TEST RUN<>
022016<><>

SUMo 4.2 i DUMo 2.3

Braća blizanci

Za razliku od nekih mobilnih platformi, Windows ne vodi računa o apdejtovanju instaliranih aplikacija. Da stvar bude još gora, čak ni sami autori programa ne trude se previše da nadogradnje „proguraju” do zainteresovanih korisnika. Umesto da što više olakšaju proces tranzicije sa verzije na verziju, u praksi je na snazi tek polovična procedura. Mnogi programi će vas obavestiti da postoji nova verzija, a onda će zahtevati da prođete instalacionu proceduru kao da prvi put instalirate konkretan program. Umesto da se sve odvija u pozadini i uz minimalno učešće korisnika, proces je nepotrebno zakomplikovan i produžen. S druge strane, sporan je i način na koji se dolazi do informacija o postojanju nadogradnji – potrebno je da uđete u svaku pojedinačnu aplikaciju kako biste saznali da li je na raspolaganju apdejt ili nije...

SUMo (Software Update Monitor) stavlja ruku u vatru za vas preuzimajući breme apdejtovanja softvera na svoja pleća. Na početku je potrebno skenirati sistem, kako bi SUMo napravio listu instaliranog softvera. Izlistavaju se nazivi, imena razvojnih timova, baš kao i brojčane oznake zatečenih verzija programa na hard-disku. Spisak može da se „pretrese” tako što je dozvoljeno uklanjati programe za koje ne želite da SUMo preuzme brigu o dobavljanju apdejta. Sledi online provera podataka, odnosno upoređivanje instaliranih i dostupnih verzija programa. Akcija se poziva pritiskom na komandu Check i za razliku od skeniranja reč je o veoma brzom procesu. Pohvalno je što SUMo, pored prezentovanja oznaka novih verzija, korisnika obaveštava i o tome da li su dostupni apdejti manje značajnog ili revolucionarnog karaktera. Nakon što još jednom „preletite” listu i sa nje izbacite programe koje ne želite da apdejtujete, možete da pritisnete dugme Get Update čime proces apdejtovanja konačno počinje.

Nažalost, SUMo ne donosi potreban nivo automatizacije i čak od korisnika zahteva da samostalno preuzme potrebne instalacione arhive. Sledeći problem je u tome što se apdejti ne nalaze na sajtu projekta, već se po aktiviranju komande Download otvara Googleova custom search stranica sa listom rezultata odakle je veoma teško locirati željeni fajl, a jako lako napraviti grešku i zalutati u moru sadržaja. Ovo je zapravo prilično razočaravajuće, jer ispada da je SUMo samo program koji će umesto vas proveriti (u batch maniru) da li na netu postoje nove verzije programa koje koristite ili ne.

SUMo može da se podiže zajedno sa operativnim sistemom i automatski potraži apdejte za željene programe. Pored podrazumevanog (Normal) režima skeniranja, moguće je aktivirati In-depth komplement koji će podići revnost programa u procesu određivanja komponenata koje zahtevaju osvežavanje. Zanimljivo je da se programu može narediti da „zaviri” i u sadržaj naročitih direktorijuma, što znači da SUMo može da se pozabavi i sa portabilnim programima. Sledeća bitna stvar je da se u obzir prilikom apdejtovanja mogu uzimati i Beta verzije programa, te da se informacije mogu povlačiti sa oficijelnih prezentacija programa ili SUMo servera.

Verovali ili ne SUMo ima brata blizanca – DUMo (Drivers Update Monitor). Kao što iz naziva možete da zaključite, u pitanju je program koji se bavi apdejtovanjem baze drajvera za detektovani hardver. Proces korišćenja se u mnogome razlikuje u odnosu na SUMo, s obzirom na to da ovde nije potrebno vršiti skeniranje sistema, već se lista dostupnog hardvera pribavlja automatski – samim startovanjem programa. Isto tako, apdejti se ne razvrstavaju po značaju, već su međusobno podeljeni isključivo oznakom verzije. Nije nam se svidelo što sa radne liste nije moguće ukloniti hardver za koji ne želite da se obavi apdejtovanje drajvera, već se akcija odvija u „sve ili ništa” maniru. Da je DUMo daleko manje sofisticiran od svog brata pokazuje i izostanak bilo kakvih naprednih podešavanja iz sekcije Settings.

Apdejtovanje se odvija po već viđenom principu – ručno, za svaku stavku sa liste ponaosob. Prvo idete na DUMo sajt, gde ćete dobiti kratku statistiku o tome koje verzije konkretnog drajvera se najviše koriste u korisničkoj komuni, a onda sledi odlazak na custom search i prebiranje po izlistanim pogocima. Moramo priznati da nas je ovakav pristup i te kako razočarao, ali da oba programa ipak mogu da se iskoriste za pribavljanje informacija o najsvežijim verzijama programa i drajvera koje koristite. Ako ste tražili automatizaciju posla, nastavite da tražite...

Vladimir PISODOROV

 
BlueStacks 2
Soft4Boost Suite 3.1.3
MusicBee 2.5
WhySoSlow 0.95 Beta
Torch Browser 45.0
WordCreator 15.12
Wise Care 365 3.95
Screen2SWF 3.7
SUMo 4.2 i DUMo 2.3
Šta mislite o ovom tekstu?
RogueKiller 11
Freemake Audio Converter 1.1.7
Aliexpress Seller Check 1.8
Luxand Mirror Reality 2.0
Ditto Clipboard Manager 3.21
Topaz Clarity
Shareaholic 7.8
Move Aside Please
WindowGrid 1.2
Color Efex Pro 4

SUMo 4.2
Tip:
apdejtovanje softvera
Potrebno:
Windows
Veličina:
1,5 MB, 3,6 MB na HD-u
Cena:
besplatno
Adresa:
www .kcsoftwares .com / ?sumo

DUMo 2.3
Tip:
apdejtovanje drajvera
Potrebno:
Windows
Veličina:
1,3 MB, 2,9 MB na HD-u
Cena:
besplatno
Adresa:
www .kcsoftwares .com / ?dumo
Home / Novi brojArhiva • Opšte temeInternetTest driveTest runPD kutakCeDetekaWWW vodič • Svet igara
Svet kompjutera Copyright © 1984-2018. Politika a.d. • RedakcijaKontaktSaradnjaOglasiPretplata • Help • English
SKWeb 3.22
Opšte teme
Internet
Test Drive
Test Run
PD kutak
CeDeteka
WWW vodič
Svet igara



Naslovna stranaPrethodni brojeviOpšte informacijeKontaktOglašavanjePomoćInfo in English

Svet kompjutera