TEST DRIVE<>
122014<><>

Horizons A115, Prosto RT5400T2, Falcom T2400, Net 500T2, Strong SRT8201, Amiko Mini Combo, Amiko HD8240

Digitalizacija je stigla

Ah, taj naš omiljeni, obožavani televizor. Svašta smo kačili na njega poslednjih nekoliko decenija. Spectrum, Atari, Commodore, Amigu, pa sve do PC kompatibilaca i laganog prelaska na monitore sa sve većim rezolucijama. Kasnije smo mu našli primenu za VHS, DVD, razne kamere i medija-plejere. Uvek je postojala neka komponenta koja je njegovu upotrebnu vrednost dizala ne neki viši nivo. Onda su došli modeli visoke rezolucije i priča se na neki svoj novi način ponavlja. Sada imamo blu-ray plejere, razne uređaje koji se kroz mrežu spajaju na TV, mobilne uređaje koji strimuju sadržaj sa TV-a ili na njega. Ne smemo zaboraviti ni smart aplikacije koje su postale normalna stvar na velikom ekranu u dnevnoj sobi. Iako snobovi sa interneta koriste svaku priliku da istaknu kako će internet sve to zameniti, TV i dalje ima centralno mesto u našim domovima. Svi vole direktan prenos neke utakmice, vesti i sličnih dešavanja. Nažalost, skoro svi HD televizori prodati kod nas donedavno su bili bez kompatibilnog DVB-T2 prijemnika, iako se znalo da je taj standard usvojen kod nas godinama unazad. Dakle, velikom broju domaćinstava, svima koji TV programe prate pomoću krovne antene, trebaće jedan mali risiver (STB – Set Top Box) da bi nastavili da prate TV programe posle juna 2015. godine.

Horizons A115

 
 
Odlučili smo da uređaje na testu predstavimo po ceni, od najjeftinijeg do najskupljeg u trenutku pisanja ovog teksta pa ćemo početi sa risiverom Horizons A115. Već na prvi pogled, risiver ne izgleda kao najjeftiniji na testu. Broj konektora sa zadnje strane je veći nego što smo očekivali za ovaj cenovni razred. Sa prednje strane se nalaze najosnovnije komande za upravljanje u nedostatku daljinskog upravljača. Na sredini se nalazi numerički displej (prisutan na svim testiranim modelima) i sa desne strane USB priključak.

Prilikom inicijalnog uključivanja moguće je podesiti srpski jezik u menijima i odgovarajuću rezoluciju televizora. Skeniranje DVB-T2 kanala sa Avale i Crvenog Čota je trajalo prilično kratko i risiver je uspešno memorisao 24 TV kanala sa oba predajnika. Signal je konstantno bio stabilan i jak. Slika je sve vreme testiranja prikazivana bez ikakvih vidljivih smetnji, čak i kada smo uređaj povezali na produžni antenski kabl u nastavcima kojim simuliramo slabiji signal.

Meniji su podeljeni u šest podgrupa i posle inicijalnog podešavanja nema velike potrebe da se nešto ponovo menja. Napredniji korisnici će češće koristiti opcije vezane za rad sa USB memorijom (hard-diskom), gde je moguće formatirati medijum (FAT ili NTFS). videti trenutnu zauzetost memorije, a tu je i zgodna opcija za bezbedno uklanjanje USB memorije. Risiver će vas uredno upozoriti prilikom početka snimanja da li na USB memoriji ima dovoljno mesta za snimanje, pa čak i koliko slobodnog prostora ima (u minutima). Podržana su i naša slova u titlovima. Jedina mana je što su slova bela bez bilo kakve senke ili pozadine, pa su na svetlijim pozadinama teška za čitanje. Ipak, to nije ništa što ne bi ispravio neki budući update softvera. Risiver se tek malo ugrejao za vreme testa, što je još jedan plus.

