TEST DRIVE<>
122014<><>

Toshiba Satellite Click 2 Pro P30W-B

Upakovana Tošibica

Kao koncept, ultrabook deluje logično. Smešten između laptopa i netbooka, ultrabook nudi i nešto što oni nemaju – moderan supertanki dizajn. Ovaj koncept obično žrtvuje performanse da bi dobio na autonomiji i prenosivosti. Toshiba misli da je sa Satellite Click 2 Pro P30W-B pronašla pravu formulu. Već smo imali prilike da vidimo tablete koji uz dok (dock) postaju upotrebljivi laptopi/netbukovi. Toshiba je ovaj koncept spojila sa ultrabookom i to, čini se, sasvim uspešno.

Windows tablet računari su od početka bolovali od raznih boljki. Windows kao OS je pretežak za slabiji hardver prisutan u tablet računarima, pa su prvi modeli imali ozbiljne probleme sa performansama i trajanjem baterije. Osim toga, standardni korisnički interfejs je bio neprilagođen dodirnim ekranima pa je sve delovalo traljavo. U međuvremenu su hardver i baterije napredovali, a Microsoft je objavio osporavani ModernUI (Metro) interfejs koji i danas iritira dobar deo Windows populacije. Međutim, to se sve nekim čudom sjajno uklopilo u modelu Click 2 Pro. Windows 8.1 interfejs je konačno dobio neki smisao (bar u tablet modu), a tablet je zahvaljujući modernom hardveru konačno postao živahan i upotrebljiv sa Windowsom. Autonomija se takođe popravila pa će vam ovaj simpatični tablet/ultrabook omogućiti minimum četiri sata autonomije, što je ipak za poštovanje.

Interesantno je da je praktično ceo računar smešten ispod 13,3-inčnog ekrana ovog ultrabooka, jer u suprotnom, Windows tablet ne bi imao punu funkcionalnost. Težina tableta od 945 grama može delovati puno na prvi pogled, međutim u pitanju je 13,3-inčni tablet, što je značajno veće od klasičnih tablet računara. Deo sa tastaturom je zbog toga morao da bude nešto čvršći i teži, ali kompletan ultrabook i dalje ne prelazi dva kilograma. Računar se lako drži u rukama i kao tablet i kao ultrabook, a donja strana računara presvučena je teksturom koja sprečava klizanje, što je detalj vredan hvale.

Kad smo kod baze sa tastaturom, napomenimo da je Toshiba primenila inovativni metod za razdvajanje tableta od baze tako što se tablet/ekran prvo pritisne na dole da bi se zatim jednim potezom razdvojio. Dok to radite poželjno je da drugom rukom pridržavate bazu jer neki put krene za tabletom dok ga povlačite. Uostalom, Toshiba vam je obezbedila podsetnik u vidu nalepnice iznad tastature pa nećete biti u nedoumici ni prilikom prvog razdvajanja. Sklapanje je trivijalno i svodi se na pozicioniranje tableta na bazu i pritisak dok računar ne registruje konekciju. Sila pritiska koju je neophodno primeniti u oba slučaja nije prevelika, ali za mlađu decu može predstavljati izazov.

Simpatično rešenje je primenjeno i kod pozicije tableta u spojenom modu jer se baza i tablet ne spajaju na samoj ivici baze. To pruža dodatnu potporu tabletu, ali i omogućava da, sa zadnje strane, baza ima razne priključke oslobađajući pri tom oborene, super tanke ivice. Zahvaljujući ovom rešenju, Click 2 Pro je i dalje jako tanak, svega 19,9 mm, a svi kablovi i priključci se nalaze iza ekrana, što znači da će vaš radni sto izgledati urednije i imaćete više mesta za eventualni rad mišem.

Toshiba nije želela da eksperimentiše sa hardverom. Tu je standardni dvojezgarni Core i5-4210U sa HD 4400 grafikom. Iako se danas prenosnici viđaju često i sa osam i više gigabajta memorije, Click 2 Pro koji smo dobili na test ima tek 4 GB DDR3 1600 MHz RAM. Imajući u vidu namenu ovog računara, a to su pre svega lakši kancelarijski zadaci i surfovanje u pokretu, 4 GB se čini dovoljnim. Ozbiljniji problem može biti 128GB SSD prostora, što je za današnje standarde i apetite novih „Prozora” na donjoj granici upotrebljivosti. Dobra vest je da se unutar baze može smestiti još jedan 2,5-inčni disk koji će, naravno, sistemu biti dostupan samo u spojenom režimu. Ipak, taj dodatni disk može biti magnetni disk većeg kapaciteta, pa sa sobom možete poneti svoju kolekciju fotografija, muzike, knjiga i filmova. Pošto postoji više pod-modela Click 2 i Click 2 Pro serija, a informacije su po tom pitanju oskudne, bolje će biti da pre kupovine proverite da li model koji ste odabrali ima mesto za dodatni disk.

Tastatura u Click 2 Pro je chiclet tipa, sa plitkim hodom, što se nekim korisnicima ne sviđa previše. Međutim, hod tastera se završava umekšanim dnom koji pruža odličan osećaj da li je taster pritisnut ili ne. Tasteri su gotovo pune desktop veličine i prostor između njih je dovoljno veliki da duže kucanje ne predstavlja zamor. Model koji smo dobili na test dolazi sa standardnim latiničnim rasporedom mada su tasteri „Ž” i „Đ” za nijansu manji od ostalih tastera.

