LAKI PINGVINI<>
032009<><>

BeeSoft Commander 2.27

Tumbanje fajlova u dva prozora

Program koji često nedostaje novim korisnicima neke GNU/Linux distribucije, koji su sebe smatrali iskusnim korisnicima računara dok su radili na Windows sistemima, jeste Total Commander, najpopularniji naslednik legende iz DOS ere – Norton Commandera. Istina, u internet skladištima svake distribucije postoji više od jednog programa koji izgledom i funkcionalnošću podseća na njega, uključujući Gnome Commander, Krusader (SK 7/2007), pa i dobri, stari Midnight Commander koji radi na konzoli. Našim čitaocima predlažemo da potraže i probaju svaki od pomenutih, ali ćemo ovom prilikom predstaviti samo najpopularniji od ovih programa – BeeSoft Commander.

BSC je zasnovan na Qt bibliotekama i zahteva njihovo prisustvo na sistemu. U KDE okruženju pruža potpunu podršku za rad sa mišem, ali će zato u Gnomeu izostati puna drag&drop podrška i još neke sitnice. Iako na prvi pogled ovo zvuči problematično, zapravo nije, jer je program prvenstveno namenjen iskusnim korisnicima koji su navikli da u svakodnevnom radu koriste prečice na tastaturi. Da stvar bude još prostija, spisak prečica u svakom trenutku može da se pozove pritiskom na taster ’F1’.

Izgled programa je, verujemo, svima dobro poznat. Glavni deo ekrana zauzimaju dva panela u kojima su izlistani fajlovi unutar datih direktorijuma sa veoma detaljnim informacijama o veličini, pravima pristupa i upisa, datumima i drugim. Iznad njih se nalazi linija menija i prečica, a ispod su dodatne prečice za komande koje koriste funkcijske tastere i statusna linija. U svakom trenutku moguće je pozvati pomoćni meni desnim klikom na odabrani fajl, a iz njega odabrati jednu od funkcija za operacije koje uključuju pregled, podešavanje pristupnih prava, brisanje, pakovanje i nekoliko drugih. Kako u trenutnoj verziji nije omogućeno instaliranje dodataka koji bi proširili funkcionalnost programa, izmene se mogu vršiti samo na tekstualnim dokumentima, dok ugrađeni pregledač prikazuje HTML i slike. Ipak, program podržava rad sa tar, gz, bz2 i zip arhivama, stvaranje i proveru MD5 cheksuma za fajlove, upoređivanje direktorijuma i sve osnovne funkcije koje bi korisnik mogao da zahteva od jednog fajl menadžera. Važno je pomenuti i to da, pored ponašanja standardnog za KDE, omogućava i imitaciju selektovanja iz starog NC-a, te prikaz stabla direktorijuma, ali i privremeno otvaranje više kartica u kojima će biti istovremeno izlistano nekoliko različitih lokacija na diskovima. Da tu ne bude kraj spiska mogućnosti, dodaćemo i to da program ima ugrađen FTP klijent sa naprednim mogućnostima, te podršku za više jezika.

U pitanju je očigledno program starog kova, koji ne prati do kraja GNU filosofiju da jedan program treba da radi jednu stvar, ali dobro. BSC spaja u sebi funkcionalnost fajl menadžera, FTP klijenta i arhivera, ostavljajući mesta za ispravke i dodatke, ali znatno olakšava i ubrzava manipulaciju datotekama. Korisnici koji znaju da cene ubrzanje koje ovakav pristiup donosi verovatno ga koriste odavno.

Nikola BULJ

 
Puppy Linux 4.1.2
LightZone 3.6.1
BeeSoft Commander 2.27
Šta mislite o ovom tekstu?
Grip 3.2.0
Osmo 0.2.4

Platforma:
GNU/Linux
Licenca:
GNU GPLv2
Veličina:
320 KB arhiva; 1 MB na HD-u
Cena:
program je besplatan
Adresa:
sourceforge .net /projects /besc
Home / Novi brojArhiva • Opšte temeInternetTest driveTest runPD kutakCeDetekaWWW vodič • Svet igara
Svet kompjutera Copyright © 1984-2018. Politika a.d. • RedakcijaKontaktSaradnjaOglasiPretplata • Help • English
SKWeb 3.22
Opšte teme
Internet
Test Drive
Test Run
PD kutak
CeDeteka
WWW vodič
Svet igara



Naslovna stranaPrethodni brojeviOpšte informacijeKontaktOglašavanjePomoćInfo in English

Svet kompjutera