Kao medija-plejer, Horizons uspešno reprodukuje veliki broj multimedijalnih formata (pogledati specifikaciju). Ipak postoje mala ograničenja u reprodukciji, ne treba smetnuti sa uma da je ovo pre svega digitalni risiver za zemaljske kanale. Video fajlovi sa DTS, Dolby 5.1 višekanalnim zvukom kao i svi zvučni fajlovi koji su semplovani na više od 48 KHz neće biti reprodukovani. Sa druge strane, impresivno je da je omogućena podrška za FLAC audio format, a uređaj ima i digitalni koaksijalni izlaz namenjen za povezivanje na pojačalo. Veoma lep odnos cene i performansi u jednom malom Set Top Boxu.

Prosto RT5400T2

 
 
Drugi STB na testu je tek nešto skuplji od prethodnog, a osim spoljašnjeg izgleda veoma malo se razlikuju. Sa zadnje strane nedostaju činč analogni priključci, a raspored ostalih konektora je samo malo promenjen. Daljinski upravljač se razlikuje samo po logotipu modela. Meniji, podešavanja, vreme skeniranja kanala je takođe identično. Jedina razlika koju smo uspeli da primetimo je osetljivost tjunera na jačinu signala. Prosto je prosto malo zahtevniji i traži malo jači signal. Kao da tjuneri u samom uređaju (ili elektronika) nisu identični.

Falcom T2400

Posle popularnog T2200 modela koji smo imali prilike da opišemo u SK 9/2012, stigao nam je naslednik T2400. Novi model je dosta drugačijeg izgleda i više liči na ostatak ekipe sa testa nego model čije ime nasleđuje. T2400 funkcioniše dosta stabilnije od T2200 koji je imao dosta bagova u radu (što su primetili svi koji su ga koristili duže vreme). I ovaj model je skoro identičan Horizons i Prosto risiverima. Daljinski upravljač je izuzetak, sličan je samo po dimenzijama, ostatak se vidno razlikuje. Osetljivost tjunera je sličnija Prosto modelu i traži malo jači signal za rad.

Net 500T2

 
 
Posle nekoliko klonova očekivali smo još jedan koji je po svemu sličan prethodno testiranim risiverima: spoljni izgled, daljinski koji se razlikuje samo po boji od onih što se dobijaju uz prva dva testirana risivera i priključci sa zadnje strane. Međutim, softver i izgled menija su drugačiji i po izgledu i prilikom korišćenja. Nažalost, nama najvažnija stavka, osetljivost tjunera, je kod ovog modela najlošija. Risiver je uspeo da pronađe i memoriše samo kanale sa predajnika Crveni Čot i to bez simuliranja slabijeg signala sa produženim antenskim kablom u nastavcima. Trebalo bi naglasiti da korisnici koji žive relativno blizu predajnika ne bi trebalo da imaju nikakvih problema sa prijemom, ali ne bismo mogli da preporučimo ovaj risiver ako živite u nekoj dolini, zaklonjeni ste zgradama ili nekom drugom prirodnom preprekom od predajnika.

Kao medija-plejer, Net 500T2 reprodukuje isti set multimedijalnih fajlova kao i prethodni risiveri na testu, sa svim ograničenjima u ovoj klasi uređaja. Titlovi imaju transparentnu crnu pozadinu što mnogo olakšava čitanje, ali naša slova se pogrešno prikazuju. Opet, to nije ništa što neki budući update softvera ne bi mogao da reši.

Strong SRT8201

 
 
Moramo da priznamo da od brenda Strong uvek nekako više očekujemo, tradicija je ostavila dubok trag kod nas. Već po vađenju iz kutije doživeli smo malo iznenađenje. Daljinski upravljač je identičan kao i kod nekoliko risivera nižeg cenovnog razreda. Meniji su takođe veoma sličnog izgleda. Raspored menija i organizacija su identični, mada ikonice izgledaju kao da su veće rezolucije i ostaje neki utisak kao da risiveri niže cenovne klase imaju jedostavnije kopije menija sa ovog risivera.

