TEST DRIVE<>
112015<><>

Asus L402MA-WX0067B

Crveni osnovac

Naše tržište već par godina zaobilazi fenomen Chromebook laptopa koji su skoro potpuno osvojili razvijena zapadna tržišta. Štaviše, u periodu jun-jul ove godine prvi put se dogodilo (doduše u business-to-business prodaji) da prodaja Chromebook laptopa nadvisi prodaju Windows laptopa na tržištu SAD, što jasno govori o trendovima koji vladaju u svetu mobilnog računarstva danas. Chrome OS koji se instalira na Chromebook laptope doneo je značajnu promenu u onom što korisnici očekuju od uobičajenog/svakodnevnog bitisanja na Mreži, a to je pak donelo i novi pristup proizvođača tih mašina tržištu.

Novi Asusov laptop koji vam predstavljamo nije Chromebook u softverskom smislu, ali sa ovom klasom mašina deli dosta toga: „slabašan” hardver, moderan izgled, nisku cenu i orijentaciju ka web upotrebi i lakšim zadacima. Chromebook laptopi su postali hit tako što su se pojavili po neverovatno niskim cenama, bili su vrlo mobilni i imali su autonomiju značajno dužu od klasičnih laptopa. Kada je dobar deo korisnika počeo na razne Chromebook modele da instalira Linux uz pomoć crouton skripti i da dva OS-a (mrežni i desktop) koristi paralelno, bez ikakvih usporenja, neki proizvođači su počeli da nude laptope na Intel hardveru koji je po sličnoj ceni mogao i malo više od toga. Model koji vam predstavljamo danas koncipiran je po sličnom principu.

L402 je računar baziran na Intel Celeron N2840 dvojezgarnom procesoru koji radi na frekvencijama od 2,16 do 2,58 GHz. Ovaj procesor je vrlo štedljiv (TDP je tek 7,5 W), ali ni u kom slučaju nije brzinski šampion. Ipak, za „šetnje po oblaku” i osnovne multimedijalne potrebe je sasvim dovoljan, pošto uz N2840 dolazi i integrisana, dobro poznata Intel HD 4000 grafika. Sa 14-inčnim LED monitorom rezolucije 1366 x 768 piksela, tankim kućištem (malo preko 2 cm) i težinom od samo 1,45 kg, L402 je vrlo mobilan i upotrebljiv računar. Dvoćelijska litijum-jonska baterija od 32 Wh je dovoljna za višečasovni autonomni rad, što će u većini scenarija značiti da je korisnik oslobođen nošenja punjača. Ako i morate da ga ponesete, on je veličine prosečnog punjača za mobilni i neće predstavljati veće opterećenje za ranac ili čak veći džep.

Asus je mudro odlučio da na ovakvu mašinu ne stavlja optički disk. Time je smanjio težinu, cenu i potrošnju energije, a mesto oslobodio za eventualni SSD, što će upućeniji korisnici znati da cene. Za lokalno skladištenje podataka namenjen je 2,5-inčni magnetni disk od 500 GB koji se vrti na standardnih 5400 obrtaja u minuti. Performanse ovog diska sasvim će zadovoljiti potrebe klase kojoj pripada L402, imajući u vidu relativno malu brzinu CPU-a i memorije.

Sa softverske strane, Asus je ostao veran partner Microsoftu i uz L402 isporučuje Windows 8.1. Prozori su, sami za sebe, dovoljno okretni na 2GB RAM memorije koliko ima L402. Ipak, ovaj operativni sistem i njegovi ne-baš-mali apetiti za hardverskim resursima značajno limitiraju recimo broj tabova koje će korisnik moći da pokrene u browseru ili količinu podataka koje će korisnik moći da drži u memoriji. Takođe, zbog zadataka koje će L402 obavljati, jasno je da za tu klasu računara ne stoje ograničenja po pitanju softvera koji „radi samo na Windowsu”. Zato bi neki prilagođeni Linux distro ili sam Chrome OS svakako bio bolji izbor, kako po pitanju sigurnosti i performansi tako i po pitanju jednostavnosti upotrebe, pa i dugotrajnosti ugrađenih komponenti. Dodatna korist za Asus, ali i korisnike, mogla je biti u tome što su alternativni operativni sistemi uglavnom slobodni i besplatni dok se Windows licence, makar i sa najvećim popustima, ipak plaćaju i predstavljaju nezanemarljiv procenat ukupne, već niske, cene.

