NA LICU MESTA<>
052012<><>

Meč srednjoškolaca

RAF Challenge 2012, Računarski fakultet, 31. mart

Prošlog meseca završio se RAF Challenge, informatičko takmičenje koje se održava na godišnjem nivou, počevši od 2009. godine. U organizaciji su učestvovali Društvo matematičara Srbije i Računarski fakultet iz Beograda. Takmičenje je bilo namenjeno učenicima srednjih škola, koji su mogli da se prijave za izradu prezentacije na temu „Izum koji je promenio svet” ili za izradu igre ili flash animacije sa slobodnom temom. Žiri je od prijavljenih radova izabrao deset finalista u svakoj kategoriji. Oni su imali zadatak da svoj rad odbrane uživo, u prostorijama fakulteta. Svaki takmičar je pojedinačno ulazio u prostoriju sa komisijom, dok je proglašenje pobednika održano javno.

Pobednici u prvoj kategoriji bili su: Filip Đorđević iz Zrenjaninske gimnazije, Vladimir Đurović iz Tehničke škole „Rade Metalac” iz Leskovca i Marko Maletić iz Tehničke škole „Mihajlo Pupin” iz Inđije.

Najbolji u drugoj kategoriji bili su Sergej Grivcov iz Računarske gimnazije iz Beograda, Stevan Miličić na drugoj poziciji, dok je treće mesto zauzeo Božidar Đorđević iz Tehičke škole iz Mladenovca.

Posebne nagrade dobile su škole koje su animirale najveći broj đaka da učestvuju na takmičenju – Zemunska gimnazija iz Beograda, Elektrotehnička i građevinska škola „Nikola Tesla” iz Jagodine, Elektrotehnička škola „Nikola Tesla” iz Beograda, Računarska gimnazija iz Beograda i Tehnička škola „Mihajlo Pupin” iz Inđije.

„Svet kompjutera” bio je medijski sponzor događaja i imao je svog predstavnika u telu žirija. Na osnovu toga, možemo da istaknemo da je izbor za pobednika u drugoj kategoriji bio prilično tesan, te da se na trećem mestu moglo naći makar još nekoliko igara (Igra u Freelancer maniru, 2D „tabačina” koja, nažalost, nije bila dovršena, logička igra sa sneškom itd.). Prvu nagradu osvojila je igra u areni sa multiplayer podrškom, na kojoj se igrači ili botovi gađaju vatrenim kuglama i guraju u vodu, dok se bojište često smanjuje nakon potresa (Visual Studio C++ 2008). Drugo mesto zauzela je igra sa penzionisanim nindžom koji zarađuje farbajući podove (XNA, Visual Studio 2010). Radi se o logičkoj igri koja sadrži i generator nivoa. Igra na trećem mestu slična je poznatoj flash igri Fly The Copter, ali vrlo lepo zaokružena i grafički dopadljiva (Adobe Flash, FlashDevelop).

Prvo mesto u prvoj kategoriji osvojila je prezentacija koja prikazuje deset pronalazaka koji su promenili svet, a prezentuju ih lično poznati naučnici nacrtani u stilu karikature (PowerPoint + multimedia builder). Druga tema rađena je u Flashu i Actionscriptu i ukazala je na značaj naizmenične struje. Na kraju, kroz PowerPoint prezentaciju i C++ aplikaciju upoznali smo se i sa električnom gitarom, pri čemu se trzanje žica simulira mišem ili tastaturom.

Nagrađeni radovi mogu se preuzeti sa sajta fakulteta – www.raf.edu.rs.

Ognjen POPOVIĆ

 
 NOVE TEHNOLOGIJE
Intel Single-Chip Cloud Computer

 PRIMENA
Digitalizacija filmova u Jugoslovenskoj kinoteci
SPHERES svemirski roboti
Pravljenje medicinskih implanata 3D štampačem

 NA LICU MESTA
Kaspersky konferencija
G Data / Singi konferencija
Samsung konferencija
Početak izgradnje prvog IT parka u Srbiji, Inđija
RAF Challenge 2012
Šta mislite o ovom tekstu?

 KOMPJUTERI I FILM
The Avengers
Men in Black 3
Ostali filmovi, ukratko

 SITNA CREVCA
SOHO ruteri

 SERVIS
Novi život starog računara (3)

 VREMENSKA MAŠINA
OCR, WYSIWYG i e-commerce

 PRST NA ČELO
Duh vremena
Home / Novi brojArhiva • Opšte temeInternetTest driveTest runPD kutakCeDetekaWWW vodič • Svet igara
Svet kompjutera Copyright © 1984-2018. Politika a.d. • RedakcijaKontaktSaradnjaOglasiPretplata • Help • English
SKWeb 3.22
Opšte teme
Internet
Test Drive
Test Run
PD kutak
CeDeteka
WWW vodič
Svet igaraNaslovna stranaPrethodni brojeviOpšte informacijeKontaktOglašavanjePomoćInfo in English

Svet kompjutera