za jako losu.Digimon japanese soundtracks rulz :D!Ona uvodna tema (Butter-fly) mi zvoni na fonu xD!
^ Da samo znaš koliko je scena izmjenjeno i koliko je dijaloga izmjenjeno zbog cenzure. ;)
EDIT: Kad smo već kod nostalgije, šta da ja tek kažem nakon gledanja originalne japanske verzije Adventure-a i Dragon Ball-a sa srpskim sabtitlom. :D
Lucic Nemanja
8.1.2011, 1:56
Heheh...mislim da bi najbolje bilo da svi sednemo i odgledamo ih sinhronizaovane na srpski :D!
Pu, pu, naopako! :facepalm
Lucic Nemanja
8.1.2011, 2:57
Pu, pu, naopako! :facepalm
E bre,nemoj tako :D.Nije poenta u glasovima,vec u malo prisecanja starih dana.Ajde ko jos kao klinac nije gledao Digimone i Zmajevu kuglu na srpskom?
A svakako da je bolje na japanskom,tu nema diskusije.Skoro sam video na TV-u Naruta na srpskom.To je prosto zalosno xD...prosuo sam se od smeha kad je velika zaba prilikom Narutove borbe sa Garom na neko njegovo pitanje odgovorila:,,To je duhovni medijuuuum!'' xD :rofl: haos...
^ Ja sam svojevremeno na TV-u gledao Digimon Adventure i Dragon Ball na japanskom dok je sabtitl bio srpski. :D
Ono šta je vaš Pink uradio od njih, nemam riječi...
Može li mi neko preporučiti neki dobar horror-fantasy anime, ali da je dugometražni (tj. da nije serijal)?
Hm... Malo je slab izbor takvih filmova...
Probaj Blood The Last Vampire (http://www.animenewsnetwork.com/encyclopedia/anime.php?id=7), Vampire Hunter D: Bloodlust (http://www.animenewsnetwork.com/encyclopedia/anime.php?id=238), Paprika (http://www.animenewsnetwork.com/encyclopedia/anime.php?id=6142)... nisu baš horori, ali imaju te elemente.
Mada, ako se ipak odlučiš za neki serijal, obavezno pogledaj Higurashi no Naku Koro ni (http://www.animenewsnetwork.com/encyclopedia/anime.php?id=6134), nećeš se pokajati. To je verovatno najbolji horor anime za koji znam, a ima i nastavke. Takođe daj šansu serijalima Ghost Hunt (http://www.animenewsnetwork.com/encyclopedia/anime.php?id=6817) i Pet Shop of Horrors (http://www.animenewsnetwork.com/encyclopedia/anime.php?id=712).
Nash Knight
8.1.2011, 14:42
Srpska sinhronizacija rules! Ne postoji bolji nacin da se chovek razvali od smeha. E to sto posle anime deluje kao bugarski budget crtac i izgubi sav smisao, to je druga stvar :D
Dragonball:
Kamesenin nesto prica, nesto sto nasi prevodioci ocigledno nisu razumeli, prevod: Hm, hm, hm, da, da, da, jedan, dvaaa!
Bulma: Kakva je to tehnika?
Ulong: To nije tehnika, to je majmun! :facepalm
Lucic Nemanja
8.1.2011, 19:35
@Sass Drake Slazem se,samo kao da je jedan klinac sa 8 godina bio svestan toga kako izgleda pravi anime i koji su njegovi kvaliteti...gledao sam sta mi se da na TV-u :D.
I molim te,nemoj da prisvajas Pink na ''nas'' ili koga vec,tu televiziju bih spalio prvom prilikom,a celu njenu kompaniju g:n-hang:...
Može li mi neko preporučiti neki dobar horror-fantasy anime, ali da je dugometražni (tj. da nije serijal)?
hmmm kao sto rece Iris, nema ih puno tj. ja ne znam za iste...
Kara no Kyoukai - the Garden of sinners (movie series) (http://www.animenewsnetwork.com/encyclopedia/anime.php?id=7472), je nesto najblize tvom request-u...
squall_whatever
13.1.2011, 17:44
Jel neko pratio možda Panty & Stocking with Garterbelt (http://www.animenewsnetwork.com/encyclopedia/anime.php?id=11605)? Definitivno najbolji anime prošle sezone.
Nash Knight
16.1.2011, 17:43
E jel gledao mozda neko od vas Dragon Ball Kai? Sad sam gledao malo nesto na netu i prvi utisci su mi jako negativni, izgledao kao da su isekli 2/3 crtaca i svu golotinju krv i psovke (tj. sve najbolje delove :)) a i remaster crteza mi nekako deluje plasticno. Ajd ako je neko gledao nek postavi utiske.
Marshall George
17.1.2011, 0:31
Pojavio se u obradi 'momaka sa scene' (kako bi Kuzma rekao), ko želi može da 'nabavi' i pogleda !! :D
TRIGUN -Badlands Rumble
http://www.youtube.com/watch?v=F1OWwhrB7nk&feature=related
Sass Drake
18.1.2011, 2:37
Pogledah Higurashi No Naku No kara Ni. To je više ??? u mozak nego horor, ali u svakom slučaju je odlično. Nakon Savers-a ću pogledati nastavke i nadam se da će misterija biti riješena. (Govornica, most ili gas) :D
E-uOIJKyt3U
Lucic Nemanja
19.1.2011, 5:59
E jel gledao mozda neko od vas Dragon Ball Kai? Sad sam gledao malo nesto na netu i prvi utisci su mi jako negativni, izgledao kao da su isekli 2/3 crtaca i svu golotinju krv i psovke (tj. sve najbolje delove :)) a i remaster crteza mi nekako deluje plasticno. Ajd ako je neko gledao nek postavi utiske.
Bacio sam pogled jednom prilikom...sve sto sam uspeo da zapazim je da je izuzetno skraceno,sto kontam da je i poenta toga valjda.Mada Dragon ball nije Dragon ball bez 290 epizoda xD.
A ja sam juce doziveo zivotno razocarenje...poceo da gledam Death Note i odusevim se sa Animeom,sve do momenta kad L biva ubiven.Ubise najboljeg lika iz celog serijala :nov_mad2:.Nervirao sam se ceo dan,evo i sad se nerviram...nista gore nego kad tako upropaste sve.Sta vi mislite o tome,koji ste odgledali Death note?
Nash Knight
19.1.2011, 13:41
Istina je malo su za***li Death Note pred kraj, tu negde je trebao da bude zavrsetak sa ili bez L-ove smrti, a oni su ga produzili vestacki jos za 10-20 epizoda ubacivsi neke glupe i iritantne likove koji nisu ni bitni. Sam kraj je doduse odlican, samo je trebao da se desi ranije. Ipak i pored ovakvog skrnavljenja Death Note mi je i dalje medju najboljim anime-ima koje sam ikad gledao (zanimljivo, slicna stvar se desila i sa serijom Lost :))
Lucic Nemanja
19.1.2011, 14:42
Istina je malo su za***li Death Note pred kraj, tu negde je trebao da bude zavrsetak sa ili bez L-ove smrti, a oni su ga produzili vestacki jos za 10-20 epizoda ubacivsi neke glupe i iritantne likove koji nisu ni bitni. Sam kraj je doduse odlican, samo je trebao da se desi ranije. Ipak i pored ovakvog skrnavljenja Death Note mi je i dalje medju najboljim anime-ima koje sam ikad gledao (zanimljivo, slicna stvar se desila i sa serijom Lost :))
Definitivno...Mada svakako mislim da je jedan izuzetan anime koji je ostavio neverovatan utisak na mene.Mislim,cim sam se ja toliko uneo da sam zapravo poceo da se nerviram sto je L poginuo sve govori :D.Evo sad zavrsavam za koju epizodu,pa cu da vidim kakav je kraj.Nego je l' u mangi isto ovako bzv odradjeno ili je to samo dodato u anime-u?
Ja sam uvek za to da se pročita original, tj. manga, pa to predlažem i u ovom slučaju - mada, bonus anime serijalu je prilično dobar OST i definitivno jedan od najboljih ED-ova u poslednjih nekoliko godina!
JvKJDKJYClk
I podsećam da se komentari obavezno stavljaju u spoiler! Hvala.
Geomaster
19.1.2011, 22:08
Evo, recimo,
ja sam gotivio Light-a mnogo više od početka i žao mi je što je umro, ali šta je tu je :D Za L-a mi uopšte nije žao, nem pojma što...
Lucic Nemanja
21.1.2011, 4:11
Light mi je nekako podao,gotovo zao,mada opet da bi ostvario takav cilj ne mozes biti dobrica.Da nije bio takav u startu bi izgubio igru.Dok na drugoj strani L je potpuna suprotnost i nekako odise dobrotom,pogotovo u epizodi kada umre,a i mnogo je kul lik s onim njegovim sedenjem,pogledom i nacinom drzanja stvari :D.
A kraj mi se uopste ne svdija.Na pocetku sam ocekivao da se desi kao neki zakomplikovan dogadjaj izmedju L-a i Lighta,a posleL-ove smrti sam se u startu pomirio sa dobrim krajem.A sto me je jos dodatno iznerviralo sto uopste Light nije kriv za to sto se desilo....
Ja sam uvek za to da se pročita original, tj. manga, pa to predlažem i u ovom slučaju - mada, bonus anime serijalu je prilično dobar OST i definitivno jedan od najboljih ED-ova u poslednjih nekoliko godina!
JvKJDKJYClk
I podsećam da se komentari obavezno stavljaju u spoiler! Hvala.
i ja sam pre za citanje mange, al' posto je citanje na kompu pain in the ass, je se cesce opredelim za anime... samo za bas bas dobre stvari kao sto su Berserk, GTO, Vinland, itd,... imam strpljenja da citam na kompu.