Razočarala nas je osetljivost tjunera koja je sasvim prosečna. Iako je uspeo da skenira i memoriše sve kanale sa Avale i Crvenog Čota, u više navrata se mučio da otvori kanale sa Avale, što je kasnije potvrdio test sa produžnim kablom koga smo već pominjali. Sa pozitivne strane, ovaj risiver se u radu pokazao kao veoma pouzdan, osećaj stabilnosti i da neće zakazati kada se zada neka komanda ostavili su pozitivan utisak.

Amiko Mini Combo

 
 
Posle testiranja nekoliko sasvim sličnih uređaja Amiko je došao na red kao nešto sasvim drugačije. Sam pogled na zadnji panel risivera već govori da je ovo ozbiljniji uređaj. Zanimljiva je mogućnost da se risiver zalepi na zadnju stranu televizora, što je veoma korisno za sve koji imaju TV okačen na zid. U kutiji se dobija produžni kabl za senzor za daljinski upravljač, što olakšava korišćenje kada se risiver postavi iza TV-a. Veoma pohvalno.

Meniji na ovom modelu su sasvim drugačiji od svih prethodno testiranih modela. Izgledaju modernije, pregledni su, funkcionalni i lako se navikava na raspored komandi. Daljinski upravljač je skoro duplo veći od konkurencije sa ovog testa. Lagan je i lepo leži u ruci.

Amiko pored prijema zemaljskih digitalnih kanala (DVB-T2) može da prima i kablovske digitalne (DVB-C) i satelitske HD (DVB-S2) kanale. Za početak skenirali smo domaće, zemaljske, digitalne kanale. Kako u menijima ne postoji naša zemlja za odabir koji DVB-T2 standard će se skenirati, preporučujemo da odaberete United Kingdom pošto je njihov sistem najkompatibilniji našem. Skeniranje je proteklo prilično brzo i uređaj je uspeo da memoriše sve kanale sa Avale i Čota. Odlično se snalazio i u uslovima slabijeg signala. Nismo primetili da je slika gubila na kvalitetu (seckanje, „ukockavanje”), a ni brzina kojom se kanali menjaju nije usporila. Skeniranje kablovskih digitalnih kanala (Kopernikus kablovska mreža trenutno emituje neskremblovane digitalne kanale, uključujući i RTS HD kanal, pa smo imali prilike da probamo i ovu opciju) je takođe prošlo brzo i bez problema. Zgodno je što postoji opcija Blind Scan, pa korisnik uopšte ne mora da zna parametre po kojima se emituju kanali da bi ih skenirao. Potrebno je napomenuti da je gledanje zemaljskih i kablovskih kanala ograničeno jednim antenskim ulazom, tako da je moguće u datom trenutku gledati ili digitalne kablovske ili digitalne zemaljske kanale. Nismo eksperimentisali sa skretnicama koje bi eventualno mogle da spoje antenske kablove u jedan, tako da ne znamo kako bi to funkcionisalo i da li može uopšte tako nešto da se izvede bez nekih neželjenih posledica.

Skeniranje satelitskih kanala je takođe pojednostavljeno. Moguće je sve prepustiti risiveru, do te mere da risiver može sam automatski da skenira i prepozna da li u sistemu imamo Diseqc opremu i konfiguriše sistem. Naravno, kako je ovo komplikovana operacija, bolje je unapred podesiti te najosnovnije opcije.

Kada su svi kanali skenirani oni se prikazuju svi zajedno u jednoj listi kanala, mada ih je moguće i filtrirati po tipu ulaznog signala. Brzina menjanja programa je sasvim prihvatljiva i nismo uspeli da primetimo razliku između otvaranja zemaljskih i satelitskih kanala.

Kao medija-plejer, Amiko se ponaša slično kao i ostali risiveri na testu, sa istim ograničenjima za audio kodeke.