Ako u performansama nije baš šampion, L402 sasvim sigurno neće razočarati na polju dizajna. Prelepa i fino obrađena zagasito crvena plastika čini izgled ovog računara posebnim i sasvim sigurno će privlačiti poglede vaših kolega. Ram monitora i tastatura su ostali klasično crni i odlično se slažu sa preovlađujućim crvenim tonovima. Na 14 inča, kako je to i red, dolazi tastatura bez numeričkog dela, ali su tasteri zato pune veličine, sa idealnim rasporedom i skoro istim takvim osećajem pri kucanju. Jedino što nedostaje ovoj tastaturi da biste se osećali kao u „biznis klasi” jeste pozadinsko osvetljenje (najbolje bi bilo) crvene boje. Tačped je pristojne veličine i odziva, ali je, za naš ukus, pomeren par milimetara u desno što prouzrokuje da se greškom aktivira prilikom kucanja. Srećom, Asus je na funkcijske tastere stavio i taster za deaktivaciju tačpeda pa se „problem” rešava sasvim trivijalno. Taster za uključenje/isključenje je mali i u ravni sa kućištem tako da ga gotovo sigurno nećete greškom pritisnuti, tim pre što se netipično nalazi na levoj strani, iznad ’Esc’ tastera.

U „standardni nivo opreme” spada još i jedan USB 2.0, jedan USB 3.0, Ethernet port, VGA, HDMI, SD čitač i ulaz za slušalice/mikrofon. U poređenju sa laptopima opšte namene ovo deluje dosta „siromašno”, međutim za mobilni internet terminal biće uglavnom dovoljno.

Bila bi ozbiljna greška smatrati L402 isključivo modelom za početnike ili jeftinim ulazom u svet laptopa opšte namene. Pre svega, L402 nije koncipiran tako da može efikasno da bude glavni računar u kući. On je lični mini računar, beležnica za predavanja, internet terminal i uređaj za konzumiranje multimedijalnih sadržaja koji možete deliti sa ukućanima. Teže zadatke iz domena „opšte namene” poput pripreme dužih dokumenata za štampu, rad sa komplikovanijim tabelama i slično biće mnogo manje udobno raditi na njemu ali, za nevolju, ne i nemoguće. Iz tog ugla, L402 je bolji izbor nego bilo koji tablet računar, ili čak Chromebook, i to sve po odličnoj ceni.

Stevan JOSIMOVIĆ

 
Asus B150M-A D3, Gigabyte GA-B150M-D3H DDR3, MSI B150M Bazooka, MSI B150 Gaming M3
Gainward GeForce GTX 960/970 Phantom
Antec P50 Window
Toshiba Satellite C55-C-172
Asus L402MA-WX0067B
Šta mislite o ovom tekstu?
Sony KDL-43W755C Android TV
Logitech Wireless Touch Keyboard K400 Plus
Benq SW2700PT
Sony HDR-AS200V
CKL HDMI Extender CKL-70HD
Netis WF2780

Procesor:
Intel Dual-Core Celeron N2840 2,16-2,58 GHz
Memorija:
2 GB
Ekran:
14 inča, 1366 x 768 px, LED
Grafika:
Intel HD Graphics 4000
Hard disk:
500 GB, 5400 rpm
Mreže:
Ethernet 10/100 Mbit/s, Wi-Fi 802.11b/g/n, Bluetooth 4.0
Multimedija:
web kamera, mikrofon, SonicMaster zvučnici
Priključci:
HDMI, VGA, USB 2.0, USB 3.0, čitač SD kartica
Baterija:
litijum-jonska, 2-ćelijska, 32 Wh
Dimenzije i masa:
339 x 219 x 23,5 mm, 1,45 kg
Operativni sistem:
Windows 8.1 (64bit)
Proizvođač:
Asus
Home / Novi brojArhiva • Opšte temeInternetTest driveTest runPD kutakCeDetekaWWW vodič • Svet igara
Svet kompjutera Copyright © 1984-2018. Politika a.d. • RedakcijaKontaktSaradnjaOglasiPretplata • Help • English
SKWeb 3.22
Opšte teme
Internet
Test Drive
Test Run
PD kutak
CeDeteka
WWW vodič
Svet igara



Naslovna stranaPrethodni brojeviOpšte informacijeKontaktOglašavanjePomoćInfo in English

Svet kompjutera