LAKI PINGVINI<>
032009<><>

Osmo 0.2.4

Personalni menadžer

U sferi softvera za upravljanje ličnim informacijama, GNU/Linux operativnom sistemu ne nedostaju kvalitetne aplikacije, bilo da su pod nekom od otvorenih licenci (Kontact, Evolution, Nomad PIM) ili da je u pitanju neki od vlasničkih programa. Većina PIM (Personal Information Manager) alata raspolaže mnogobrojnim opcijama i mogu da obavljaju širok spektar poslova, od najjednostavnijih podsetnika do vođenja ličnih finansija. Međutim, šta ako vam nije potrebna gomila mogućnosti koje nikad nećete upotrebljavati? Odgovor je Osmo.

Da biste instalirali ovaj program dovoljno je posegnuti za menadžerom paketa distribucije koju koristite, a ukoliko se desi da Osmo nije među dostupnim paketima (što je malo verovatno), moguće ga je instalirati postupkom kompajliranja iz izvornog kôda. Osmo je zamišljen kao mali, jednostavan i brz program koji će uvek biti pri ruci, pružati sve nužne informacije i pomoći u organizaciji svakodnevnih poslova i obaveza. Celokupan dizajn programa podređen je toj nameni.

Nakon instalacije i pokretanja smešta se u sistemsku kasetu, odakle se poziva levim klikom miša. Radni prozor izdeljen je na pet celina, od kojih svaka ima određenu namenu i dostupne funkcije. Prvi tab „Calendar” zadužen je za rad sa kalendarom i omogućava prikaz (i štampanje) tekućeg meseca (a ukoliko se tako podesi i prethodnog i sledećeg) sa danima koji su različito obeleženi u zavisnosti od toga da li je za njih vezan neki zadatak ili ne. Iz ovog taba moguće je direktno dodavanje ili pregled beleški za određeni dan, sa zgodnom opcijom automatskog ubacivanja satnice. Pored toga, moguće je pregledati godišnji kalendar, a ugrađen je i kalkulator datuma, što je svakako korisna i zgodna mogućnost.

Sledeći tab pod nazivom „Tasks” zadužen je za upravljanje zadacima koje korisnik definiše i sve se obavlja na vrlo jednostavan i brz način. Najveći deo prozora zauzima lista postojećih unosa, a klikom na odgovarajuću opciju mogu se dodati, ukloniti ili promeniti parametri postojećeg zadatka. Prilikom postavljanja novog unosa moguće je podesiti veći broj opcija kao što su naziv, kategorija (korisnik ih definiše po želji), rok obavljanja (ili ponavljanje u željenom vremenskom periodu), detaljan opis, a može se uneti i komanda za alarm kojom će program korisnika obavestiti o isteku vremena za izvršenje.

„Contacts” je tab u kom se vodi evidencija kontakata na sličan način kao i za zadatake. Broj mogućih informacija koje se mogu uneti za jedan kontakt zaista je veliki, počev od najosnovnijih ličnih podataka preko poslovnih i internet kontakata informacija pa sve do slike. Pretraga je moguća kao i uvoz i izvoz liste u CSV formatu. Još jedna simpatična opcija jeste mogućnost da se kontakti jednim klikom izlistaju i poređaju po datumu rođenja, sa detaljnim informacijama o tačnom datumu i broju dana do rođendana. Više nećete imati dobar izgovor za zaborav.

Preostala dva taba „Options” i „About” jasni su sami po sebi. U prvom je moguće detaljno podesiti način rada i izgled programa kao i dostupne opcije po nabrojanim tabovima, dok drugi daje kratak pregled razvojnog tima, ali i koristan dodatak u vidu liste prečica sa tastature koje možete koristiti u radu s programom. Za nezahtevne korisnike kojima je potrebna osnovna funkcionalnost PIM softvera, Osmo je pravi izbor – brz, jednostavan i uvek nadohvat ruke ili miša.

Goran STRIČIĆ

 
Puppy Linux 4.1.2
LightZone 3.6.1
BeeSoft Commander 2.27
Grip 3.2.0
Osmo 0.2.4
Šta mislite o ovom tekstu?

Platforma:
GNU/Linux
Licenca:
GNU GPLv2
Veličina:
577 KB paket; 1,2 MB na HD-u
Cena:
program je besplatan
Adresa:
clay .ll .pl /osmo
Home / Novi brojArhiva • Opšte temeInternetTest driveTest runPD kutakCeDetekaWWW vodič • Svet igara
Svet kompjutera Copyright © 1984-2018. Politika a.d. • RedakcijaKontaktSaradnjaOglasiPretplata • Help • English
SKWeb 3.22
Opšte teme
Internet
Test Drive
Test Run
PD kutak
CeDeteka
WWW vodič
Svet igara



Naslovna stranaPrethodni brojeviOpšte informacijeKontaktOglašavanjePomoćInfo in English

Svet kompjutera