TEST RUN<>
022016<><>

Torch Browser 45.0

Od ružnog pačeta do labuda

Iako su internet pregledači odavno prevazišli svoju prvobitnu namenu, nikako da evoluiraju. Potrebe korisnika su se povećale, poslovi proširili, ali browseri ostaju ono što su i na početku bili – browseri. Naravno da su za takvo stanje stvari krivi sami programeri, mada se lopta povremeno nalazi i u dvorištu korisnika. Gde je problem? Da bi došlo do evolucije, internet pregledači u očima njihovih stvaralaca i korisnika moraju da prerastu tačku u kojoj će biti posmatrani kao alatke za otvaranje stranica i pamćenje favorita. Stvar se već sada može prevazići korišćenjem dodataka koji od browsera prave internet suite ostvarenja. Međutim, mnogim korisnicima je jurcanje za add-onovima mrska rabota (hoće ključ u ruke), dok autori ne čine gotovo ništa da korisne dodatke integrišu u samo jezgro svojih projekata. Evo izuzetka...

Torch Browser je sa nama još od 2012. godine i do sada je prešao trnovit put: od ružnog pačeta kome se svi smeju do prelepog labuda koji se šepuri u svom jatu i izaziva zavist. Zasnovan je na Chromium platformi i kompatibilan je sa svim znanim i neznanim dodacima za Chrome. Ipak, njegovi tvorci nisu tu stali, već su pokušali da ovaj internet pregledač učine modernim koliko god je to moguće. To je podrazumevalo integraciju nekih dodataka bez kojih se surfovanje danas ne može zamisliti. Nažalost, kako bi projekat održali u životu morali su da potpišu ugovor sa đavolom, pa Torch dolazi sa Ask.com integracijom koja se na svu sreću jednim potezom miša može zauvek ukloniti. Ovo je zapravo i jedina velika mana programa...

Torch Browser je simpatično skinovan, donosi podesivu New Tab stranicu na kojoj se nalaze sat, pretraga i prečice ka najkorišćenijim internet servisima. Ništa specijalno, može se konstatovati, ali je već po defaultu dovoljno i ne zahteva petljanciju sa strane. Prva važna stvar je podrška za preuzimanje multimedijalnih datoteka. Otvaranje video-klipa na YouTube ili nekom sličnom servisu oživeće ikonicu Download Media koja nudi direktno preuzimanje materijala u MP4 formatu, uz opciju ekstrahovanja audio-komponente (u formatu AAC). Nažalost, ne postoji mogućnost izbora radne rezolucije, bitratea ili alternativnih formata zapisa, već se sve koristi u zatečenoj formi. Rutina maksimalno dozvoljava preuzimanje video-klipova u HD formatu, a nama je zasmetalo što ekstrahovanje audio-komponente nije moguće bez prethodnog preuzimanja video-klipa. S druge strane, „čupanje” audio-zapisa moguće je i naknadno, iz ranije preuzetih datoteka.

Integralni deo projekta je i BitTorrent klijent, logično nazvan Torch Torrent. U praksi, on je i više nego upotrebljiv i daleko prevazilazi mogućnosti klijenata ugrađenih u ostvarenja iz klase. Autori su se svojski potrudili i ostavili čitavu bateriju podešavanja preko kojih se funkcionisanje klijenta može prilagoditi naročitim potrebama. Tako se može ograničiti maksimalan Upload/Download protok, postaviti granica kada je broj istovremenih preuzimanja u pitanju, definisati uslovi za seedovanje materijala i tako dalje. Torch Torrent podržava magnet-linkove i, što je još važnije, stiže sa podrškom za streaming koji omogućava reprodukciju preuzimanog materijala pre kompletiranja posla.

Kada je muzika u pitanju, autori programa osmislili su čitavu društvenu mrežu za ovu namenu – Torch Music. Osim što dobijate mogućnost sinhronizacije materijala sa mobilnim uređajima, tu je i mogućnost praćenja prijatelja i poznanika, odnosno sticanje uvida u muziku u kojoj trenutno uživaju. Dalje, Torch Music se snažno oslanja na YouTube, pa se pored u zvuku može uživati i u „pokretnim slikama”. Naravno, i odavde je moguće vršiti snimanje materijala. Inače, Torch Music krasi za oko izuzetno prijatan upravljački interfejs. Numere i albumi predstavljeni su odgovarajućim coverima, tu su dugmići za dodavanje pesama na plejlistu ili pokretanje reprodukcije, ali i deljenje informacija na najpoznatijim društvenim mrežama. Kada smo već kod društvenih mreža napomenućemo da Torch Browser ima unikatnu funkciju pod nazivom Facelift. U pitanju je potprogram za tweakovanje izgleda Facebook prezentacija. Posao se radi apliciranjem unapred pripremljenih tema ili ručnom promenom gradivnih elemenata stranice. Tako se može ubaciti pozadinska slika, profilna slika umetnuti u krug, promeniti boja/tip fonta i narediti ekspeditivno povećavanje slika. Sve načinjene izmene vidljive su lokalno, ali i na udaljenim računarima dokle god korisnik otvaranje Facebook stranice obavlja iz Torch Browsera.

Dok čekate da se nešto downloaduje ili vam je jednostavno dosadno, vreme možete da prekratite uz Torch Games. Ova sekcija služi za pokretanje online mini-igara, bez prethodnog preuzimanja/instaliranja i posete naročitim sajtovima. Naslovi su podeljeni po žanrovima, omogućena je i pretraga, baš kao i ubacivanje igara na listu favorita.

Torch Browser je dobar primer kako moderan internet pregledač treba da izgleda. Lep na oko, okretan, nafilovan korisnim dodacima i okrenut ka multimediji, preuzimanju sadržaja i društvenim mrežama. Nekome se može učiniti da u programu i nema toliko suštinskih novina, ali su one više nego suptilno utkane u jezgro tako da ne remete osnovnu funkcionalnost. Projekat i dalje ima mesta za proširivanje i poboljšavanje, a da li će autori istrajati u njihovoj implementaciji u mnogome zavisi i od samih korisnika.

Vladimir PISODOROV

 
BlueStacks 2
Soft4Boost Suite 3.1.3
MusicBee 2.5
WhySoSlow 0.95 Beta
Torch Browser 45.0
Šta mislite o ovom tekstu?
WordCreator 15.12
Wise Care 365 3.95
Screen2SWF 3.7
SUMo 4.2 i DUMo 2.3
RogueKiller 11
Freemake Audio Converter 1.1.7
Aliexpress Seller Check 1.8
Luxand Mirror Reality 2.0
Ditto Clipboard Manager 3.21
Topaz Clarity
Shareaholic 7.8
Move Aside Please
WindowGrid 1.2
Color Efex Pro 4

Tip:
internet pregledač
Potrebno:
Windows
Veličina:
1,5 MB, 649,3 MB na HD-u
Cena:
besplatno
Adresa:
torchbrowser .com
Home / Novi brojArhiva • Opšte temeInternetTest driveTest runPD kutakCeDetekaWWW vodič • Svet igara
Svet kompjutera Copyright © 1984-2018. Politika a.d. • RedakcijaKontaktSaradnjaOglasiPretplata • Help • English
SKWeb 3.22
Opšte teme
Internet
Test Drive
Test Run
PD kutak
CeDeteka
WWW vodič
Svet igaraNaslovna stranaPrethodni brojeviOpšte informacijeKontaktOglašavanjePomoćInfo in English

Svet kompjutera