LAKI PINGVINI<>
022009<><>

HardInfo 0.4.2.3

Monitoring sistema

Kod korisnika računara oduvek je postojala potreba za programima koji nude usluge nadgledanja operativnog sistema i hardvera. Svako se sasvim sigurno bar jednom zapitao šta on to, zaboga, u stvari ima od hardvera „ispod haube”. Iako se kod GNU/Linux-a, BSD-a i drugih slobodnih sistema za ovu namenu koriste uglavnom konzolne alatke, ipak postoji i nekoliko veoma dobrih grafičkih rešenja, što će pre svega znati da cene oni manje iskusni korisnici, koji većinom prilikom pomena beskrajnih crnila konzole dobijaju vrtoglavicu. Jedan od ovih programa je i HardInfo.

Program je prisutan u repozitorijumima većine popularnih distribucija, dok se sa matičnog sajta mogu još preuzeti i paketi za Fedoru, Ubuntu, Debian i ALT Linux, što u praksi znači da vas od instaliranja deli nekoliko klikova. Takođe, na raspolaganju za preuzimanje je izvorni kôd i autopackage instaler, koji se stara o tome da instalacija prođe što bezbolnije – dovoljno je pokrenuti priloženi fajl koji će proveriti i automatski instalirati sve što je potrebno za pravilno funkcionisanje programa.

Po završetku instalacije program će se uredno smestiti u glavni meni vašeg omiljenog okruženja, obično među System stavkama. Sama aplikacija zasnovana je na Gtk osnovi, a odlikuje se pre svega jednostavnošću i dopadljivim rasporedom. Na vrhu prozora nalazi se glavni meni, dok je ispod njega prisutna paleta alatki. Ovde imate mogućnost da sačuvate celokupan izveštaj o sistemu u formi html ili txt fajla. Takođe, možete i osvežiti bazu aktuelnog hardvera putem Interneta, što se svakako preporučuje, osvežiti trenutne informacije o samom sistemu i prilagoditi izgled glavnog prozora programa shodno potrebama. Glavni prozor programa podeljen je na dva dela. U levom, manjem delu nalaze se stavke samog sistema i one su podeljene na kategorije – computer, devices i bencmark, dok se u desnom delu nalaze informacije o izabranoj stavci. Pored već uobičajenih informacija o procesoru, grafičkoj karti, matičnoj ploči, memoriji, čvrstim diskovima, mreži i periferijama, ovde imate i mogućnost da pogledate sve izveštaje o podizanju sistema, kao i da vidite koji su moduli kernela trenutno aktivni ili da dobijete informacije o trenutnim korisnicima sistema. Takođe, možete pratiti i temperaturu procesora i matične ploče, sa napomenom da u tom slučaju morate imati instaliran paket lm_sensors. Jedna od interesantnijih mogućnosti jeste i testiranje vašeg procesora. Na raspolaganju su ZLib, Fibbonaci, MD5, SHA1, Blowfish i FPU Raytracing algoritmi. Po završetku testiranja dobijene rezultate možete uporediti sa rezultatima drugih ili ekvivalentnih procesora koji se nalaze u samoj bazi programa.

Na kraju, kada se utisci saberu, programu se ne može naći neka veća zamerka. Sama ogranizacija je jednostavna i intuitivna, a i responzivnost svih operacija je za pohvalu. Sveprisutna jednostavnost svakako je plus – zahvaljujući tome korisnik se ne gubi u moru informacija, već mu se one serviraju na krajnje jasan i pregledan način. Definitivna preporuka za sve one koji informacije o sistemu žele na najlakši mogući način.

Mladen STEPANOVIĆ

 
HardInfo 0.4.2.3
Šta mislite o ovom tekstu?
BleachBit 0.2.1
Evolution 2.24
Qwit 0.7
Converter 2.8 (KDE 3.5 + 4)
Kflickr 0.9
QTM 0.7.1.3

Platforma:
GNU/Linux
Licenca:
GNU GPLv2
Veličina:
218 KB; 596 KB na HD-u
Cena:
program je besplatan
Adresa:
hardinfo .org
Home / Novi brojArhiva • Opšte temeInternetTest driveTest runPD kutakCeDetekaWWW vodič • Svet igara
Svet kompjutera Copyright © 1984-2018. Politika a.d. • RedakcijaKontaktSaradnjaOglasiPretplata • Help • English
SKWeb 3.22
Opšte teme
Internet
Test Drive
Test Run
PD kutak
CeDeteka
WWW vodič
Svet igara



Naslovna stranaPrethodni brojeviOpšte informacijeKontaktOglašavanjePomoćInfo in English

Svet kompjutera