LAKI PINGVINI<>
102008<><>

Griffith 0.9.7.1

Menadžer sedme umetnosti

Vi ste pasionirani filmofil i kolekcionar igranih naslova, koje gomilate na čvrstom disku računara ili DVD/CD medijima? Imate veliki broj filmova i/ili serija, koji zahtevaju podosta vremena za sređivanje, popunjavanje detalja i vođenje evidencije? Ako je tako, upoznajte Griffith, program koji će vam pomoći da kolekciju koju posedujete lakše i brže održavate. Odgovarajući paketi za instalaciju postoje u repozitorijumima većine poznatih distribucija, pa je dovoljno posegnuti za menadžerom paketa kako bi se ovaj program našao u meniju distribucije. Ukoliko, iz bilo kog razloga, budete prinuđeni da ručno obavite instalaciju, konsultujte download stranu projekta i proverite koje zavisnosti treba zadovoljiti pre instalacije.

Griffith je pisan u programskom jeziku Phyton, uz upotrebu biblioteke PyGTK, pa mu je izgled prilagođen okruženju GNOME i ne postoji mogućnost promene teme (skina). Za potrebe skladištenja podataka, moguće je koristiti više baza podataka: MySQL, MSSQL i PostgreSQL (ukoliko su instalirani na računaru), odnosno SQLite3, kao interno rešenje koje dolazi uz sam program.

Radni prozor programa podeljen je u tri celine. Gornji deo standardno je zauzet padajućim menijima, zatim radnom trakom sa prečicama ka najčešće korišćenim opcijama, ispod kojih se nalazi filter za brzu pretragu kolekcije. Najveći deo radne površine prozora, podeljene na dva dela, podređen je sadržaju kolekcije i prezentaciji dostupnih informacija. Leva strana sadrži listu filmova i serija koje se nalaze u kolekciji i prikazuje samo one informacije koje definišete, dok je na desnoj strani moguće videti sve detalje o trenutno obeleženom naslovu izborom odgovarajućeg taba.

Popunjavanje kolekcije relevantnim podacima može da zvuči kao dosadan i mukotrpan posao, ali su se programeri potrudili da sav posao maksimalno olakšaju. Klikom na ikonicu za unos novog naslova dobija se prozor u kojem je dovoljno uneti originalno ime dela, izabrati lokaciju na Internetu sa koje će se dobaviti podaci i kliknuti na „Get from web”. Gotovo. Žanr, uloge, režiser, trajanje, godina proizvodnje, poster, sinopsis i još gomila drugih biće uredno ubačeni u odgovarajuća polja. Podržani su svi veći sajtovi sa tematikom filmske umetnosti, počevši od nezaobilaznog IMDB-a (The Internet Movie DataBase). Naravno, ovakav metod popunjavanja kolekcije nije savršen, pa će biti potreban određeni stepen intervencije korisnika u dopisivanju nedostajućih podataka (najčešće vezanih za tehničke podatke o tipu medija i tehnologiji kopije koju posedujete). Takođe, u mogućnosti ste da svaki naslov ocenite, dodelite mu komentar, označite kao odgledan ili ne, pa i da vodite evidenciju pozajmljenih naslova (čak i da pošaljete email zaboravnim pozajmljivačima). Kada vaša kolekcija poraste do nivoa kada postaje nemoguće znati šta se sve u njoj nalazi, pomenute opcije pretrage (filtriranja) svakako će dobro doći, a pretragu je moguće vršiti po velikom broju parametara bitnih za jedan igrani naslov.

Pored manipulacije naslovima i njihovim detaljima u okviru samog programa, moguće je vršiti izvoz podataka o kolekciji, u više formata: CSV, HTML, PDF, XML i HTML format namenjen iPod plejeru. Posebno je zanimljiv izvoz u klasičan HTML, koji može vrlo detaljno da se podešava i kojim je moguće napraviti sasvim upotrebljiv katalog. Sa druge strane, od formata za uvoz omogućen je jedino CSV, što bi moglo da se shvati kao zamerka, kao i propust da se omogući manipulacija tagovima (dodavanje, izmena ili brisanje).

U toku rada nije bilo problema sa stabilnošću, mada treba napomenuti da je moguće zaglavljivanje programa ukoliko u toku preuzimanja informacija sa Interneta dođe do problema sa konekcijom. Na kraju svakako dajemo preporuku, jer i pored sitnijih mana Griffith predstavlja veoma koristan softver.

Goran STRIČIĆ

 
GeeXboX 1.1
Katapult 0.3.2.1
gLabels 2.2.3
QGRUBEditor 2.5.0
Griffith 0.9.7.1
Šta mislite o ovom tekstu?
FBReader 0.8.17

Platforma:
GNU/Linux
Licenca:
GNU GPLv2
Veličina:
0,8 MB source; 3,4 MB na HD-u
Cena:
program je besplatan
Adresa:
www .griffith .cc
Home / Novi brojArhiva • Opšte temeInternetTest driveTest runPD kutakCeDetekaWWW vodič • Svet igara
Svet kompjutera Copyright © 1984-2018. Politika a.d. • RedakcijaKontaktSaradnjaOglasiPretplata • Help • English
SKWeb 3.22
Opšte teme
Internet
Test Drive
Test Run
PD kutak
CeDeteka
WWW vodič
Svet igara



Naslovna stranaPrethodni brojeviOpšte informacijeKontaktOglašavanjePomoćInfo in English

Svet kompjutera