NET PLAY<>
022007<><>

Domaće online trkanje

Kako se stanje na polju simulacija vožnji izuzetno popravilo, javilo se veliko interesovanje za online okršaje među virtuelnim vozačima. Do sada smo uglavnom gledali nadmetanja u serijalu Need For Speed koji se ne može okarakterisati kao ozbiljna simulacija. Međutim, kako je svetlost dana ugledalo nekoliko dobrih (i pravih) simulacija vožnji kao što su Live for Speed (LFS), GTR 1 i GTR 2, rFactor, WTCC The Race, počeli su i okršaji u ovim izvanrednim igrama.

Prvo je krenuo dobri stari GTR 1 i domaća liga (krajem proleća 2005.) koja se odigravala u igraonici pod pokroviteljstvom sajta www.nacionalnaklasa.com čija je ekipa dala sve od sebe da se ta liga uspešno završi. Pojavom S2 izdanja simulacije Live for Speed 2005. godine dolazi do popularizacije ove igre pa se pažnja domaće scene okreće ka njoj. Povremeno se organizuju takozvani DEMO trkački vikendi tokom kojih vozači voze trke bez potrebe za organizovanim odlascima u igraonicu. Ova ekspanzija online trkanja dovodi i do osnivanja prvog i do sada jedinog srpskog LFS tima – Serbian Racing Team (SERT) – koji je osnovan 16. novembra 2005. i čija je osnovna preokupacija simulacija Live for Speed. SERT je odlučno i efikasno rešio da češće organizuje online trkanje i da znatno poveća rejting LFS simulacije u našoj zemlji. Tim je nastavio tradiciju organizovanja DEMO trkačkih vikend liga. U martu 2006. godine organizovana je i LFS S2 liga koja je imala međunarodni karakter, takozvana Balkanska liga. Krajem septembra iste godine, u organizaciji SERT-a i prijatelja tima održana je „SERT DEMO liga za S2 licencu!” koja je, kao što ime kaže, pobedničkom DEMO vozaču donosila punu S2 licencu za LFS. Titulu najboljeg DEMO vozača poneo je Aleksandar „Geladric” Tasić (SERT). Paralelno sa ovom ligom krenula je i prva online liga u igri rFactor gde se vozio Lupo Cup Serbia mod u organizaciji ekipe sajta www.nacionalnaklasa.com. I ova liga je uspešno završena.

Članovi Serbian Racing Teama su svojim zaslugama doveli domaće online trkanje na znatno veći nivo u poslednjih godinu dana. O svemu tome svedoče dobri rezultati u jakim stranim ligama pa, između ostalog, i u prestižnoj LFS GT Enduro sezoni gde su vozači SERT-a osvojili drugo mesto u svojoj klasi (iza Cyber Racinga, a ispred Ocrana Teama, kao i mnogih drugih poznatih timova). Zbog endurance tipa trka, koje zahtevaju smene vozača za volanom jednog automobila, do izražaja je došla timska vožnja.

Mnogi SERT vozači, u saradnji sa našim LFS vozačima van SERT-a, vozili su i za nacionalnu selekciju na takmičenju Nations Cup na kojem je Srbija na kraju osvojila 3. mesto, iza Slovenije i Australije koje dele prvo mesto sa istim brojem poena, mada je lako moglo da se desi i da vožnja naše nacionalne selekcije bude obasjana zlatom.

Osnivač SERT-a je Miroslav „nesrulz” Jasen, dok rukovodstvo tima čine još i Dragan „marecare” Marjanović (SERT – direktor) i Nenad „NN” Vićentić (SERT – administrator). SERT trenutno broji 24 vozača. Da bi bio primljen u članstvo SERT-a, vozač mora da ima S2 licencu i minimum 20 godina starosti, dok zvanje kandidata može nositi i DEMO vozač koji je mlađi od 20 godina. Uslovi su da vozač zna srpski jezik i da želi da vozi za tim koji u svom nazivu ima „Serbian” pa se tako u SERT-u nalazi i nekoliko članova iz Makedonije. Kao i svaki drugi ozbiljniji tim, i ovaj ima kodeks ponašanja, kao i detaljnu proceduru za izbor SERT kandidata i članova. Sve to se nalazi na zvaničnom sajtu tima SERT.AutoMotoTrke.net. Na sajtu tima, koji je realizovan u saradnji sa Milanom Markovim (jednim od osnivača Web portala www.AutoMotoTrke.net), pored već pomenutih SERT dokumenata, možete pročitati i izveštaje sa nekih trka na kojima je tim učestvovao. Takođe, na forumu ovog portala nalazi se i forum posvećen SERT-u i simulacijama vožnji, kao i podforumi za sva takmičenja koja ovaj tim organizuje.

Tim je čak uspeo sebi da obezbedi sopstvene online servere preko domaćih Internet provajdera, firmi MaskNet (DEMO server) i GromNet (S2 server). Trenutno SERT učestvuje u organizaciji lige „Otvoreno prvenstvo Srbije”. Ova liga je svojevrstan nastavak Balkanske lige. Glavni administrator ove i nekadašnje Balkanske lige jeste Miloš „Miško” Miljković, a medijsko-tehničku podršku pružaju i portal www.AutoMotoTrke.net u vidu hostovanja i održavanja zvaničnog sajta lige (OPS.AutoMotoTrke.net), kao i televizija „AutoPlus” koja će prenositi sve trke prve grupe uživo uz dva komentatora koji će približiti LFS i online trkanje onima koji nemaju mnogo iskustva u tome. Na sajtu možete pronaći detaljan pravilnik, rezultate i izveštaje sa svih trka, kao i snimke odvozanih trka. Tu je, naravno, i forum posvećen ovoj ligi na kojem možete dobiti sve dodatne informacije. Liga je otvorena za sve koji razumeju srpski jezik i imaju LFS S2 licencu. Do sada su vožeme već četiri trke (od 10 koliko ih ima u sezoni).

Bojan NOVAKOVIĆ

 
Domaće online trkanje
Šta mislite o ovom tekstu?
WoW gužvanjac
Winter CPL ’06
Dota 6.40
Core Serbian Cup
Ledeni turnir
Online turnir
Home / Novi brojArhiva  •  Opisi igaraKorak po korakŠta dalje?NetgamesOpšte teme  •  Svet kompjutera
Svet kompjutera Copyright © 1984-2018. Politika a.d. • RedakcijaKontakt | Saradnja | Oglasi | Pretplata • Help • English
SKWeb 3.22
Opisi igara
Netgames
Opšte teme
Test Fun
Korak po korak
Šta dalje
Svet kompjutera



Naslovna stranaPrethodni brojeviOpšte informacijeKontaktOglašavanjePomoćInfo in English

Svet kompjutera