LAKI PINGVINI<>
102010<><>

SweetHome 3D 2.5

Dome, slatki 3D dome

Uređivanje životnog prostora nije nimalo naivan zadatak i daleko je od pukog odgovora na pitanje: „A gde da stavimo šifonjer?” Od pamtiveka ljudi pokušavaju da urede svoj dom tako da bude udoban, prijatan i funkcionalan, a informacione tehnologije su tu da bi nam uštedele vreme i smanjile napor prilikom dizajniranja neposrednog životnog okruženja. Program koji vam ovom prilikom predstavljamo može u velikoj meri da vam pomogne prilikom donošenja odluka o izgledu prostora u kom živite. Sweet Home 3D je aplikacija za dizajniranje enterijera koju mogu da koriste svi, od dece koja samo žele da se igraju, preko domaćica koje bi volele da vide kako bi dnevna soba izgledala sa ugaonom garniturom, pa sve do profesionalaca koji treba da pripreme ozbiljan poslovni projekat.

Instalaciju programa možete obaviti iz menadžera softvera distribucije koju koristite ili preuzimanjem odgovarajućeg paketa sa sajta projekta. Pošto je Sweet Home 3D pisan u programskom jeziku Java, za uspešno pokretanje i upotrebu potrebno je na sistemu obezbediti pakete JRE (Java Runtime Environment) u verziji 5 ili 6, zatim libgl (podrška za OpenGL) i java3d (3D podrška za JRE). Ukoliko ne posedujete instaliranu Java virtuelnu mašinu (ili niste sigurni u verziju), za preuzimanje je dostupan i paket sa uključenom Javom. Treba napomenuti to da je program moguće koristiti i online, ali je svakako prirodnije i udobnije da se instalira i pokreće lokalno, najviše zbog uštede na vremenu i internet saobraćaju.

Nakon prvog startovanja poželjno je izvršiti inicijalno podešavanje izgleda i opcija programa (Preferences iz menija File), na primer, jedinicu mere u upotrebi i način prikaza pojedinih elemenata okruženja. Nakon tog koraka možete početi sa kreativnim radom. Interfejs programa podeljen je na četiri celine i ne zahteva mnogo vremena za privikavanje. S leve strane u gornjem delu nalazi se lista dostupnih elemenata koje možete koristiti prilikom dizajniranja, a ispod nje je spisak upotrebljenih delova nameštaja. Desna strana u gornjoj polovini služi za konkretan rad na enterijeru (2D plan), dok će se u donjoj polovini u realnom vremenu prikazivati trodimenzionalna slika sa rezultatom napravljenih izmena. Zanimljivo i korisno.

Sam proces izrade dizajna ne razlikuje se mnogo od stvarnog redosleda postupaka prilikom izrade neke stambene jedinice. Potrebno je na 2D planu iscrtati zidove i potom definisati sobe, a nakon toga možete rasporediti elemente enterijera na željene pozicije. U prostoru za planiranje moguće je kao pozadinu postaviti sliku sa nacrtom vaše kuće ili stana i na taj način brže i lakše preneti stvarno stanje u program i u projekat na kojem radite. Nakon što ste postavili „kostur”, vreme je da u skladu s vašim ukusom, željama i potrebama uredite svoj virtuelni stan. Sweet Home dolazi sa solidnim brojem građevinskih elemenata (prozori, vrata, kuhinjski, kupatilski i elementi osvetljenja itd.), kao i sa ikonicama koje predstavljaju određene delove nameštaja (stolovi, stolice, kreveti, police, komode, pa čak i klavir). Na sajtu projekta moguće je preuzeti i dodatne biblioteke sa 3D modelima, a postoji i spisak sajtova na kom se nalaze modeli koje ovaj program podržava, čime se broj dostupnih elemenata višestruko povećava i skoro da ne postoji šansa da će vam nešto nedostajati. Sve je toliko detaljno da u sklopu kuhinjskih modela postoji i pojedinačni pribor za jelo.

