TEST DRIVE<>
042015<><>

Toshiba Satellite S50-B-133

Lišen neprijatnih kompromisa

Toshiba nas je u poslednjih nekoliko meseci u više navrata prijatno iznenadila kvalitetnim modelima laptopa. Posle tačno tri decenije provedene na tržištu laptopa, Toshiba zna kom segmentu tržišta se obraća sa kojim modelom i na tom planu retko pravi greške. Poput nekih drugih proizvođača, softverski deo nastupa je redovno traljav sa gomilom bloatware instalacija čije funkcije najčešće ne prelaze kompleksnost URL skladišta. Najveće razočarenje je kad se ispostavi da i takav trivijalan „softver” ne radi, odnosno da čuva linkove koji na webu odavno više ne postoje. Dobre vesti su da je hardver dobar, a čak i mala deca znaju šta je najbolje uraditi sa „brending” bloatwareom.

Satellite S50-B je model koji bi trebalo da bude nešto pristupačniji od skoro beskompromisnog P50-B kog smo predstavili u februarskom broju. Običan downgrade hardvera može da spusti cenu računara, ali to nikako nije dovoljno za uspeh. Potrebno je da iza tih ušteda stoji ideja o drugačijem konceptu, o drugačijem korisniku koji ima drugačije navike i ceni druge karakteristike računara. Čini se da je sve pobrojano S50-B štiklirao na listi.

Pre svega, spoljašnjost računara nije drugačija u odnosu na jači model, što je odlično jer već prvi pogled na otvoreni laptop kaže da ispred sebe imate Tošibin Satelit sa karakterističnom spuštenom tastaturom i nešto izdignutim šarkama koje drže ekran. Kućište je ostalo vrlo čvrsto, brušeni aluminijum dominira spoljašnjim stranama računara, dok je dno od kvalitetne crne plastike, baš kao i glazirani okvir monitora.

Čim uključite računar primetićete da je pozadinsko osvetljenje na tastaturi uključeno, što je nešto što doprinosi sveukupnom izgledu računara, ali može da zasmeta pri gledanju filmova i troši trunku više baterije. Za rešenje ove situacije vam može poslužiti ’Fn’+’Z’ kombinacija, iako taster ’Z’ nije specijalno obeležen za ovu svrhu. Ukoliko ponovo želite „Las Vegas” efekat, ponovo primenite istu kombinaciju.

Kad smo kod tastature, pomenimo da je reč o vrlo pristojnoj chiclet tastaturi sa našim slovima i nešto manjim otporom pri kucanju od idealnog. Tasteri su, međutim, dovoljno široki za udoban duži rad i prostor oko tačpeda ispod nje pruža sasvim pristojnu potporu dlanovima. Funkcijski tasteri su nešto manji i primarna funkcija im je promenjena u tzv. „multimedijalne” tastere, što i nije tako rđavo ako se ima u vidu relativno retko oslanjanje današnjeg softvera na klasične funkcijske tastere. Uz to, oni su i dalje na raspolaganju uz ’Fn’ taster, pa praktično ništa niste izgubili. Među ovim tasterima je i taster za uključenje/isključenje tačpeda, što je vrlo korisno za one koji puno pišu ili se igraju na tastaturi.

Taster za uključenje/isključenje laptopa je u gornjem desnom uglu i nije ga lako pogoditi greškom, a propisno je osvetljen nevezano za pozadinsko osvetljenje tastature pa se proizvođaču na ovom elementu zaista ništa ne može zameriti. Iznad tastature su Harman/Kardon zvučnici koji su sasvim funkcionalni, ali se ničim specijalno ne ističu na ovom modelu.

Ispod tastature, tačnije ’Space’ tastera, je prostrani tačped sa dva tastera na klackalici pri dnu. Površina tačpeda vrlo precizno prenosi intenzitet pomeraja vrha prsta i njena osetljivost je odlično podešena. Tačped je komponenta čiji se značaj često previđa i koja od odlično projektovanog laptopa može načiniti mediokritetski proizvod čije korišćenje vam nepotrebno podiže krvni pritisak. Srećom S50-B ima tačped koji će odlično zameniti miša kad mu „crkne” baterija ili u radu u krilu kada miša nije zgodno koristiti.

