TEST RUN<>
082017<><>

MetaX 2.60

Žigosanje video-klipova

Navikli smo da se družimo sa pojmom „tagovanje” prilikom manipulacije audio-datotekama. Popunjavajući polja u naročitim zaglavljima, korisnik može da u okviru samog fajla pohrani mnoštvo korisnih (tekstualnih) informacija o samim numerama. Tu može da se upiše naziv izvođača i pesme, godina izdavanja, žanrovska pripadnost i još mnogo zanimljivih podataka. Najpoznatiji među njima su svakako ID3 tagovi, sa kojima radimo kada baratamo MP3 numerama. Ovog puta, pričamo o „tagovanju” na suprotnom delu spektra i, umesto audio-datoteka, videćemo kako se to radi kada su u pitanju video-komplementi.

Stvar nije bila toliko popularna sve dok se tržištem nije raširio virus zvani multimedijalni centri. Oni su reprodukciju podigli na sasvim novi nivo i od podrazumevanog Play/Stop posla napravili su pravu audio/vizuelnu nirvanu. Na ekranu se pre reprodukcije ne pokazuje samo naziv datoteke i njena ekstenzija (eventualno i veličina, odnosno dužina trajanja), već je tu i kratak sadržaj, cover, spisak glumaca i ekipe „iza kamere” i tome slično. Naravno da su se korisnici razmazili i da duboko uvaljeni u udobne fotelje/ležaje ne mogu više ni da zamisle ferceranje video-klipova bez ovih informacija. Sva je sreća što postoji način da se do traženih informacija relativno lako dođe...

MetaX će vam pomoći da se čitav proces automatizuje. I ne samo to, već će pred vas staviti jednostavno okruženje iz kojeg se podaci na brz način menjaju i uređuju. Da bi sve to bilo moguće, mora biti ispunjen jedan važan uslov – podržano je svega sedam različitih video-formata (MP4, M4V, ASF, MOV, AVI, MKV i WMV), jer baš oni omogućavaju koketiranje sa tagovima. Naizgled, u pitanje je ogroman downside, ali ako pažljivije pogledate šta je na meniju, videćete da su u pitanju trenutno najrasprostranjeniji formati i da zime neće biti.

Nakon što program uputite na fajl čije zaglavlje želite da „prepišete”, potrebno je da odaberete regionalnu pripadnost materijala, ali i jezik na kojem želite da vam se podaci „vrate”. Ako ne želite, sa ovim ne morate da se bakćete, jer ostavljanje parametara na default vrednosti doneće mnoštvo rezultata. MetaX hitro pretražuje poznate online baze podataka – TVDB, TheMovieDB, Amazon, TVMaze i iTunes, i sa njih, dok klepnete dlanom o dlan, „dovlači” tražene informacije. Malo je nezgodno što sa liste pogodaka bez prethodnog previewa birate neki od unosa, što sa sobom povlači download kompletnog sadržaja. Ako niste zadovoljni onim što vidite na ekranu, postupak morate da ponovite, a to je u našem slučaju rezultovalo „padanjem” programa. Informacije su razvrstane na čak pet oblasti, među kojima se nalazi i ona koja barata podcast komplementima. Ipak, ono što nas najviše zanima izlistano je pod komandnom karticom Info i tu se nalazi sadržaj, žanrovska pripadnost, spisak glumaca i datum emitovanja, odnosno aktuelni cover. Sve može ručno da se menja i tweakuje, pa je tako i covere moguće učitavati sa hard-diska, menjati im veličinu i tako dalje. Upravljački interfejs je pregledan i razumljiv, i u njemu ćete plivati kao riba u vodi.

Osim što pribavlja informacije o filmovima, MetaX se odlično snalazi i sa TV serijama, a sreću možete da okušate i sa video-spotovima. Automatizacija se ne ogleda samo u upisivanju informacija u zaglavlje, već i u tome da se datoteke mogu procesirati u svojevrsnom batch maniru, gotovo bez učešća korisnika. Programu možete da naredite u koja polja u zaglavlju ne sme da upisuje podatke, kojim redom će se proveravati online baze podataka... Nažalost, od demo verzije programa nećete se ovajditi, s obzirom na to da ne podržava upis dobavljenih informacija. Za punu uslugu valja izdvojiti deset „zelenih novčanica”, koliko iznosi puna cena registracije.

Vladimir PISODOROV

 
Core Temp 1.9, GPU Temp, Hard Disk Sentinel 5, SpeedFan 4.52, CPUID HWMonitor 1.31, Open Hardware Monitor 0.8.0 Beta
ESET Internet Security 10
Krita 3.1.4
fman 0.5.4
CheckDrive 2017
MyPC 9.5
NPS Image Editor 3.1
Black Bird Image Optimizer
MetaX 2.60
Šta mislite o ovom tekstu?
XRECODE3 1.62
MediaPortal 2.1
Blaze Media Pro 10
Corel Website Creator 2017
Gilisoft Video Converter 10
3D Maker
PingGUI 1.1
TextAloud 3.0
Chrome Delight
Edge & Frame Galaxy
Thumbico 1.5
XMeters
EZ Mask 3.0

Tip:
editor tagova
Potrebno:
Windows
Veličina:
42,7 MB
Cena:
10 dolara
Adresa:
www .danhinsley .com
Home / Novi brojArhiva • Opšte temeInternetTest driveTest runPD kutakCeDetekaWWW vodič • Svet igara
Svet kompjutera Copyright © 1984-2018. Politika a.d. • RedakcijaKontaktSaradnjaOglasiPretplata • Help • English
SKWeb 3.22
Opšte teme
Internet
Test Drive
Test Run
PD kutak
CeDeteka
WWW vodič
Svet igara



Naslovna stranaPrethodni brojeviOpšte informacijeKontaktOglašavanjePomoćInfo in English

Svet kompjutera