Svaki od elemenata upotrebljenih u 2D planu moguće je dodatno podešavati i prilagođavati menjanjem položaja, veličine, boje ili teksture, bilo upotrebom odgovarajućih indikatora na samom modelu bilo ručnim unošenjem željenih vrednosti u odgovarajući prozor za izmenu parametara. Zahvaljujući pomenutom trodimenzionalnom prikazu promena u realnom vremenu sve izmene su lako uočljive i korekcije se jednostavno i brzo vrše. 3D prikaz može da bude u vidu pogleda iz ptičje perspektive, kada je moguće proizvoljno rotirati i zumirati sliku, ili u obliku pogleda iz prvog lica, kada možete „prošetati” kroz svoju kreaciju. Dodatne opcije programa omogućavaju tekstualno obeležavanje delova plana, pojedinih prostorija ili 3D modela, kao i automatsko dodavanje dimenzija selektovanim elementima, čime Sweet Home 3D zalazi i u profesionalne vode i parira opcijama komercijalnih programa, a postoje i dodaci kojima se spisak mogućnosti povećava. Tu se priča ne završava. Nakon što završite sa uređivanjem, svoj rad možete sačuvati u internom .sh3d formatu, eksportovati ga u .svg (Scalable Vector Graphics), koji je pogodan za upotrebu u programima koji obrađuju vektorsku grafiku, ili u .obj format, koji koristi većina aplikacija za 3D modelovanje. Opcija izvoza u .pdf format na pojedinačnim stranama će dati prikaz iskorišćenih modela sa dimenzijama, 2D, kao i 3D prikaz projekta, što je veoma korisna opcija ako treba majstoru da kažete: „Ovako hoću da izgleda”. Šlag na tortu predstavlja mogućnost renderovanja pojedinačne slike iz dela za 3D prikaz ili čak čitave virtuelne ture, pri čemu imate izbor od četiri predefinisana nivoa kvaliteta i detaljnosti renderovanog materijala. Imajte na umu to da je za maksimalan kvalitet prikaza potrebna solidna kompjuterska snaga i nešto potrošenog vremena (čak i nekoliko desetina sati za dugačke virtuelne ture u maksimalnom kvalitetu renderinga), ali je, s druge strane, krajnji rezultat više nego upečatljiv.

Bez obzira na napredne mogućnosti i visok stepen upotrebljivosti, sam program nije težak za savladavanje i upotrebu. Na sajtu postoji kratko uputstvo za početnike gde su objašnjene najbitnije stavke, kao i video uputstvo za upotrebu, a tu je i forum za podršku ukoliko naiđete na problem koji ne uspevate da rešite. Takođe, moguće je pogledati galeriju radova drugih korisnika ovog programa, a dostupan je i veliki broj gotovih primera koje možete preuzeti i koristiti. U toku rada Sweet Home 3D izuzetno je stabilan i brz iako bi se zbog upotrebe programskog jezika Java moglo pomisliti drugačije. Projekat je u aktivnom razvoju tako da se eventualni problemi brzo rešavaju, a nove funkcionalnosti, koje možete i sami da predložite, redovno se dodaju. Apsolutna preporuka.

Goran STRIČIĆ

 
SweetHome 3D 2.5
Šta mislite o ovom tekstu?
Tucan Manager 0.3.9–1
Project Hamster 2.30.1
Docky 2.0.5
Gwibber 2.30

Platforma:
GNU/Linux, Mac OS X, Windows
Licenca:
GNU GPLv2/v3
Veličina:
13 MB paket; 16 MB na HD-u
Cena:
program je besplatan
Adresa:
www .sweethome3d .com
Home / Novi brojArhiva • Opšte temeInternetTest driveTest runPD kutakCeDetekaWWW vodič • Svet igara
Svet kompjutera Copyright © 1984-2018. Politika a.d. • RedakcijaKontaktSaradnjaOglasiPretplata • Help • English
SKWeb 3.22
Opšte teme
Internet
Test Drive
Test Run
PD kutak
CeDeteka
WWW vodič
Svet igara



Naslovna stranaPrethodni brojeviOpšte informacijeKontaktOglašavanjePomoćInfo in English

Svet kompjutera