LAKI PINGVINI<>
022010<><>

RedNotebook 0.9.1

Korisniji nego što bi se reklo

Naizgled, programi za vođenje dnevnika na radnoj površini računara potpuno su beskorisni. Osobe koje žele da vode dnevnik pišu ga na starinski način (iz emotivnih razloga) ili javno na blogu. Međutim, nije potrebno mnogo razmišljanja da se shvati zašto jedna aplikacija ovog tipa može biti korisna svakom piscu, studentu pa, zašto da ne, i novinaru. Upotrebom RedNotebooka korisnik će zameniti mukotrpan rad sa strukturom direktorijuma jednostavnim i preglednim programom iz kog može da prati i osvežava celokupnu svoju arhivu tekstova.

Sa zvanične stranice aplikacije moguće je preuzeti izvorni kôd, ali i instalacione arhive za skoro sve poznatije distribucije GNU/Linux sistema, pa i OpenBSD i Windows. Za svaku pojedinačnu distribuciju priloženo je detaljno uputstvo za instalaciju, a mnoge od njih nude i preuzimanje iz sopstvenih internet skladišta. Nakon instalacije, program se poziva iz menija okruženja, a ceo interfejs smešten je u jedan glavni prozor i nekoliko pomoćnih dijaloga koji se pozivaju prema potrebi. Sasvim uobičajeno, vrh radne površine rezervisan je za glavni meni i liniju alata. U meniju je moguće definisati ili učitati radni dnevnik, pozvati dijalog sa podešavanjima programa ili pristupiti osnovnom oblikovanju teksta, dok linija alata sadrži navigaciju, alatke za oblikovanje teksta i grafike, kao i komande za rad sa pojedinačnim unosima. Levu stranu prozora zauzimaju kalendar i kartice na kojima su pretraga i koristan sistem „oblaka reči” ili oznaka (tagova). Kalendar na intuitivan način proširuje navigacione komande i dozvoljava upis novih članaka po datumima, dok je mogućnost vizuelnog pregleda tagova i najčešće korišćenih reči ili kategorija, te listanje članaka koji ih sadrže „na jedan klik” preko potrebna stavka svakom ko piše veliki broj tekstova. Desna ivica radnog prozora rezervisana je za listu kategorija i tagova pridruženih odabranom unosu, a sam tekst na kom se radi zauzima centralni deo radne površine aplikacije. RedNotebook dozvoljava osnovno oblikovanje teksta (bold, italic, underline i stricken), ali i dodavanje slika, linkova, preloma, linija, nabrajanja i drugih grafičkih elemenata teksta. Korisnik može i da pripremi gotove šeme (templates) za buduće tekstove u zavisnosti od kategorije ili dana, a aplikacija pored čuvanja unosa u tekstualnom obliku dozvoljava i izvoz u formatima html i latex.

Od naprednih funkcija pomenuli bismo mogućnost čuvanja zapisa na udaljenom serveru korišćenjem SSH, FTP ili WebDAV protokola, kao i detaljan prikaz statistike koji daje uvid u aktivni članak i celokupnu arhivu odjednom. RedNotebook ne koristi bazu podataka već obične tekstualne datoteke, što omogućava lak pristup iz vašeg omiljenog editora, ali i enkripciju korišćenjem dodatnih programa, te smanjuje sistemske zahteve. Preporučili bismo ga čitaocima koji svakodnevno pišu veliki broj tekstova, bilo da su u pitanju poglavlja romana, novinski članci ili, jednostavno, svakodnevni utisci i razmišljanja.

Nikola BULJ

 
RedNotebook 0.9.1
Šta mislite o ovom tekstu?
GUVCView 1.2.1
MegaBoX 2.1 Final
KShutdown 2.0 beta 8

Platforma:
GNU/Linux, *BSD, Windows
Licenca:
GNU GPLv2
Veličina:
356 KB source; 1,9 MB na HD-u
Cena:
program je besplatan
Adresa:
digitaldump .wordpress .com /projects /rednotebook /
Home / Novi brojArhiva • Opšte temeInternetTest driveTest runPD kutakCeDetekaWWW vodič • Svet igara
Svet kompjutera Copyright © 1984-2018. Politika a.d. • RedakcijaKontaktSaradnjaOglasiPretplata • Help • English
SKWeb 3.22
Opšte teme
Internet
Test Drive
Test Run
PD kutak
CeDeteka
WWW vodič
Svet igara



Naslovna stranaPrethodni brojeviOpšte informacijeKontaktOglašavanjePomoćInfo in English

Svet kompjutera