TEST DRIVE<>
042015<><>

LG 34UC97

Okružujuća radna površina

Šta je još krivo u zemlji Srbiji? Pokušajmo da zanemarimo politiku... Krivi su monitori! OK, zakrivljeni ekrani odavno nisu novost, ali ste sa njima generalno mogli da se sretnete samo kod televizora (velikih dijagonala). I ovo je prvi put da se ovaj način izrade panela prezentuje u jednom monitoru. Kriv je LG.

U životu postoje dva pravila koja će vas uvek i svuda progoniti – radni sto nikada nije dovoljno veliki i radna površina (desktop) kompjutera je uvek skučena, ma koliki i jedan i drugi bili. Na toj činjenici proizvođači monitora kapitalizuju svoju dobit stalno nam prodajući nove, veće, monitore sa višim rezolucijama. Relativno skoro smo imali prilike da se sretnemo sa monitorima dijagonale 34 inča i odnosom stranica 21 prema 9. Pravi mali teniski tereni. Jer ako sedite na razdaljini od ekrana po klasičnom pravilu „dužina ruke i još koji centimetar”, od Start menija ka „X” kućici u gornjem desnom ćošku nije dovoljan pogled, već i pomeraj glave i vrata. Probajte to par puta, pa ćete se osećati kao da pratite lopticu na teniskom meču.

Kako bi rešio ovaj „nedostatak”, LG je u novom modelu 34UC97 primenio tehnologiju zakrivljenog panela. Sama „krivina” nije toliko naglašena kada sedite centralno postavljeni ispred monitora, ali se odmah primećuje koliko je manje potrebno da pomerate glavu levo-desno, kako biste obuhvatili ceo sadržaj koji je prikazan na ekranu.

Da bi dodali zakrivljenje, LG-evi inženjeri su morali da žrtvuju vitak stas modela 34UM95, sa kojim deli panel, pa 34UC97 ima znatno deblji profil i nešto veću težinu. Nije bilo negativnog uticaja na prednju masku čiji su okviri i dalje izuzetno tanki, kao što zahtevaju aktuelni trendovi. A stalak oblika ptičje noge drži ekran u vazduhu i jedino omogućava promenu nagiba. Broj konekcija na zadebljanom zadnjem delu, da ne kažemo pozadini, je šarenolik. Pored dva HDMI porta, nalazimo DisplayPort i audio ulaz, dok sa druge polovine imamo dva Thunderbolt porta (koja će obradovati korisnike Apple kompjutera), kao i dva USB 3.0 porta. Drago nam je da monitor sa te strane nije mnogo izgubio. A sva kontrola ekrana se radi pomoću džojstika, centralno postavljenog ispod prednje maske i to je jedini taster na celom monitoru.

Iritantna činjenica je upravo okrenuta ka „jabukolikom” potezu LG-a da uz crno-srebrni monitor isporučuje bele kablove i beli strujni adapter. To je vizuelno rešenje koje će se lepo uklopiti ako posedujete nešto od Appleovog hardvera, ali zapravo samo privlači previše pažnje, pogotovo ispravljač koji nikako ne možemo okarakterisati kao mali. Black is black.

Ekranski meni je onaj novi, redizajnirani, čiji nam se izgled i funkcionalnost sviđaju. Prvim pritiskom na džojstik pristupate Quick meniju koji se sastoji od četiri dela – Menu, MaxxAudio, PBP, Off. Sam meni je podeljen u pet delova i to: Easy Control, Function, PBP, Screen, Settings. U Easy Control podmeniju nalaze se osnove opcije za podešavanje prikaza Brightness i Contrast, a pored njih su još Volume, Input i Ratio (podešavanje prikaza odnosa strana). Function sadrži naprednije opcije kao što su Superenergy Saving, Calibration, Picture Mode (Custom, Photo, Cinema, Game), dok se Screen meni deli na Picture (Color, Gamma, Color Temp, RGB, Six Color), Sharpness i Response Time (Off, Low, Medium, High). Generalno, sve opcije koje vam mogu pomoći za fine-tuning prikaza slike su tu.

Kalibracija LG 34UC97 nije potrebna, pošto je ona obavljena na produkcijskoj liniji u fabrici, dovoljno je da podesite Brightness... Ali to ne znači da nismo pokušali da „pokvarimo” prikaz, pa smo malo smanjili količinu zelene, a za nijansu podigli plavu, kako bismo dobili nešto hladnije tonove, što je više po našem ukusu. Čak i po default podešavanjima, boje nisu prenaglašene i napadne. Njihova reprodukcija je prirodna, bez nepotrebne prezasićenosti, pa je opšti utisak koji smo stekli izuzetno pozitivan. Takođe se prenose pozitivni utisci sa prethodnog (nezakrivljenog) modela da je ova rezolucija pun pogodak za ovu dijagonalu, iako je odnos strana još uvek nestandardan za PC monitore. Pa tako ostaje problem sa reprodukcijom video materijala (crni bokovi, pošto se filmovi prikazuju u odnosu 16:9), ali je to putem softvera monitora i internog skaliranja donekle moguće rešiti... Ako možete da nađete kopiju filma sa odnosom strana 21:9, ispred vas će se naći pravo bioskopsko platno. I zakrivljenje tu ni malo ne smeta. A kada već pominjemo gledanje filmova, vidi se da su se u LG-u potrudili oko ugrađenih zvučnika pa ne spadaju u klasu onih koji su ugrađeni „reda radi”.

