LAKI PINGVINI<>
032009<><>

Grip 3.2.0

Audio manipulacija

Iza ovog jednostavnog imena krije se još jedan program za audio ekstrakciju i konverziju, koji je namenjen slobodnim GNU/Linux i BSD sistemima. U pitanju je aplikacija jednostavnog i dopadljivog izgleda, koja se oslanja na gtk osnovu. Obično korisnici slobodnih sistema u ove svrhe koriste neka već prisutna rešenja u programima za manipulaciju optičkim medijima, kao što je popularni K3B (SK 6/2007). Međutim, Grip pored mnogih dodatnih mogućnosti nudi i daleko komforniji i jednostavniji pristup, jer je ipak u pitanju program specifične namene.

Sa matične stranice mogu se preuzeti paketi za Fedoru, Red Hat i FreeBSD, a treba napomenuti i to da se program nalazi i u repozitorijumima većine popularnih distribucija, tako da vas od instalacije deli samo nekoliko poteza ili klikova mišem u menadžeru paketa. Na raspolaganju je i izvorni kôd, a ako se odlučite na ovaj način instalacije, svakako treba konsultovati uputstvo u okviru priložene arhive.

Po instaliranju i pokretanju programa dočekaće vas zanimljiva organizacija glavnog prozora u obliku kartica i njihovih podmenija na vrhu ekrana, kao i skupa dugmića koji krasi donji deo ekrana. Kartice su podeljene na nekoliko kategorija koje se tiču liste audio numera predviđenih za ekstrakciju, audio ekstrakcije i konverzije, kao i same konfiguracije programa. Treba napomenuti i to da je prilikom podešavanja programa potrebno naznačiti optički uređaj sa kog će se vršiti ekstrakcija – kod većine modernih linux distribucija to je obično /dev/sr0. Moguće je svoje audio numere konvertovati u popularne formate ogg, flac ili mp3, s tim što je u poslednjem slučaju potrebno imati instaliran i lame enkoder. Takođe, može se podesiti izlazni direktorijum u koji će se smeštati ekstrahovane numere i mogu se odrediti parametri konvertovanja. Ovde su posebno zanimljive opcije za „čupanje” i konvertovanje određenog dela numere po korisnikovom izboru, kao i ubacivanje informacija o numerama u SQL bazu.

Donja skupina dugmića nudi neke interesantne stvari. U pitanju je svojevrstan player preko kog se direktno preslušavaju numere (čak i u toku same ekstrakcije), listaju postojeće numere, skenira CD medij u slučaju da lista numera nije automatski učitana i dobavljaju podaci preko servisa CDDB. Pritiskom na posebno dugme može se u potpunosti sakriti glavni deo prozora programa u slučaju da korisnik samo želi da uživa u slušanju muzike. Prisutan je i ID3 tag editor kojim se uređuju numere pre konverzije, a postoji i mogućnost da se informacije o numerama pošalju na email adresu po izboru, što se radi preko unapred definisanih eksternih programa.

Tokom rada program se pokazao veoma dobro. Ekstrakcija i konverzija obavljaju se prilično brzo i glatko, dok je sam interfejs prilično intuitivan, iako će biti potrebno nešto vremena za privikavanje na specifičnu organizaciju u vidu kartica sa tabovima. Prava je šteta što je razvoj programa prilično umrtvljen, što se može zapaziti i po informacijama sa matične strane projekta. Uprkos svemu, u pitanju je odlično parče softvera, koje zaslužuje sve preporuke.

Mladen STEPANOVIĆ

 
Puppy Linux 4.1.2
LightZone 3.6.1
BeeSoft Commander 2.27
Grip 3.2.0
Šta mislite o ovom tekstu?
Osmo 0.2.4

Platforma:
GNU/Linux, FreeBSD
Licenca:
GNU GPLv2
Veličina:
423 KB paket; 812 KB na HD-u
Cena:
program je besplatan
Adresa:
nostatic .org /grip /
Home / Novi brojArhiva • Opšte temeInternetTest driveTest runPD kutakCeDetekaWWW vodič • Svet igara
Svet kompjutera Copyright © 1984-2018. Politika a.d. • RedakcijaKontaktSaradnjaOglasiPretplata • Help • English
SKWeb 3.22
Opšte teme
Internet
Test Drive
Test Run
PD kutak
CeDeteka
WWW vodič
Svet igaraNaslovna stranaPrethodni brojeviOpšte informacijeKontaktOglašavanjePomoćInfo in English

Svet kompjutera