LAKI PINGVINI<>
032010<><>

Metamorphose (2) 0.6.5beta

...a od kuma – ime!

Situacija sa gomilom datoteka po direktorijumima koje treba pripremiti i organizovati na neki smislen način kako bi u budućnosti znali o čemu se radi sigurno vam je poznata. Proces počinje davanjem logičnog i smislenog imena koje će nas momentalno asocirati na sadržaj, pa bile to slike, muzički fajlovi ili neka druga dokumentacija. Kada je broj ovih datoteka veliki, onda posao može da bude izuzetno naporan i mukotrpan ukoliko se ne koristi neki od alata za masovno preimenovanje. Korisnicima KDE okruženja svakako će na pamet prvo pasti KRename (SK 12/2006), ali to nije jedini program za tu namenu. Predstavljamo Metamorphose, alat za automatizovanu promenu imena datoteka i direktorijuma.

Ukoliko se ova aplikacija ne nalazi u repozitorijumu vaše distribucije, moguće je sa zvanične strane projekta preuzeti .deb pakete ili izvorni kôd, pri čemu treba zadovoljiti i zavisnosti, kojih nema mnogo.

Kako je pisan u programskom jeziku Python i uz grafičke biblioteke wxPython, ovaj program će se vizuelno dobro uklopiti u bilo koje okruženje ili operativni sistem. Pre nego što počnemo s detaljnijim opisom samog interfejsa, moramo napomenuti to da Metamorphose postoji u dve varijante. Starija sa oznakom 1 (verzija 1.1.2) smatra se stabilnom i ne razvija se aktivno već se održava povremenim sređivanjem uočenih propusta ili rešenjima za bolju integraciju u operativni sistem. Druga varijanta sa oznakom 2 i u verziji 0.6.5 beta aktivno se razvija i predstavlja glavnu granu projekta. Razlike između ove dve varijante trenutno nisu naročito velike i svode se na različit raspored i način biranja opcija programa, ali razvojem će se ova situacija svakako promeniti u korist novije grane, te ćemo našu pažnju pokloniti upravo njoj.

Nakon uspešne instalacije i pokretanja programa dobijamo prozor sa tri prepoznatljive celine. Na samom vrhu je, standardno, traka sa nekoliko padajućih menija, srednji deo je radni i služi za izbor između dostupnih opcija, a donja polovina prozora predstavlja prostor za pregled izmena pre konkretne primene (preview).

Programi bogati mogućnostima i opcijama kao što je Metamorphose2 često imaju problem sa nepreglednošću korisničkog interfejsa usled prenatrpanosti, ali je u ovom slučaju primenjen sistem tabova (jezičaka), pomoću kojih je daleko lakše i jednostavnije proći ceo proces izbora, podešavanja i primene željenih promena. Postupak počinje izborom direktorijuma i/ili datoteka koje želimo da preimenujemo, nakon čega je potrebno izabrati i podesiti jednu ili više dostupnih opcija za novo ime. Dostupne operacije su brojne – od promene dužine imena, ubacivanja ili zamene dela starog naziva, pa do modifikovanja pojedinih karaktera. Svaku od njih moguće je vrlo detaljno podešavati, pa je broj dostupnih kombinacija zaista veliki. Svakako treba napomenuti i mogućnost programa da automatski upotrebljava podatke sadržane u EXIF informacijama slika i ID3 tagovima MP3 numera, a zanimljiva je i mogućnost da nazive datoteka konvertujete u „leet”. U svakom momentu možete da vidite spisak opcija koje ste odabrali i novo ime datoteka u delu za preview, ali ukoliko ipak napravite grešku ili odustanete od promene naziva, moguće je jednostavnim pritiskom na odgovarajuće dugme vratiti sve u prethodno stanje. Program će voditi računa o tome da karakteri koje upotrebljavate budu validni i da nazivi koje dodeljujete budu jedinstverni i ukoliko naiđe na nepravilnosti, ukazaće na njih u posebnom delu radnog prozora.

U samom radu nije bilo problema sa stabilnošću, a Metamorphose2 funkcioniše relativno brzo i sa velikim brojem datoteka, tako da slobodno možemo dati preporuku ukoliko vam je potreban softver za ovu namenu.

Goran STRIČIĆ

 
DIA 0.97
Arora 0.10.1
Wget 1.12
Arista Transcoder 0.9.3
Metamorphose (2) 0.6.5beta
Šta mislite o ovom tekstu?
RipperX 2.7.2

Platforma:
GNU/Linux, MacOS, FreeBSD, Windows
Licenca:
GNU GPLv3
Veličina:
525 KB; 1,8 MB na HD-u
Cena:
program je besplatan
Adresa:
file -folder - -ren .sourceforge .net
Home / Novi brojArhiva • Opšte temeInternetTest driveTest runPD kutakCeDetekaWWW vodič • Svet igara
Svet kompjutera Copyright © 1984-2018. Politika a.d. • RedakcijaKontaktSaradnjaOglasiPretplata • Help • English
SKWeb 3.22
Opšte teme
Internet
Test Drive
Test Run
PD kutak
CeDeteka
WWW vodič
Svet igaraNaslovna stranaPrethodni brojeviOpšte informacijeKontaktOglašavanjePomoćInfo in English

Svet kompjutera