Stvar ukusa, naravno... ja mnogo ređe gledam anime i odlučujem se uglavnom za originalne radove, koji nisu proistekli iz nekog drugog medija (manga, video igra...), ili za ekranizacije koje je radio isti tim zaslužan i za original (npr. Akira (http://www.animenewsnetwork.com/encyclopedia/anime.php?id=375)). Sa druge strane, manga dela gutam :D Pored toga, znam da je većina anime kreirana sa ciljem da se izmuze još novca preko leđa popularnosti manga ostvarenja, i ne zadovoljava ni minimum kvaliteta, po meni - zašto bi ih onda uopšte i gledala?
Možda zbog toga toliko uvažavam kreatore kao što su Hayao Miyazaki - jes' da i on obrađuje druge medije, konkretno popularne dečije knjige, ali se makar ne poštapa o manga i druga ostvarenja, već traži neki svoj put.
iMa_NeKo_PljUgU
23.1.2011, 19:14
Ajde da spomenem dva ostvarenja koja sam odgledao u poslednje vreme.
Katanagatari (http://www.animenewsnetwork.com/encyclopedia/anime.php?id=10765)
Priča o "samuraju" bez mača (go figure), koji putuje sa nekom "ženskom" (njegova gospodarica) u potrazi za 12 specijalnih katana.
Ima 12 epizoda, svaka traje oko 45 minuta. Izgled likova je malo drugačiji od onog na šta sam navikao. E i da, poslednja epizoda je epic :D
M2dm5SsHGrU
Bakemonogatari (http://www.animenewsnetwork.com/encyclopedia/anime.php?id=10196)
Although there are still traces of the brief period he became a vampire, third year high school student Koyomi Araragi is human again. He happens upon others with their own supernatural problems and finds that he can empathize. Koyomi becomes involved in their lives, seeking to help them and occasionally asking for advice from Meme Oshino, the homeless man who helped him become human again.
Crtež, soundtrack i dijalozi su genijalni, ne znam šta drugo da kažem :D
5_CbKVdkjbw
P.S. Nemojte da vas "trailer" prevari. Više je psiho nego horor i isto tako, više se zasniva na dijalozima (odnosima između likova) nego na borbi.
Izvinjavam se sto ovako upadam, da li neko slučajno zna da li postoje engleski (ili bilo kakvi) titlovi za Robotech 2. i 3. sezonu ("Masters" i "The New Generation", iliti epizode 37-85)?
btw u poslednje vreme gledam ovo... bas mi nekako dodje zao danasnje dece
Stvar ukusa, naravno... ja mnogo ređe gledam anime i odlučujem se uglavnom za originalne radove, koji nisu proistekli iz nekog drugog medija (manga, video igra...), ili za ekranizacije koje je radio isti tim zaslužan i za original (npr. Akira (http://www.animenewsnetwork.com/encyclopedia/anime.php?id=375)). Sa druge strane, manga dela gutam :D Pored toga, znam da je većina anime kreirana sa ciljem da se izmuze još novca preko leđa popularnosti manga ostvarenja, i ne zadovoljava ni minimum kvaliteta, po meni - zašto bi ih onda uopšte i gledala?
Možda zbog toga toliko uvažavam kreatore kao što su Hayao Miyazaki - jes' da i on obrađuje druge medije, konkretno popularne dečije knjige, ali se makar ne poštapa o manga i druga ostvarenja, već traži neki svoj put.
potpuno se slazem sa tobom, da su mange kod nas 'dostupne' kao i anime u 99% slucajeva bih se odlucio za mangu.
Dostupne jesu, ako znaš gde da ih tražiš ;)
Žao mi je samo što naše tržište nije dovoljno veliko da iole zainteresuje japanske izdavače, što je ponuda koju hrvatski izdavač Algoritam trenutno nudi smešna, što su ostvarenja koja Plato prodaje preskupa... a ako budemo čekali da se kod nas pojave licencirana manga izdanja - osedećemo.
Izvinjavam se za dupli post, ali kad već pričamo o (ne)uspešnim ekranizacijama i razlozima za i protiv, postujem svež review filma Gantz (http://www.comicsalliance.com/2011/01/24/gantz-movie-review/), rađenog po istoimenom, veoma popularnom manga ostvarenju.
Naslov (bukvalno) kaže: "Kako da razvodniš manga-u dok se potpuno ne udavi" :D I to je po meni suština svake manga-to-anime priče...
Nash Knight
25.1.2011, 13:44
Ma daj, kao bolje je citati 1800 epizoda dnevno crtanog ili bolje reci zvrljanog crnog belog stripa nego odgledati lepo odradjen i animiran crtac? Puh-lease, pricaj ti to nekom drugom iz tvog nerd kluba :P Svaka manga koju sam poceo da citam me je ubila u pojam svojim obimom. Prica bude razradjenija ali i previse i ugusi se svojom masom. E sad, MOGUCE je da sam citao pogresne mange (DBZ, Berserk, Akira...) al nekako ne bih rekao posto imam jos tonu na hard disku i ovlas sam ih pogledao i rekao bih da je svuda ista prica. U zapadnjackim stripovima radnja bude mnogo konzistentnija. E sad sve navedene anime su mi se jako dopale (tu je Japan dva koplja ispred zapada), ukljucujuci i Gantz, a sto se tice igranih filmova tacno je da Japanci nesto nikad nisu imali srece (Death Note :facepalm). Ipak cu nabaviti ovaj jer mi se anime mnogo dopao.
hacker_aca
26.1.2011, 19:27
Pa sada, da li je bolje pročitati mangu ili pogledati anime je više neko subjektivno mišljenje... Do sada nisam čitao nijednu mangu (mrzelo me je da se "zamaram" s tim) ali sam pogledao gomilu anime serija i filmova. Verujem da bi valjalo pročitati i mangu zato što su to ipak radili originalni tvorci, a i zato što je to - manga. Ali eto, ja više volim da čitam mangu u 25 (ili 30) fps-a sa samurajima/robotima/vanzemaljcima koji skaču, pucaju i kolju se nego u jedan fps... ako me razumete. :) Ipak, ko zna, ako krenem da čitam nešto možda se neću moći zaustaviti.
Neko je pre pomenuo "Panty & Stocking with Garterbelt". Pogledao sam malo na YT-u i samo sam zinuo... Veoma psihodelično. :)
A Gantz film: ne brinem se za njega, nije ni anime nešto. :p (za mangu nemam pojma)
A Gantz film: ne brinem se za njega, nije ni anime nešto. :p (za mangu nemam pojma)
Manga je sjajna ;)
hacker_aca
26.1.2011, 22:38
Ukoliko se nakanim možda i pročitam. :)
ridiculus
27.1.2011, 15:45
Ma daj, kao bolje je citati 1800 epizoda dnevno crtanog ili bolje reci zvrljanog crnog belog stripa nego odgledati lepo odradjen i animiran crtac? Puh-lease, pricaj ti to nekom drugom iz tvog nerd kluba :P Svaka manga koju sam poceo da citam me je ubila u pojam svojim obimom. Prica bude razradjenija ali i previse i ugusi se svojom masom. E sad, MOGUCE je da sam citao pogresne mange (DBZ, Berserk, Akira...) al nekako ne bih rekao posto imam jos tonu na hard disku i ovlas sam ih pogledao i rekao bih da je svuda ista prica. U zapadnjackim stripovima radnja bude mnogo konzistentnija.
Apsolutno se ne slažem sa nekim konstatacijama ovde. Ne u smislu "šta je bolje" ili ko šta više voli nego u vezi nekih objašnjenja. Mrzi me da pišem doktorsku disertaciju ispod, ali samo par napomena:
1. U odnosu na većinu mangi, obično su animirane TV adaptacije "nažvrljane" i zbrzane, a ne "lepo odrađene i animirane". Mislio sam da svako do sada već zna da je japanska TV produkcija niskobudžetna i da koristi ograničenu animaciju (korišćenje istih ćelija, kretanje kamere po statičnoj pozadini, ista ćelija u nekoliko nadovezujućih frejmova, itd.), ali očigledno da nisam u pravu. :paranoia: Za razliku od toga, u manga-industriji se obrću milioni dolara k'o od šale.
2. Nisi čitao "pogrešne" mange, ali od više stotina hiljada naslova mislim da TRI ne stvaraju neku moćnu predstavu o raznovrsnosti medija. Kratkih mangi ima koliko hoćeš - na godišnjem ili bilo kom nivou više od francuskih i američkih naslova zajedno.
3. Ovo što kaže hacker_aca, o 25fps naspram 1fps - gotovo da je obrnuto. Mange umeju da budu daleko dinamičnije i brže (u istim scenama)...ako znaš kako da ih čitaš. Za sada je ta veština pretežno rezervisana za Japance. Za animacije nije potrebna nikakva specijalna veština da bi ih razumeo (nezavisno od kulturnih običaja ili teško prevodivih izraza), za mange jeste. Iskustvo čitanja zapadnjačkih stripova jednostavno nije dovoljno. Zato su animei našli plodnije tlo na Zapadu, kao lakši put inicijacije. I zato se na Zapadu često dive ljudima koji su dobri ILUSTRATORI, ali slabi MANGA-AUTORI.
hacker_aca
27.1.2011, 16:31
Ja bih sada trebalo nešto da odgovorim ali mi (ne)iskustvo ne dozvoljava. :)
Ridiculus je jedan od strucnjaka na tom polju ;)
Ako neko bude raspolozen u SKC-u se sutra u 19h otvara 6. TRADICIONALNA GODIŠNJA IZLOŽBA SKC-ove RADIONICE STRIPA I ILUSTRACIJE “ĐORĐE LOBAČEV” (http://www.skc.org.rs/kalendar/details/819-6-tradicionalna-godisnja-izozba-skc-ove-radionice-stripa-i-ilustracije-djordje-lobacev.html). Izlozba ce biti otvorena u Srecnoj galeriji u prizemlju a koliko znam, izlagace i nekoliko autora koji rade po uzoru na japanske mangake, pa ce vam mozda biti interesantno da vidite njihove ilustracije...
