LAKI PINGVINI<>
062011<><>

OpenSUSE 11.4

Još jedan bugfix ili temeljno ispolirano izdanje?

Počevši kao S.u.S.E. (Software und System Entwicklung) još davne 1992. godine u Nirnbergu, Nemačka, kao UNIX group projekat brzo je postao omiljen među nemačkom studentarijom. Ime mu je 1998. godine skraćeno u SuSE, a kupovinom od strane Novella, firme koja je komercijalizovala projekat i napravila Enterprize verzije (SLES i SLED), u openSUSE. Pored toga, Novell je dosta ulagao u razvoj društvene varijante. Interesantan je podatak da openSUSE nema nijednu distribuciju koja se na njemu bazira ili se barem o njima ne zna.

OpenSUSE je uvek važio za stabilnu i ispoliranu varijantu, pa je i ovoga puta tako. Za razliku od većine distribucija kojima je standarni period za novu verziju šest meseci, openSUSE tim se odlučio za period od osam meseci. Uvek su to datumi 10. mart i 10. novembar. OpenSUSE zajednica je veoma velika, a dokumentacija na zvaničnom sajtu obimna, laka za korišćenje i razumevanje i pokriva skoro sve aspekte sistema. Forum ima više od 40.000 članova, tako da se na postavljeno pitanje odgovor dobija vrlo brzo, što se pokazalo da je od neprocenljive vrednosti za korisnike.

SuSE/openSUSE je od ostalih distribucija uvek izdvajala alatka YaST (yet another setup tool). Ko voli ili je voleo Windowsov Control panel zavoleće i openSUSE zbog YaST-a, jer se pomoću njega na veoma lak način može konfigurisati sistem do najsitnijih detalja. Od verzije 11.0 ugrađen je sistem One-Click Install, koji dodaje dugme na web stranicu kada postoji program za instalaciju, tako da je dovoljno kliknuti na njega i instalacija počinje.

OpenSUSE se može preuzeti u četiri varijante za 32-bitnu ili x86_64 arhitekturu. To su standardno, dupke napakovano DVD izdanje, GNOME i KDE Live verzija (ne može da se nadograđuje), kao i verzija Network, koja predstavlja minimalni set programa dovoljan da omogući preuzimanje paketa preko Mreže. Postoji još jedna verzija namenjena korisnicima koji sami biraju pakete preko web portala SUSE Studio. OpenSUSE nije originalno zamišljen kao live distribucija, tako da su pomenute dve live verzije tu samo reda radi. Glavna filozofija svodi se na instalaciju na desktop/server mašinu i veliki broj mašina preko mrežne instalacione verzije.

Verzija 11.4 ne donosi ništa spektakularno novo u odnosu na prethodnu. Skoro sve promene su „ispod haube”, što se svakako ogleda u brzini i stabilnosti sistema. Iako se openSUSE nikada nije takmičio sa drugima po brzini boota, ovoga puta je podizanje sistema skoro duplo brže u odnosu na prethodnu verziju, barem kada je reč o test mašini. Novost je i to što je izbačen HAL (Hardware Abstraction Layer) i dodat WebYaST, koji potiče od verzije SUSE Linux Enterprise Server (SLES). Tu su i KDE 4.6, VirtualBox 4.0.2, X.Org 7.6, XFCE 4.8, Firefox 4.0 beta i još mnogo novog softvera. LibreOffice (SK 12/2010) postao je podazumevani kancelarijski paket, što je, prema našem mišljenju, veliki plus. Takođe, prvi put smo videli da open source Radeon drajver radi 3D bez greške, i to odmah po instalaciji.

Za one koji preferiraju GNOME okruženje pomenućemo da openSUSE koristi verziju 2.32 iz SLES i SLED, koje je Novell doradio tako da budu efektivne u kompanijskom okruženju. Razlog za to je datum izlaska openSUSE pre nove verzije Gnomea.

Za korisnike KDE okruženja slobodno možemo reći da je openSUSE jedina distribucija GNU/Linuxa koja ima KDE4 doveden do savršenstva. Ne samo zato što su oba proizvoda nemačka, već i zato što dosta programera oba projekta sede u istim kancelarijama. Integracija je savršena, a sva čar i lepota kriju se u malim detaljima. GTK engine podešen je tako da GTK aplikacije nisu ružne već se lepo integrišu sa odabranom KDE temom. Iako je KDE podrazumevano okruženje, instaler omogućava da se to promeni.

Instalacija je jednostavna kao i kod prethodnih verzija. Dobra strana instalera je to što omogućava da se pre finalnog klika na dugme za instalaciju pregledaju i promene svi parametri instalacije, detektovan hardver i odabere softver koji će biti instaliran. Ako niste totalni početnik, preporučujemo da pogledate šta je sve od softvera ponuđeno i instalirate sekcije „Base development” i „Kernel development”, jer će vam kad-tad zatrebati neki paket odatle.

Verziju 11.4 od prethodnih izdvajaju brzina i stabilnost, jer su optimizacija koda i ispravljanje grešaka bili apsolutni prioritet. OpenSUSE namenjen je bukvalno svim profilima i namenama, od totalnih početnika do geekova i od eye-candy desktopa do servera svih namena.

Imamo i nekoliko zamerki. Na primer, nedostatak automatske detekcije hardvera uz ponudu instalacije drajvera zatvorenog koda (additional proprietary drivers), kao što to ima Ubuntu. Istina, tih drajvera ima u listi softvera za instalaciju, ali nisu automatski ponuđeni za instalaciju. Sledeća zamerka odnosi se na skladišta softvera. Naime, openSUSE tim odbija da u podrazumevani sistem uvrsti repozitorijume koji nisu njihovi, jer garancija važi samo za pakete i softver koji taj tim upakuje. To znači da za famozni „Packman”, Mozillu, Wine i druge morate otići u menadžer i izabrati ih sami iz liste repozitorijuma openSUSE zajednice.

Konačna ocena – vrlo dobar i vrlo konzervativan. Kao što smo ranije napomenuli, fokus je bio optimizovani kôd bez grešaka. Za inovacije je ovog puta bio nezvanično zadužen Fedora tim. Ako ste programer i potreban vam je najnoviji Python ili programski jezik „D”, bolje izaberite Fedoru ili neki sličan „bleeding edge” distro. Korisnicima KDE okruženja openSUSE bi trebalo da bude na vrhu liste prioriteta. Na kraju možemo da konstatujemo da je openSUSE svakako vredan instalacije.

Emil BELI

 
Ubuntu 11.04 (Natty Narwhal)
UMPlayer 0.92
OpenSUSE 11.4
Šta mislite o ovom tekstu?
Bangarang 2.0

Platforma:
GNU/Linux
Licenca:
GNU GPLv2
Veličina:
1 DVD
Cena:
program je besplatan
Adresa:
www .opensuse .org
Home / Novi brojArhiva • Opšte temeInternetTest driveTest runPD kutakCeDetekaWWW vodič • Svet igara
Svet kompjutera Copyright © 1984-2018. Politika a.d. • RedakcijaKontaktSaradnjaOglasiPretplata • Help • English
SKWeb 3.22
Opšte teme
Internet
Test Drive
Test Run
PD kutak
CeDeteka
WWW vodič
Svet igara



Naslovna stranaPrethodni brojeviOpšte informacijeKontaktOglašavanjePomoćInfo in English

Svet kompjutera