TEST RUN<>
082017<><>

NPS Image Editor 3.1

Foto-editor „za poneti”

Mali programi su izuzetno zgodni. Zgodni su za instalaciju, zgodni jer ne morate da razmišljate o prostoru na hard-disku i o mogućnostima vašeg računara, a još kad su besplatni – milina!

Priznajemo, na prvi pogled nismo bili oduševljeni – NPS Image Editor suviše podseća na običan, stari Paint. Njegov autor kaže da je to upravo zbog toga da bi se korisnici odmah snašli i prešli na rad, tako da nema potrebe za privikavanjem – sve je poznato. Pored toga, u okviru Configuration Panela postoji opcija za odabir boja u interfejsu, tako da donekle možete prilagoditi izgled interfejsa svom ukusu.

Prvo što vas dočeka jeste izbor rezolucije za vaš budući projekat. Vrlo inventivno, u ponudi su predefinisane rezolucije koje su pogodne za Twitter ili Facebook, zatim A4 format, kao i tri opcije za rezoluciju „visoke definicije”.

Glavna paleta alatki, smeštena sa desne strane, sadrži poznat paket osnovnih sredstava za rad. Izdvojićemo prvo custom brushes. Iako je broj onih koje dolaze sa instalacijom mali, ipak su zanimljive. Program sadrži meme četkice koje su podložne editovanju, a ukoliko želite, možete importovati i brusheve po svom izboru. Zanimljivo je da Rotate alatka sadrži opciju rotiranja za uobičajenih 90, 180 i 270 stepeni, ali i custom opciju gde možete ukucati bilo koju vrednost za stepen rotacije.

Filtere možete pronaći u padajućim menijima, ali i među osnovnim alatkama. Oni se međusobno funkcionalno razlikuju: ako izaberete filter iz padajućeg menija, on će biti primenjen na čitavu površinu slike, dok se filteri među alatkama primenjuju slično kao i brushevi – birate oblik i veličinu i primenjujete ciljano. Ima ih 50-ak u osnovnoj ponudi, a na sajtu možete pronaći i dodatni set filtera ako zatreba.

Svidela nam se i opcija Touch friendly layout koja neznatno smanjuje radnu površinu, ali zauzvrat ikonice alatki i padajući meniji postaju veći, pa tako rad na ekranima osetljivim na dodir postaje lakši. U okviru osnovne instalacije nalazi se i standalone paleta boja koja se može samostalno koristiti. Korisno je sredstvo u dizajnu veb sadržaja, recimo.

S druge strane, ne morate ići daleko da naiđete na nedostatke. Pre svega, NPS Image Editor ne podržava lejere. Bilo da želite da crtate ili da editujete fotografiju, ograničeni ste jednom površinom, pa kako se ko snađe. Ne postoje tabovi, tako da ne možete lepo otvoriti više fotografija u jednom prozoru, već svaki zasebno. Toolbarovi su fiksirani i malo se tu šta može menjati.

Bez obzira na nabrojane nedostatke, ipak ćemo biti blagi u ocenjivanju ovog programa. Pre svega zato što su sve osnovne funkcije tu, zatim zbog toga što je ovaj projekat izveo jedan jedini čovek, i na kraju zato što je program spakovan u osam megabajata, što ga čini neverovatno laganim i potpuno neopterećujućim. Možete ga koristiti, a da računar to neće ni osetiti. Lak je za prenošenje isto koliko i za korišćenje, tako da ćemo ga preporučiti svakome za bazičnu obradu slika.

Gordana RADOVIĆ

 
Core Temp 1.9, GPU Temp, Hard Disk Sentinel 5, SpeedFan 4.52, CPUID HWMonitor 1.31, Open Hardware Monitor 0.8.0 Beta
ESET Internet Security 10
Krita 3.1.4
fman 0.5.4
CheckDrive 2017
MyPC 9.5
NPS Image Editor 3.1
Šta mislite o ovom tekstu?
Black Bird Image Optimizer
MetaX 2.60
XRECODE3 1.62
MediaPortal 2.1
Blaze Media Pro 10
Corel Website Creator 2017
Gilisoft Video Converter 10
3D Maker
PingGUI 1.1
TextAloud 3.0
Chrome Delight
Edge & Frame Galaxy
Thumbico 1.5
XMeters
EZ Mask 3.0

Tip:
grafički editor
Potrebno:
Windows
Veličina:
8,5 MB
Cena:
besplatno
Adresa:
nps .nookkin .com
Home / Novi brojArhiva • Opšte temeInternetTest driveTest runPD kutakCeDetekaWWW vodič • Svet igara
Svet kompjutera Copyright © 1984-2018. Politika a.d. • RedakcijaKontaktSaradnjaOglasiPretplata • Help • English
SKWeb 3.22
Opšte teme
Internet
Test Drive
Test Run
PD kutak
CeDeteka
WWW vodič
Svet igara



Naslovna stranaPrethodni brojeviOpšte informacijeKontaktOglašavanjePomoćInfo in English

Svet kompjutera