Nash Knight
27.1.2011, 20:10
E pa kad naucim da citam mange kao japanci citacu ih, do tada, neka :)
zdravkelja
27.1.2011, 20:39
Ja vise volim mangu. Lakse mi je da pohvatam dogadjaje, a i inace sam tip koji vise voli knjigu od filma. A i crtez je cesto bolji u mangi. Sto rece ridiculus, cesto mi anime deluje nazvrljano.
Sass Drake
27.1.2011, 21:52
Srećom, tu su anime koje nisu ekranizacija mangi. :D
Na zalost, ima ih premalo.
ridiculus
27.1.2011, 23:03
E pa kad naucim da citam mange kao japanci citacu ih, do tada, neka :)
Da bi naučio mora da čitaš, ali nećeš da čitaš dok ne naučiš... nezgodna situacija. :opanachke
Nash Knight
28.1.2011, 2:09
Najveci problem je slobodno vreme ili nedostatak istog, kao i uvek
Red Dragon
28.1.2011, 23:20
Najveci problem je slobodno vreme ili nedostatak istog, kao i uvek
I mene muci isto, ali vredi procitati poneku mangu (a veruj mi kad ti to ja kazem koji sam uvek bio sumnicav po pitanju mangi:)). Navuces se.
Anime imaju svoje prednosti, kad su kvalitetno odradjene, meni je najvise zato sto cesto muzika bude sjajna, a seiyu bude odlican. A sto se tice same animacije kako-tako, eventualno vredi tamo gde ima dosta akcije/eksplozije.
A da ne spominjemo najvecu prednost sto manga vise otkriva nego anime.:)
Elem
Phantom ~Requiem for the Phantom~ (http://www.animenewsnetwork.com/encyclopedia/anime.php?id=10541) - meni se serija jako dopala (studio je BeeTrain, ali ja nisam nista gledao drugo od njih). Lepa animacija (ubedljivi pobednik kada glavnim likovima oci promene boju i senke koje ostaju za njima kad se brzo krecu), glasovna podloga je dobra, a muzika je fantasticna. Radnja je interesantna, epizode nisu dosadne (izuzev dve koje su u stilu "sta je do tada bilo"). Jedina nebuloza je transformacija Cal u kratkom periodu (ko je gledao zna na sta mislim).Ovde nema klasicnog srecnog kraja, vec je bas tuzan, pomalo sekspirovski. Ovo je jedna od onih serija u kojima bi voleo da vidim srecan kraj koliki god da je to klise. Ali jedno je jasno...nastavka nece biti...ako ih ne dignu iz mrtv...ups:D
Lucic Nemanja
29.1.2011, 4:45
Ako mene pitate,tesko bih se opredelio izmedju mange i anime.Mada,posto anime uvek gledam tako sto se uvalim u krevet :D,a sa mangama to ne mogu na kraju pruzrokuje da vise vremena provodm uz anime.Ali svakako obozavam da citam mange...
Odgledao sam ovih dana "Angel Beats!".Radja se odigrava u "onom svetu" gde grupa tinejdzera vodi pobunu protiv Boga i osobe zvane Angel koju smatraju njegovim izaslanikom.Posle se sve to razvija u jednu finu pricu :).Akcenat nije bas na borbi,mada je ima,vise je psiholoskog karaktera.
Trailer... (http://www.youtube.com/watch?v=zkY-sG6crKI)
A poceo sam da gledam Tengen Toppa Gurren Lagann.Je l' gledao neko?
hacker_aca
29.1.2011, 6:21
A poceo sam da gledam Tengen Toppa Gurren Lagann.Je l' gledao neko?
Jedan od najboljih koje sam gledao... Ima totalnu uvrnutu (na dobar način) priču, akcije su dobro odrađene, humor... a ima i jasno vidljivu pouku. Uverićeš se i sam u to. ;)
opet ja davim sa narutom...odgledao sam prvih 220 epizoda...shippuden nastavlja dalje, ali dok sam trazio naleteo sam na Shippuden movie 1,2.3...u cemu je fora?
miša topola
29.1.2011, 16:40
Kako u čemu je fora? Pa postoje i Naruto filmovi (http://en.wikipedia.org/wiki/Naruto#Films).
Lucic Nemanja
29.1.2011, 17:21
Nisam odgledao sve Naruto filmove,ali ono sto sam odgledao nije me nesto odusevilo.Mada kako se nastavljo Naruto pocinje sve vise da me razocarava.Anime je postao samo tool for making money,a manga jos vise.Ne zna se ko vise oteze,anime sa filerima i flashbackovima koji oduze epizodu tako da pokrije tri strane jednog broja,ili manga koja pocinje da ubacuje potpuno neportrebne stvari i iz jednog u drugi broj stalno otkriva neke nove secret ultimate mega forbiden jutsu od ovog ili onog lika.A kao i sav normalan svet svi mozemo da pretpostavimo sta ce biti na kraju....Naruto te ca dobije neke OWP moci i da pregazi Sasukea i Madaru,ili ce se pak Naruto i Sasuke udruziti protiv Madare sto bi bilo jos gore...klasican kraj N animea pre njega.Mada opet,ko zna,mozda nas i iznenade necim :D...
exefragment
2.2.2011, 17:45
Preporucujem Ergo Proxy .
http://www.animenewsnetwork.com/encyclopedia/anime.php?id=5115
http://en.wikipedia.org/wiki/Ergo_Proxy
Sjajna recenzija jednog vrlo interesantnog manga ostvarenja, Shingeki no kyojin (http://www.mangaupdates.com/series.html?id=47446), by our very own ridiculus (http://www.sk.rs/forum/member.php?u=16992) :)
http://www.bg-anime.com/content.php?205-Shingeki-no-kyojin-%28Napad-divova%29
svaka cast...bolju recenziju skoro nisam video
polarnimeda
4.2.2011, 0:32
ah, imam problem... ponestaje mi animea za koje sam siguran da ce mi leci, a trebaju mi kad i ja prilegnem. :) reci cu sta sam do sad pogledao i sta mi se najvise svidelo, pa se nadati da nekog nece mrzeti da preporuci nesto odgovarajuce...
bleach i naruto su mi extra i uopste taj tip anime-a mi najvise lezi... sa dosta akcije i napredovanja likova kroz serijal... ne volim previse makljanja sa vatrenim oruzjem i u futuristickom ambijentu... svideo mi se i hunter x hunter, doduse vise na pocetku nego sada kada sam pri kraju... berserk mi je bio odlican, sa sve bolesnim krajem... deathnote je extra, ali mi to nije ono sto trenutno trazim (jer bi nesto za opustanje)... dragon ball sam gledao ranije, dok jos nisu poceli sa z serijalom, i svidjao mi se... ali kada su poceli da se pojavljuju presareni likovi van ove planete (valjda ne gresim?), poceo je da me odbija... avatar mi deluje privlacno, ali mi tu pricu ubija cinjenica da nema krvi. realno- ne mogu da se uzivim kada znam da na sve nacine pokusavaju da je izbegnu... elfen lied mi nije nesto legao i nije mi horor, kao sto sam trazio... vampire hunter d (+ bloodlust) su mi ok bili... yu-gi-oh mi je privlacan bio zbog same price i mnogobrojnih turnira, borbi 1 na 1 koje UVEK volim da vidim.. odgledao sam gotovo sve, ali je i tu smetalo sto je svaka borba fantazija, izmedju holograma... d-gray man mi je bio ok, ali mu je nesto falilo.. ne umem da objasnim.. bas kao i full metal alchemist-u koji mi je previse prica o putovanju po svetu... one piece sam hteo da gledam, al me izgled likova PREVISE odbija. oni nosevi bolesni... ne mogu stvarno.. i uopsteno mrzim kad likovi izgledaju debilno ili previse girl-asti... :o ghost in the shell i akira su mi otpadali zbog preizrazene futuristicnosti... i tako.. ima jos gomila koja mi ne pada odmah na pamet... :)
ehhh.. komplikovano, a? ima li nekih predloga? :o
@polarnimeda
vidim da si ljubitelj shonen naslova...
evo sta bi mogao da probas:
prvo sto mi pada na pamet je Claymore, dosta akcije i tako... dobar anime, jos bolja manga.
naravno tu je i kralj svih shonena, Full Metal Alchemist - obavezno baci pogled na ovo ostvarenje. mada se on podosta razlikuje od Bleach/Naruto-a.
Fairy Tail - akcija, komedija, napredovanje likova, dosta epizoda, ma sve sto si trazio imas tu...
ljudi koji gledaju dosta shonen naslove, hvale Soul Eater. ja ga nisam gledao, ali u njemu imas dosta toga sto si trazio. takodje i Shakugan no Shana - napredovanje likova, akcija,...
ako si za nesto malo ozbiljnije, baci pogled na Moribito. odlican anime!
polarnimeda
4.2.2011, 17:21
@polarnimeda
vidim da si ljubitelj shonen naslova...
evo sta bi mogao da probas:
prvo sto mi pada na pamet je Claymore, dosta akcije i tako... dobar anime, jos bolja manga.
naravno tu je i kralj svih shonena, Full Metal Alchemist - obavezno baci pogled na ovo ostvarenje. mada se on podosta razlikuje od Bleach/Naruto-a.
