LAKI PINGVINI<>
102008<><>

QGRUBEditor 2.5.0

Vizuelno podešavanje GRUB-a

Svaki početnik se pre ili kasnije susreo sa potrebom da izmeni podešavanja loadera GRUB, ali mnogi se uplaše otvaranja datoteke /boot/grub/menu.lst nekim tekst editorom (vi, gedit) i odustanu. Baš za nove korisnike, koji ne barataju terminalom onako kako bi želeli, a kojih je sve više, postoje vizuelni alati – oni rade potpuno iste poslove, samo kroz udoban grafički korisnički interfejs. Predstavljamo QGRUBEditor, urađen u Qt4, koji će omogućiti svakom korisniku da brzo i lako pregleda i promeni GRUB. Program ima i naslednika KGRUBEditor koji ima potpuno iste mogućnosti, ali zahteva KDE4 biblioteke koje su još uvek nedovoljno rasprostranjene.

Sa zvanične strane na sajtu Qt-apps.org moguće je preuzeti izvorni kôd ili pripremljene binarne pakete za Ubuntu, openSUSE, Arch, Slackware, Gentoo i druge distribucije, a isti su dostupni i kroz zvanične repozitorijume samih distribucija. Instalacija iz kôda odvija se u tri koraka:

qmake-qt4

make

sudo make install

Nakon ovoga, program je moguće pozvati iz menija okruženja. Veoma je jednostavnog izgleda i lak za upotrebu. U gornjem delu ekrana nalazi se linija alata, a centralni deo zauzimaju dve kartice – jedna sa pregledom boot liste, a druga sa podešavanjima samog GRUB-a. Iz prve je moguće promeniti opciju default boot, redosled ponuđenih stavki i obrisati ili dodati nove stavke na spisak. Mnogo zanimljivija je druga kartica, koja omogućava sakrivanje GRUB menija pri uključivanju računara, podešavanje vremenski odloženog pokretanja operativnog sistema (timeout), dodeljivanje zaštitne lozinke koju je moguće i kriptovati, promenu boja menija, pa i dodavanje, odnosno promenu pozadinske slike. Važno je istaći to da se pri svakom pokretanju programa izvorni fajl menu.lst čuva sa sufiksom _original, za slučaj da je potrebno vratiti ranije postavke nakon neodgovarajućih izmena.

Iako se sistemski programi ovog tipa ne koriste svakodnevno, njihovo poznavanje je veoma korisno kako početnicima tako i naprednim korisnicima. Sve to, u kombinaciji sa malom veličinom instalacione datoteke, čini da QGRUBEditor zaslužuje mesto na svakom GNU/Linux sistemu.

Nikola BULJ

 
GeeXboX 1.1
Katapult 0.3.2.1
gLabels 2.2.3
QGRUBEditor 2.5.0
Šta mislite o ovom tekstu?
Griffith 0.9.7.1
FBReader 0.8.17

Platforma:
GNU/Linux
Licenca:
GNU GPLv2
Veličina:
186 KB source, 750 KB na HD-u
Cena:
program je besplatan
Adresa:
www .qt -apps .org /content /show .php /QGRUBEditor ?content =60391
Home / Novi brojArhiva • Opšte temeInternetTest driveTest runPD kutakCeDetekaWWW vodič • Svet igara
Svet kompjutera Copyright © 1984-2018. Politika a.d. • RedakcijaKontaktSaradnjaOglasiPretplata • Help • English
SKWeb 3.22
Opšte teme
Internet
Test Drive
Test Run
PD kutak
CeDeteka
WWW vodič
Svet igara



Naslovna stranaPrethodni brojeviOpšte informacijeKontaktOglašavanjePomoćInfo in English

Svet kompjutera