LAKI PINGVINI<>
102008<><>

Katapult 0.3.2.1

Lansiranje u KDE stilu

Kako pokrećete aplikacije u GNU/Linuxu? Koristite li ikonice ili vam je uvek negde u pozadini neki emulator terminala u kom na brzinu otkucate naziv programa koji vam treba? Iako ovaj drugi način možda zvuči pomalo arhaično, ponekad je brže doći do željenog programa ovom metodom (pod uslovom da znate njegovo tačno ime) nego šetati po stavkama u meniju dok ne dođete do odgovarajuće ikonice. A možda ste jedan od onih korisnika koji u radu preferiraju tastaturu i koji upotrebu miša žele da svedu na minimum? U svakom slučaju, projekat KDE ima nešto što će vam uveliko olakšati svakodnevno bitisanje ispred računara.

Katapult je program koji na inovativan način omogućava pokretanje programa instaliranih na računaru, ali i više od toga. Koristeći menadžer paketa, proverite da li se Katapult nalazi na repozitorijumima, a ako ga nema, moguće ga je kompajlirati iz izvornog kôda bez mnogo muke, jer od međuzavisnosti zahteva KDE 3.4 ili noviji i gcc 3.3 ili noviji. Nakon uspešne instalacije, potrebno je podesiti da se program pokreće zajedno sa okruženjem, što je u KDE-u najlakše izvesti kopiranjem ikonice programa u direktorijum ~/.kde/Autostart.

Po pokretanju, Katapult bi trebalo da bude vidljiv u sistemskoj kaseti. Pritiskom prečice ’Alt+Space’ (koja se može promeniti) prikazuje se launcher (pokretač), u koji se upisuje pojam i na taj način „katapultira” željeni program. Sada se verovatno pitate koja je razlika u odnosu na kombinaciju ’Alt+F2’ i prozor Run Command koji se na taj način dobija? Pre svega, u pitanju je fleksibilnost unosa. U Katapultu nije potrebno unositi ceo naziv programa, dokumenta ili direktorijuma (u okviru /home direktorijuma korisnika) da bi ga pokrenuli. Zahvaljujući automatskom dopunjavanju moguće je sa samo nekoliko karaktera identifikovati željeni objekat. Primera radi, pritiskom na ’Alt+Space’ i unošenjem slova „xm” dobija se ikonica plejera XMMS koji se onda može pokrenuti jednostavnim pritiskanjem tastera ’Enter’. Ovo, naravno, nije sve jer je, preko sistema kataloga, Katapult moguće koristiti i za druge namene. Na primer, više ne morate pokretati kalkulator da na brzinu saberete pristigle račune, ne morate paliti browser da biste pretražili Google ili posetili neku od strana iz bookmarka, a ukoliko niste sigurni kako se neka reč piše, i to možete na brzinu proveriti.

Dijalog za podešavanja programa dobija se desnim klikom na ikonicu Katapulta u sistemskoj kaseti (ili ’Alt+Space’ i zatim ’Ctrl+C’). Ovde se mogu podesiti opcije programa, izgled launchera, aktivirati i podesiti katalozi, može se odrediti dužina otkucane fraze pre početka filtriranja kataloga i još mnogo toga.

Pred neosporne upotrebne vrednosti, postoje i sitni problemi koje treba otkloniti da bi ovaj program zasijao punim sjajem. To se pre svega odnosi na pokretanje konzolnih programa (mogućnost postoji, ali zasad ne funkcioniše), kao i odbijanje Katapulta da prepozna i pokrene određene programe iz K menija. U svakom slučaju, ako ne želite da pravite i pamtite gomilu prečica, a u radu se pretežno oslanjate na tastaturu i pokušavate da smanjite šetanje do miša i nazad, Katapult je program za vas.

Goran STRIČIĆ

 
GeeXboX 1.1
Katapult 0.3.2.1
Šta mislite o ovom tekstu?
gLabels 2.2.3
QGRUBEditor 2.5.0
Griffith 0.9.7.1
FBReader 0.8.17

Platforma:
GNU/Linux
Licenca:
GNU GPLv2
Veličina:
1,2 MB paket; 2,6 MB na HD-u
Cena:
program je besplatan
Adresa:
katapult .kde .org
Home / Novi brojArhiva • Opšte temeInternetTest driveTest runPD kutakCeDetekaWWW vodič • Svet igara
Svet kompjutera Copyright © 1984-2018. Politika a.d. • RedakcijaKontaktSaradnjaOglasiPretplata • Help • English
SKWeb 3.22
Opšte teme
Internet
Test Drive
Test Run
PD kutak
CeDeteka
WWW vodič
Svet igara



Naslovna stranaPrethodni brojeviOpšte informacijeKontaktOglašavanjePomoćInfo in English

Svet kompjutera