Fairy Tail - akcija, komedija, napredovanje likova, dosta epizoda, ma sve sto si trazio imas tu...
ljudi koji gledaju dosta shonen naslove, hvale Soul Eater. ja ga nisam gledao, ali u njemu imas dosta toga sto si trazio. takodje i Shakugan no Shana - napredovanje likova, akcija,...
ako si za nesto malo ozbiljnije, baci pogled na Moribito. odlican anime!
bacicu pogled.. :) hvala na strpljenju i predlozima (i ostali su dobrodosli).
a fma sam vec gledao, ko sto rekoh. dobar je, ali mi nije to ono sto mi najradije, u svako doba legne. :)
o soul eateru sam razmisljao al mi je delovao preteran... mislim da cu mu pruziti sansu... odma posle soul eater-a! :) i o njemu sam ranije razmisljao al me odbilo sto je glavni lik zensko cini mi se... sad kad sam pogledao trailer.. moracu to ipak.. (iako ostale anime sa devojkama u glavnim ulozama za sada na stranu stavljam).. :)
HVALA jos jednom. :D
Nash Knight
4.2.2011, 18:07
Jos jedan glas za Soul Eater
http://en.wikipedia.org/wiki/Shaman_King
Shaman King
vidim da imas potpuno isti ukus kao i ja...ovo ce ti sigurno odgovarati:alealeee:
Lucic Nemanja
4.2.2011, 19:46
I jos jedan :D...soul eater toplo preporucujem!
Odgledao sam Tengen Toppa Gurren Lagan i anime me je prosto odusevio!Odlicna prica,dobar razvoj likova,super akcija i sto se retko desava dobar kraj.Omiljeni lik mi je definitvno Kamina i nacin na koju su odradili uticaj njegove smrti na razvoj price,sto se takodje retko desava.Uglavnom kad neko pogine ono sto sledi bude totalno lame (Kao skoro pomenuta L-ova smrt).Preporucio bih ga svima koji ga nisu odgledali do sada,necete se pokajati :)!
Shaman King sam odgledao na Jetix-u na egleskom.Nisam ga iskusio u originalu,ali sudeci da moze biti samo bolji od Engleskog duba stavio bih pod obavezno pogledati :).Jedine stvari koje mi se nisu svidele jesu kraj i glavni negativac....msm daaj,duh lika koji se budi svakih 500 godina i sad se smestio u telo klinca.Nekako mi je njegova pojava bila iritantna,a ostalo je super odradjeno.
Marshall George
5.2.2011, 14:28
2 polarnimeda
Ako želiš akciju i humor i sl. preporuke su: Airmaster, Basilisk, Black Lagoon, Blade of the Immortal, Claymore, Samurai Champloo, Afro Samurai, Tenjou Tenge, film Sword of the Stranger i recimo GTO(Great Teacher Onizuka) odlična akciona komedija..
polarnimeda
5.2.2011, 14:59
2 polarnimeda
Ako želiš akciju i humor i sl. preporuke su: Airmaster, Basilisk, Black Lagoon, Blade of the Immortal, Claymore, Samurai Champloo, Afro Samurai, Tenjou Tenge, film Sword of the Stranger i recimo GTO(Great Teacher Onizuka) odlična akciona komedija..
nista protiv malo komedije nemam, ali ne vise nego sto je ima u ovim naslovima koji su mi se svideli... :)
Nash Knight
5.2.2011, 15:43
Basilisk je dobar, i ja to preporucujem, ako kako je to komedija??
Marshall George
5.2.2011, 18:39
Ma nabrojao sam uopšteno gde ima akcije i humora...
Evo šta su spremili za proleće:
http://anime-access.com/articles/Spring_2011_Anime_Lineup
Ja sada gledam devil my cry...Ima 12 epizoda i solidan je anime...
S obzirom da je kultura čitanja i sakupljanja stripova u nas Srba doživela kliničku smrt, pretpostavljam da su šanse da do nas stigne nešto iz zemlje izlazećeg Sunca nikakve ili još manje ;), a jedini primerci manga koji su došli do nas su uvezeni iz Hrvatske, što je trajalo koliko i duga posle kiše. Dakle, šta da čini čovek koji bi rado pročitao mangu onako kako je Bog zapovedio, a ne preko neta?
polarnimeda
16.2.2011, 12:41
S obzirom da je kultura čitanja i sakupljanja stripova u nas Srba doživela kliničku smrt, pretpostavljam da su šanse da do nas stigne nešto iz zemlje izlazećeg Sunca nikakve ili još manje ;), a jedini primerci manga koji su došli do nas su uvezeni iz Hrvatske, što je trajalo koliko i duga posle kiše. Dakle, šta da čini čovek koji bi rado pročitao mangu onako kako je Bog zapovedio, a ne preko neta?
da je sam stampa... :o
da je sam stampa... :o
nooooooooooooooooooooooooo......!?!?!@#$%^&*()(*&^%$#@!!! ;)
I sada možeš da kupiš manga izdanja koja izdaju Hrvati, u knjižari Delfi u SKC-u. A originale i dalje prodaje Plato (u Knezu), mada su preskupi.
PS. Ništa nije Bog zapovedio, nego je čovek izumeo štamparsku presu ;)
I sada možeš da kupiš manga izdanja koja izdaju Hrvati, u knjižari Delfi u SKC-u. A originale i dalje prodaje Plato (u Knezu), mada su preskupi.
Što se tiče Plato-a, tu si u pravu - bio, video, izaš'o u neverici. Za Delfi nikad čuo (nisam iz BG-a), baciću pogled na net, da vidim imaju li sajt, ako ne, znaš li kojim slučajem šta imaju na lageru?
Ovo (http://www.delfi.rs/) im je sajt.
Pošto se kod nas strip, na žalost, još uvek ne posmatra kao umetnost niti ga knjižare smatraju bitnim vidim da na sajtu i nemaju odeljak "Stripovi", tako da verovatno nemaju zabeleženo šta imaju na lageru, a ja se iskreno ne sećam naslova.
No koliko vidim, knjižare Delfi su otvorene i u drugim gradovima (http://www.delfi.rs/sta7/delfi_knjizare.html) Srbije, pa ako je neka od njih u tvom gradu, raspitaj se direktno tamo.
Sass Drake
16.2.2011, 15:36
Kakav je kvalitet hrvatskih izdanja i prevoda prvenstveno?
Geomaster
16.2.2011, 15:43
Kakav je kvalitet hrvatskih izdanja i prevoda prvenstveno?
Koliko sam ja video kvalitet prevoda nije loš, mislim da je u prevodiocima bio i lik iz Japana, tako da cenim da su im prevodi OK, a oko kvaliteta uopšteno ne bih znao ništa da kažem...
Ovo (http://www.delfi.rs/) im je sajt.
Pošto se kod nas strip, na žalost, još uvek ne posmatra kao umetnost niti ga knjižare smatraju bitnim vidim da na sajtu i nemaju odeljak "Stripovi", tako da verovatno nemaju zabeleženo šta imaju na lageru, a ja se iskreno ne sećam naslova.
No koliko vidim, knjižare Delfi su otvorene i u drugim gradovima (http://www.delfi.rs/sta7/delfi_knjizare.html) Srbije, pa ako je neka od njih u tvom gradu, raspitaj se direktno tamo.
Nope, ja sam iz Smed. Palanke, ovde smo tanki po pitanju kulturnih zdanja, samo šund i grand (namerno napisano malim slovima, Metalac u duši, šta ću ;)), tako da sve što bih hteo da pazarim se nalazi u BG-u.
Onda ću baciti pogled sledeći put kad svratim u knjižaru, neki od ovih dana, pa izveštavam :)
@polarnimeda :D
Malo kasnim, ali ajd sad :D
I ja ti preporučujem Fairy Tail... ja doduše čitam mangu, ali sam video neke epizode i lepo su to odradili. :)
edit: ako nekoga zanima, The Breaker, manhwa, jako dobra stvar. :)
polarnimeda
17.2.2011, 18:42
hvala.. nije ni sad kasno. :) imacu ga u obziru... iako me sad nesto vuce dragonball koji nikako nisam odgledao posteno (a svidjao mi se).. ako se odlucim za db.. kakva je gluma ovih sto daju glasove u engleskoj verziji? (u japanskoj znam da je ok) :) i jel taj srijal zavrsen ili prekinut (da ne gledam po netu kad vec pitam ovo)?
Nash Knight
17.2.2011, 19:25
DB NIKAKO nemoj da gledas u engleskoj verziji, em shto je glasovna gluma glupa (ne nekvalitetna, znachi bash glupa, nekako su likovi skroz izmenjeni i pricaju paljevinski) em shto je pola serijala isecheno, skraceno i cenzurisano, izbacili su sve najbolje bolesne fore :)
Ja ti preporucujem da gledas bas originalni japanski Dragonball i Dragonball Z (bez nakaradnog GTa), nemoj da gledas ovaj novi Kai i on je osakacen i zaglupljen a novi crtez izgleda plastichno.
