LAKI PINGVINI<>
112010<><>

Jajuk 1.8.4

Džava džuboks

Svet slobodnog softvera odavno je preležao dečje bolesti i više je nego upotrebljiv desktop sistem koji nema problema kada su multimedijalni sadržaji u pitanju. Dostupno nam je pregršt audio i video plejera i alata za obradu i teško da danas postoji segment koji nije pokriven jednom ili više kvalitetnih aplikacija. Ovom prilikom predstavljamo vam program koji nije klasičan audio/video plejer već sadrži i funkcije koje ga uzdižu na nivo alata za manipulaciju i upravljanje multimedijalnim sadržajem sa ciljem da se olakša posao koji na zabavama i žurkama obično obavljaju ljudi koje zovemo DJ-vi. Projekat pod nazivom Jajuk predstavlja se kao „softver namenjen naprednim korisnicima sa velikom i raštrkanom kolekcijom”, čiji su principi maksimalna upotrebljivost, maksimalne mogućnosti, te maksimalna portabilnost i integracija u korisničko okruženje. Koliko su autori uspeli u svojoj nameri, videćemo u sledećim redovima.

Jajuk se jednostavno instalira upotrebom menadžera paketa ili preuzimanjem odgovarajućeg paketa s matične internet strane. Od zavisnosti ovaj program zahteva instaliranu Javu (što je i očekivano) i mplayer (ukoliko želite podršku za video fajlove). Nakon instalacije i pokretanja programa, počinje pomalo trnovit put na kom se treba upoznati sa svim aspektima ovog multimedijalnog alata.

Kao što je i običaj, prvo ćemo se pozabaviti izgledom i upotrebljivošću korisničkog interfejsa. Jedan od prvih utisaka koje Jajuk izaziva pomalo je zastrašujuć. Nakon inicijalnog čarobnjaka za podešavanje i definisanja željene kolekcije numera dobijamo glavni prozor aplikacije. Iako ima standardan padajući meni u gornjem delu prozora, sama radna površina programa pretrpana je velikim brojem manjih prozora, od kojih svaki ima definisanu funkciju (lista audio datoteka, plejliste, prikaz naslovne strane albuma, redosled numera, tekstovi pesama, informacije o izvođaču itd.). Srećom, korisniku je ostavljena mogućnost da manipuliše brojem, rasporedom, veličinom i prikazom dostupnih „pogleda” (views), a s leve strane postoje i ikone sa nekoliko predefinisanih rasporeda koji stavljaju naglasak na neki od parametara trenutno aktivne kolekcije (pregledi po albumima, plejlistama, samim datotekama ili žanru). U istom redu ikona nalazimo i prečice do podešavanja programa, informacija sa Wikipedije ili Last.FM servisa, kao i zanimljiv grafički prikaz statističkih podataka o kolekciji. U donjem delu radne površine smeštene su klasične kontrole za upravljanje reprodukcijom i prečice do najkorišćenijih funkcija koje ćemo uskoro pomenuti.

Nabrajati mogućnosti koje Jajuk pruža bilo bi preobimno i nezahvalno, ali, pored standardnih opcija koje se odnose na reporodukciju audio i video materijala, moramo pomenuti neke zanimljivije i korisnije funkcije koje ovaj program izdvajaju iz gomile drugih aplikacija slične namene. Kako se u svom radu oslanja na tagove (pri čemu su podržani svi poznatiji formati na čelu sa ID3 v1/v2), moguće je upotrebom funkcija DJ ili Ambience veoma brzo napraviti plejliste sa željenim žanrovima muzike i detaljno podesiti način reporodukcije. Sve numere u kolekciji moguće je pretraživati, ocenjivati i obeležavati proizvoljnim tagom i nakon toga ih lako i jednostavno grupisati u listu za puštanje. Baza podataka o kolekciji bazirana je na XML-u, a moguće je i generisati izveštaj u istom ili HTML formatu. Postoje i opcije za nalaženje dupliranih numera, kao i mogućnost da se definiše vreme u koje će program započeti ili prekinuti svoj rad. Pored ovoga, jedna od korisnijih i zanimljivijih funkcija je i ona za karaoke, koja pri tom radi sasvim korektno. Jajuk takođe podržava internet radio-stanice i dolazi sa povećom listom koju možete sami dopunjavati.

Da ne bi sve bilo apsolutno idealno pobrinuli su se detalji koji kvare celokupan utisak o programu. Pre svega, vratićemo se na izgled samog interfejsa. Iako su autori pomenuli orijentaciju ka naprednim korisnicima, kao minus moramo pomenuti to što ona zahteva malo duži period privikavanja, pri čemu je u nekim stvarima konfuzan i komplikovan. Jednostavan, logičan i praktičan izgled radne površine ne mora da znači da program koriste samo početnici ili amateri ili da mu nedostaju napredne funkcije, za šta je Kdenlive odličan primer (SK 04/2010). Ovaj problem naročito se odnosi na manipulaciju plejlistama i reprodukciju numera tokom kojih program skoro uopšte ne sarađuje sa korisnikom i vrlo često ste u situaciji da niste sigurni da li je akcija uspešno izvršena (dodavanje numera u plejlistu ili podešavanje načina reprodukcije). Dalje, prikaz informacija iz online izvora vrlo često zakazuje, a u podešavanjima programa nije omogućena izmena podrazumevanih vrednosti. Povremeno dolazi do kratkotrajnih usporenja u radu preko GUI-ja i povećanog zauzeća procesora, dok reprodukcija nesmetano teče, a primetno je i kašnjenje u notifikacijama o prelasku na sledeću stavku u tekućoj listi.

Ipak, pored svega nabrojanog, Jajuk ima neospornu upotrebnu vrednost i ne bi ga trebalo olako otpisati. Neko će zarad korisnih funkcija zažmuriti na nekoliko povremenih gličeva, a i sam projekat je u aktivnom razvoju, tako da su poboljšanja i unapređenja moguća, a slobodno možemo reći i poželjna. Jajuk ima našu preporuku, ali će ipak krajnji korisnici dati konačnu ocenu da li žele i mogu da koriste ovaj multimedijalni alat.

Goran STRIČIĆ

 
Tiny Core Linux 3.2 RC3
Jajuk 1.8.4
Šta mislite o ovom tekstu?
Xmind 3.2.0
InstantBird 0.2

Platforma:
GNU/Linux, Mac OS X, Windows
Licenca:
GNU GPLv2
Veličina:
21 MB instaler; 14 MB na HD-u
Cena:
program je besplatan
Adresa:
jajuk .info
Home / Novi brojArhiva • Opšte temeInternetTest driveTest runPD kutakCeDetekaWWW vodič • Svet igara
Svet kompjutera Copyright © 1984-2018. Politika a.d. • RedakcijaKontaktSaradnjaOglasiPretplata • Help • English
SKWeb 3.22
Opšte teme
Internet
Test Drive
Test Run
PD kutak
CeDeteka
WWW vodič
Svet igara



Naslovna stranaPrethodni brojeviOpšte informacijeKontaktOglašavanjePomoćInfo in English

Svet kompjutera