Interesantno je da je Toshiba izgleda odlučila da u ovaj laptop ugradi Chimei LCD panel (ili ga bar tako prepoznaju neki od inspekcijskih programa iz naše kolekcije). Dijagonala od 15,6 inča na rezoluciji od 1366 x 768 tačaka vam neće dopustiti da komotno radite sa brojnim korisničkim panelima karakterističnim za razne 3D pakete, ali ovom računaru to ionako nije glavna namena. Kontrole na interfejsu operativnog sistema su pak krupne i lako čitljive što će posebno ceniti korisnici sa slabijim vidom. Što se surfovanja bogatijim web sadržajem tiče, niža rezolucija nije veliki problem pošto uvek možete „štipnuti” tačped i na taj način podesiti uvećanje stranice koju gledate. U svakom slučaju, 15,6 inča na ovoj rezoluciji je mnogo prihvatljiviji kompromis od WQHD rezolucije na 12,5 inča, što smo imali prilike da vidimo na nekim modelima drugih proizvođača. Slika na ovom panelu je oštra sa prijatno zasićenim bojama, mada se čini da u gornjem levom uglu ima jedva primetno nešto niži osvetljaj što ni na koji način ne ometa rad. Slično se događa i ukoliko monitor posmatrate iz oštrijih uglova, što je očekivano, a u određenim situacijama može biti čak i poželjan efekat.

Ispod haube je S50-B pažljivo lišen većine neprijatnih kompromisa. Osnova ovog računara je dvojezgardni Core i5-4210U procesor na 1,7 GHz (odnosno održivih 2,7 GHz), što pruža vrlo pristojne performanse. Toplotna disipacija za ovaj procesor je 15 W, što pri intenzivnom, dužem korišćenju procesora (i grafičke kartice) može zagrejati kućište, ali skoro nikad do ekstremnih temperatura. Verzija laptopa koju smo dobili na test je S50-B-133 i ona stiže sa 4 GB DDR3-1600 SDRAM koji radi na 800 MHz (jedan Hynix SO-DIMM), a laptop se može konfigurisati i do 16 GB RAM zamenom ovog modula.

Kao pomoć već vremešnom Intel HD 4400 grafičkom čipu Toshiba je dodala AMD Radeon R7 M260 koji i sam nije brzinski šampion, ali će većinu zahtevnijih grafičkih operacija odraditi sa mnogo manje „znojenja” od Haswell GPU-a. Imajte na umu da ovo nije igrački laptop, ali će sve igre kompleksnosti, recimo, Unigenovog Heavena raditi sasvim prihvatljivom brzinom. Ukoliko vam je ozbiljno mobilno igranje jedan od prioriteta, možda je bolje da potražite neki model sa jačom grafikom i više memorije

Skladištenje podataka je na S50-B-133 povereno HGST-ovom magnetnom SATA disku od 750 GB na 5400 obrtaja i to je verovatno „najslabija karika” na ovom Satelliteu. Ukoliko bi naša omiljena varijanta sa dva diska (SSD + HDD) „izletela” iz projektovane cenovne granice, možda bi bolje rešenje bio neki hibridni model istog (ili čak nižeg) kapaciteta. Na papiru, pa i u svakodnevnom radu, ne može se reći da je ugrađeni disk veoma spor. Ipak, u nekim trenucima se čini kao da ostatak hardvera ima rezerve potencijala koje moraju da „prikoče” i sačekaju disk. To se najčešće vidi u pokretanju nekih zahtevnijih aplikacija ili swapovanju Windowsa, a manifestuje se u vidu neočekivane (kraće) pauze dovoljne da posumnjate da računar nije registrovao dvoklik ili bilo koju drugu, poslednju akciju korisnika.

