LAKI PINGVINI<>
032010<><>

RipperX 2.7.2

Grebovanje za pingvine

RipperX je još jedna aplikacija za slobodne GNU/Linux sisteme iz kategorije „što prostije to bolje”. Autori su se prilikom pravljenja svog pulena očigledno odlučili za što jednostavniji pristup. Svakako da će takvu filozofiju pre svega pozdraviti korisnici koji ne žele da se zamajavaju naprednim mogućnostima kojekavih programa, već im je jednostavno potrebno da svoje uobičajene poslove sa audio fajlovima obave na što intuitivniji i bezbolniji način. RipperX se u svom radu oslanja na konzolnu alatku cdparanoia i popularne lame, ogg i flac enkodere, dok je za dopadljiv izgled zaslužna grafička osnova gtk.

Sa matične stranice projekta može se preuzeti arhiva sa izvornim kôdom. Treba naglasiti da se program i pored toga već nalazi kao gotov paket u riznicama popularnih distribucija, tako da se proces instalacije svodi na odlazak u omiljeni menadžer paketa. Kada se instaliranje završi, ostaje da se u glavnom meniju okruženja pronađe odgovarajuća ikonica.

Kada se program pokrene, korisnika dočekuje interesantno ogranizovan prozor. Klasični glavni meni ne postoji, već se na vrhu nalazi paleta dugmadi sa uobičajenim operacijama, gde se može skenirati sadržaj audio diska ili pokrenuti sam proces grebovanja, dok je donji i najveći deo ekrana rezervisan za praćenje svih operacija. U opcijama za podešavanja određuju se ulazni i izlazni format audio fajlova i podrazumevani direktorijumi u kojima će se smeštati ripovani materijal, a prisutna je i opcija da se wav fajl po izboru direktno konvertuje u željeni format. Na raspolaganju je i mogućnost određivanja parametara konvertovanja i kvaliteta izlaznog fajla. Muzika se može puštati i direktno iz programa, što se ostvaruje preko unapred definisanih eksternih programa. Konvertovani fajlovi mogu se i tagovati (podržani su svi aktuelni IDv1 i IDV2 formati), na raspolaganju su pravljenje i definisanje plejlisti po izboru, a podržan je i popularni servis CDDB. Većina ovih opcija već na podrazumevanim vrednostima nudi sve ono što je potrebno za svakodnevni rad, tako da i ne treba previše razmišljati u vezi njihovog nameštanja. Nakon podešavanja započinje i sam proces grebovanja, koji se prema potrebi može i pauzirati.

Na kraju, kada se utisci savedu, RipperX-u se ne može naći neka veća mana. Nije nam se jedino svidelo to što se podrazumevano uvek skenira prvi optički uređaj (obično /dev/sr0), te shodno tome program ume da se „zaglupi” ako postoji više od jednog optičkog uređaja u računaru. Ostatku realizacije ne može se puno toga zameriti – rad prilikom manipulacije audio sadržajem je pregledan, responzivan i obavlja se brzo, dok sam proces ripovanja ide prilično glatko i bez preterano cimanja. Kada se tome dodaju mala sistemska zahtevnost i lightweight dizajn, što će znati da cene pre svega i korisnici slabijih konfiguracija, to nas navodi da vas posavetujemo da RipperX svakako isprobate i date mu šansu.

Mladen STEPANOVIĆ

 
DIA 0.97
Arora 0.10.1
Wget 1.12
Arista Transcoder 0.9.3
Metamorphose (2) 0.6.5beta
RipperX 2.7.2
Šta mislite o ovom tekstu?

Platforma:
GNU/Linux
Licenca:
GNU GPLv2
Veličina:
107 KB; 347 KB na HD-u
Cena:
program je besplatan
Adresa:
ripperx .sourceforge .net
Home / Novi brojArhiva • Opšte temeInternetTest driveTest runPD kutakCeDetekaWWW vodič • Svet igara
Svet kompjutera Copyright © 1984-2018. Politika a.d. • RedakcijaKontaktSaradnjaOglasiPretplata • Help • English
SKWeb 3.22
Opšte teme
Internet
Test Drive
Test Run
PD kutak
CeDeteka
WWW vodič
Svet igara



Naslovna stranaPrethodni brojeviOpšte informacijeKontaktOglašavanjePomoćInfo in English

Svet kompjutera