TEST RUN<>
022008<><>

TeraByte Image for Windows 2.01

Bekapovanje particija

Sa stanovišta korisnika, bekapovanje cele particije ili čitavog diska nije preterano interesantan posao. Iz njihove perspektive mnogo je važnije da su svi radni podaci uredno bekapovani nego da brinu kako će da sačuvaju sadržaj kompletnog diska. Uostalom, Windows i svi programi u najvećem broju slučajeva mogu se instalirati za nekoliko sati. A zamislite sad situaciju u velikim firmama. Autor ovog teksta zna za realan slučaj u jednoj domaćoj velikoj kompaniji u koju je stiglo 150 novih računara koji je trebalo da budu spremni za rad u roku od dve nedelje. Svi ti računari identični su po pitanju hardvera, na njima treba da se nalazi identičan softver... Idealna situacija za korišćenje image alata (što je u konkretnom primeru i urađeno). Umesto da se po računaru trošio jedan čovek/dan, to je svedeno na jedan čovek/sat (pola sata za kopiranje bekapa diska i pola sata za podešavanje mrežnih i drugih parametara).

U toj kompaniji nije korišćen Image for Windows, ali mi ćemo vam predstaviti baš taj program iz nekoliko razloga. Prvo, proizvodi ga kompanija s velikim iskustvom u razvoju programa te vrste (autor je i čuvenog BootIt Next Generation alata za pokretanje više operativnih sistema na jednom računaru). Drugo, Image for Windows poseduje nekoliko veoma interesantnih opcija koje nismo viđali na konkurentskim alatima. Dakle, program služi za bekapovanje celokupnih particija ili diskova. Iako radi u Windows okruženju, to ga neće sprečiti da osim FAT/FAT32/NTFS particija bekapuje i particije koje sadrže fajl sisteme Ext2/3 ili ReiserFS. Bekapovani fajl (ili fajlovi) mogu direkno da se smeste na neku drugu particiju, drugi hard disk ili optičke medije. Prilikom bekapovanja program ne analizira (sem u specijalnim slučajevima) sadržaj diska, već pravi identičnu kopiju particije (kopiranje sektor po sektor). Izuzetak su fajlovi PAGEFILE.SYS i HIBERFIL.SYS, koji se mogu isključiti iz bekapovanja jer njihovo postojanje nema praktično nikakvu vrednost na novom računaru, a mogu da uvećaju bekap fajl i za nekoliko gigabajta.

Program je napravljen u vidu čarobnjaka koji će od vas zahtevati da unesete tek nekoliko podataka i odaberete nekolicinu opcija pre nego što započne sa procesom bekapovanja. Dozvoljena su dva načina bekapovanja – puno i diferencijalno. Prvi bekap obavezno mora da bude kompletan, a kasniji bekapovi mogu samo da vrše dopunu razlika koje su nastale na disku od trenutka prvog bekapovanja. U prvom slučaju se dobija jedan veliki bekap fajl, a u drugom veći broj manjih. Čini nam se da je optimalan način da se nakon svakih desetak diferencijalnih bekapova napravi novi pun bekap. Tada stari bekap fajlovi mogu da se obrišu, pa se dobija dobar balans između trajanja procesa bekapovanja i potrošenog prostora na disku za čuvanje ovih fajlova. Prostor se donekle može smanjiti i kompresijom bekap fajla (i to se radi iz programa), ali se time proces produžava.

Prilikom procesa ovakvog skladištenja podataka postoji nekoliko načina provere bekapovanog fajla. Osnovni način, koji koriste praktično svi alati ovog tipa, jeste provera interne konzistencije bekapovanog fajla nakon njegovog kreiranja. Uključivanje ove provere je opciono i produžava vreme pravljenja bekapa, ali je preporučljivo da to uradite. Međutim, ako želite stopostotnu sigurnost, onda treba uključiti opciju Validate Byte-for-Byte. Tada će se proveravati svaki bajt podataka koji se upiše u bekap fajl, mada u tom slučaju treba da računate na mnogo sporiji proces bekapovanja, čak i u odnosu na prethodni slučaj. Dodatna zaštita podataka može se vršiti aktiviranjem šifre za raspakivanje bekap fajla, za šta je zadužen 256-bitni AES algoritam.

Specifičnost ovog programa je tehnologija PHYLock. To je neka vrsta plug-ina koji se dobija uz program, a koji omogućava korišćenje računara za vreme bekapovanja. Pri tome, PHYLock „zaključava” bekap u jednom trenutku vremena i ignoriše sve promene koje se naprave na sistemu nastale nakon početka procesa bekapovanja. Na taj način eliminišu se sve moguće greške koje mogu nastati zbog nekonzistentnosti podataka. Takođe, moramo da pomenemo i da odavno (ili, bolje reći, nikad do sada) nismo videli toliko razvijen način korišćenja programa iz komandne linije. Dovoljno je reći da je opisu „command prompt” opcija posvećena skoro polovina uputstva, koje je inače odštampano na čitavih 100 stranica.

Bekapovanu particiju u nekom trenutku treba vratiti na disk (zbog toga se valjda i pravi bekap). Tipična situacija kada se to radi jeste prilikom kupovine novog hard diska ili kompletnog računara, ili eventualno usled kraha sistema. Za vraćanje bekapa može da se koristi Image for DOS ili Image for Linux, koji nude praktično istu funkcionalnost kao i Image for Windows, ali se mogu pokrenuti i bez instaliranog Windowsa. Inače, treba pomenuti da, iako cena ovog programa deluje relativno visoko, ona je u stvari veoma povoljna. Kupovinom Image for Windows dobijaju se još i licence za pomenute Image for DOS i Image for Linux, kao i za TeraByte OS Deployment Tools Suite, skup alata koji između ostalog omogućavaju da se Windows bez muke prebaci na sistem sa različitim hardverom. Kada biste svaki alat iz skupa kupovali odvojeno, koštao bi vas približno 120 dolara, a ovako ga dobijate za tri puta manje novca. Uz to, na Netu smo pronašli informacije da program radi i u Windows Server okruženju (uz ogradu da to nismo probali), za koje se obično prave posebne verzije ovakvih alata, naravno, znatno skuplje od standardnih, pa je i to još jedan dodatni plus.

Branislav BUBANJA

 
Mac OS X 10.5 Leopard
Mac OS X 10.5 Leopard vs Windows Vista
PC Tools Internet Security 2008
Haptek People Putty
Perfect Keylogger 2007
Zero2000 Software 2nd Speech Center 3.30.7.1129
TeraByte Image for Windows 2.01
Šta mislite o ovom tekstu?
Waves API Collection 5.x
ACD Systems ACDSee 10 Photo Manager, CoffeeCup Free Viewer Plus 2.6, imgv 3.1.5, IrfanView 4.10, XnView 1.92, Softboard PhotoView 1.0, FastStone Image Viewer 3.4

Potrebno:
Windows
Veličina:
3,2 MB, 4,1 MB na HD-u
Cena:
39 dolara, proba 30 dana
Adresa:
www .terabyteunlimited .com
Home / Novi brojArhiva • Opšte temeInternetTest driveTest runPD kutakCeDetekaWWW vodič • Svet igara
Svet kompjutera Copyright © 1984-2018. Politika a.d. • RedakcijaKontaktSaradnjaOglasiPretplata • Help • English
SKWeb 3.22
Opšte teme
Internet
Test Drive
Test Run
PD kutak
CeDeteka
WWW vodič
Svet igara



Naslovna stranaPrethodni brojeviOpšte informacijeKontaktOglašavanjePomoćInfo in English

Svet kompjutera