TEST RUN<>
082017<><>

MediaPortal 2.1

Rezervni paket

Da li postoji i najmanja šansa da neko u dogledno vreme doaka Kodiju? Kratko i jasno – ne! Kodi je medija centar nad medija centrima, program koji se odomaćio na gotovo svim popularnim softverskim platformama i umešao prste u sve što ima neke veze sa multimedijom. Jedino još Appleovi gedžeti predstavljaju pobunjenički bastion i uporno odolevaju njegovim napadima. Sada se sigurno pitate zašto pišemo o MediaPortalu, rešenju koje je znatno inferiornije, a pri tome je Windows ekskluziva i alatka koja na papiru ne može ni da sanja o pobedi nad znatno moćnijim protivnikom. Čitajte...

Složićete se da je Kodi zastrašujuć i da ledi krv u žilama kako početnicima, tako i onima koji žele da na jednostavan i vizuelno upečatljiv način uživaju u, mahom, offline sadržaju. Ne zanimaju nas one „bonus” funkcije i nije nam stalo do „dodatnog” sadržaja i hoćemo da uz pomoć daljinskog upravljača na velikom ekranu zavrtimo sve što nam se nalazi na lokalnim hard-diskovima ili u nekom od optičkih čitača. Upravo tu na scenu stupa MediaPortal svojim ljupkim upravljačkim interfejsom, probranim mogućnostima i okretnošću na kojoj bi mnoga ostvarenja iz klase mogla da mu pozavide.

Layout komandi je prepoznatljiv, a iz grupe se izdvajaju sekcije za pristup audio i video-sadržaju, slikama, vestima, vremenskoj prognozi, odnosno TV programima. Da bi se sadržaj pojavio na ekranu iz opcije Settings, potrebno je da uputite program do lokacija na kojima se nalazi materijal od interesa. Nakon toga, on automatski biva „izbačen” na naslovnu stranu kako bi mu se lakše pristupalo. U pozadini se odvija još jedna zgodna stvarčica – preuzimanje metadata informacija iz online baza podataka. Na hard-disk vam bez ikakve intervencije sleću coveri, sadržaji filmova, podaci o izvođačima, isečci iz filmova i serija, kao i ostali goodiesi. Vaše je samo da pozicionirate kursor tamo gde vam odgovara i zabava može da počne. Potrebno je uložiti veoma malo vremena da bi se MediaPortal „doveo u red”, dok je na usvajanje osnovnih zakonitosti potrebno još manje vremena.

Važno je istaći da MediaPortal, osim funkcije plejera multimedijalnog sadržaja, poseduje i mogućnost streamovanja materijala do drugih uređaja. Dalje, program je izrađen na modularnoj platformi i podržava rad sa plug-inovima, što znači da osnovne mogućnosti mogu da mu se proširuju. Dodataka je daleko manje nego za Kodi i nećete naći one „egzotične”, već su na raspolaganju moduli koji podižu korisničko iskustvo na više grane. Za njima ne morate juriti po internetu, već ih možete preuzeti sa oficijelne stranice projekta. Tu je i podrška za skinove, ali obratite dobro pažnju na to da je još uvek aktuelna verzija MediaPortala prve generacije, dok se plug-inovi pisani za verziju 2 pojavljuju nešto stidljivije.

Iako je jednostavan za korišćenje i zauzdavanje, lep na oko i za krajnjeg korisnika potpuno besplatan, MediaPortal nam je tokom perioda testiranja zadavao određene probleme. Znao je da pobrljavi do te mere da je samo terminisanje programa pomagalo, a često je umeo, ničim izazvan, da „izleti” na desktop. To nam je, uz podatak da smo se povremeno osećali kao priterani uza zid zbog nedostatka manevarskog prostora, predstavljalo najveći problem. Ipak, svima koji traže alternativu Kodiju iz koje su odstranjene „napredne” opcije, možemo da preporučimo da probaju MediaPortal. Sigurno se neće razočarati.

Vladimir PISODOROV

 
Core Temp 1.9, GPU Temp, Hard Disk Sentinel 5, SpeedFan 4.52, CPUID HWMonitor 1.31, Open Hardware Monitor 0.8.0 Beta
ESET Internet Security 10
Krita 3.1.4
fman 0.5.4
CheckDrive 2017
MyPC 9.5
NPS Image Editor 3.1
Black Bird Image Optimizer
MetaX 2.60
XRECODE3 1.62
MediaPortal 2.1
Šta mislite o ovom tekstu?
Blaze Media Pro 10
Corel Website Creator 2017
Gilisoft Video Converter 10
3D Maker
PingGUI 1.1
TextAloud 3.0
Chrome Delight
Edge & Frame Galaxy
Thumbico 1.5
XMeters
EZ Mask 3.0

Tip:
medija centar
Potrebno:
Windows
Veličina:
439,2 MB
Cena:
besplatno
Adresa:
www .team -mediaportal .com
Home / Novi brojArhiva • Opšte temeInternetTest driveTest runPD kutakCeDetekaWWW vodič • Svet igara
Svet kompjutera Copyright © 1984-2018. Politika a.d. • RedakcijaKontaktSaradnjaOglasiPretplata • Help • English
SKWeb 3.22
Opšte teme
Internet
Test Drive
Test Run
PD kutak
CeDeteka
WWW vodič
Svet igara



Naslovna stranaPrethodni brojeviOpšte informacijeKontaktOglašavanjePomoćInfo in English

Svet kompjutera