Amiko HD8240

 
 
Poslednji i najskuplji risiver na testu podseća više na klasičan satelitski risiver nego na mali, jednostavni STB za zemaljske digitalne kanale. Verovatno je tako i zamišljen od strane inženjera koji su ga osmislili. Sa prednje strane se nalaze vratanca koja skrivaju slot za smart karticu za Conax kriptovane kanale i CA slot za opcioni modul ako zatreba za kanale kodirane u nekom drugom sistemu. Postoji mala zabuna u vezi oba Amiko risivera. Naime, u pratećoj dokumentaciji je pogrešno napisano koji tjuneri se nalaze u kom risiveru. Iako skuplji i po gabaritima veći, HD8240 nema satelitski tjuner, već samo zemaljski i kablovski.

U radu je HD8240 skoro identičan manjem bratu. Meniji, opcije, podešavanja pa i daljinski upravljač su isti. Takođe je prisutno ograničenje na ili zemaljsku ili kablovsku televiziju u zavisnosti koji kabl ste priključili na tjuner.

• • •

Kako smo testirali
Svi risiveri su testirani uz pomoć Loga3 antene udaljene približno 35 km od predajnika Avala i Crveni Čot. Antena je bila usmerena tako da ne gleda ni jedan od ta dva predajnika, već negde između njih, ne bi li dodatno otežala skeniranje digitalnih kanala i time pokazala koji tjuneri su osetljiviji od drugih.
Multimedijalne mogućnosti su testirane uz pomoć standardnog seta video/audio fajlova uz čiju pomoć testiramo i ostale multimedijalne uređaje. Bitno je da uređaj reprodukuje i video i audio kodek koji koristi konkretan fajl, te da ga pravilno reprodukuje bez vidljivih smetnji.
Mnogi se žale da ne mogu da čuju ton sa RTS HD kanala. Rešenje je veoma jednostavno: potrebno je samo promeniti audio kanal koji se emituje (obično se emituju dva – Dolby 5.1 i stereo), što je nešto na šta se mnogi još uvek nisu navikli da uopšte postoji kao opcija.
 
Digitalizacija je tu i odlaganja više neće biti. Kupovinom dodatnog malog risivera produžavate upotrebnu vrednost vašeg televizora bez obzira koliko je star. Jedini uslov je da televizor ima i neki video ulaz („činč” ili SCART), a ne samo antenski, jer se STB uređaji generalno tako povezuju. Jednokratnim ulaganjem dobijate besplatne digitalne kanale uključujući RTS HD koji sve sportske prenose emituje u HD rezoluciji, što je nešto što korisnici kablovskih i IPTV sistema svakog meseca plaćaju dodatno.

Poput starih automobila kojima treba neki deo da bi opet radili kako treba, najčešće pitanje je da li se to isplati. Ako nije preskupo, isplati se zato što produžava njihovu upotrebnu vrednost pre nego tržišnu, a u zemlji Srbiji to je najčešće i najvažnije. Ostaje samo da sami odlučite koliko želite da uložite. Najjeftiniji risiver na testu ima najosetljiviji tjuner i samim tim je podesan za područja gde je signal problematičan. Amiko Mini Combo nudi najviše opcija i mogućnosti prijema, i pruža lep odnos cene i preformansi. Kao i uvek, budžet je presudan za izbor kupovine, a mi se nadamo da smo vam barem malo pomogli da izaberete.

