PRIMENA<>
052012<><>

Pravljenje medicinskih implanata 3D štampačem

Prilagođeno pojedincu

Tal Golsvordi sam je dizajnirao implant koji mu produžava život

Marfanov sindrom je genetsko oboljenje koje pogađa vezivna tikva u organizmu. Lek ne postoji, već terapija podrazumeva smanjenje efekata brojnih komplikacija ove bolesti ili, ako je to moguće, sprečavanje njihovog nastanka. Najteže komplikacije Marfanovog sindroma jesu one koje se odnose na srce, srčane zaliske, kao i na aortu, najveći krvni sud u telu.

Britanskom inženjeru Talu Golsvordiju 2000. godine postavljena je dijagnoza Marfanovog sindroma i odmah je primećeno veliko proširenje aorte. To proširenje uticalo je na funkcionalnost aortnog zaliska i lekari su mu preporučivali ugradnju veštačkog zaliska, koji bi tu funkciju obavljao bolje. Problem je ležao u činjenici da veštački zalisci pospešuju stvaranje ugrušaka, pa pacijenti moraju da uzimaju lek „varfarin” kojim se smanjuje koagulacija krvi. Takođe, sama operacija je veoma teška i traje satima. Suočen sa ovim problemima, Golsvordi je uzeo stvari u svoje ruke. Kako je po struci inženjer, on je pomoću CAD programa, a na osnovu podataka sa magnetne rezonance svog srca, dizajnirao implant koji služi kao potpora početnog dela aorte i sprečava njeno dalje širenje. Predlozi da se pokuša sa stvaranjem ovakvog implanta postojali su i 20 godina ranije. Zbog činjenice da sa tadašnjom tehnologijom nije bilo moguće napraviti implant dovoljno prilagođen pacijentu, te ideje bile su odbačene.

Magnetna rezonanca srca i početnog dela aorte nekada je bila problematična. Pošto se srce neprestano pokreće, to otežava pravljenje snimaka, pa je neophodan snažan računar koji će iz sirovih podataka da izoluje šum i stvori sliku neophodnog kvaliteta. Kako bolest sve vreme napreduje, veoma je važno da se postigne što kraće vreme između pravljenja snimka i stvaranja, odnosno ugradnje implanta. Na osnovu snimka sa magnetne rezonance, u CAD progamu se stvara tačan 3D model pacijentove aorte. Takav model odmah se šalje u 3D štampač, koji postupkom SLS (selective laser sintering) pravi trodimenzionalni model korena aorte koji služi kao kalup za pravljenje implanta. Sam implant je specifična tekstilna mreža čiji se oblik formira oko modela korena aorte dobijenog 3D štampanjem. Sama operacija mnogo je jednostavnija od ugradnje veštačkog aortnog zaliska – nije potrebno ulaženje u unutrašnjost srca, pa je sve gotovo za manje od sat vremena, iako se operiše u grudnom košu. Implant se u otvorenom obliku jednostavno omota oko korena aorte i onda zašije tako da stvara čvrsto spoljašnje ojačanje. Kada se implant postavi, dalje širenje aorte usled slabog vezivnog tkiva se zaustavlja. Dok je osmišljavanje ove ideje bilo relativno brzo, njeno sprovođenje u delo trajalo je više od dve godine.

U maju 2004. godine Golsvordi je bio prva osoba kojoj je ugrađen ovaj implant, prilagođen baš njegovoj aorti. Od tada je život desetina ljudi produžen ovim postupkom. Ugradnja ovakvog implanta uskoro će postati primarni oblik lečenja problema na aorti usled Marfanovog sindroma. Nakon svoje operacije, Golsvordi je osnovao kompaniju ExStent koja pravi ove implante pod nazivom Exovasc Aortic Root Support. Ipak, on još nije zadovoljan. Za njega je neprihvatljivo da doktori nauka nisu bili u stanju da pre njega dođu na istu ideju i osmisle neophodne procedure. Čini se da je razlog to što biolozi i lekari ne razmišljaju na isti način kao inženjeri. Zato Tal radi na promovisanju stvaranja multidisciplinarnih timova u rešavanju medicinskih problema. Oblast koja ga trenutno najviše interesuje je inženjering tkiva, koji bi omogućio stvaranje svojevrsnih „printera” za tkiva i organe. To bi stvorilo uslove da se implanti ne prave od sintetičkih materijala, već od bioloških tkiva prilagođenih svakom pojedinačnom pacijentu.

Dragan KOSOVAC

 
 NOVE TEHNOLOGIJE
Intel Single-Chip Cloud Computer

 PRIMENA
Digitalizacija filmova u Jugoslovenskoj kinoteci
SPHERES svemirski roboti
Pravljenje medicinskih implanata 3D štampačem
Šta mislite o ovom tekstu?

 NA LICU MESTA
Kaspersky konferencija
G Data / Singi konferencija
Samsung konferencija
Početak izgradnje prvog IT parka u Srbiji, Inđija
RAF Challenge 2012

 KOMPJUTERI I FILM
The Avengers
Men in Black 3
Ostali filmovi, ukratko

 SITNA CREVCA
SOHO ruteri

 SERVIS
Novi život starog računara (3)

 VREMENSKA MAŠINA
OCR, WYSIWYG i e-commerce

 PRST NA ČELO
Duh vremena
Home / Novi brojArhiva • Opšte temeInternetTest driveTest runPD kutakCeDetekaWWW vodič • Svet igara
Svet kompjutera Copyright © 1984-2018. Politika a.d. • RedakcijaKontaktSaradnjaOglasiPretplata • Help • English
SKWeb 3.22
Opšte teme
Internet
Test Drive
Test Run
PD kutak
CeDeteka
WWW vodič
Svet igaraNaslovna stranaPrethodni brojeviOpšte informacijeKontaktOglašavanjePomoćInfo in English

Svet kompjutera