Pozadinsko osvetljenje tastera nije uobičajeno zagasito crveno već biserno belo. Iako izgleda odlično, duži rad sa ovakvim svetlom bio bi naporan. Zbog toga se svetlo aktivira na prvi pritisak dugmeta i automatski se isključuje posle minut-dva neaktivnosti. Ukoliko sve vreme radite sa tastaturom, ruke će vam biti nad tastaturom pa ni u tom slučaju osvetljenje neće smetati.

Click 2 Pro ima veliki tačped zaobljenih i lepo obrađenih ivica. Gestovi sa više prstiju se uglavnom izvode bez problema, mada se čini da je tačped nešto sporiji u odzivu nego što bi to bilo idealno. Preciznost ovog uređaja nije vrhunska, ali smo u toku testiranja sve neophodne zadatke odradili bez upotrebe miša.

Reprodukcija zvuka je poverena odličnim Harman/Kardon zvučnicima primerenim za ovu klasu uređaja. Zvučnici su integrisani u tablet i potpomognuti DTS Sound sistemom, pa ako volite na tabletu da pogledate film, 13,3 inča u punoj HD rezoluciji i kvalitetan zvuk će vam pričiniti respektabilni ugođaj. Pomenutih 13,3 inča je u stvari Toshiba TruBrite TFT ekran osetljiv na dodir, sa LED pozadinskim osvetljenjem i IPS tehnologijom.

Ponekad se može učiniti da su ultrabook računari skup luksuz imajući u vidu performanse. Međutim za taj novac se dobija udobna kombinacija mogućnosti i mobilnosti. Evidentno je takođe da je većina ultrabook računara pre svega zbog strogih specifikacija opremljena kvalitetnim komponentama. Recimo, ugrađeni Intelov Wi-Fi modul ima odličan domet i već sa „crticom” ili dve nećete moći da primetite usporenja pri surfovanju. Za proizvodnju ove Tošibice nije se štedelo ni na kvalitetu materijala, ni na trudu za izradu. Kućište je čvrsto, sve ivice perfektno obrađene i, gledano konstrukcijski, ovom računaru se nema šta zameriti.

Potpuno drugo pitanje je smisao Windowsa na tabletu. Zabava, lakši kancelarijski zahvati i surfovanje su odavno u dometu Android tabli, za mnogo manje novca. Ipak, ako želite da svoj glavni računar baš svuda nosite sa sobom jer često putujete, Click 2 Pro je pun pogodak.

Stevan JOSIMOVIĆ

Performanse
3DMark - Fire Strike112
3DMark - Cloud Gate1176
3DMark - Ice Storm28650
PCMark 8 - Home2813
PCMark 8 - Creative2524
PCMark 8 - Work4052
Fritz Chess Benchmark [relative score]9.98
Fritz Chess Benchmark [Knodes/s]4789
Cinebench R15 - CPU [score]238
Cinebench R15 - CPU, Single Core [score]102
HD max read / write [MB/s]566.95 / 121.75
Baterija - min. autonomija [sati:minuta]4:04
 
Gigabyte GA-Z97X-UD5H i G1.Sniper Z97
LC-Power Cosmo Cool (LC-CC-120-X3)
Kingston HyperX Savage, Geil Evo Two i Evo Potenza
Sony Cyber-shot DSC-RX100M3
Genius HS-920BT
LTL Acorn 5210M i 6210MG
Verbatim Store’n’Go Vx450 i Freecom mSSD
Toshiba Satellite Click 2 Pro P30W-B
Šta mislite o ovom tekstu?
Lenovo IdeaPad Y50-70
Asus K555LD
Dell S2415H i UltraSharp U2415
Horizons A115, Prosto RT5400T2, Falcom T2400, Net 500T2, Strong SRT8201, Amiko Mini Combo, Amiko HD8240
Sony SmartBand SWR10

Procesor:
Intel Core i5-4210U na 1,7 GHz (2,7 GHz Turbo)
Grafika:
Intel HD Graphics 4400
Ekran:
13,3 inča, 1920 x 1080 px, Toshiba TruBrite IPS
Memorija:
4 GB DDR3L 1600 MHz
Skladišni prostor:
128 GB Samsung SSD
Baterija:
Lithium-Ion, 3 ćelije
Dimanzije i masa:
331 x 249 x 19,9 mm, tablet 0,945 kg, ukupno 1,982 kg
Konektori na tabletu:
micro SD card reader, micro HDMI (UHD ready, headphone/microphone combo, USB 2.0
Konektori na doku:
SD card reader, HDMI (UHD ready), 2 x USB 3.0, headphone/microphone combo
Bežične konekcije:
802.11ac + a/b/g/n (1x1), Bluetooth 4.0, Intel Wi-Fi ready
Multimedija:
HD web kamera (napred), 5 Mpx kamera (pozadi), Harman/Kardon stereo zvučnici
Operativni sistem:
Windows 8.1 (64-bit)
Proizvođač:
Toshiba
Home / Novi brojArhiva • Opšte temeInternetTest driveTest runPD kutakCeDetekaWWW vodič • Svet igara
Svet kompjutera Copyright © 1984-2018. Politika a.d. • RedakcijaKontaktSaradnjaOglasiPretplata • Help • English
SKWeb 3.22
Opšte teme
Internet
Test Drive
Test Run
PD kutak
CeDeteka
WWW vodič
Svet igara



Naslovna stranaPrethodni brojeviOpšte informacijeKontaktOglašavanjePomoćInfo in English

Svet kompjutera