Zoran OLUIĆ

 
Gigabyte GA-Z97X-UD5H i G1.Sniper Z97
LC-Power Cosmo Cool (LC-CC-120-X3)
Kingston HyperX Savage, Geil Evo Two i Evo Potenza
Sony Cyber-shot DSC-RX100M3
Genius HS-920BT
LTL Acorn 5210M i 6210MG
Verbatim Store’n’Go Vx450 i Freecom mSSD
Toshiba Satellite Click 2 Pro P30W-B
Lenovo IdeaPad Y50-70
Asus K555LD
Dell S2415H i UltraSharp U2415
Horizons A115, Prosto RT5400T2, Falcom T2400, Net 500T2, Strong SRT8201, Amiko Mini Combo, Amiko HD8240
Šta mislite o ovom tekstu?
Sony SmartBand SWR10

Horizons A115
Tjuner:
DVB-T2
Konektori:

HDMI 1.3, USB 2.0, SCART, činč audio/video, Coaxial digitalni audio, antenski ulaz i izlaz
Podržane rezolucije:
576p, 720p, 1080i, 1080p PAL/NTSC (4:3 ; 16:9 ; auto)
Audio:
stereo i dolby AC-3 stereo
Podržani video formati:
MPEG4 AVC/H.264, MKV, MPEG2, M2TS, MP4, TS, VOB, DivX, MOV, AVI
Podržani audio formati:
FLAC, MP3, OGG, WMA, AAC, AC3, AC3+
Slike:
JPEG, BMP, PNG
Ostalo:
EPG, DVB titlovi, Teletekst, OTA nadogradnja, PiP
Dimenzije:
188 x 120 x 38 mm
Potrošnja:
6 W (standby 1 W)
Cena:
3500 rsd* (* cena u vreme pisanja teksta)
Kontakt:
Josipović d.o.o.

Prosto RT5400T2
Tjuner:
DVB-T2
Konektori:

HDMI 1.3, USB 2.0, SCART, Coaxial digitalni audio, antenski konektori
Podržane rezolucije:
576p, 720p, 1080i, 1080p PAL/NTSC (4:3 ; 16:9 ; auto)
Audio:
stereo i dolby AC-3 stereo
Podržani video formati:
MPEG4 AVC/H.264, MKV, MPEG2, M2TS, MP4, TS, VOB, DivX, MOV, AVI
Podržani audio formati:
FLAC, MP3, OGG, WMA, AAC, AC3, AC3+
Slike:
JPEG, BMP, PNG
Ostalo:
EPG, DVB titlovi, Teletekst, OTA nadogradnja, PiP
Potrošnja:
6 W (standby 1 W)
Cena:
3890 rsd*
Kontakt:
AV Market

Falcom T2400
Tjuner:
DVB-T2
Konektori:

HDMI 1.3, USB 2.0, SCART, antenski ulaz i izlaz
Podržane rezolucije:
576p, 720p, 1080i, 1080p PAL/NTSC (4:3 ; 16:9 ; auto)
Audio:
stereo i dolby AC-3 stereo
Podržani video formati:
MPEG4 AVC/H.264, MKV, MPEG2, M2TS, MP4, TS, VOB, DivX, MOV, AVI
Podržani audio formati:
MP3, WMA, AAC, AC3, AC3+
Slike:
JPEG, BMP, PNG
Ostalo:
EPG, DVB titlovi, Teletekst, OTA nadogradnja,
Dimenzije:
138 x 110 x 38 mm
Potrošnja:
bez informacija
Cena:
3890 rsd*
Kontakt:
AV Market

Net 500T2
Tjuner:
DVB-T2
Konektori:

HDMI 1.3, USB 2.0, SCART, Coaxial digitalni audio, antenski konektori
Podržane rezolucije:
576p, 720p, 1080i, 1080p PAL/NTSC (4:3 ; 16:9 ; auto)
Audio:
stereo i dolby AC-3 stereo
Podržani video formati:
MPEG4 AVC/H.264, MKV, MPEG2, M2TS, TS, DivX
Podržani audio formati:
MP3, AAC, AC3
Slike:
JPEG, BMP,
Ostalo:
EPG, DVB titlovi, Teletekst, OTA nadogradnja,
Potrošnja:
8 W maksimalno
Cena:
3990 rsd*
Kontakt:
AV Market

Strong SRT8201
Tjuner:
DVB-T2
Konektori:

HDMI 1.3, USB 2.0, SCART, Coaxial digitalni audio, antenski ulaz i izlaz
Memorija:
Flash: 4 MB, SDRAM: 128 MB
Podržane rezolucije:
480i, 480p, 576i, 576p, 720p, 1080i, 1080p PAL/NTSC (4:3 ; 16:9 ; auto)
Audio:
stereo i dolby AC-3 stereo
Podržani video formati:
MPEG4 AVC/H.264, MKV, MPEG2, M2TS, MP4, TS, VOB, DivX, MOV, AVI
Podržani audio formati:
MP3, PCM, OGG, WMA, AAC, DD+
Slike:
JPEG, BMP
Ostalo:
EPG, DVB titlovi, Teletekst, OTA nadogradnja,
Dimenzije:
170 x 104 x 40 mm
Potrošnja:
12 W maksimalno (standby 1 W)
Cena:
4490 rsd*
Kontakt:
AV Market

Amiko Mini Combo
Tjuner:
DVB-T2, DVB-S2, DVB-C
Procesor:
400 MHz
Konektori:

HDMI 1.3, USB 2.0, SCART, Optički digitalni audio, RS232, RJ-45 Ethernet, RF antenski ulaz, F antenski ulaz za satelitsku antenu, priključak za dodatni senzor za daljinski upravljač
Memorija:
Flash: 64 MB, SDRAM: 1024 MB
Podržane rezolucije:
480i, 480p, 576i, 576p, 720p, 1080i, 1080p PAL/NTSC (4:3 ; 16:9 ; auto)
Audio:
stereo i dolby AC-3 stereo
Podržani video formati:
MPEG4 AVC/H.264, MKV, MPEG2, M2TS, MP4, TS, AVI
Podržani audio formati:
MP3, PCM, OGG, WMA, AAC
Slike:
JPEG, BMP
Ostalo:
EPG, DVB titlovi, Teletekst, OTA nadogradnja,
Dimenzije:
150 x 110 x 35 mm, 250 gr
Potrošnja:
24 W maksimalno (standby 1 W)
Cena:
9290 rsd*
Kontakt:
AV Market

Amiko HD8240
Tjuner:
DVB-T2, DVB-C
Procesor:
400 MHz
Konektori:

HDMI 1.3, USB 2.0, SCART, Optički digitalni audio, RS232, RJ-45 Ethernet, RF antenski ulaz, F antenski ulaz za satelitsku antenu, priključak za dodatni senzor za daljinski upravljač
Memorija:
Flash: 64 MB, SDRAM: 1024 MB
Podržane rezolucije:
480i, 480p, 576i, 576p, 720p, 1080i, 1080p PAL/NTSC (4:3 ; 16:9 ; auto)
Audio:
stereo i dolby AC-3 stereo
Podržani video formati:
MPEG4 AVC/H.264, MKV, MPEG2, M2TS, MP4, TS, AVI
Podržani audio formati:
MP3, PCM, OGG, WMA, AAC
Slike:
JPEG, BMP
Ostalo:
EPG, DVB titlovi, Teletekst, Conax CA, Common interface, OTA nadogradnja,
Dimenzije:
220 x 160 x 40 mm, 1 kg
Potrošnja:
30 W maksimalno (standby 1 W)
Cena:
9990 rsd*
Kontakt:
AV Market
Home / Novi brojArhiva • Opšte temeInternetTest driveTest runPD kutakCeDetekaWWW vodič • Svet igara
Svet kompjutera Copyright © 1984-2018. Politika a.d. • RedakcijaKontaktSaradnjaOglasiPretplata • Help • English
SKWeb 3.22
Opšte teme
Internet
Test Drive
Test Run
PD kutak
CeDeteka
WWW vodič
Svet igaraNaslovna stranaPrethodni brojeviOpšte informacijeKontaktOglašavanjePomoćInfo in English

Svet kompjutera