LAKI PINGVINI<>
122010<><>

kTorrent 4.0.4

Torrent klijent u KDE bojama

Ako ste bar jednom primetili da imate neodoljivu potrebu da nešto krupno preuzmete sa Neta, čak i ako niste sigurni šta bi to bilo i da li vam je uopšte potrebno, verovatno ste postali zavisnik od servisa BitTorrent (SK 1/2006). Ovaj ekstremno popularni P2P protokol omogućava razmenu fajlova preko Interneta, a procenjuje se da se između 27 i 55 odsto ukupnog saobraćaja na Netu ostvaruje preko njega. Srećom, izbor BitTorrent klijentskih aplikacija je dobar i kvalitetan. U tu grupu spada i naš izbor – kTorrent.

Radi se o popularnoj KDE aplikaciji koja se sa zadovoljstvom koristi i na Gnome i drugim linux grafičkim okruženjima. Popularnost je stekla pre svega bogatstvom opcija, malim zauzećem resursa računara i mogućnostima proširivanja. kTorrent prešao je dug put do aktuelne verzije 4.0.4, pa čak i od poslednjeg predstavljanja (SK 5/2007). U novom KDE 4 ruhu grafički interfejs znatno je unapređen i sada sa četiri osnovna taba lako pristupamo osnovnom panelu sa prikazom aktivnih, pauziranih ili već preuzetih torrent fajlova, kao i panelima za plug-inove, pretraživanje torrent fajlova i skriptama. Otvaranje torrent fajlova i započinjanje preuzimanja ekstremno je lako, uključujući tu i rad sa fajlovima poput određivanja maksimalne i minimalne brzine preuzimanja (opšte ili za svaki pojedinačni fajl), definisanje redosleda preuzimanja kada imamo više fajlova, mogućnost selektivnog preuzimanja pojedinačnih fajlova unutar torrenta, uvoženje već delimično preuzetih fajlova itd. kTorrent u samoj aplikaciji omogućava direktno pretraživanje najpopularnijih torrent sajtova i mašina za pretraživanje, a ako vam to nije dovoljno, nove možete dodati i sami.

Fleksibilnost se uočava čim malo zagrebemo ispod haube. kTorrent podržava rad sa UDP i privatnim trekerima, kao i kreiranje torrent fajlova sa trekerom ili bez njega, a tu su i podrška za µTorrent sistem za razmenu, DHT, uPnP, RSS, autentifikacija trekera i drugo. Ugrađen je i sistem za prihvatanje, odnosno odbacivanje peerova uz dodatni dijalog za filtriranje IP adresa. Moguće je aktivirati opciju za enkripciju protokola koja bi trebalo da onemogući uvid u vrstu podataka koji se preuzimaju, a od verzije 4 uključena je i podrška za magnet linkove.

kTorrent je i prvi BitTorrent klijent koji je podržao napredni µTP protokol. S njim bi korisnici kTorrenta trebalo da imaju manje problema u deljenju konekcije sa drugim aplikacijama, kao i korist od bržih konekcija između µTorrent korisnika. Jedna od prednosti jeste i mogućnost lakog dodavanja novih mogućnosti, bilo preko postojećih dodataka (plug-inova) ili automatizovanjem određenih radnji putem skripti. Od najpopularnijih dodataka pomenućemo još Zeroconf (odličan za deljenje fajlova preko lokalne mreže) i Web Interface (udaljena kontrola programa iz web pretraživača).

kTorrent je multiplatformska aplikacija jer ga je moguće koristiti i na operativnim sistemima BSD, Windows i Mac OS X. Što se tiče Linuxa, gotovo ga sve iole ozbiljne distribucije imaju na svojim repozitorijumima (najčešće u vidu deb i rpm paketa), pa je instalacija vrlo jednostavna. Kvalitetna konkurencija u vidu konzolnog programa rtorrent ili GUI aplikacijâ kao što su Deluge, Transmission i Vuze, pa čak i Windows aplikacija pokretanih kroz wine ostavlja nam možda i preveliku mogućnost izbora, ali ako već birate, isprobajte kTorrent i nećete se razočarati.

Tomislav JANKOVIĆ

 
kTorrent 4.0.4
Šta mislite o ovom tekstu?
Performous 0.6.1
DockbarX 0.39.8-0
Desktop Nova 0.8
Puddletag 0.9.2

Platforma:
GNU/Linux, BSD, Mac OS X, Windows
Licenca:
GNU GPLv2
Veličina:
4,1 MB na HD-u
Cena:
program je besplatan
Adresa:
www .ktorrent .org
Home / Novi brojArhiva • Opšte temeInternetTest driveTest runPD kutakCeDetekaWWW vodič • Svet igara
Svet kompjutera Copyright © 1984-2018. Politika a.d. • RedakcijaKontaktSaradnjaOglasiPretplata • Help • English
SKWeb 3.22
Opšte teme
Internet
Test Drive
Test Run
PD kutak
CeDeteka
WWW vodič
Svet igaraNaslovna stranaPrethodni brojeviOpšte informacijeKontaktOglašavanjePomoćInfo in English

Svet kompjutera