TEST DRIVE<>
122014<><>

Lenovo IdeaPad Y50-70

Padavina dobrih ideja

Vredno je pažnje kada se na tržištu pojavi računar čije komponente ne štrče kao pramenovi divlje pank frizure. Doduše, Lenovo je sa IdeaPad Y serijom i ranije imao uspeha, pa stoga kvalitet modela Y50-70 možda ne bi trebalo da iznenađuje. Smeli geometrijski oblici i boje već sa distance od nekoliko metara najavljuju čvrstu igračku mašinu koja ne deluje baš kao da je upravo izvađena iz kokpita nekog X-Winga, ali nije daleko od toga. Na ivici steampunka, sa brušenim aluminijumom i crvenim detaljima na tamnom metalu, Y50-70 vas svojim izgledom neće postideti u javnosti. Jasno je odmah da ova mašina nema naročito ženstvene crte i da ne ide uz kravate, odela i glatko izbrijane obraze – svi drugi neće oklevati da saradnicima i prijateljima objasne kakvu „vatru u stomaku” krije njihova zverka.

Druga stvar koja će odmah privući pažnju je tastatura sa pozadinskim osvetljenjem koje se kontroliše kombinacijom ’Fn’ i ’Space’ tastera. Zagasito crveno svetlo pruža svu udobnost pri radu u slabije osvetljenom okruženju i doprinosi odličnom izgledu celog laptopa. Tastatura ima standardni plitki hod, ali je veličina tastera sasvim dovoljna za ugodan duži rad. Raspored tastera je takođe standardan sa odlično pozicioniranim kursorima, što je naročito bitno kod igračkih mašina.

Još jedna bitna komponenta igračkih i multimedijalnih mašina je kvalitetan zvuk. Lenovo je to poverio odličnom paru JBL-ovih zvučnika sa subwoofer jedinicom lociranom na dnu laptopa ispod tastature. Zvučnici su u rangu onoga što se može očekivati od JBL-ovog renomea, sa dosta glasnim izlazom ako imamo u vidu da je u pitanju laptop.

Trekped je odzivan i dovoljno veliki, ali nam se dogodilo u par navrata da sa nekim test aplikacijama dođe u koliziju i prestane da funkcioniše. Za to vreme, miš u USB portu nije pravio nikakve probleme, pa je verovatno problem u drajverima za trekped koji će se sasvim sigurno ažurirati jer je Y50-70 nov proizvod koji tek započinje svoj život na tržištu.

Mašina koja nam je stigla na test građena je oko HM86 čipseta i Intel Core i7-4702HQ četvorojezgarnog procesora na 2,2 GHz sa hyper-threadingom, koji po potrebi može da se „zaleti” na 3,2 GHz. Opremljen sa 8 GB DDR3-1600 memorije ovaj računar lagano odgovara na zahteve novih verzija Windowsa i svog modernog softvera. Pored integrisanog i igrački relativno impotentnog Intelovog HD 4600 grafičkog čipa, na raspolaganju je i odlični Nvidia GeForce GTX 860M sa posvećena 2 GB GDDR5 memorije. GTX 860M je baziran na novoj Maxwell arhitekturi, ali se još uvek proizvodi na 28 nm. Sa memorijom koja efektivno radi na 5 GHz i propusnom moći od 80 GB/s, ovaj čip će bez znojenja gurati većinu igara iz 2013. i 2014. godine. Samo ćete u najzahtevnijim naslovima biti primorani da spustite podešavanja vezana za rezoluciju i/ili kvalitet rendera.

Na prvi pogled izbor hard-diska u ovoj konfiguraciji se može učiniti čudnim jer je upotrebljen Toshibin disk od 500 GB na 5400 obrtaja. Iako od ovog diska ne mogu da se očekuju čuda, rezultat od 102,6 MB/s za čitanje i čak 90,9 MB/s za pisanje je prijatno iznenađenje za tu klasu diskova. Još bolje od toga, u testiranju se nije činilo da disk predstavlja jasno usko grlo u radu. Međutim, za bilo kakvu ozbiljnu primenu, kako u latopima, tako i u desktop mašinama, ne treba razmatrati ništa sem SSD diskova. Mehanički diskovi su dobrodošli tek za skladištenje podataka ili multimedije i najprirodnije je da mehanički diskovi većih kapaciteta počnu da zamenjuju optičke uređaje u laptopima koji već duže nemaju ulogu koju su imali u prethodnoj deceniji.

Pomenuto kućište od brušenog aluminijuma ima odličnu čvrstinu i odaje utisak kvalitetnog uređaja. Za sve vreme testiranja grejanje je bilo vrlo umereno, a najtopliji delovi kućišta su bili tek mlaki. Kućište nije najtanje koje smo videli, ali sasvim komotno staje u svaku aktovku ili ranac, a nije ga teško ni držati ili premeštati u rukama po stolu/sobama.

Monitor je matiran i ima odlično osvetljenje. Zbog velike gustine piksela, preporučujemo da kursor i pozadina ne budu sličnih boja jer će u suprotnom biti teško pratiti kretanje kursora po ekranu.