Sass Drake
17.2.2011, 19:45
DB NIKAKO nemoj da gledas u engleskoj verziji, em shto je glasovna gluma glupa (ne nekvalitetna, znachi bash glupa, nekako su likovi skroz izmenjeni i pricaju paljevinski) em shto je pola serijala isecheno, skraceno i cenzurisano, izbacili su sve najbolje bolesne fore :)
Šta ćeš, cijena koja se mora platiti da bi ga ubacili u dječiji program. :opanachke
EDIT: Anime u kome se pojavljuje Cthulhu, i ostala bratija iz svih mogućih religija i mitova se nikako ne može prikazivati u dječijem programu, al' izbacivanje scena i izmjena imena (i onih kojih treba i onih kojih ne treba) čuda čini. :kreza:
polarnimeda
18.2.2011, 4:55
poslusacu savet. :D uostalom, nekako je sa vremenom japanski poceo da mi miluje usi (iako sam za stotine sati slusanja, zapamtio mozda znacenja tek 5-6 reci :o), a i uz titl se teze moze desiti da nesto ne razumem. :) obicno vise i ne pravim pitanje, al mi se cini da sam neke epizode (davno) hvatao na engleskom, pa reko ako valja da mi se, ajd, malo vise uzburka secanje. :kreza:
a da i ne pricam o cenzuri.. nije mi ni pala na pamet jer mi se cinilo da je i u engleskoj verziji bilo postenih scena... sto me sada samo jos vise vuce ovom ostvarenju.. :D hvala.
Kako sam primetio, anime zaista ima puno, stičem utisak da ih Japanci štancuju k'o Talijani špagete ;). E sad, u moru tih silnih anime, verovatno ima šunda kao i u svakoj drugoj umetnosti. Ali kako čovek da zna šta je dobro dok ne sedne i odgleda? Ja sam npr. prvi put odgledao Berserk-a 2005. a onda ponovo pre nekih mesec dana, pa sam čak i na netu bacio pogled na mangu (prvih par tomova). Utisak definitivno nije isti, manga je ipak bolje odrađena. Sada sam u dilemi, šta gledati?
evo sta ti ja preporucujem
kompleksno,krvavo:Gungrave, Blue Gender,Texhnolyze,Gilgamesh,X,Rurouni Kenshin OVA...nemogu da se setim vise trenutno
sportski:Hajime no Ippo
SF:Gundam (izaberi sam serial ima ih mnogo),Robotech,Neon Genesis Evangelion,RahXephon...ima jos dosta naslova.
Posto godinama pratim ja sam sad u dubiozi sadasa od novijh nalova gledam
Fractale
Kore wa Zombie Desuka?
IS: Infinite Stratos
ima ih tu jos,mogu da kazem da sam se smorio jer sve te serije imaju pattern.
Cak su nam i japanci presisali sa scenarijima i animiranjem ni oni vise neznaju sta ce
Naruto,Bleach a majku mu dokle vise
ima ih tu jos,mogu da kazem da sam se smorio jer sve te serije imaju pattern.
Cak su nam i japanci presisali sa scenarijima i animiranjem ni oni vise neznaju sta ce
Naruto,Bleach a majku mu dokle vise
Složiću se za Naruta i Bleach. Gungrave sam gledao, iskreno, priča o životu na ulici i usponu u mafiji je bila kul sve dok nisu došli do smarajućih "već viđeno" obračuna između Grave-a i ekipe, a kraj je nezadovoljavajući, s obzirom da je u igri po kojoj je anime rađen Harry na kraju muerte, a Grave odlazi ka zalasku sunca.
Marshall George
18.2.2011, 22:12
poslusacu savet. :D uostalom, nekako je sa vremenom japanski poceo da mi miluje usi (iako sam za stotine sati slusanja, zapamtio mozda znacenja tek 5-6 reci :o), a i uz titl se teze moze desiti da nesto ne razumem. :) obicno vise i ne pravim pitanje, al mi se cini da sam neke epizode (davno) hvatao na engleskom, pa reko ako valja da mi se, ajd, malo vise uzburka secanje. :kreza:
a da i ne pricam o cenzuri.. nije mi ni pala na pamet jer mi se cinilo da je i u engleskoj verziji bilo postenih scena... sto me sada samo jos vise vuce ovom ostvarenju.. :D hvala.
Samo Dragonball Z ima 291 epizodu(ukupno 9 sezona), a imaš i 13 filmova i 2 tzv. specijala koje ti preporučujem da pogledaš, nisu loši, a najbolji mi je film 13-Wrath of the Dragon..
http://en.wikipedia.org/wiki/List_of_Dragon_Ball_Z_episodes
GT preskoči, a Dragonball kako hoćeš(Goku je bio mali u tom serijalu), ja ga nisam gledao, meni lično je najzanimljiviji Dragonball Z kada je Goku već odrastao, i bori se protiv pretnje iz svemira sa raznim prijateljima/saveznicima..
Da, i ako nameravaš da nekako 'nabaviš' da gledaš DBZ i ovo što sam ti naveo, obavezno japanski audio i engleski titlovi (eng subbed), ima svaka epizoda od 60-80MB 480p u MKV ili MP4 formatu dosta kvalitetno ripovano..
polarnimeda
19.2.2011, 0:24
@lobanja
ja sam gledao vec ruoruni kenshin, ali mi je uzasno smetalo sto upravo NEMA krvi.. kada je jednom usred serije poludeo i kada mi se cinilo da ubija nekog pomislio sam- yessss... ali nije vredelo... druga strana maca, pa druga strana maca... :o mozda je ovo OVA kljucna rec koja je meni falila?
ove ostale moram da pregledam kad istrosim dragonball i pre njega claymore. :) a onda i bleach i naruto (tj epizode koje ce od sad dok to sve pogledam da izadju XD).. al ih sve imam u vidu- sve preporuke za koje sam zahvalan. (isle meni ili ne) :)
@marshall
gledacu db, naravno... nek je on mali, samo nek nije devojcica. :) ni rep mi ne smeta... a na kraju krajeva, u db-u je to osnovno napredovanje likova koje volim da vidim. :) kapiram da su filmovi sami za sebe, pa cu za njih da vidim vec... :) i da, engleski titl na jap audio mi savrseno odgovara (i bez krvi). jedina prednost engleskog je sto sa njim i u polusnu mogu da pratim radnju. :opanachke
@tomek
ja nisam jos naisao na nesto bas slicno berserku koji mi se jako svideo.. znam da je manga mnogo duza, da je anime presecen bolesno.. ali mi se i zbog toga donekle svideo.. kad nisi siguran da mozes da ocekujes nesto, onda je i sve do zavrsnice sladje.. :)
@tomek
ja nisam jos naisao na nesto bas slicno berserku koji mi se jako svideo.. znam da je manga mnogo duza, da je anime presecen bolesno.. ali mi se i zbog toga donekle svideo.. kad nisi siguran da mozes da ocekujes nesto, onda je i sve do zavrsnice sladje.. :)
Eh da je samo Berserk u pitanju...Trinity Blood, Claymore, ne mogu da se setim još nekih anima koje su rađene po mangi, ali samo donekle, a to je ispalo krajnje nedorečeno.
gamer4life
19.2.2011, 11:40
Ako ćemo već o DB serijalu, meni je iskreno taj prvi deo (do Z) nekako najbolji. Možda je to zato što sam jedino njega gledao kad sam bio klinac, ali ipak... Nekako mi je opušteniji, laganiji. A opet, ima i napetih scena. A da ne pričam o silnim turnirima, bazi Armije Crvene Trake (Red Ribbon Army) i onom tornju na koji se Goku penje da bi došao na nebo. Ima svoj šarm i vredi ga pogledati. Meni su i DB i DBZ dobri, svaki na svoj način.
Lucic Nemanja
19.2.2011, 13:17
Ako ćemo već o DB serijalu, meni je iskreno taj prvi deo (do Z) nekako najbolji. Možda je to zato što sam jedino njega gledao kad sam bio klinac, ali ipak... Nekako mi je opušteniji, laganiji. A opet, ima i napetih scena. A da ne pričam o silnim turnirima, bazi Armije Crvene Trake (Red Ribbon Army) i onom tornju na koji se Goku penje da bi došao na nebo. Ima svoj šarm i vredi ga pogledati. Meni su i DB i DBZ dobri, svaki na svoj način.
Slazem se...Licno smatram da nikako ne bi trebalo da se gleda DBZ ako nije DB prethodno odgledam.Najbolje od svega jeste nacin na koji Goku stice prijatelje i nastavlja kroz serijal,nadmasujuci jednog po jednog.Svi njegovi saborci iz DBZ serijala su na svoj nacin predstavljeni u DB-u (osim buducih sajonaca,Vegeta i njihova deca).Jamca,Krilin (prisutni od samog pocetka),Ten Shin itd...Ako se dobro secam serijal ima par celina: borba s Red Ribbon Army,turniri i borba s Pikolom :icon_scra.Gledao sam ga kao klinac sto je jos jedan razlog da mi ostane u srcu zauvek :opanachke...i uopste nije nezanimljiv,sta vise dosta je bogatiji nego DBZ.Iako smatram DBZ fantasticnim serijalom,kako god okrenemo svi se moraju sloziti da se svodi na nekolicinu plavokosih sajonaca koji ruse planine na sve strane.
Ja nikad nisam mogla da se nateram da ga gledam, artwork mi je oduvek bio užasan! Manga je po tom pitanju nešto bolja, ali opet nedovoljno stilski privlačna da se iole udubim (mada je zabavna in its own right).
Mislim da sam počela da gledam anime pravljene tek posle 1990 i neke godine (izuzimajući Transformerse).
Mislim da sam počela da gledam anime pravljene tek posle 1990 i neke godine (izuzimajući Transformerse).
Transformersi...hmmm...nekada su mi bili zanimljivi, sad...meh...
Doduše, Transformers:The Movie http://www.imdb.com/title/tt0092106/ bi vredelo pogledati, a i ova igra War for Cybertron je poprilično kul.
Doduše, Transformers:The Movie http://www.imdb.com/title/tt0092106/ bi vredelo pogledati...
Naravno da bi :)
Ima li još neke dobre anime na foru Darker Than Black?
Nash Knight
19.2.2011, 17:04
Sve verzije anime Transformersa koje sam gledao su varirale od uzasnih do jedva ok, a ako mislis na "klasichne" Transformerse tj na ove koji su isli na RTB-u oni nisu anime, samo su potekli iz istih.
a ako mislis na "klasichne" Transformerse tj na ove koji su isli na RTB-u oni nisu anime, samo su potekli iz istih.