Sa druge strane, korišćenje grafičkog softvera je i pogodak i promašaj. Zbog zakrivljenja vama kao posmatraču linije izgledaju blago iskrivljene i to malo zbunjuje u toku rada, jer ste sigurni da povlačite pravu liniju (u Illustratoru, na primer). Tu informaciju možete da proverite 1000 puta i ona će uvek biti ista – prava, dok se vama čini da je ona blago zakrivljena. Optička varka ima direktne veze sa izgledom panela. Iako ova anomalija nije toliko izražena, jer se sama slika/grafika ne deformišu, morali bismo da koristimo ovaj monitor znatno duže kako bismo mogli da kažemo da li je moguće navići se na ovakav prikaz. Naravno, sve pozitivne strane vezane za veličinu ostaju, pa je u Photoshopu moguće otvoriti sve palete sa alatkama, a da vam ne prekrivaju fotografiju, a to važi i za mnoge druge programe. Zamislite dva paralelna prozora u skoro Full HD rezoluciji, znatno lakše gledanje, tj. obuhvatanje celokupne slike zbog zakrivljenja i slično.

Sintetičke testove standardno započinjemo testom uniformnosti crne, koji prolazi sa pomešanim utiscima zbog isijavanja pozadinskog osvetljenja u donjem levom ćošku koji je izraženije od ostala tri ugla. A to direktno utiče da je crna tamnija u sredini, naspram ivica. Sa druge strane, prikaz crne, tj. njena dubina je veoma dobra. Reprodukcija bele ne ukazuje da postoje problemi sa displejom. Gradijent test prikazuje blagu razliku između tonova, za razliku od idealne kombinacije „med i mleko” u pretapanju, ali mu u korist ide to što se svi tonovi, čak i oni na samim krajevima skale, najsvetliji i najtamniji, razlikuju bez ikakvih problema. To kasnije potvrđuje i 2% gradijent test kroz osnovu skalu boja (crna, bela, crvena, zelena i plava).

Brzina odziva je dobra i samo ako zagledate i tražite neki nedostatak u brzini reprodukcije, naći ćete ga. U suprotnom je jako teško primetiti bilo kakve greške u odzivu, a još bismo jedino mogli da kažemo je da pri velikim uglovima gledanja postoji blago opadanje osvetljenja, ali to nikako ne kvari utisak, jer je ovo direktno u vezi sa dužinom ekrana.

Mišljenja smo da su u LG-u napravili odličan potez dopunivši gamu „širokih” ekrana sa modelom 34UC97 sa zakrivljenim panelom, jer je on u najvećoj meri rešio našu najveću „tenis” zamerku kod modela monitora sa odnosom strana 21:9. Zapravo ostaje samo još jedan problem – cena. Ona se kreće uzvodno od četiri cifre evropskih konvertibilnih jedinica, ali koliko je krivo more, toliko će i vreme da reši ovu poslednju prepreku.

Vojislav VUJANIĆ

 
Gigabyte GA-H97M-D3H i GA-Z97M-D3H
2 x Kingston HyperX 3K SSD 120GB u RAID 0
Antec GX300
LG 34UC97
Šta mislite o ovom tekstu?
Benq XL2430T i LG 24GM77
Dell E5515H
Asus Transformer Book T300 Chi
HP x360 310 G1
Toshiba Satellite S50-B-133
ViewSonic PJD5255
Kingston microSDHC/SDXC UHS-I U3 90R/80W
Sharp LC-40LE361EN-BK i Toshiba 48T5463D
Kyocera Ecosys FS-3640MFP i MyQ print server
Canon Maxify iB4050

Osnovno:
34 inča, 21:9, AH-IPS, LED, 3440 x 1440 px
Ostalo:
2 x HDMI, konektor za slušalice, DisplayPort, 2 x Thunderbolt, 2 x USB 3.0, zvučnici 2 x 7 W, osvetljaj 300 cd/m2, kontrast 1.000.000:1, vreme odziva 8 ms, uglovi vidljivosti 178°/178°
Proizvođač:
LG Srbija
Home / Novi brojArhiva • Opšte temeInternetTest driveTest runPD kutakCeDetekaWWW vodič • Svet igara
Svet kompjutera Copyright © 1984-2018. Politika a.d. • RedakcijaKontaktSaradnjaOglasiPretplata • Help • English
SKWeb 3.22
Opšte teme
Internet
Test Drive
Test Run
PD kutak
CeDeteka
WWW vodič
Svet igara



Naslovna stranaPrethodni brojeviOpšte informacijeKontaktOglašavanjePomoćInfo in English

Svet kompjutera