PRVI UTISCI<>
022007<><>

Europa Universalis III

Europom Universalis III Paradox Entertainment se vraća svojoj osnovnoj franšizi koja je ovaj nekada anonimni mali studio postavila na svetski strateški pijedestal. Najdetaljnija globalna vojno-politička i državotvorno imperijalna simulacija u svojoj trećoj izvedbi donosi procentualno najviše novina u odnosu na prethodne nastavke, uključujući i oba dela Hearts of Irona. Pre svega, interfejs je potpuno redizajniran radi omogućavanja aposolutne preglednosti. Sve bitne informacije sada su dostupne na osnovnom ekranu sa mapom, a potreba za beskonačnim rovarenjem po kompleksnom sistemu preklapajućih menija sada je stvar prošlosti. Mapu sveta sada pogoni 3D engine koji omogućava zumiranje i daleko bolju preglednost u odnosu na stare verzije, a pojedinačne teritorije sada imaju i veliki broj vizuelnih indikatora dešavanja. Ove interne mini-animacije će vam umnogome pomoći da vidite da li se u određenoj provinciji nešto gradi, da li se gradovi razvijaju ili stagniraju, a imaćete i indikaciju o količini poreza koju prikupljate.

Najviše izmena je pretrpeo diplomatski model koji sada nudi izobilje opcija pri interakciji sa određenom državom. Mogućnosti za najrazličitije oblike odnosa (alijansa, vazalni status, kraljevski brak) dopunjene su i opcijama za „iznuđivanje” i izdavanje formalnih upozorenja. Za razliku od gotovo svih sličnih igara, diplomatski modul Europa Universalis III vam dozvoljava da zaista vodite diplomatiju bez rukavica i da igrate prljavo, manipulišući odnosima sa zemljama u okruženju i provociranjem na određeno ponašanje. Mogućnost da nekoga toliko stisnete (ekonomskom blokadom i sličnim postupcima) da vam u očajanju objavi rat koji ćete iskoristiti za beskrupulozno osvajanje bez posledica na stabilnost sopstvene nacije (objava rata bez dobrog uzroka dovodi do opadanja ugleda i progresivne destabilizacije) samo je jedna od atraktivnih opcija koje vam igra nudi.

Europa Universalis III donosi i redizajnirani sistem pravila koja pokreću ekonomiju, trgovinu, religiju i ratovanje, ali ćemo detaljniji osvrt na ova pitanja ostaviti za pun opis koji, ako sve bude u redu, možete očekivati u sledećem broju.

Miodrag KUZMANOVIĆ

 
Genesis Rising BETA
UFO: Afterlight
Europa Universalis III
Šta mislite o ovom tekstu?
Home / Novi brojArhiva  •  Opisi igaraKorak po korakŠta dalje?NetgamesOpšte teme  •  Svet kompjutera
Svet kompjutera Copyright © 1984-2018. Politika a.d. • RedakcijaKontakt | Saradnja | Oglasi | Pretplata • Help • English
SKWeb 3.22
Opisi igara
Netgames
Opšte teme
Test Fun
Korak po korak
Šta dalje
Svet kompjutera



Naslovna stranaPrethodni brojeviOpšte informacijeKontaktOglašavanjePomoćInfo in English

Svet kompjutera