Imali smo u ovoj temi (http://www.sk.rs/forum/showthread.php?p=129194) par postova o tome - Transformerse ("klasične", kako ih zoveš, odnosno serijal G1) je radio poznati japanski studio Toei Animation (http://en.wikipedia.org/wiki/Toei_Animation); dizajn karaktera i stilizaciju je takođe radio japanski dizajner Shohei Kohara (http://ww.tfwiki.net/wiki/Shohei_Kohara).
To što je anime rađen za američko tržište ne čini ga američkim. Ili, kako su rekli na drugom mestu:
the original Transformers animated series was Japanese-animated, and its accompanying toy-line was a re-issue of Japanese toys, so this may not count as an example.
Nash Knight
19.2.2011, 23:05
Pisan je u Americi, radjen za americhko trziste, ne deli gotovo ni jednu osobinu anime-a a izgleda kao svi saturday-morning Americhki crtaci iz tog doba. Moze da bude animiran sto puta u Japanu, to nije anime (sem ako se ne drzis slepo pojma anime-animation, ali tako su onda svi crtaci anime)
FooFighter
20.2.2011, 12:46
Odgledah Appleseed, pa me zanima da li postoji jos nesto u post-apokalipticnom zanru vredno gledanja? Video sam da ljudi uglavnom preporucuju Vexille i Wonderful Days, ali da, izuzimajuci animaciju, bas i nisu sampioni kvaliteta.
gamer4life
20.2.2011, 13:14
Šta ja znam, ja sam nedavno gledao Casshern Sins. To je neki fazon post-apokaliptične situacije, a nema veze sa originalnim Casshern serijalom, pošto je reboot.
Ok je anime, ali je u nekim stvarima i objašnjavanju stvarno nedorečen.
Pisan je u Americi, radjen za americhko trziste, ne deli gotovo ni jednu osobinu anime-a a izgleda kao svi saturday-morning Americhki crtaci iz tog doba. Moze da bude animiran sto puta u Japanu, to nije anime (sem ako se ne drzis slepo pojma anime-animation, ali tako su onda svi crtaci anime)
Ne slažem se da ne sadrži ni jednu osobinu anime, posebno ako uzmemo u obzir mecha podžanr. Takođe, pojam anime se odnosi upravo na animaciju rađenu u Japanu... Tako je, recimo, Interstella 5555 (http://en.wikipedia.org/wiki/Interstella_5555:_The_5tory_of_the_5ecret_5tar_5ys tem) "punokrvni" anime, iako su naručioci i producenti Francuzi, isto važi i za The Animatrix (http://en.wikipedia.org/wiki/The_Animatrix), dok Avatar: The Last Airbender ili Teen Titans to - nisu.
Sve ovo, naravno važi samo za Transformers serijale koji jesu rađeni u Japanu: http://tv.ign.com/articles/800/800768p2.html
gamer4life
20.2.2011, 16:46
Slažem se sa Iris.
Crtani je anime ako ga je pravio japanski studio. Ako su na njemu radili Japanci, onda mora da ima elemenata japanskog stila, tj. animea. Pored Animatrixa, mislim da se i Batman: Gotham Knight može spomenuti kao primer.
Nash Knight
20.2.2011, 16:52
Slazem se za Animatrix i Gotham Knight, ali pogledajte samo Transformerse, sta tu izlgeda kao anime? Izgleda kao da je crtan u americi a u Japanu samo animiran. Pusti neki mecha anime iz istog vremena i uporedi. I radnja je tipicna americka, deciji scenariji. Ali ok, ako je neko rekao da je to anime, to mora da je tacno.
gamer4life
20.2.2011, 17:01
Čekaj, zar nije crtati isto što i animirati?
Izgleda kao da je crtan u americi a u Japanu samo animiran.
I crtan je u Japanu :) Dala sam pre dva posta link ka japanskom dizajneru koji je osmislio izgled Transformersa, evo i njegovog originalnog dizajna:
http://ww.tfwiki.net/w2/images2/0/0b/Kohara_Decepticons.jpg
Pusti neki mecha anime iz istog vremena i uporedi.
Ako uporediš mecha anime iz tog perioda ili starije, npr. Combattler V (http://en.wikipedia.org/wiki/Combattler_V) ili Mazingera, videćeš da je to bilo to, više-manje...
http://upload.wikimedia.org/wikipedia/en/1/12/CombattlerV.jpg
Takav je bio stil; zato i rekoh da nisam ljubitelj anime ostvarenja rađenih pre polovine devedesetih godine (čast izuzecima).
Čekaj, zar nije crtati isto što i animirati?
Ne. Animirati bukvalno znači "oživeti", od latinskog anima, animare. Zato se crtež i crtanje u ovom slučaju odnosi isključivo na korišćenje tradicionalnih metoda ilustracije, tj. na manga ostvarenja, a animacija na crtane filmove, tj. anime.
Nash Knight
20.2.2011, 20:52
Phh, sta ja znam, Transformersi mi vise lice na G.I. Joe nego na Mazingera, ali slichnost definitivno postoji. Oni su u nekoj sivoj zoni :) A nisam znao da su crtani u Japanu.
Originalni dizajn je osmišljen tamo, da. Sve u svemu, samo prve dve-tri sezone Transformersa su bitne za ovu našu priču, obzirom da su kasnije Amerikanci u potpunosti preuzeli kontrolu nad serijalom (bar onim delom koji smo mogli da vidimo kod nas na TV-u).
Mislim da je slična priča i sa Voltronom, ali nisam sigurna.
Ako može mala pomoć: http://www.youtube.com/watch?v=T6mAcTTGe08
Zanima me koje anime su iskorišćene za ovaj spot, prepoznao sam Akiru i Macross Plus, za ostalo ne znam. Unapred hvala.
gamer4life
28.2.2011, 12:35
A gde si ti to tačno video Akiru?
Ako baš hoćeš precizno, ima u spotu scena kad uzleće helikopter s mosta, i pred kraj kad krene slika da se vrti, to je iz Akire. Happy now?
gamer4life
28.2.2011, 20:41
Izvini, ali jako su kratki isečci iz Akire, pa ih nisam odmah primetio. Poslednje scene se sećam, ali mi je helikpter promakao. :)
Izvini, ali jako su kratki isečci iz Akire, pa ih nisam odmah primetio. Poslednje scene se sećam, ali mi je helikpter promakao. :)
Adun be with you, warrior.
upravo odgledah Zegapain (http://en.wikipedia.org/wiki/Zegapain)
mogu samo reci da sam odusevljen i da hocu jos...
a mozda mi se i svideo jer sam bio odusevljen Matrix pricom, a ovo je na neki nacin slicno...
preporucite mi jos neki mecha anime koji bi trebalo da odgledam...
Pregledaj ovu (http://www.sk.rs/forum/showthread.php?t=8414) temu.
FooFighter
7.3.2011, 22:03
Odgledah Wonderful Days (http://en.wikipedia.org/wiki/Wonderful_days)
Solidan post-apokalipticni fiks, tempo je u pocetku malko dosadnjikav, ali vredi izdrzati.
Jos malo cu ostati u ovom podzanru --> sledi Appleseed Ex Machina (http://en.wikipedia.org/wiki/Appleseed_Ex_Machina)
Pozdrav..
Posto planiram malo da se "bacim"na Anime,moze kratko lista 10 filmova koji su obavezno stivo.Akiru sam gledao jos odavno i moram reci zaista sjajan film..
Pogledaj prve a i desetak poslednjih stranica teme, imaš dosta predloga i preporuka... da ne stoje uzalud :dedica:
Pozdrav..
Posto planiram malo da se "bacim"na Anime,moze kratko lista 10 filmova koji su obavezno stivo.Akiru sam gledao jos odavno i moram reci zaista sjajan film..
kao sto Iris rece, prelistaj malo temu... ako te mrzi i verujes meni :P, evo par predloga:
obavezno pogledaj nesto(ako ne i sve) od Hayao Miyazaki-a(Spirited Away, Mononoke, How's Moving Castle,...)
pogledaj i nesto od Satoshi Kon-a(Perfect Blue, Tokyo Godfathers,...)
takodje toplo preporucujem filmove: Sword of the Stranger, Ninja Scroll, Ghost in the Shell, The Girl Who Leapt Through Time, Summer Wars,...
to bi bilo to od anime filmova sto mi pada na pamet, a da je bas dobro i u neku ruku 'obavezno':)
kao sto Iris rece, prelistaj malo temu... a ako te mrzi
Ubuduće automatski brišem ovakve postove... nema šta nekoga da mrzi, tema postoji da se čita, a ne da se koristi za narudžbine, želje i čestitke.
Ćitap u ruke, pa :icon_stud!
Nash Knight
9.3.2011, 21:56
Wow kakva zloupotreba moci. Iris kad odraste ima da postane jedna od onih uciteljica sto biju decu shtapom po prstima :p
Pusti ljude, ako hoce da pomognu neka ponognu.
Evo i da dodam: Vampire Hunter D i Vampire Hunter D: Bloodlust. Nisu bas za pod "obavezno" ali sve najbolje dugometrazne (koji nisu previse underground) je vec nabrojao Pumbaa
To nije zloupotreba, vec opismenjavanje. Moja ideja je da forum treba nauci nekoga necemu, da sluzi komunikaciji u oba smera, a ne da bude servis za informisanje.