Ovaj Tošibin model ima grafički UEFI BIOS koji ne obiluje opcijama. Ipak, najbitnije opcije su tu, a među njima se našlo mesta i za isključenje „secure boot” zaštite što znači da ćete na ovaj model moći da „vratite” Sedmicu ili možda neku GNU/Linux distribuciju ukoliko spadate u korisnike koji imaju „alergijsku” reakciju na Osmicu. Windows 8.1 u 64-bitnom izdanju se isporučuje uz Satellite S50-B i radi sasvim korektno.

Ugrađena baterija omogućava minimum 3 sata i 18 minuta autonomije, a sa ekonomičnijim podešavanjima i umerenijim opterećenjem sasvim sigurno se može „iscediti” bar još jedan sat rada iz nje.

Tošiba nikada nije spadala u jeftine proizvođače laptopa. Možda biste za cenu ovog laptopa očekivali (moguće i dobili) više performansi od nekog drugog proizvođača, ali sa ovim kvalitetom materijala i komponenti, dizajnom i operativnim sistemom uključenim u cenu, verovatno ne.

Stevan JOSIMOVIĆ

3DMark
Ice Storm34840
Cloud Gate4231
Fire Strike948
PCMark 8
Home2473
Creative2215
Work2692
Cinebench r15
OpenGL [fps]33
CPU [pts]239
CPU (samo jedno jezgro) [pts]104
MP Ratio [x]2.30
Fritz Chess Benchmark
Relativna brzina10.02
Knodes/s4811
CrystalDiskMark
Sequential read / write [MB/s]86.42 / 85.78
4K read / write [MB/s]0.342 / 1.152
Trajanje baterije
Maks. osvetlj., prosečno optereć. CPU/GPU3:18:00
 
Gigabyte GA-H97M-D3H i GA-Z97M-D3H
2 x Kingston HyperX 3K SSD 120GB u RAID 0
Antec GX300
LG 34UC97
Benq XL2430T i LG 24GM77
Dell E5515H
Asus Transformer Book T300 Chi
HP x360 310 G1
Toshiba Satellite S50-B-133
Šta mislite o ovom tekstu?
ViewSonic PJD5255
Kingston microSDHC/SDXC UHS-I U3 90R/80W
Sharp LC-40LE361EN-BK i Toshiba 48T5463D
Kyocera Ecosys FS-3640MFP i MyQ print server
Canon Maxify iB4050

Procesor:
Intel Core i5-4210U, 1,7 GHz (2,7 GHz) dvojezgardni (4 niti)
Memorija:
4 GB 1600 MHz DDR3L SDRAM (maks. 16 GB)
Grafika:
AMD Radeon R7 M260, 2 GB RAM
Ekran:
15,6 inča, 1366 x 768 px, TruBrite, LED
Hard disk:
HGST 750 GB SATA 5400 rpm (8 MB keša)
Mreže:
802.11ac + a/b/g/n, Bluetooth 4.0
Priključci:
HDMI, USB 2.0, 2 x USB 3.0, 3,5 mm audio, LAN, SD čitač kartica
Dodatno:
tastatura sa pozadinskim osvetljenjem, Harman/Kardon zvučnici, HD web kamera
Baterija:
litijum-jonska, 4-ćelijska
Dimenzije i masa:
380 x 262 x 20 mm, 2,08 kg
Operativni sistem:
Windows 8.1 64 bit
Proizvođač:
Toshiba
Home / Novi brojArhiva • Opšte temeInternetTest driveTest runPD kutakCeDetekaWWW vodič • Svet igara
Svet kompjutera Copyright © 1984-2018. Politika a.d. • RedakcijaKontaktSaradnjaOglasiPretplata • Help • English
SKWeb 3.22
Opšte teme
Internet
Test Drive
Test Run
PD kutak
CeDeteka
WWW vodič
Svet igara



Naslovna stranaPrethodni brojeviOpšte informacijeKontaktOglašavanjePomoćInfo in English

Svet kompjutera