Lepota ovog laptopa je što će zbog svojih igračkih kvaliteta lagano moći da odgovori i na sve druge zahteve. Igre prosto imaju taj kvalitet da detaljno podvrgnu stresu manje-više svaku komponentu u sistemu. Valjda su zbog toga toliko dugo motor napretka PC industrije. Imajući to sve u vidu, ne libimo se da ovaj IdeaPad preporučimo i kao glavni računar u kući. Dovoljno je snažan za programere, web dizajnere, fotografe, čak i one koji se bave povremenim video editingom ili 3D renderom. Naravno, još jednom bismo preporučili ubacivanje SSD-a kao sistemskog/radnog diska dok postojeći mehanički disk može da posluži kao veći skladišni prostor. Ako se odlučite na ovaj korak vodite računa o prebacivanju Windows licence.

Lenovo nam na ovom modelu prikazuje i jednu sjajnu ideju – dugme pod imenom ’Novo’. Nalazi se pored ’Power’ dugmeta i omogućava da stignete direktno u BIOS ili boot meni bez vratolomija u Prozorima ili tajnih kombinacija tastera pri uključivanju. Ovo će posebno ceniti korisnici koji imaju potrebu za dual-boot-om ili oni koji žele da koriste neki legacy (ne-UEFI) operativni sistem. Mašina inače već dolazi sa 64-bitnim Windows 8.x, a da li postoji mogućnost vraćanja te licence i refundiranja otkrićete prekopavanjem po Lenovo web sajtu. Svi proizvođači bi trebalo da imaju tu mogućnost, ali svoj entuzijazam za pomenutim mehanizmom demonstriraju tako što neophodne web formulare zakopavaju iza nekoliko kaskadnih menija koje mogu da prođu samo najuporniji. Ukoliko novi Majkrosoftovi Prozori ne propuštaju dovoljno svetla u vaš digitalni dom, a dopadne vam se baš ovaj IdeaPad možda bi pre kupovine vredelo pokušati da saznate direktno od Lenova nude li opciju za „silazak” na 7-icu ili refundiranje za neželjenu licencu.

Lenovo je ovim modelom pokazao ne samo da vodi računa o najzahtevnijim korisnicima već i da nije zaboravio da konstruiše dobre i dopadljive računare. Jasno je da kvalitetni materijali i komponente podrazumevaju i nešto višu cenu, ali to nije novost za korisničku populaciju koja obiluje entuzijastima i ranim usvajačima novih tehnologija.

Podizanje nivoa očekivanja može biti opasna igra. Zato je bitno da Lenovo nastavi u ovom ritmu, jer je igračka populacija jedna od najzahvalnijih na tržištu. Dok čekamo sledeći Y model ostaje nam da Y50-70 ispratimo gromkim aplauzom.

Stevan JOSIMOVIĆ

Performanse
3DMark - Fire Strike 3506
3DMark - Cloud Gate 14553
3DMark - Ice Storm 90566
PCMark 8 - Home 3422
PCMark 8 - Creative 3785
PCMark 8 - Work 4136
Heaven Benchmark 3.0 [fps, min. 10.9, max. 88.2]40
HD max read / write [MB/s]102.6 / 90.9
Baterija - min. autonomija [sati:minuta]2:44
 
Gigabyte GA-Z97X-UD5H i G1.Sniper Z97
LC-Power Cosmo Cool (LC-CC-120-X3)
Kingston HyperX Savage, Geil Evo Two i Evo Potenza
Sony Cyber-shot DSC-RX100M3
Genius HS-920BT
LTL Acorn 5210M i 6210MG
Verbatim Store’n’Go Vx450 i Freecom mSSD
Toshiba Satellite Click 2 Pro P30W-B
Lenovo IdeaPad Y50-70
Šta mislite o ovom tekstu?
Asus K555LD
Dell S2415H i UltraSharp U2415
Horizons A115, Prosto RT5400T2, Falcom T2400, Net 500T2, Strong SRT8201, Amiko Mini Combo, Amiko HD8240
Sony SmartBand SWR10

Procesor:
Intel Core i7-4702HQ @ 2,20 GHz
Grafika:
Nvidia GeForce GTX860M 2GB, Intel HD Graphics 4600
Ekran:
15,6 inča, 1920 x 1080 px, TN LED
Memorija:
8 GB DDR3 SO-DIMM 1,6 GHz
Skladišni prostor:
Toshiba 500 GB, 5400 rpm
Baterija:
4-Cell, Lithium-Ion, 54 Wh
Dimanzije, masa:
23,9 x 387 x 263,4 mm, 2,4kg
Konektori:
4-u-1 čitač kartica, HDMI, headphone/microphone combo, USB 2.0, 2 x USB 3.0, RJ-45, Kensington Lock
Wi-Fi, Bluetooth:
802.11b/g/n (1x1), Bluetooth 4.0
Multimedija:
webcam 720p, JBL Dolby Advanced Audio
Operativni sistem:
Windows 8.x (64 bit)
Proizvođač:
Lenovo
Home / Novi brojArhiva • Opšte temeInternetTest driveTest runPD kutakCeDetekaWWW vodič • Svet igara
Svet kompjutera Copyright © 1984-2018. Politika a.d. • RedakcijaKontaktSaradnjaOglasiPretplata • Help • English
SKWeb 3.22
Opšte teme
Internet
Test Drive
Test Run
PD kutak
CeDeteka
WWW vodič
Svet igara



Naslovna stranaPrethodni brojeviOpšte informacijeKontaktOglašavanjePomoćInfo in English

Svet kompjutera