O razlici u misljenju mozemo privatno, ali ovde se drzimo teme, vazi? Dakle, nema spiskova porudzbina - ako neko hoce da se "baci na anime" neka za pocetak procita ovu temu jer ona moze mnogo toga da ponudi. A to - dati nekoliko nabacanih naslova, izabranih putem licnih afiniteta nece nikome pomoci, posebno ako nema puno iskustva sa japanskom animacijom i zeli da sazna nesto vise...
Jel gledo neko seriju "Monster". Jedan drug mi ju je preporucio, al me zanima jos neko misljenje..
Dobra je serija, mada pomalo teška za gledanje ako nemas strpljenja za poprilično razvučenu radnju. Priča i setting su dobro osmišljeni, scenario dobro napisan tako da te vuče da ispratiš animu do kraja.
Sass Drake
13.3.2011, 19:03
Odgledao sam i Higurashi No naku Koro Ni Kai i Rei. Odlično. :D
Koliko sam shvatio postoje dva završetka sudeći po prvoj Kai epizodi. Ili možda ne? :confused:
wolfgang60
15.3.2011, 4:25
.. najbolji anime ikada za mene je DORAEMON .. i GHOST FIGHTER, Dragon Ball Z i V Voltes ahahaha sjećam tih dana ... :dedica:
polarnimeda
17.3.2011, 6:08
ah, posle svega sto sam pogledao.. nisam mislio da ima previse mesta za nova odusevljavanja, a kamo li serijicu ciju svaku epizodu mogu da pohvalim... ali, eto, claymore je bio idealna kombinacija svega sto volim kod anime-a (a o cemu sam pisao pre 2-3 strane), i ni najmanje mi nije smetalo sto je glavni lik bila devojka (mozda zbog onoga sto jeste). :D prica idealna (ne previse povrsna, ali ni na od dubokih za koje mi treba vise koncentracije) a odradjen je vrhunski i u audiovizuelnom smislu... ko nije pogledao, mislim da je obavezno... u mojih top 5 je, da ga ne stavljam na vrh dok su utisci jos jaki. :D
cudno je koliko je razlicit od svega sto sam gledao (najslicniji mi je berserku, a ko je gledao oba zna da u stvari i nemaju neke veze), dok istovremeno cuva slicnu sustinu, unutrasnju poruku...
anyway.. trailer, pa koga zagolica... nece pogresiti! :D
i hvala onome koji mi ga je preporucivao :n_klanja: (jedva ga iskopah u moru preporucenih naslova sa vatrenim oruzjem ili bez krvi- sto su mi osnovne stvari BEZ kojih zelim da bude anime koji cu gledati). i naravno, za sve slicno, tu sam... :D
Nash Knight
17.3.2011, 15:30
Ne znam, ja sam odgledao 2 epizode i smorio me. Crtez mi se ne svidja, a ni prica. Berserk je za ovo remek delo.
polarnimeda
17.3.2011, 16:17
Ne znam, ja sam odgledao 2 epizode i smorio me. Crtez mi se ne svidja, a ni prica. Berserk je za ovo remek delo.
berserk jeste vrh, ali smatram da je i ovo... a meni ovakav tip crteza najvise lezi. :)
Ja sam upravo pročitao mangu, zaebala anime MNOGO. :nov_guita
Red Dragon
19.3.2011, 14:20
Ga Rei Zero (http://www.animenewsnetwork.com/encyclopedia/anime.php?id=10052) - po ono, ok je serija, nit' smrdi nit' mirise. Ok je crtez, kao i animacija i muzika. Anime je prequel mange, objasnjava neke bitne dogadjaje iz proslosti vezane za glavne likove. Centar price je sestrinski odnos izmedju glavnih junakinja, koji se kida u jednom trenutku. Manga fura neki svoj stil. Tu je novi glavni lik (a sobzirom da je manga prva nastala, on je, jelte, glavni glavni lik :D), malo neozbiljan, pa malo ozbiljan crtez, dosta komicnih situacija, dosta akcija (na momente dobija epski karakter), neki pokusaji romantike i bezvezan kraj. Po meni highlight su crtez Byakueia i uvodna numera u instrumentalnoj formi. Prosek, ali necete nista propustiti ni ako zaobidjete ovaj naslov.
Evo, posle duge pauze u ovim vodama, i ja odgledah ponesto:
Neon Genesis Evangelion (http://anidb.net/perl-bin/animedb.pl?show=anime&aid=22) - Za mene, nista posebno, svi kazu odgledaj i End of Evangelion da bi ti sve bilo jasno, nesto mi se ne gleda posle ovoga. Mnogo nedorecenih stvari (previse), likovi koji se cudno ponasaju, a onakav kraj, pa poslednju epizodu nikako ne mogu da opravdam...
Gankutsuou (http://anidb.net/perl-bin/animedb.pl?show=anime&aid=1868) - Nesto sto sam slucajno pogledao, i mogu reci da mi se svidja, mada sam radnju unapred znao (radjena je po delu Aleksandra Dime, "Grof Monte Kristo", samo premestena u SF okruzenje)... Stvarno specifican crtez, nece svima odgovarati, ali svejedno mislim da su uspeli da na jedan drugi, takodje zanimljiv nacin, prikazu ovo delo...
Super Dimension Fortress Macross (http://anidb.net/perl-bin/animedb.pl?show=anime&aid=77) - Rekoh, da pocnem od pocetka. :) Dobra serija, drzala mi paznju, mada mislim da bi mi mnogo vise legla da sam je gledao kao klinac... Minmay i njene pesme, malo ga preterase... :)
Macross Zero (http://anidb.net/perl-bin/animedb.pl?show=anime&aid=427) - E, nisam hteo dalje redom, vec uzeh ovaj posto je kratak. :) Zero je sjajan, svidja mi se kako su ukomponovali CGI i tradicionalan crtez, ne nesto posebna prica, ali sve u svemu zabavno.
Voices of a Distant Star (http://anidb.net/perl-bin/animedb.pl?show=anime&aid=104) - Prekratko da bih bio super zadovoljan, da je jos malo produbljena ta veza izmedju njih, bio bi savrsen. Jedna tuzna, lepa, ali prekratka prica.
I trenutno gledam:
Legend of the Galactic Heroes (http://anidb.net/perl-bin/animedb.pl?show=anime&aid=584) - Za sada sjajno, vuce me da gledam iako nemam vremena, odgledao samo 10-tak epizoda i dva prequel filma. Jedino sto mi je cudno (ali ne smeta), je sto se sve nekako brzo desava, kad su stavili ovoliko u prvih 10, sta ce u ostalih 100 epizoda... :D
Na kraju svega, shvatio sam da, iako volim anime, sve vise je onih koji mi ne leze, ili koje su ok, ali mnogo vise ocekujem od njih u pocetku. Vidim da mi ta japanska kultura sve vise i vise smeta kako gledam (zar ne bi trebalo da bude obrnuto :confused:), i da moram dosta da odlucim sta cu i kada cu da gledam...
EDIT: Da, i vidim da mi prevashodno leze seinen naslovi, ne mogu da verujem, ali shounen vise nekako nije za mene, tj. samo pojedini naslovi jesu. :) Jel moze neko da mi objasni kako je Code Geass seinen, a Death Note shounen (bar po anidb-u)? Inace oba naslova su mi se veoma svidela, mada je CG imao neke elemente koji su bili odbojni (bvitnik je spominjao jednom prilikom)...
Voices of a Distant Star (http://anidb.net/perl-bin/animedb.pl?show=anime&aid=104) - Prekratko da bih bio super zadovoljan, da je jos malo produbljena ta veza izmedju njih, bio bi savrsen. Jedna tuzna, lepa, ali prekratka prica.
Preporučujem ti i druge Shinkai-eve radove - The Place Promised in our Early Days (http://www.animenewsnetwork.com/encyclopedia/anime.php?id=2324) i 5 Centimeters Per Second (http://www.animenewsnetwork.com/encyclopedia/anime.php?id=6696).
@Iris
Imam ih vec u vidu, hvala na preporuci... Do sad sam nakupio solidan spisak za gledanje, sad, da li cu ga ostvariti... :)
Nash Knight
28.3.2011, 16:08
The Place Promised in our Early Days
Jedan od mojih omiljenih anime-a. Gotovo da me je rasplakao :)
EDIT: Da, i vidim da mi prevashodno leze seinen naslovi, ne mogu da verujem, ali shounen vise nekako nije za mene, tj. samo pojedini naslovi jesu. :) Jel moze neko da mi objasni kako je Code Geass seinen, a Death Note shounen (bar po anidb-u)? Inace oba naslova su mi se veoma svidela, mada je CG imao neke elemente koji su bili odbojni (bvitnik je spominjao jednom prilikom)...
da mene pitaju, ja bih oba stavio pod 'shonen'. CG prva sezona je veoma dobar anime btw, da nema macke koja krede masku i jos nekih moe gluposti bio bi odlican. druga sezona je dosta losija od prve, ne vredi je nesto preterano ni komentarisati.
@Pumbaa
Da, sve sto je po meni falilo je malo ozbiljnosti, a mislim, a to je moje subjektivno misljenje, da bi seriji bolje legao neki ozbiljniji crtez, i malo mracnija atmosfera. I u pravu si, ipak je prva sezona bila dosta bolja od druge... ;)
-> Pumbaa, DN je shounen jer je manga izdavana u Shounen Jump magazinu, što je shounen magazin kako i samo ime sugeriše. Mange u japanu nisu strogo razgraničene po žanrovima. Npr. nije redak slučaj da autor mange, koja sadržinski pripada seinen žanru, jednostavno ne može da nađe izdavača i seinen magazin u kome bi bila izdavana ta manga. Autor se tada okreće drugom izdavaču ili magazinu drugog žanra. Tako u shounen magazinima imamo naslove koji stvarno sadržinski pripadaju shounen žanru a imamo i one koji pripadaju drugim žanrovima ali žanr na kraju biva određen žanrom magazina.
Što se tiče CG-a. On je originalno anime delo. Iza njega se ne krije manga. Mange su kasnije izdavane, bazirane na animeu. S obzirom da nema mange koja je vezana za neki magazin i žanr tog magazina, procena žanra je urađena na osnovu sadržaja animea. Inače, moe naslove i naslove sa mnogo moe elemenata svrstavaju u seinen žanr.
Za kraj. Anime/manga žanrovi nisu određeni (samo) uzrastom i polom nego i profilom samog čitaoca. Tako imaš naslove koji sadrže likove dečjeg uzrasta i stvarno su namenjeni deci a imaš naslove sa likovima dečjeg uzrasta, prilično nevinog sadržaja, ali su namenjeni starijim napaljenicima. Uzmi za primer Kodomo no Jikan (http://anidb.net/perl-bin/animedb.pl?show=anime&aid=5029) (seinen) i biće ti sve jasno.
rejnar teran
4.4.2011, 20:34
matori se pridruzuje ovde i ja sam kakariko nekoliko mech anima od ovih s:dedica:to su nabrojane
Evo mene opet da smaram narod za preporuku. Poslednje što sam po preporuci foruma odgledao je Claymore koji mi se baš dopao, i mogu ga lagano ubaciti u svoj Top10. Želeo bih da odgledam nešto tog tipa, ili nešto tipa mojih omiljenih FMA, Hellsing, Gungrave. Bilo bi lepo da je crtež lep, da je serija (ako je u pitanju serija) zavšena i da ima maksimalno šezdesetak epizoda. :)
Hvala svima unapred :)
polarnimeda
5.4.2011, 0:08
Evo mene opet da smaram narod za preporuku. Poslednje što sam po preporuci foruma odgledao je Claymore koji mi se baš dopao, i mogu ga lagano ubaciti u svoj Top10. Želeo bih da odgledam nešto tog tipa, ili nešto tipa mojih omiljenih FMA, Hellsing, Gungrave. Bilo bi lepo da je crtež lep, da je serija (ako je u pitanju serija) zavšena i da ima maksimalno šezdesetak epizoda. :)
Hvala svima unapred :)
claymore rules! :D meni je usao u 5. :) a i ja bih slicno, ali mislim da nema...
znam da bi ti lep crtez, ali mislim da bi berserk morao da pogledas iako je malo stariji. :D prica jeste zavrsena u neku ruku, iako je u mangi ima jos... a svakako da je serija i da nema previse epizoda (cini mi se oko 30). nezaobilazno. pruzi ovom cudu bar jednocasovnu priliku! :D
-> Pumbaa, DN je shounen jer je manga izdavana u Shounen Jump magazinu, što je shounen magazin kako i samo ime sugeriše. Mange u japanu nisu strogo razgraničene po žanrovima. Npr. nije redak slučaj da autor mange, koja sadržinski pripada seinen žanru, jednostavno ne može da nađe izdavača i seinen magazin u kome bi bila izdavana ta manga. Autor se tada okreće drugom izdavaču ili magazinu drugog žanra. Tako u shounen magazinima imamo naslove koji stvarno sadržinski pripadaju shounen žanru a imamo i one koji pripadaju drugim žanrovima ali žanr na kraju biva određen žanrom magazina.
Što se tiče CG-a. On je originalno anime delo. Iza njega se ne krije manga. Mange su kasnije izdavane, bazirane na animeu. S obzirom da nema mange koja je vezana za neki magazin i žanr tog magazina, procena žanra je urađena na osnovu sadržaja animea. Inače, moe naslove i naslove sa mnogo moe elemenata svrstavaju u seinen žanr.
Za kraj. Anime/manga žanrovi nisu određeni (samo) uzrastom i polom nego i profilom samog čitaoca. Tako imaš naslove koji sadrže likove dečjeg uzrasta i stvarno su namenjeni deci a imaš naslove sa likovima dečjeg uzrasta, prilično nevinog sadržaja, ali su namenjeni starijim napaljenicima. Uzmi za primer Kodomo no Jikan (http://anidb.net/perl-bin/animedb.pl?show=anime&aid=5029) (seinen) i biće ti sve jasno.
naravno, zato sam i napisao 'da mene pitaju'. subjektivno su mi obe serije shonen, objektivno i DN i CG imaju elemenata i seinen i shonen zanra.
u svakom slucaju dobar i poucan post ^ :)
Jel gledo neko seriju "Monster". Jedan drug mi ju je preporucio, al me zanima jos neko misljenje..
odlican anime, neces pogresiti ako ga odgledas!
claymore rules! :D meni je usao u 5. :) a i ja bih slicno, ali mislim da nema...
znam da bi ti lep crtez, ali mislim da bi berserk morao da pogledas iako je malo stariji. :D prica jeste zavrsena u neku ruku, iako je u mangi ima jos... a svakako da je serija i da nema previse epizoda (cini mi se oko 30). nezaobilazno. pruzi ovom cudu bar jednocasovnu priliku! :D
Gledao Berserk među prvim animama koje sam nabavio :)
Hoću nešto pitko, slatko, kvalitetno i brzo :)
IIIIIrrrriiissss, javljaj se :D
Nema sad Iris, sam se snađi :p
More! :d
Mislim da sam se odlučio, krećem da gledam darker than black :)
Sass Drake
10.4.2011, 20:55
Odgledah Code Geass. Nije loše, a neke stvari su mogle biti dosta bolje urađenje.
P.S. Moram da priznam mi se tokom gledanja stalno po glavi motalo pitanje, šta bi bilo da im je banuo D-Reaper i rekao „Humans are not worth of existing. So weak... so imperfect... humans.” :dzavo::dzavo::dzavo:
Mass Effect dobija anime film, najavljen za 2012tu (http://www.animenewsnetwork.com/press-release/2011-04-07/ea-and-funimation-entertainment-announce-mass-effect-anime-movie-deal)
Odgledah Code Geass. Nije loše, a neke stvari su mogle biti dosta bolje urađenje.
CG (R2) ima odlican zavrsetak. Jedan od najboljih koje sam video u nekom animeu. Ali se slazem da ima stvari koje su mogle biti bolje. U pripremi je i treci serijal, sto je preterivanje.
pocela prolecna sezona (http://www.bg-anime.com/images/imported/2011/03/ukni-1.jpg), da li neko prati nesto? i valja li sta? :)
Marshall George
19.4.2011, 22:34
Jedino što je meni zanimljivo da se pogleda je Appleseed XIII i Black Lagoon:Roberta's Blood Trail OVA od 6 epizoda..
Ichigo222
23.4.2011, 15:12
pocela prolecna sezona (http://www.bg-anime.com/images/imported/2011/03/ukni-1.jpg), da li neko prati nesto? i valja li sta? :)
Recimo Deadman Wonderland :D
gamer4life
24.4.2011, 19:33
Kakav opušten, a realan anime biste mi preporučili? Ono, everyday life i to.
Znači ni mecha ni ništa tipa Bleach ili Naruto, iako mi se oba sviđaju. xD
Marshall George
27.4.2011, 14:13
GTO=Great Teacher Onizuka :D:)
GTO=Great Teacher Onizuka :D:)
Pa sad, GTO i nije baš "everyday life i to" nego čisti urnebes :alealeee:.
Gledaj Welcome to the NHK! (http://myanimelist.net/anime.php?id=1210)
Nash Knight
27.4.2011, 19:25
Sayonara Zetsubou Sensei. Jedan od najsmeshnijih anime-a koje sam gledao. Ponavljam se, znam, ali vredi! :)
Nash Knight
27.4.2011, 23:47
Lupin the Third: The Castle of Cagliostro (http://www.imdb.com/title/tt0079833/)
Nije bash o pljachki banke (mada ima i toga :)) ali je jednostavno fantastichan!
EDIT:
Sad sam video da postoji mali milion crtaca o Lupenu Trecem! AAAAAAAAAA!!! Ajd sad meni preporuka, koji je sem ovog koji sam gore naveo dobar ili must watch??
Sass Drake
28.4.2011, 1:48
^Je l' baš mora o lopovima.
Sad sam video da postoji mali milion crtaca o Lupenu Trecem! AAAAAAAAAA!!! Ajd sad meni preporuka, koji je sem ovog koji sam gore naveo dobar ili must watch??
To je legendaran serijal u Japanu, i danas je među najpopularnijima ikad (bar kada su originalna manga i anime serijal u pitanju).
Obavezno odgledaj makar deo originalnog anime serijala, a manga je a-must-have! Što se filmova tiče, ne razumem se, ali na Netu imaš pregršt tema (http://www.mania.com/aodvb/showthread.php?t=89015) o njima, pa ih pregledaj malo...
EDIT:
Redovno svake godine naprave jedan Lupin film odnosno celovečernji TV special. Tako već zadnjih 30-ak godina. Kvalitet varira od naslova do naslova. Prvi lupin film koji sam odgledao je Stolen Lupin a posle toga Return the Treasures. Oba su noviji naslovi i preporuka za gledanje.
gamer4life
1.5.2011, 12:08
Hvala za predloge. Mislim da ću početi da gledam taj GTO, mada i NHK zvuči zanimljivo.
Da li vi kada gledate anime gledate Dub ili Sub? Šta je po vama bolje?
Sass Drake
1.5.2011, 13:10
Sub jer znam da nema cenzure u prevođenju na engleski i u većini slučajeva cenzure uopšte. Drugo, glasovi u dubu su blago rečeno očaj, a original je daleko uvjerljiviji. Sub FTW. :ciao:
vBulletin® v3.8.7, Copyright ©2000-2025, vBulletin Solutions, Inc.